*OMEC240/2016 Versiunea originala
ID intern unic:  372837
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL ECONOMIEI
ORDIN Nr. 240
din  28.12.2016
cu privire la aprobarea Regulamentului general
de metrologie legală RGML 01:2016 ”Desemnarea
în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie”
Publicat : 31.03.2017 în Monitorul Oficial Nr. 92-102     art Nr : 623
    În temeiul art. 6 alin. (2) și art. 17 din Legea metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190),
ORDON:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală RGML 01:2016 ”Desemnarea în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie”, conform anexei.
    2. Se abrogă alineatul 1 pct. 1 din Ordinul Ministerului Economiei nr. 114 din 2 iulie 2012 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.237-241, art.1377).
    3. Se abrogă Regulamentul general de metrologie legală RGML 01:2012 ”Sistemul naţional de metrologie. Desemnarea în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie” aprobat prin Ordinul Ministerului Economiei nr. 114 din 2 iulie 2012.
    4.  A publica prezentul ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Ministerului Economiei.
    5. A transmite prezentul ordin Institutului Naţional de Metrologie pentru plasarea pe pagina web şi publicarea în revista “Metrologie”.

    VICEPRIM-MINISTRU,
    MINISTRUL ECONOMIEI                                  Octavian CALMÎC

    Nr. 240. Chişinău, 28 decembrie 2016.


Anexă
la Ordinul nr. 240  din  28.12.2016


REGULAMENT GENERAL DE METROLOGIE LEGALĂ RGML 01:2016
Desemnarea
în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie
    1. Obiect şi domeniu de aplicare
    Conform art. 12 din Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016, măsurările efectuate în domeniile de interes public care supun controlului metrologic legal se efectuează, conform procedurilor de măsurare legale, de către autorităţi abilitate prin lege cu dreptul efectuării acestor măsurări cu mijloace de măsurare adecvate şi verificate metrologic sau etalonate. Aceste măsurări pot fi efectuate şi de către persoanele juridice desemnate de autoritatea centrală de metrologie conform prevederilor legii menționate.
    În conformitate cu art. 17 din Legea metrologiei nr. 19 din 04.03.2016, persoanele juridice care efectuează verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal prin verificare metrologicǎ sau care efectuează măsurări în domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) al aceleiași legi, înainte de a desfăşura aceste activităţi, sînt obligate să obţină desemnarea de la Autoritatea Centrală de Metrologie – Ministerul Economiei, conform documentelor normative aplicabile.
    Prezentul regulament nu se aplică măsurărilor efectuate cu utilizarea mijloacelor de măsurare ce nu se supun controlului metrologic legal.
    Prezentul regulament stabileşte modul de desemnare a persoanelor juridice (solicitanți) în domeniul metrologiei legale, pentru activitățile sus-menționate.
    Regulamentul reprezintă revizuirea Regulamentului general de metrologie legală RGML 01:2012 “Sistemul naţional de metrologie. Desemnarea în cadrul Sistemului Naţional de Metrologie” pe care îl înlocuiește.
    2. Referinţe
    Legea  metrologiei nr.19 din 4 martie 2016 (Monitorul Oficial, 2016, nr.100-105, art.190).
    Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii (Monitorul Oficial, 2012,  nr. 46-47, art. 136).
    3. Generalităţi
    1) Realizarea politicii unice în ţară în domeniul desemnării este de competenţa Autorităţii Centrale de Metrologie, organ central de specialitate al administraţiei publice responsabil de infrastructura calităţii.
    2) Scopul desemnării este ridicarea nivelului de protejare a cetăţenilor şi economiei naţionale de urmările nocive ale măsurărilor incorecte.
    3) În cadrul Sistemului Naţional de Metrologie se desemnează persoane juridice cu sediul în Republica Moldova pentru efectuarea următoarelor activităţi de metrologie legală:
    - verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal,
    - efectuarea măsurărilor în domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) din Legea metrologiei.
    4) Desemnarea se efectuează în scopul confirmării oficiale a competenţei solicitantului pentru efectuarea activităţilor metrologice prevăzute de lege.
    4. Termeni şi definiţii
    În acest regulament se utilizează termeni şi definiţii din Legea metrologiei nr.19 din 4 martie 2016.
    5. Cerinţe pentru desemnarea persoanelor juridice în domeniul metrologiei legale
    Persoanele juridice care solicită să fie desemnate pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal  şi/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    1) să confirme documental deţinerea cu drept de proprietate sau cu drept de folosinţă şi posesie a etaloanelor, instalaţiilor şi mijloacelor de măsurare adecvate domeniului de activitate solicitat, cu certificate de etalonare și/sau buletine de verificare metrologică valabile corespunzătoare;
    2) să implementeze şi să menţină un sistem de management documentat care corespunde domeniului solicitat de desemnare;
    3) să dețină cu drept de proprietate sau cu drept de arendă, confirmat documentar, încăperi de lucru pentru efectuarea verificarii metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal şi/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public;
    4) să dispună de un fond de documente normative actualizate, care acoperă domeniul solicitat de desemnare;
    5) să deţină poliţa de asigurare de răspundere civilă;
    6) să posede statut de persoană juridică cu sediul în Republica Moldova;
    7) să deţină certificat de acreditare eliberat de Centrul Naţional de Acreditare pentru domeniul de desemnare solicitat;
    8) să dispună de un număr suficient de personal cu competenţa și abilitățile necesare pentru efectuarea activiților specificate la pct. 1:
    a) verificatorul metrolog trebuie să corespundă următoarelor criterii:
    - să deţină diplomă de absolvire a unei specialităţi cu profil tehnic din cadrul instituţiilor de învăţămînt superior şi/sau mediu de specialitate;
    - să deţină document de absolvire a cursurilor de instruire teoretică şi practică pentru fiecare domeniu de măsurare şi cursului de metrologie legală eliberate de instituţii, organizaţii publice/private autorizate provizoriu sau acreditate din ţară sau din statele cu care există acorduri de colaborare;
    - să posede experienţă, de cel puţin 6 luni, pentru fiecare domeniu de măsurare inclusiv pentru sortimentele mijloacelor de măsurare care vor fi supuse verificării metrologice de către acesta, fiind supervizat, în această perioadă, de un verificator metrolog care are deja un stagiu de lucru mai mare de 1 an, în domeniul respectiv.
    b) personalul care efectuiază măsurări în domeniile de interes public trebuie să confirme documental instruirile urmate și să demonstreze cunoștințele necesare deținute.
    Desemnarea se acordă în baza evaluării realizate de către Centrul Naţional de Acreditare în condiţiile Legii nr.235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii, confirmate prin certificatul de acreditare şi anexa la acest certificat.
    6. Desemnarea/redesemnarea persoanelor juridice în domeniul metrologiei legale
    1) În scopul desemnării pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, solicitantul prezintă la Autoritatea Centrală de Metrologie o cerere (forma de prezentare a cererii, conform anexei A) la care anexează:
    a) fişa tehnică a entităţii ce solicită efectuarea activității de metrologie legală, conform anexei G;
    b) copia de pe certificatul de acreditare cu anexa la acesta, eliberat pentru sarcinile specifice;
    c) copia de pe manualul calității;
    d) copia de pe poliţa de asigurare de răspundere civilă pentru prejudiciile aduse clientului în urma prestării serviciilor.
    2) Cererea poate fi depusă pe suport de hîrtie la sediul Ministerului Economiei sau transmisă prin intermediul poştei electronice mineconcom@mec.gov.md, cu anexarea documentelor necesare. În al doilea caz cererea accesată de pe site-ul oficial al Ministerului Economiei (mec.gov.md/ro/content/desemnarea-domeniul-metrologiei) va fi completată şi scanată în format pdf sau jpg cu documentele necesare, iar solicitanţii vor primi un mesaj de confirmare pe e-mail referitor la recepţionarea setului de documente şi iniţierea procesului de examinare a acestuia.
    3) Documentele prezentate se supun expertizei de către Autoritatea Centrală de Metrologie în scopul determinării corespunderii acestora criteriilor menţionate în capitolul 5 şi stabilirii domeniului de desemnare. Termenul de executare a expertizei – 10 zile.
    4) În baza expertizei documentelor prezentate, Autoritatea Centrală de Metrologie emite raportul de expertiză (Anexa H) cu privire la desemnarea/redesemnarea sau extinderea/reducerea domeniului de desemnare solicitat pentru activitatea solicitată (verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal/efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform solicitării).
    5) Decizia referitor la desemnare/redesemnare sau extinderea/reducerea domeniului de desemnare a activităţii solicitate ţine de Autoritatea Centrală de Metrologie la recomandarea Consiliului Naţional de Metrologie şi se ia în termen de 30 de zile de la depunerea cererii cu anexele menţionate.
    6) În cazul rezultatelor pozitive Autoritatea Centrală de Metrologie emite ordin privind desemnarea/redesemnarea sau extinderea/reducerea domeniului de desemnare a activităţii solicitate şi îi eliberează solicitantului certificatul de desemnare, cu anexa respectivă, sau, în cazul extinderii/reducerii domeniului de desemnare, se eliberează o altă anexă modificată.
    7) Certificatul de desemnare este însoţit de anexa cu domeniul de desemnare.
    a) Forma de prezentare a certificatului de desemnare:
    - pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, conform anexei B;
    - pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform anexei C.
    b) Forma de prezentare a domeniului de desemnare:
    - pentru verificare metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, conform anexei D;
    - pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform anexei E.
    8) Certificatul de desemnare se eliberează pe un termen nu mai mare de termenul de valabilitate a certificatului de acreditare.
    9) În cazul deciziei negative, Autoritatea Centrală de Metrologie informează în scris solicitantul despre decizia respectivă nu mai tîrziu de 30 de zile de la data depunerii cererii, cu motivarea refuzului de desemnare.
    10) Extinderea domeniului de desemnare a solicitantului.
    a) Solicitantul desemnat poate să solicite extinderea domeniului de desemnare, înaintînd Autorităţii Centrale de Metrologie o cerere însoţită de următoarele documente:
    - domeniul suplimentar de desemnare (conform anexei D sau anexei E);
    - supliment la Fişa tehnică (conform anexei G).
    - copia de pe Certificatul de acreditare și anexa cu domeniul de acreditare extins.
    Desemnarea pentru un domeniu solicitat suplimentar se efectuează conform prevederilor pct.6, subpct. 2) – 5), după un program complet.
    b) În cazul recomandărilor pozitive ale Consiliului Naţional de Metrologie, Autoritatea Centrală de Metrologie emite ordin referitor la extinderea domeniului de desemnare şi eliberează anexa modificată la certificatul de desemnare prin care se confirmă extinderea domeniului de desemnare. Termenul de valabilitate a domeniului extins în domeniul de desemnare este identic cu termenul de valabilitate a certificatului de desemnare.
    11) Redesemnarea (prelungirea desemnării).
    a) Pentru prelungire, cu trei luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de desemnare, solicitantul înaintează Autorităţii Centrale de Metrologie cererea la care, în cazul că au intervenit modificări în domeniul de activitate din momentul desemnării precedente, anexează dosarul cu documentele menţionate în pct.6, subpct.1.
    b) Pentru prelungirea desemnării solicitantul prezintă certificatul de acreditare valabil în termen eliberat de către Centrul Naţional de Acreditare.
    c) Autoritatea Centrală de Metrologie efectuează prelungirea desemnării, prin eliberarea unui nou certificat de desemnare solicitantului conform prevederilor pct.6, subpct. 2) – 5), după un program complet, efectuînd expertiza documentelor prezentate şi examinînd rezultatele supravegherii entităţilor desemnate pentru activitatea de verificare metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public.
    d) Pentru întreaga perioadă de valabilitate a certificatului de desemnare, în activitatea sa entitatea trebuie:
    -  să menţină îndeplinirea cerinţelor care au stat la baza acordării certificatului de desemnare;
    - să emită documentele ce raportează rezultatele măsurărilor (pentru verificarea metrologică - buletine de verificare metrologică sau buletine de inutilizabilitate) în conformitate cu documentele normative din domeniul metrologiei;
    - să întocmească următoarele documente de evidenţă privind mijloacele de măsurare verificate metrologic: registrul de evidenţă a buletinelor de verificare metrologică și a buletinelor de inutilizabilitate, care să conţină cel puţin denumirea mijlocului de măsurare, tipul, producătorul, precum şi deţinătorul acestui mijloc de măsurare, seria, numărul şi data buletinului de verificare metrologică;
    - să aplice marcaje de verificare metrologică în conformitate cu prevederile legale, de către verificatori metrologi;
    - să confirme corectitudinea măsurărilor efectuate prin participarea la intercomparări şi prezentarea la necesitate a rezultatelor obţinute.
    e) Reclamaţiile referitor la desemnarea entităţilor pentru activitatea de metrologie legală se depun către Autoritatea Centrală de Metrologie, care le supune examinării în termen de 30 de zile de la data înregistrării acestora.
Rezultatul examinării reclamaţiei se aduce la cunoştinţa reclamantului în scris.
    7. Modul de înregistrare a certificatelor de desemnare
    1) Înregistrarea entităţilor desemnate se efectuează în “Registrul entităţilor desemnate în SNM” (“Registrul...”) în baza ordinului Autorităţii Centrale de Metrologie.
    2) În decursul a cel mult 5 zile din ziua adoptării deciziei de desemnare se efectuează înregistrarea în “Registrul...”, forma căruia este conform anexei F.
    3) Fiecărei entităţi desemnate i se atribuie indicativul, care constă din abrevierea SNM MD (Sistemul Naţional de Metrologie, Republica Moldova), interval urmat de numărul curent de înregistrare din trei cifre, bară, numărul dosarului din trei cifre, două puncte şi anul desemnării entităţii.
    Exemplu
    SNM MD XXX/XXX:2009
    4) În ordinul pentru desemnare va fi stabilit și indicativul laboratorului, notat cu o majusculă a alfabetului latin (de exemplu ”A”; ”B”; ”C” etc.), ce urmează a fi inclus în marcajele metrologice aplicate de entitatea desemnată.
    8. Modul de restrângere a domeniului de desemnare, suspendare sau retragere a certificatelor de desemnare
    Autoritatea Centrală de Metrologie restrânge domeniul de desemnare, suspendă valabilitatea și retrage certificatul de desemnare.
    1) Autoritatea Centrală de Metrologie restrânge domeniul de desemnare în următoarele cazuri:
    a) la solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    b) dacă a fost adoptată de către Centrul Naţional de Acreditare decizia de restrângere a domeniului de acreditare;
    c) modificarea legislației cu privire la mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal prin verificare metrologicǎ sau cu privire la măsurările din domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) al Legii metrologiei nr. 19 din 4 martie 2016.
    Restrângerea domeniului de desemnare se efectuează prin emiterea de către Autoritatea Centrală de Metrologie a anexei modificate la Certificatul de desemnare cu domeniul nou de desemnare.
    2) Suspendarea certificatului de desemnare are drept urmare încetarea executării activităţilor metrologice indicate în domeniul de desemnare pe perioada de suspendare.
    3) Autoritatea Centrală de Metrologie suspendă valabilitatea certificatului de desemnare în următoarele cazuri:
    a) la solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    b) dacă a fost adoptată de către Centrul Naţional de Acreditare decizia de suspendare a certificatului de acreditare.
    c) dacă prin decizia Autorității Centrale de Metrologie, s-a constatat utilizarea abuzivă a statutului de persoană juridică desemnată, cu încălcarea de către titularul certificatului de desemnare, a cerinţelor şi regulilor Sistemului Naţional de Metrologie în baza cărora a fost acordată desemnarea, precum şi depistarea de neconformităţi care afectează integral desemnarea;
    d) dacă nu au fost înlăturate neconformităţile de către titularul certificatului de desemnare, în termen de 30 zile.
    4) Autoritatea Centrală de Metrologie retrage certificatul de desemnare în următoarele cazuri:
    a) la solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    b) încheierea activităţii titularului certificatului de desemnare;
    c) suspendarea de către titularul certificatului de desemnare a activităţii sale pentru o perioadă ce depăşeşte 30 de zile calendaristice, confirmată printr-un document oficial;
    d) nesoluţionarea de către titularul certificatului de desemnare, în termen de 30 de zile calendaristice, a neconformităţilor ce au adus la suspendarea desemnării;
    e) dacă prin decizia Autorității Centrale de Metrologie, s-a constatat utilizarea abuzivă a statutului de persoană juridică desemnată, cu încălcarea de către titularul certificatului de desemnare, a cerinţelor şi regulilor Sistemului Naţional de Metrologie în baza cărora a fost acordată desemnarea, precum şi depistarea de neconformităţi care afectează integral desemnarea;
    f) dacă a fost adoptată de către Centrul Naţional de Acreditare decizia de retragere a certificatului de acreditare;
    g) decizia de radiere a titularului certificatului de desemnare din Registrul de stat al persoanelor juridice şi din Registrul întreprinzătorilor individuali;
    h) depistarea unor date neautentice introduse intenţionat în documentele prezentate autorităţii emitente şi a unor neconformităţi care afectează integral activitatea desfăşurată, inclusiv nerespectarea prevederilor sistemului de management documentat, nerespectarea condiţiilor de mediu, întocmirea incorectă a documentelor de evidenţă pentru mijloacele de măsurare verificate metrologic sau pentru măsurările efectuate în domenii de interes public;
    i) constatarea transmiterii certificatului de desemnare sau a copiei de pe el de către o altă persoană pentru a desfăşura genul de activitate respectiv;
    k) modificarea legislației cu privire la mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal prin verificare metrologicǎ sau cu privire la măsurările din domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) al Legii metrologiei nr. 19 din 04.03.2016.
    5) Retragerea certificatului de desemnare are drept urmare încetarea executării lucrărilor de metrologie legală indicate în domeniul de desemnare.
    6) Suspendarea și reluarea valabilităţii certificatului de desemnare sau retragerea certificatului de desemnare se efectuează de către Autoritatea Centrală de Metrologie în conformitate cu prevederile Legii nr.235 din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător, prin emiterea ordinului respectiv în baza hotărîrii instanţei de judecată, cu excepția cazului cînd suspendarea sau retragerea certificatului de desemnare este solicitată de titularul acestuia sau există decizia respectivă adoptată de către Centrul Naţional de Acreditare.
    7) În cazul înlăturării în termen de 30 zile a neconformităţilor depistate, suspendarea poate fi ridicată (retrasă). Suspendarea certificatului se consideră ridicată după adoptarea deciziei corespunzătoare de către instanţa de judecată, fapt despre care Autoritatea Centrală de Metrologie informează în scris titularul certificatului de desemnare, nu mai tîrziu de 3 zile din ziua primirii de către Autoritatea Centrală de Metrologie a acestei decizii şi publicarea informaţiei despre acest fapt pe pagina WEB a Ministerului Economiei.
    8) În cazul în care suspendarea nu a fost ridicată în termen de 30 de zile, Autoritatea Centrală de Metrologie informează instanţa de judecată în scopul emiterii hotărîrii judecătoreşti pentru retragerea certificatului de desemnare.
    9) În cazul adoptării deciziei privind retragerea certificatului de desemnare, extinderea sau restrângerea domeniului de desemnare a entităţii desemnate, în termen de 3 zile, în “Registrul ...” se introduc modificările respective.
    10) Indicativul entităţii desemnate excluse din “Registrul ...” nu se atribuie altor entităţi desemnate.
    11) Setul de documente al entităţii desemnate, excluse din “Registrul...”, trebuie să fie păstrat în arhiva “Registrului” în decurs de cinci ani.
    12) Titularul certificatului de desemnare este obligat, în termen de 10 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de retragere a certificatului de desemnare, să depună la Autoritatea Centrală de Metrologie originalul certificatului de desemnare.
    9. Supravegherea entităţilor desemnate
    Controlul respectării cerinţelor documentelor normative din domeniul metrologiei de către persoanele juridice desemnate se efectuează de Centrul Național de Acreditare conform regulilor și procedurilor de acreditare, pe durata termenului valabilitate a certificatului de desemnare, în procesul evaluării periodice a titularilor certificatelor. Informaţia referitor la rezultatele evaluărilor se prezintă către Autoritatea Centrală de Metrologie.
    Autoritatea Centrală de Metrologie poate solicita efectuarea de către Centrul Național de Acreditare a evaluărilor extraordinare în cazul:
    1) reclamațiilor la adresa titularilor certificatelor de desemnare;
    2) constatărilor Agenției pentru Protecția Consumatorilor referitor la încălcările de către titularii certificatelor de desemnare, a cerinţelor documentelor normative corespunzătoare, depistate în cadrul supravegherii metrologice;
    3) schimbările semnificative ale condițiilor în care a fost acordată desemnarea, declarate de titularii certificatelor de desemnare.
    10. Prevederi finale
    Pentru desfăşurarea legală a activităţilor de verificare metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal sau a activităţii de măsurări din domeniile de interes public entităţile trebuie să deţină certificate de desemnare eliberate de Autoritatea Centrală de Metrologie.
    1) Entităţile care deţin certificate de desemnare au dreptul să facă referinţă la acestea în documentele şi publicaţiile lor.
    2) Entităţile comunică Autorităţii Centrale de Metrologie, în termen de 15 zile calendaristice, orice modificări ale condiţiilor pe baza cărora au fost acordate certificatele de desemnare.
    3) Autoritatea Centrală de Metrologie nu îşi asumă responsabilitatea pentru documentele care nu respectă cerinţele legale, eliberate de entităţile desemnate, responsabilitatea revenind în întregime acestora. Documentele emise în astfel de situaţii se anulează conform condiţiilor legii de către entitatea emitentă, iar originalele documentelor emise se prezintă la Autoritatea Centrală de Metrologie.
    4) Autoritatea Centrală de Metrologie asigură transparenţa activităţilor entităţilor desemnate în domeniul metrologiei legale prin:
    a) actualizarea trimestrială a listei entităţilor desemnate şi plasarea acestei informaţii pe pagina web a Ministerului Economiei;
    b) anual, prezentarea spre publicare a listei entităţilor desemnate în publicaţia periodică revista “Metrologie”.

    Anexa A

    Anexa B

    Anexa C

    Anexa D

    Anexa E

    Anexa F

    Anexa G

    Anexa H