*HGC1236/2016 Versiunea originala
ID intern unic:  373648
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1236
din  11.11.2016
pentru aprobarea Reglementării tehnice privind instituirea
unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor
de uz civil
Publicat : 18.11.2016 în Monitorul Oficial Nr. 399-404     art Nr : 1334     Data intrarii in vigoare : 18.11.2018
    În temeiul prevederilor articolului 18 şi poziţiei 12 din anexa nr. 3 la Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 46-47, art. 136), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Reglementarea tehnică privind instituirea unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor de uz civil (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare în termen de 24 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepţia prevederilor secţiunii a 2-a din capitolul III al Reglementării tehnice privind instituirea unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor de uz civil, care vor intra în vigoare la momentul creării, în temeiul Acordului privind evaluarea conformităţii şi acceptarea produselor industriale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a unui mecanism de schimb de informaţii şi evidenţă.
    3. Pînă la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri, Ministerul Afacerilor Interne va elabora planul de implementare a Reglementării tehnice privind instituirea unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor de uz civil.
    4. Se abrogă Hotărîrea Guvernului nr.138 din 10 februarie 2009 „Cu privire la aprobarea unor reglementări tehnice” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.51-52, art.218).
    5. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.

    PRIM-MINISTRU                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                             Andrei Galbur
    Viceprim-ministru, 
    ministrul economiei                                                Octavian Calmîc
    Ministrul afacerilor interne                                    Alexandru Jizdan
    Ministrul justiţiei                                                    Vladimir Cebotari

    Nr. 1236. Chişinău, 11 noiembrie 2016.


Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului nr. 1236
din 11 noiembrie 2016

REGLEMENTARE TEHNICĂ
privind instituirea unui sistem de identificare
şi trasabilitate a explozibililor de uz civil
I. DISPOZIŢII GENERALE
    1. Reglementarea tehnică privind instituirea unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor de uz civil (în continuare – Reglementare tehnică) transpune parţial Directiva Comisiei Europene 2008/43/CE din 4 aprilie 2008 de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE, a unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozibililor de uz civil, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 94 din 5 aprilie 2008, şi Deciziei Comisiei din 19 iunie 2010 de modificare a Deciziei 2004/388/CE privind un document pentru transferul intracomunitar de explozibili, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L155/54 din 22 iunie 2010.
    2. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte un sistem de identificare unică şi de trasabilitate a explozibililor de uz civil.
II. DOMENIU DE APLICARE
    3. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică:
    1) explozibililor transportaţi şi livraţi fără ambalaj sau în camioane cu pompă pentru descărcarea lor directă în gaura pentru explozibili;
    2) explozibililor fabricaţi la locul de producere a exploziei care sînt încărcaţi imediat după fabricare (producţie in site);
    3) muniţiilor;
    4) fitilurilor;
    5) fitilurilor de siguranţă;
    6) capselor de percuţie.
III. IDENTIFICAREA PRODUSULUI
Secţiunea 1
Identificare unică
    4.  Întreprinderile specializate în sectorul explozibililor, care produc sau importă explozibili sau asamblează detonatoare, introduc un sistem unic de identificare a explozibililor şi a celei mai mici unităţi de ambalare.
    Dacă un explozibil este supus unor procese de fabricaţie ulterioare, producătorilor nu li se va cere să aplice explozibililor o identificare unică, cu excepţia cazului în care identificarea unică originală nu mai este aplicată în conformitate cu pct. 14 din prezenta Reglementare tehnică.
    Prevederile menţionate nu se aplică explozibilului care este produs pentru a fi exportat şi i se aplică o identificare în conformitate cu cerinţele ţării importatoare, care permite trasabilitatea explozibililor.
    5. Identificarea unică cuprinde componentele descrise în anexa la prezenta Reglementare tehnică.
    6. Ministerul Afacerilor Interne atribuie fiecărui lot de producţie un cod din 3 cifre.
    7. Dacă unitatea de producţie este situată în afara Republicii Moldova, producătorul care are sediul în Republica Moldova contactează Ministerul Afacerilor Interne pentru a-i atribui un cod unităţii de producţie.
    În cazul în care unitatea de producţie este situată în afara Republicii Moldova, iar producătorul nu are sediul în Republica Moldova, acesta contactează Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase (în continuare – Inspectorat) pentru a-i atribui un cod unităţii de producţie.
    8. Inspectoratul veghează ca distribuitorii care reambalează explozibili să se asigure că identificarea unică este fixată pe explozibil şi pe cea mai mică unitate de ambalare.
Secţiunea a 2-a
Transferul
    9. În cazul în care statul de origine, statul de destinaţie şi oricare dintre statele de tranzit utilizează sistemul electronic comun pentru autorizarea transportului de explozibili pe teritoriul ţării, se aplică procedura prevăzută la pct. 4-7 din prezenta Reglementare tehnică.
    10. Dacă Republica Moldova este statul de destinaţie, destinatarul prezintă documentul pentru transportul de explozibili spre autorizare Inspectoratului, pe suport de hîrtie sau în format electronic.
    11. După acordarea de către Inspectorat a autorizaţiei, acesta trimite autorizaţia acordată altor state membre ale Uniunii Europene şi oricărui stat de tranzit, utilizînd sistemul electronic comun.
    12. Autoritatea competentă din statul membru al Uniunii Europene de origine solicită autorizarea din partea autorităţilor competente din toate statele membre ale Uniunii Europene de tranzit, utilizînd sistemul electronic comun.
    13. După primirea tuturor autorizaţiilor, autoritatea competentă din statul membru al Uniunii Europene de origine eliberează documentul pentru transportul de explozibil, indicînd furnizorului acordul tuturor statelor membre în cauză, pe suport de hîrtie, avînd mijloace sigure de identificare, în limba (limbile) statului membru de origine, statului (statelor) membru de tranzit (dacă este cazul), română şi engleză.
Secţiunea a 3-a
Aplicare şi fixare
    14. Identificarea unică se aplică sau se fixează bine pe articolul în cauză în mod durabil, astfel încît să fie uşor lizibilă.
Secţiunea a 4-a
Explozibili în cartuşe şi explozibili în vrac
    15. În cazul explozibililor în cartuşe şi a explozibililor în vrac, identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă pe fiecare cartuş sau ambalaj. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de cartuş.
    Întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare cartuş sau ambalaj şi, în acelaşi mod, un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de cartuşe.
Secţiunea a 5-a
Explozibili binari
    16. În cazul explozibililor binari ambalaţi, identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă pe fiecare cea mai mică unitate de ambalare cu componente binare.
Secţiunea a 6-a
Detonatoare
    17. În cazul detonatoarelor identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă a marcajului, aplicate pe carcasa detonatorului. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de detonatoare.
Secţiunea a 7-a
Detonatoare electrice, neelectrice şi electronice
    18. În cazul detonatoarelor electrice, neelectrice şi electronice, identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă aplicată pe cabluri sau pe tuburi şi o etichetă adezivă, imprimare directă şi marcaj aplicate pe carcasa detonatorului. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de detonatoare.
    Întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare detonator şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de detonatoare.
Secţiunea a 8-a
Dispozitive de amorsare şi relee de detonare
    19. În cazul dispozitivelor de amorsare şi releelor de detonare, identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă pe dispozitivul de amorsare sau pe releul de detonare. O etichetă conexă se lipeşte pe fiecare cutie de dispozitive de amorsare sau relee de detonare.
    Întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare dispozitiv de amorsare sau releu de detonare şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de dispozitive de amorsare sau relee de detonare.
Secţiunea a 9-a
Fitiluri detonante
    20. În cazul fitilurilor detonante identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă pe bobină. Identificarea unică se aplică din 5 în 5 metri fie
pe învelişul exterior al fitilului detonant, fie pe stratul interior de plastic extrudat, situat imediat sub fibra exterioară a fitilului detonant. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de fitiluri detonatoare.
    Întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, inserat în fitiluri şi un dispozitiv conex pentru fiecare cutie de fitiluri detonatoare.
Secţiunea a 10-a
Cutii şi bidoane cu explozibili
    21. În cazul cutiilor şi bidoanelor cu explozibili, identificarea unică reprezintă o etichetă adezivă şi o imprimare directă pe cutia sau bidonul cu explozibili.
    Întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare cutie sau bidon.
Secţiunea a 11-a
Copii ale etichetei originale
    22. Întreprinderile pot ataşa copii adezive detaşabile ale etichetei originale la explozibilele destinaţi a fi utilizaţi de către clienţi. Aceste copii sînt marcate vizibil drept copii ale originalului pentru prevenirea utilizărilor eronate.
IV. CULEGERE ŞI GESTIONARE DE DATE
Secţiunea 1
Culegerea datelor
    23. Întreprinderile specializate în sectorul explozibililor stabilesc un sistem de culegere a datelor în ceea ce priveşte explozibilii, inclusiv identificarea unică a acestora pe parcursul lanţului de aprovizionare şi al duratei de viaţă.
    24. Sistemul de culegere de date permite întreprinderilor să urmărească explozibilii astfel încît cei care deţin explozibili să fie identificaţi în orice moment.
    25. Ministerul Afacerilor Interne stabileşte modalitatea care asigură, ca datele culese, inclusiv numărul de identificare unică, să fie înregistrate şi păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la livrare sau de la ultima dată cunoscută după expirarea duratei de viaţă a explozibilului, chiar dacă întreprinderea în cauză şi-a încetat activitatea comercială.
Secţiunea a 2-a
Obligaţiile întreprinderilor
    26. Inspectoratul veghează ca întreprinderile specializate în sectorul explozibililor din Republica Moldova să îndeplinească următoarele obligaţii:
    1) ţinerea unui registru cu toate identificările explozibililor, precum şi cu toate informaţiile pertinente, inclusiv tipul explozibilului, denumirea întreprinderii sau numele persoanei care îl are în custodie;
    2) înregistrarea locaţiei fiecărui explozibil cînd acesta se află în posesia sau custodia lor pînă în momentul în care este transferat către altă întreprindere sau utilizat;
    3) supunerea unor teste regulate a sistemului de culegere a datelor în vederea asigurării eficienţei acestuia şi a calităţii datelor înregistrate;
    4) înregistrarea şi păstrarea datelor culese, inclusiv a identificărilor unice, pentru perioadele specificate la pct. 25 din prezenta Reglementare tehnică;
    5) protecţia datelor culese împotriva daunelor sau a distrugerilor accidentale sau deliberate;
    6) furnizarea către organul de control, la cerere, a informaţiei referitoare la locul de origine şi locaţia fiecărui explozibil pe parcursul duratei de viaţă şi al lanţului de aprovizionare;
    7) furnizarea către organul de control a numelui şi a datelor de contact ale persoanei care poate furniza informaţiile descrise la subpct. 6), în afara programului
normal de lucru.
    27. În scopurile menţionate la pct.26  subpct. 4) din prezenta Reglementare tehnică, în cazul explozibililor produşi sau importaţi anterior datei de intrare în vigoare a prezentei Reglementări, întreprinderile păstrează înregistrările conform dispoziţiilor existente.

Anexă
la Reglementarea tehnică privind
instituirea unui sistem de identificare
şi trasabilitate a explozibililor de uz civil

    Identificarea unică conţine:
    1. O parte vizibilă cu următoarele elemente:
    1) denumirea agentului economic;
    2) un cod alfanumeric cu:
    a) două litere de identificare (unitatea de producţie sau de import pe piaţa Republicii Moldova, de exemplu, MD = Moldova);
    b) trei cifre de identificare a numelui unităţii de producţie (atribuit de Ministerul Afacerilor Interne);
    c) un cod produs unic şi informaţii logistice concepute de producător.
    2. Un număr de identificare lizibil electronic în cod de bare şi/sau cod cu matrice care se raportează direct la codul de identificare alfanumeric.
    Exemplu:

    3. Pct.2 nu se aplică în cazul în care se utilizează sistemul electronic comun descris la pct. 14 din prezenta Reglementare tehnică.
    4. Pentru articolele care sînt prea mici pentru a se aplica informaţiile prevăzute la pct. 1 subpct. 2) lit. a) şi b) şi la pct. 2 sau în cazul în care aplicarea identificării unice este imposibil de realizat din punct de vedere tehnic din cauza formei sau a proiectării, se aplică un număr unic de identificare pe cea mai mică unitate de ambalare.
    5. Fiecare cea mai mică unitate de ambalare se sigilează.
    6. Fiecare detonator sau releu de detonare care intră sub incidenţa derogării este marcat în mod durabil pentru a se asigura lizibilitatea informaţiilor prevăzute la pct. 1 subpct. 2) lit. a) şi b). Numărul de detonatoare şi relee de detonare conţinut este tipărit pe cea mai mică unitate de ambalare.
    7. Identificarea unică a fiecărui fitil de detonare care intră sub incidenţa derogării este aplicată pe rolă sau bobină şi, dacă este cazul, pe cea mai mică unitate de ambalare.