*LPO760/1999 Versiunea originala
ID intern unic:  361444
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 760
din  24.12.1999
privind garanţiile sociale ale membrilor de Guvern
în cazul demisionării, reorganizării Guvernului
sau expirării mandatului său
Publicat : 20.01.2000 în Monitorul Oficial Nr. 8-9     art Nr : 43
    Pentru protecţia socială a membrilor de Guvern în cazul demisionării, reorganizării Guvernului sau expirării mandatului său,
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.1. - (1) Membrilor de Guvern care, după demisionare, reorganizare a Guvernului sau expirare a mandatului acestuia, nu au intrat în componenţa noului Guvern sau nu au fost încadraţi în autorităţi publice li se plăteşte o indemnizaţie unică egală cu şase salarii medii lunare.
    (2) Salariul mediu lunar se calculează în modul stabilit de legislaţie.
    Art.2. - Membrilor de Guvern, în cazul demisionării, reorganizării Guvernului sau expirării mandatului său, li se plăteşte lunar, timp de 3 luni, indemnizaţie egală cu un salariu mediu lunar dacă, în această perioadă, nu sînt încadraţi în cîmpul muncii.
    Art.3. - Membrilor de Guvern care şi-au exercitat mandatul cel puţin 4 ani au dreptul la pensie cu condiţia respectării prevederilor art.41 alin.(1) şi art.42 alin.(1) din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.
    Art.4. - (1) Cuantumul pensiei, stabilite în condiţiile prezentei legi, este de 65 la sută din venitul mediu lunar asigurat al unui membru de Guvern în exerciţiu la momentul stabilirii pensiei. Venitul mediu lunar asigurat al unui membru de Guvern în exerciţiu reprezintă venitul care, conform legislaţiei în vigoare, la momentul stabilirii pensiei, este supus asigurărilor sociale de stat.
    (2) Pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat în plus peste stagiul de cotizare necesar la momentul stabilirii pensiei, conform art.42 alin.(1) din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, se stabileşte un spor la pensie de 2 la sută din venitul mediu lunar asigurat.
    (3) Cuantumul pensiei, calculate în condiţiile prezentului articol, nu poate depăşi 75 la sută din venitul mediu lunar asigurat.
    Art.5. - Pensiile stabilite în temeiul prezentei legi se indexează în conformitate cu art.13 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.
    Art.6. - Raporturile juridice privind asigurarea cu pensii a membrilor Guvernului în cazul demisionării, reorganizării Guvernului sau expirării mandatului său, nereglementate prin prezenta lege (modul de stabilire şi plată a pensiilor, modul de calculare şi confirmare a stagiului de cotizare etc.), se reglementează de legislaţia în vigoare.
    Art.7. - Plata pensiilor pentru membrii Guvernului în cazul demisionării, reorganizării Guvernului sau expirării mandatului său, pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare de 65 de ani bărbaţii şi de 60 de ani femeile, se efectuează de la bugetul de stat. După împlinirea acestei vîrste, plata pensiei se efectuează de la bugetul asigurărilor sociale de stat.
    Art.8. - (1) Sub incidenţa prezentei legi, în ceea ce priveşte calcularea pensiei, cad şi foştii membri de Guvern, inclusiv cei care au deţinut funcţie pînă în anul 1991, indiferent de vîrsta de pensionare şi de funcţia din care s-au pensionat.
    (2) Plata pensiilor pentru persoanele menţionate la alin.(1) se efectuează parţial de la bugetul asigurărilor sociale de stat (în cuantum ce nu depăşeşte cuantumul pensiei stabilit iniţial în temeiul altor acte normative) şi parţial de la bugetul de stat (în cuantum ce constituie diferenţa dintre cuantumul pensiei stabilit în temeiul prezentei legi şi cuantumul iniţial al pensiei).

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                          Dumitru DIACOV

    Chişinău, 24 decembrie 1999.
    Nr. 760-XIV.