*LPC257/2013 Versiunea originala
ID intern unic:  360128
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 257
din  01.11.2013
privind resortisanţii statelor terţe care au obligaţia deţinerii
unei vize şi resortisanţii statelor terţe care sînt exoneraţi de
obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de
stat a Republicii Moldova
Publicat : 03.01.2014 în Monitorul Oficial Nr. 1-3     art Nr : 2
    Prezenta lege transpune prevederile Regulamentului nr. 539/2001/CE al Consiliului din 15 martie 2001 de stabilire a listei  ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sînt exoneraţi de această obligaţie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 81 din 21 martie 2001.
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articolul 1. Scopul şi sfera de reglementare
    (1) Prezenta lege stabileşte lista de state ai căror resortisanţi sînt supuşi obligaţiei de a deţine o viză şi lista de state ai căror resortisanţi nu au obligaţia deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.
    (2) Prevederile prezentei legi se aplică călătoriilor de scurtă şedere în Republica Moldova, a căror durată nu depăşeşte 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.
    (3) În sensul prezentei legi, „resortisant al unui stat terţ” înseamnă orice persoană ce deţine cetăţenia unuia din statele, entităţile sau autorităţile teritoriale prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, inclusiv refugiaţii şi apatrizii domiciliaţi în statele, entităţile, autorităţile teritoriale sau regiunile administrative speciale respective.
    Articolul 2. Obligativitatea deţinerii vizei
    (1) Resortisanţii statelor, entităţilor şi autorităţilor teritoriale menţionate în anexa nr. 1 au obligaţia de a deţine o viză la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.
    (2) Refugiaţii şi apatrizii domiciliaţi în statele, entităţile şi autorităţile teritoriale indicate în anexa nr. 1 şi care sînt în posesia unui document de călătorie eliberat de statele, entităţile şi autorităţile respective trebuie să deţină o viză la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.
    Articolul 3. Exonerarea de obligativitatea
                        deţinerii vizei
    (1) Resortisanţii statelor şi regiunilor administrative speciale indicate în anexa nr. 2 sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.
    (2) Refugiaţii şi apatrizii care nu deţin cetăţenia statelor sau a regiunilor administrative speciale indicate în anexa nr. 2, dar domiciliază în statele sau regiunile administrative speciale respective şi sînt în posesia documentelor de călătorie eliberate de aceste state sau regiuni administrative speciale, sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.
    (3) Posesorii documentelor de călătorie tip Laissez–Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, membrii echipajelor aeronavelor şi navelor maritime, membrii echipajelor şi însoţitorii de zbor ai aeronavelor care efectuează zboruri de urgenţă şi de salvare, precum şi alte persoane care acordă ajutor în caz de dezastre sau accidente, membrii echipajelor civile ale navelor care navighează în apele internaţionale sînt exoneraţi de obligativitatea deţinerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, avînd drept de şedere de pînă la 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.
    Articolul 4. Regimul de vize în cazul apariţiei
                        unor state noi
    (1) Resortisanţilor unui stat terţ nou-format care anterior au fost cetăţeni ai statelor, entităţilor, autorităţilor teritoriale sau regiunilor administrative speciale indicate în anexele nr. 1 şi 2 li se aplică acelaşi regim de vize în Republica Moldova ca pînă la formarea noului stat.
    (2) În cazul în care statul nou-format a fost constituit prin fuziunea a două state care anterior cădeau sub incidenţa unor prevederi diferite ale celor 2 anexe, resortisanţii noului stat trebuie să deţină o viză la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.
    Articolul 5. Introducerea de către un stat terţ
                       a obligaţiei de deţinere a vizei pentru
                       cetăţenii Republicii Moldova
    Atunci cînd, după intrarea în vigoare a prezentei legi, un stat terţ care figurează pe lista de state din anexa nr. 2 introduce obligaţia de deţinere a vizei la intrarea pe teritoriul său pentru cetăţenii Republicii Moldova, autorităţile competente moldoveneşti întreprind următoarele acţiuni:
    a) în termen de 30 de zile din momentul anunţului privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova sau din momentul aplicării acestuia, Guvernul informează în scris Parlamentul cu privire la tipul documentelor de călătorie şi noile condiţii de eliberare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, cu menţionarea datei punerii în aplicare a măsurii respective de către statul terţ;
    b) în cazul în care, înainte de expirarea termenului menţionat la lit. a), statul terţ decide să ridice obligaţia deţinerii unei vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc pe teritoriul său, Guvernul nu este obligat să informeze Parlamentul despre decizia de introducere a regimului de vize;
    c) Guvernul întreprinde acţiunile necesare pentru a restabili regimul călătoriilor fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova pe teritoriul statului în cauză;
    d) Guvernul poate prezenta Parlamentului propunerea de reintroducere provizorie sau permanentă a obligativităţii vizelor de călătorie în Republica Moldova pentru resortisanţii statului terţ care a introdus regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova;
    e) în cazul în care statul terţ anulează cerinţa de deţinere a vizei pentru cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc pe teritoriul său, Guvernul va informa Parlamentul cu privire la decizia în cauză.
    Articolul 6. Tratatele internaţionale
    În cazul în care tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte stabilesc, pentru toate categoriile de cetăţeni străini sau pentru categorii separate de cetăţeni, alte condiţii de călătorie în Republica Moldova decît cele stabilite de prezenta lege, se aplică prevederile tratatelor internaţionale.
    Articolul 7. Documentele de călătorie acceptate
                       pentru traversarea frontierei de stat
    Guvernul aprobă lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova şi pe care se poate aplica o viză.
    Articolul 8. Intrarea în vigoare şi abrogarea
                        unor acte legislative
    (1) Guvernul, în termen de 6 luni din data publicării prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentei  legi, se abrogă următoarele acte legislative:
    Legea nr. 151-XVI din 8 iunie 2006 privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederaţiei Elveţiene, ai Regatului Norvegiei, Republicii Islanda, Principatului Andorra, ai Statului Israel, Principatului Liechtenstein, Principatului Monaco, ai Sfîntului Scaun şi ai Japoniei (Monitorul  Oficial  al  Republicii  Moldova,  2006,  nr. 102–105, art. 482);
    Legea nr. 429-XVI din 27 decembrie 2006 pentru completarea Legii nr. 151-XVI din 8 iunie 2006 privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederaţiei Elveţiene şi Japoniei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 10–13, art. 25);
    Legea nr. 75 din 4 mai 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 151-XVI din 8 iunie 2006 privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederaţiei Elveţiene, Regatului Norvegiei, Republicii Islanda şi Japoniei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 87–90, art. 248).

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                    Igor CORMAN

    Nr. 257. Chişinău, 1 noiembrie 2013.

    anexa nr.1

    anexa nr.2