*HGO650/2006 Versiunea originala
ID intern unic:  365336
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 650
din  12.06.2006
privind salarizarea militarilor, efectivului de trupă şi corpului
de comandă angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale,
securităţii statului şi ordinii publice
Publicat : 16.06.2006 în Monitorul Oficial Nr. 91-94     art Nr : 692
    În conformitate cu prevederile Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.35-38, art.148), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se stabilesc condiţiile specifice de salarizare, salariile de funcţie şi categoriile de salarizare pentru militari, efectivul de trupă şi corpul de comandă angajaţi în:
    organele apărării naţionale, conform anexei nr. 1;
    organele afacerilor interne, conform anexei nr. 2;
    Serviciul Grăniceri, conform anexei nr. 3;
    Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, conform anexei nr. 4;
    Departamentul Instituţiilor Penitenciare, conform anexei nr. 5;
    Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, conform anexei nr. 6;
    Serviciul de Stat de Curieri Speciali, conform anexei nr. 7.
    2. Se aprobă:
    sporurile lunare pentru gradele militare (speciale) ale militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă din organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, conform anexei nr.8;
    soldele de funcţie ale militarilor în termen, elevilor şi cursanţilor instituţiilor de învăţămînt mediu şi superior, conform anexei nr.9;
    mărimea recompenselor pentru sărituri cu paraşuta, conform anexei nr.10;
    mărimea recompenselor pentru lucrări subacvatice, conform anexei nr.11;
    salariile suplimentare pentru efectivul încorporat în contingentul militar de asigurare a regimului de încetare a focului şi a securităţii în zona de conflict, conform anexei nr. 12.
    3. Salarizarea persoanelor care deţin funcţii de demnitate publică şi a persoanelor care deţin funcţii publice de rangul întîi se efectuează conform condiţiilor de salarizare specificate în art.6-8 şi art.29 alin. (4) ale Legii nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 şi în mărimile prevăzute în anexele nr. 3 şi nr.9, ţinînd cont de prevederile art.36 alin.(1) lit. f) al legii indicate.
    4. Se stabileşte că, pentru militari, efectivul de trupă şi corpul de comandă angajaţi prin contract, salariile de funcţie concrete se acordă de către conducătorul unităţii respective în limitele grilelor de salarii stabilite pe funcţii sau pe categoriile respective de salarizare ale Reţelei tarifare unice, conform anexelor nr.1-7 la prezenta hotărîre.
    Cu începere de la 1 ianuarie 2006:
    salariile de funcţie pentru militarii, efectivul de trupă şi corpul de ofiţeri din aparatele centrale ale organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice se calculează în cuantum de 90 % din mărimile minime nominale prevăzute în anexele nr. 1-7 la prezenta hotărîre şi se stabilesc în mărimile indicate în anexa nr.13 la prezenta hotărîre;
    salariile de funcţie pentru militarii, efectivul de trupă şi corpul de comandă salarizaţi conform categoriilor de salarizare ale Reţelei tarifare unice indicate în anexele nr. 1-7 la prezenta hotărîre se vor stabili în mărimile minime nominale prevăzute de grilele de salarii indicate în anexa nr.1 la Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 şi specificate în anexa nr.13 la prezenta hotărîre.
    5. Grilele de salarii pentru locţiitorii conducătorilor de unităţi şi subdiviziuni nespecificaţi în anexele nr. 1-7 la prezenta hotărîre se stabilesc cu o reducere de 5-10% faţă de grilele de salarii prevăzute pentru conducătorii respectivi. Reducerea concretă în limitele indicate se efectuează de către conducătorul unităţii, după consultarea conducătorului subdiviziunii respective.
    6. Militarii, efectivul de trupă şi corpul de comandă angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice beneficiază de sporuri la salariul de bază:
    pentru gradul militar (special);
    pentru vechimea în muncă;
    pentru categoria de calificare;
    pentru condiţii speciale de activitate, intensitatea muncii, precum şi pentru îndeplinirea, în regim de urgenţă, a unor sarcini speciale de importanţă majoră;
    pentru utilizarea, în exerciţiul funcţiunii, a unor limbi străine.
    Militarii, efectivul de trupă şi corpul de comandă beneficiază şi de alte sporuri ce ţin de specificul de activitate a unor categorii aparte de personal, care sînt indicate în anexele nr.1-7 la prezenta hotărîre.
    7. Sporurile lunare pentru gradul militar (special) se stabilesc în mărimile prevăzute în anexa nr. 8, iar sporul pentru vechimea în muncă se plăteşte lunar, calculat în procente faţă de salariul de funcţie, ţinîndu-se cont de sporul lunar pentru gradul militar (special), corespunzător timpului efectiv lucrat, în următoarele mărimi:

Vechimea în muncă

Mărimea sporului în % faţă de salariul de funcţie, ţinîndu-se cont de sporul lunar pentru gradul militar (special)

De la 2 la 5 ani
15
De la 5 la 10 ani
25
De la 10 la 15 ani
30
De la 15 la 20 ani
35
Peste 20 ani
40

    La transferarea militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi în organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice dintr-un organ în altul, termenul de satisfacere a serviciului în organul precedent se ia în calcul la stabilirea sporului pentru vechimea în muncă.
    Alte perioade de muncă în vederea acordării sporului pentru vechimea în muncă se stabilesc conform Regulamentului aprobat de Guvern.
    Ofiţerilor numiţi în funcţii de profesori şi pedagogi în instituţiile de învăţămînt militar, instituţiile de învăţămînt ale organelor afacerilor interne, la catedrele militare ale instituţiilor civile de învăţămînt superior, serviciul prestat în posturi de comandă, funcţii tehnico-inginereşti şi alte posturi militare li se include în stagiul pedagogic pentru stabilirea salariului de funcţie.
    8. Sporurile pentru categoriile de calificare se stabilesc specialiştilor de categoria II, I şi superioară din rîndul militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice în mărime de, respectiv, 15, 20 şi 30% din salariul de funcţie.
    Militarilor în termen – specialişti de categoria II şi I – sporul se stabileşte în mărime de, respectiv, 10 şi 20 % din solda de funcţie, specificată în anexa nr.9.
    Regulamentul privind modul de conferire a categoriilor de calificare se aprobă de către conducătorii organelor respective, în comun cu Ministerul Economiei şi Comerţului şi Ministerul Finanţelor.
    9. Sporurile pentru condiţii speciale de activitate, intensitatea muncii, precum şi pentru îndeplinirea, în regim de urgenţă, a unor sarcini speciale de importanţă majoră, prevăzute de art.21 alin. (4) al legii sus-menţionate, se vor stabili, cu începere de la 1 ianuarie 2006, militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale, organelor afacerilor interne, Serviciul Grăniceri, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, salarizaţi pe baza Reţelei tarifare unice.
    Sporurile în cauză se vor stabili de către conducătorii organelor respective, utilizînd lunar în acest scop 0,5 din fondul lunar de salarizare, calculat în raport cu salariile de funcţie.
    Pentru funcţiile corpului de ofiţeri al aparatelor centrale ale Ministerului Apărării şi departamentelor subordonate, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Grăniceri, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, pentru colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, precum şi pentru efectivul de trupă şi corpul de comandă al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat şi al Serviciului de Stat de Curieri Speciali, salarizaţi conform grilelor de salarii specificate în anexa nr.7 la Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005, sporurile în cauză, în anul 2006, nu se vor plăti.
    10. Pentru utilizarea, în exerciţiul funcţiunii, a unor limbi străine (cu excepţia limbii ruse), militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă li se stabilesc sporuri în mărime de 15% din salariul de funcţie pentru posedarea şi aplicarea în activitatea practică de zi cu zi a unei limbi şi 25% – pentru posedarea şi aplicarea în activitatea practică de zi cu zi a două sau mai multe limbi străine.
    Sporurile în cauză se stabilesc de către conducătorul organului respectiv persoanelor care, în virtutea obligaţiunilor de funcţie, întreţin contacte verbale de serviciu în limba interlocutorilor străini, conlucrează direct cu instituţiile internaţionale sau la nivel bilateral dintre ţări, elaborează şi prezintă în reuniuni rapoarte şi luări de cuvînt în limba străină respectivă.
    Sporul în cauză nu se plăteşte persoanelor care deţin funcţii de interpreţi, traducători, ghizi-traducători, profesori de limbi străine.
    Sporurile în cauză se vor stabili cu începere de la 1 iulie 2006.
    11. Militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă care deţin funcţii în unităţile militare curative, în instituţiile şi subunităţile cu condiţii de muncă grele şi periculoase pentru sănătate li se stabilesc sporuri pentru condiţii nefavorabile în mărimile prevăzute de legislaţia în vigoare şi specificate în Lista instituţiilor, subdiviziunilor şi funcţiilor care activează în condiţii de muncă nefavorabile (grele şi deosebit de grele, vătămătoare şi deosebit de vătămătoare), aprobată de Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale în comun cu Ministerul Economiei şi Comerţului.
    12. Ofiţerilor din corpul profesoral-didactic, cercetătorilor ştiinţifici şi altor specialişti cu grad ştiinţific de doctor habilitat sau doctor în ştiinţe, care deţin funcţii în instituţiile de învăţămînt, în unităţi militare curative, precum şi celor care prestează muncă ştiinţifico-metodică, conform funcţiei deţinute, li se stabilesc sporuri la salariu în modul şi mărimile prevăzute în art. 29 alin. (4) al Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 pentru categoriile corespunzătoare de specialişti civili.
    Ofiţerilor din corpul profesoral-didactic al instituţiilor de învăţămînt militar (special) care nu au grad ştiinţific li se plăteşte un spor la salariu în mărime de 50 lei.
    13. Militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi pe bază de contract, distinşi cu titluri onorifice „al poporului” sau „emerit”, sporul pentru titlul onorific se stabileşte în mărime de 200 şi, respectiv, 100 lei. Acest spor se acordă pentru un singur titlu onorific, cel mai înalt, cu condiţia exercitării unei funcţii corespunzătoare profilului.
    Colaboratorilor instituţiilor sportive ale organelor apărării naţionale şi afacerilor interne distinşi cu titlu „Maestru al sportului”, „Maestru emerit al sportului”, „Maestru internaţional al sportului”, sporul se stabileşte în mărimea şi condiţiile prevăzute de actele normative în vigoare pentru salariaţii din domeniul culturii fizice şi sportului.
    14. Plutonierilor şi sergenţilor angajaţi în serviciu prin contract, care sînt numiţi în funcţii de ofiţeri sau care exercită temporar funcţii de ofiţeri, salariile de funcţie li se vor plăti la nivelul prevăzut pentru comandantul de pluton.
    15. Militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi prin contract în organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice li se plăteşte o indemnizaţie, conform totalurilor activităţii pe anul în curs, în mărime de şase salarii lunare, calculate cu luarea în considerare a sporurilor şi suplimentelor, stabilite conform actelor normative în vigoare (cu excepţia sporului pentru gradul militar (special), sporului pentru gradul ştiinţific, titlul onorific, titlul de maestru al sportului şi a indemnizaţiilor), folosind lunar în acest scop 0,5 din fondul lunar de salarizare.
    16. Persoanelor din corpul de ofiţeri angajaţi în aparatele centrale ale ministerelor, departamentelor, serviciilor şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi direcţiile lui teritoriale, efectivului de trupă şi corpului de comandă ale Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (funcţiile specificate în anexa nr.7 la Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005) li se acordă un ajutor material în mărime de două salarii lunare de funcţie, calculat cu luarea în considerare a sporurilor şi plăţilor suplimentare, stabilite conform actelor normative în vigoare, iar militarilor unităţilor militare, trupelor de grăniceri şi carabinieri, precum şi efectivului de trupă şi corpului de comandă al subdiviziunilor de poliţie, subdiviziunilor sistemului penitenciar, serviciului de pază militarizată, de salvatori şi de pompieri şi colaboratorilor de rînd ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei - în mărimea unui salariu lunar de funcţie, ţinînd cont de sporuri şi suplimente.
    17. Sporurile, suplimentele şi indemnizaţiile enumerate în prezenta hotărîre se determină conform Regulamentului cu privire la modalitatea de stabilire şi calculare a sporurilor, plăţilor suplimentare şi indemnizaţiilor militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă, elaborat de către Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Grăniceri, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Serviciul de Stat de Curieri Speciali, în comun cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei şi Comerţului.
    18. Retribuirea muncii salariaţilor civili din organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice se efectuează în conformitate cu actele normative în vigoare referitoare la categoriile respective de salariaţi din instituţiile bugetare civile.
    19. Ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, directorul general al Serviciului Grăniceri, directorul general al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, directorul general al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi şeful Serviciului de Stat de Curieri Speciali se învestesc cu dreptul:
    de a stabili categoriile de salarizare pentru alte categorii de militari, efectiv de trupă şi corp de comandă, ale căror funcţii nu au fost prevăzute în prezenta hotărîre, potrivit celor aprobate;
    de a stabili modul şi regulile de achitare a altor drepturi băneşti militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă în diverse cazuri de serviciu.
    20. Schemele de încadrare a personalului aparatelor centrale ale organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice se aprobă în limitele fondului de salarizare şi sînt valabile după înregistrarea lor la Ministerul Finanţelor.
    21. În cazurile în care, pentru unii salariaţi, după punerea în aplicare a Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005, salariile de funcţie, incluzînd plăţile prevăzute în prezenta hotărîre, vor fi mai mici decît salariile de funcţie în vigoare, incluzînd sporurile şi suplimentele pînă la punerea în aplicare a legii nominalizate, angajaţilor în cauză, pentru perioada de activitate în instituţia bugetară respectivă în aceeaşi funcţie sau într-o funcţie mai avansată, li se va plăti diferenţa de salariu.
    Pentru determinarea şi plata diferenţei de salariu:
    se calculează salariul lunar total cuvenit angajatului respectiv conform condiţiilor de salarizare în vigoare în ianuarie 2006;
    se calculează salariul lunar total cuvenit angajatului conform condiţiilor de salarizare prevăzute de Legea nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar şi prezenta hotărîre privind condiţiile specifice de salarizare pentru organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, prevăzute pentru anul în curs;
    se determină diferenţa dintre salariul cuvenit în ianuarie 2006, ţinînd cont de prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 19 din 4 ianuarie 2006, şi cel cuvenit la etapa curentă de implementare a noului sistem de salarizare;
    conducătorul unităţii bugetare emite ordinul prin care se fixează diferenţa de salariu şi se dispune plata lunară a acestei diferenţe pînă la următoarea modificare a condiţiilor de salarizare;
    diferenţa de salariu se plăteşte în mărime integrală pentru fiecare lună în care salariatul a lucrat numărul deplin de zile lucrătoare conform graficului stabilit. În cazurile în care angajatul nu a lucrat un timp oarecare, diferenţa de salariu se plăteşte proporţional timpului de satisfacere a serviciului prin contract.
    Diferenţa de salariu calculată şi plătită în modul specificat în prezentul punct se include în calculul salariului mediu în toate cazurile de aplicare a acestuia.
    22. Alte drepturi băneşti ale militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice se stabilesc în modul şi mărimile indicate în anexa nr. 14.
    23. Condiţiile de salarizare şi mărimile sporurilor şi suplimentelor la salariile de bază, prevăzute în prezenta hotărîre, inclusiv în anexele nr.1-7, ce ţin de specificul activităţii unor categorii aparte de personal din organele indicate, aprobate de Guvern, se pun în aplicare de la 1 ianuarie 2006.
    În cazurile în care salariile lunare, pentru perioada dintre 1 ianuarie 2006 şi 1 iunie 2006, calculate în condiţiile şi mărimile prevăzute de prezenta hotărîre, pentru unii angajaţi vor fi mai mari decît cele real calculate în perioada indicată, angajaţilor respectivi li se va plăti diferenţa de salariu.
    24. Prezenta hotărîre stabileşte normele salariale a căror implementare, conform art.35 alin. (1) şi art. 36 din Legea nr.355-XVI din 23 decembrie 2005, este prevăzută pentru anul 2006.
    Termenele şi proporţiile implementării normelor salariale prevăzute la art.35 alin. (2) şi art.36 alin. (2) se vor concretiza anual, în funcţie de suma mijloacelor alocate în acest scop din bugetul public naţional, cu modificarea şi completarea respectivă a prezentei hotărîri.

    PRIM-MINISTRU                                          Vasile TARLEV
    Contrasemnează:
    Ministrul economiei şi
    comerţului                                                        Valeriu Lazăr
    Ministrul finanţelor                                          Mihail Pop
    Ministrul apărării                                              Valeriu Pleşca
    Ministrul afacerilor interne                              Gheorghe Papuc
    Ministrul justiţiei                                              Victoria Iftodi

    Chişinău, 12 iunie 2006.
    Nr. 650.


    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4

    anexa nr.5

    anexa nr.6

    anexa nr.7

    anexa nr.8

    anexa nr.9

    anexa nr.10

    anexa nr.11

    anexa nr.12

    anexa nr.13

    anexa nr.14