*HGO907/2014 Versiunea originala
ID intern unic:  369270
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 907
din  04.11.2014
pentru aprobarea Regulamentului general de metrologie
 legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale
ale produselor preambalate
Publicat : 07.11.2014 în Monitorul Oficial Nr. 333-338     art Nr : 975     Data intrarii in vigoare : 07.11.2016
    În conformitate cu art. 14 din Legea metrologiei nr. 647-XIII din 17 noiembrie 1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială, 2008), cu modificările şi completările ulterioare şi cu Hotărîrea Guvernului nr.1026 din 28 decembrie 2012 „Cu privire la aprobarea Planului naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2013” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.6-9, art.36), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate (se anexează).
    2. Institutul Naţional de Metrologie va elabora, în termen de 12 luni de la data publicării prezentei hotărîri, proceduri de măsurare legale pentru efectuarea verificărilor menţionate la pct. 14 din anexa nr.1 la Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate şi le va prezenta Ministerului Economiei spre aprobare.
    3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Economiei.
    4. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PRIM-MINISTRU                                                                 Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                                Andrian Candu
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                          Vasile Bumacov

    Nr. 907. Chişinău, 4 noiembrie 2014.


Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 907
din 4 noiembrie 2014
REGULAMENTUL GENERAL
de metrologie legală de stabilire a normelor privind
cantităţile
nominale ale produselor preambalate
    Regulamentul general de metrologie legală de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate (denumit în continuare  Regulament) transpune Directiva 76/211/CEE a Consiliului din 20 ianuarie 1976 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la preambalarea, în funcţie de masă sau volum, a anumitor produse preambalate şi Directiva 2007/45/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a normelor privind cantităţile nominale ale produselor preambalate, de abrogare a Directivelor 75/106/CEE şi 80/232/CEE ale Consiliului şi de modificare a Directivei 76/211/CEE a Consiliului (publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 247 din 21 septembrie 2007).
I. DISPOZIŢII GENERALE ŞI TERMINOLOGIE
    1. Prezentul Regulament stabileşte norme cu privire la cantităţile nominale ale produselor preambalate (în continuare - preambalate) şi se aplică preambalatelor marcate cu marcajul (litera) „e” (în continuare – marcajul „e”).
    2. Regulamentul se referă la cerinţele pe care trebuie să le satisfacă preambalatele ce conţin produse destinate vînzării în cantităţi nominale unitare constante, care sînt:
    a) egale cu valorile prestabilite de către ambalator;
    b) exprimate în unităţi de masă sau de volum;
    c) cuprinse între 5 g şi 10 kg sau între 5 ml şi 10 l.
    3. În sensul prezentului Regulament, preambalatul presupune produsul şi ambalajul individual în care acesta este preambalat. Un produs este preambalat atunci cînd este introdus într-un ambalaj de orice natură, în absenţa cumpărătorului, iar cantitatea de produs conţinută în ambalaj are o valoare prestabilită şi nu poate fi schimbată decît prin deschiderea sau modificarea perceptibilă a ambalajului.
    4. Pentru înţelegerea adecvată a prezentului Regulament se utilizează terminologia definită în Legea metrologiei nr. 647-XIII din 17 noiembrie 1995, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi noţiunea de:
ambalator – producător ori reprezentantul autorizat al acestuia înregistrat în Republica Moldova, importator, persoana juridică sau fizică, care a plasat pe piaţa Republicii Moldova produsul preambalat.
    5. Persoanele fizice sau juridice, care efectuează preambalarea produselor în funcţie de masă sau de volum ori care importă acest tip de produse, poartă responsabilitatea pentru respectarea prevederilor prezentului Regulament.
    6. Prezentul Regulament nu se aplică produselor preambalate care sînt vîndute în magazinele duty-free.
    7. Cerinţele tehnice şi metrologice pentru preambalate, precum şi responsabilităţile ambalatorului sînt specificate în anexa nr.1 la prezentul Regulament.
II. INSCRIPŢII ŞI MARCAJE
    8. Produsele preambalate ce fac obiectul prezentului Regulament se supun controlului metrologic legal, în condiţiile definite în capitolul V din anexa nr.1 şi în anexa nr.2 la prezentul Regulament.
    9. Preambalatele care corespund tuturor cerinţelor cuprinse în acest Regulament, înainte de a fi plasate pe piaţă, pot fi marcate de către ambalator cu marcajul „e”. Dimensiunile, în valori relative, ale marcajului „e” sînt prezentate în anexa nr. 3 la prezentul Regulament. Prin aplicarea acestui marcaj ambalatorul garantează că preambalatul îndeplineşte cerinţele prezentului Regulament.
    10. Toate preambalatele la care se face referire în pct. 8 şi pct. 9 trebuie să poarte, conform prevederilor anexei nr.1 la prezentul Regulament, o indicaţie a masei sau a volumului produsului, denumită „masă nominală” sau „volum nominal”, pe care acestea trebuie să-l conţină.
    11. Este interzisă tipărirea pe ambalaj a erorilor negative tolerate privind masa nominală şi volumul nominal.
    12. Preambalatele care conţin produse lichide trebuie să fie marcate cu volumul nominal, iar cele care conţin alte produse, trebuie să fie marcate cu masa nominală, cu excepţia cazului în care legislaţia aplicabilă prevede altfel sau, în cazul cînd o astfel de legislaţie nu există, se aplică practicile comerciale.
    13. Pe preambalatele care conţin aerosoli trebuie indicată capacitatea totală nominală a recipientului. Această indicaţie nu trebuie să permită confuzia cu volumul nominal al conţinutului. Pe preambalatele care conţin aerosoli nu este necesară marcarea masei nominale a conţinutului.
    14. În cazul în care două sau mai multe preambalate individuale formează un ambalaj multiplu, cantităţile nominale se aplică fiecărui preambalat individual.
    15. În cazul în care un preambalat este format din două sau mai multe preambalate individuale, care nu sînt destinate să fie vîndute individual, cantităţile nominale se aplică preambalatului.
    16. Nu poate fi refuzată, interzisă sau restricţionată plasarea pe piaţă a preambalatelor care corespund cerinţelor şi verificărilor prevăzute prin prezentul Regulament din motive care privesc:
    a) inscripţiile ce trebuie să fie pe aceste preambalate în conformitate cu prezentul Regulament;
    b) determinarea volumului sau a masei lor;
    c) metodele prin care au fost măsurate sau verificate.
    17. Produsele menţionate la pct. 2 din anexa nr.4 la prezentul Regulament sînt plasate pe piaţă numai dacă sînt preambalate în cantităţi nominale prevăzute la pct. 1 din această anexă.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4