DCIMCCC26-11/1-19/01
ID intern unic:  375247
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA INTERDEPARTAMENTALĂ PENTRU MAŞINILE DE CASĂ ŞI CONTROL
DECIZIE Nr. 26-11/1-19/01
din  21.04.2018
D E C I Z I E
Publicat : 27.04.2018 în Monitorul Oficial Nr. 133-141     art Nr : 584

    MODIFICAT

    DCIMCC26-11/1-19/02 din11.05.18, МО156/16.05.18 art.655




    Examinând chestiunile de pe ordinea de zi Comisia decide: 

    1. Cerinţele tehnice faţă de maşinile de casă şi control, aprobate prin Decizia Comisiei interdepartamentale pentru maşinile de casă şi control din 17 iulie 1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 109-110, p. III, art. 207), cu modificările şi completările ulterioare se modifică şi se completează după cum urmează:

    1) Compartimentul 1 după pct. 1.36 se completează cu punctele 1.361şi1.362 cu următorul cuprins:

    „1.361 Înregistrarea achitării prin tichet de masă pe suport de hârtie („TMH”) – operaţia înregistrării achitării prin virament a cumpărătorului (clientului) conform documentului, care garantează plata.

    1.362 Înregistrarea achitării prin tichet de masă pe suport electronic („TME”) – operaţia înregistrării achitării prin virament a cumpărătorului (clientului) conform documentului – purtător tehnic de informaţie – care garantează plata.”.

    2) La compartimentul 3, punctul 3.1 după a opta liniuţă se completează cu două liniuţe noi cu următorul cuprins:

    „- modul de plată (inclusiv „TMH” şi „TME”);

    -  suma restului nerambursat din valoarea nominală a tichetului de masă pe suport de hârtie („rest TMH”);”.

    3) La compartimentul 3, pct. 3.2 după a şaptea liniuţă se completează cu două liniuţe noi cu următorul cuprins:

    „- sumele circulaţiei zilnice a realizării mărfurilor (prestării serviciilor), separat pe fiecare modul de plată (inclusiv „TMH” şi „TME”);

    - suma totală a restului nerambursat din valoarea nominală a tichetului de masă pe suport de hârtie („rest TMH”);”.

    4) La pct. 5.1, Tabelul nr. 1 pct.7 după parametrul „înregistrarea achitării cu tichet (talon) de plată se completează cu două parametri noi, cu următorul cuprins: 

înregistrarea achitării cu tichet de masă pe suport de hârtie („TMH”)

+
+
+
+

înregistrarea achitării cu tichet de masă pe suport electronic („TME”)

+
+
+
+

    2. Regulamentul cu privire la modul de exploatare a maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală, aprobat prin Decizia Comisiei interdepartamentale pentru maşinile de casă şi control din 24 iulie 1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 109-110, art. 209), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1) Pct. 9.5 se completează cu subpunctul 9.5.4 cu următorul cuprins:

    „9.5.4 Achitarea cu ajutorul tichetelor de masă:

    a) Tichetele de masă pot fi emise pe suport de hârtie şi pe suport electronic:

    - tichet de masă pe suport de hârtie – bon de valoare emis de către operator în condiţiile Legii nr. 166 din 21 septembrie 2017 cu privire la tichetele de masă, acordat de către angajator salariaţilor, pentru a fi folosit ca instrument de plată în scopul procurării produselor alimentare în unităţile comerciale/de alimentaţie publică care au încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul;

    - tichet de masă pe suport electronic – card de plată prevăzut la art.5 pct.401 din Codul fiscal, emis de către operator în condiţiile Legii nr. 166 din 21 septembrie 2017 cu privire la tichetele de masă, acordat de către angajator salariaţilor, pentru a fi folosit ca instrument de plată în scopul procurării de produse alimentare în unităţile comerciale/de alimentaţie publică care au încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul.

    b) La comercializarea produselor alimentare, casierul (operatorul) eliberează bon de casă în baza valorii efectiv procurate de către salariatul care achită cu tichete de masă. În cazul în care în coşul de consum există produse interzise spre comercializare, casierul (operatorul) eliberează un bon de casă aparte doar pentru produsele interzise spre comercializare contra tichetelor de masă.

    c) La procurarea mărfurilor în valoare mai mică decât valoarea nominală a tichetului, casierul (operatorul) nu rambursează diferenţa sub formă de bani.

    d) La procurarea mărfurilor în valoare mai mare decât valoarea nominală a tichetului, diferenţa se va achita sub formă de bani de către cumpărător (salariat).

    e) Casierul (operatorul) este obligat să refuze comercializarea produselor interzise spre comercializare în schimbul tichetului de masă la prezentarea acestuia de către cumpărător.

    f) Casierului (operatorului) îi este interzis să acorde/ să schimbe contravaloarea tichetelor de masă pe suport de hârtie sub formă de/pe bani.

    g) La returnarea produselor achiziţionate în baza tichetelor de masă este interzisă acordarea în schimb a numerarului. Returnarea produselor va acorda cumpărătorului dreptul să primească în schimb produse în aceeaşi valoare.

    h) Casierului (operatorului) îi este interzisă efectuarea operaţiunilor de debitare a tichetelor de masă pe suport electronic în vederea eliberării contravalorii sub formă de bani.

    i) La recepţionarea tichetului de masă, casierul (operatorul) este obligat să identifice persoana, posesoare a tichetului de masă, prin solicitarea actului de identitate al persoaneişi verificarea datelor cu înscrierile corespunzătoare de pe tichetul de masă.

    j) La recepţionarea tichetului de masă pe suport de hârtie, casierul (operatorul) indică pe verso tichetului data recepţionării şi aplică un semn distinctiv prevăzut la lit.l).

    k) În cazul în care semnul distinctiv prevăzut la lit.l) conţine şi data de aplicare a acestuia, data recepţionării se consideră cea aplicată prin semnul distinctiv.

    l) Semnul distinctiv trebuie să includă în mod obligatoriu următoarele elemente:

    1) IDNO-ul unităţii comerciale/ de alimentaţie publică;
    2) denumirea unităţii comerciale/ de alimentaţie publică;
    3) inscripţia „Pentru tichete de masă”.

    m) Tichetele de masă pe suport de hârtie se păstrează în maşina de casă şi control, alături de bancnotele ce confirmă eliberarea produselor, până la finalizarea zilei de lucru operaţionale.”.

    2) Anexa nr. 3:

    a) formularele notate 3-I şi 3-II se completează după coloana 12 cu coloana 13 cu următorul cuprins:

    „Suma achitată (confirmată) cu (prin) tichet de masă pe suport de hârtie/ pe suport electronic”;

    b) coloanele nr. 13, 14 şi 15 din formularele notate 3-I şi 3-II devin coloanele nr. 14, 15 şi 16;

    c) coloana nr. 14 din formularele notate 3-I şi 3-IIse completează cu sintagma „/Suma totală a restului nerambursat din valoarea nominală a tichetului de masă pe suport de hârtie („rest TMH”)”.

    3. La punctul 1 din Decizia Comisiei interdepartamentale pentru maşinile de casă şi control nr. 26-11/2-22/01-2017 din 25 ianuarie 2017 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 30-39, art. 151), sintagma„:1.1 În termen de până 31 martie 2018” se exclude.

    31. Prevederile pct. 1 alin. 2) liniuța doi „- suma restului nerambursat din valoarea nominală a tichetului de masă pe suport de hârtie („rest TMH”)” și  alin. 3) liniuța doi „- suma totală a restului nerambursat din valoarea nominală a tichetului de masă pe suport de hârtie („rest TMH”)” a prezentei decizii intră în vigoare la 1 octombrie 2018.

    [Pct.31 introdus prin DCIMCC26-11/1-19/02 din11.05.18, МО156/16.05.18 art.655]

    4. Serviciul Fiscal de Stat va asigura publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


    VICEPREȘEDINTELE COMISIEI,
    DIRECTORUL SERVICIULUI FISCAL DE STAT            Serghei PUŞCUŢA


    Nr. 26-11/1-19/01-2018. Chişinău, 21 aprilie 2018.