LPC136/2018
ID intern unic:  377125
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 136
din  19.07.2018
pentru modificarea Legii nr. 178/2014
cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor
Publicat : 14.09.2018 în Monitorul Oficial Nr. 347-357     art Nr : 582
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 178/2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 238–246, art. 557), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 4:
    alineatul (1):
    la litera a), după cuvîntul „nerespectarea” se introduc cuvintele „intenționată sau din neglijență gravă a”;
    litera b) va avea următorul cuprins:
    „b) adoptarea unei hotărîri judecătorești prin care, intenționat sau din neglijență gravă, au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice, garantate de Constituția Republicii Moldova și de tratatele internaționale privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte;”
    la litera d), cuvintele „a altui” se substituie cu cuvintele „de către un alt”;
    litera g) se completează în final cu textul „ , dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane”;
    litera j) va avea următorul cuprins:
    „j) neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întîrziere sau necorespunzătoare a unei obligații de serviciu, fără o justificare rezonabilă, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane;”
literele m) și o) se abrogă;
    litera p) va avea următorul cuprins:
    „p) alte fapte care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției în așa măsură încît se afectează încrederea în justiție, comise în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în afara acestora, care, după gravitatea lor, nu pot fi calificate doar ca încălcări ale Codului de etică și conduită profesională a judecătorilor.”
    la alineatul (2), cuvintele „din motive imputabile acestora” se substituie cu cuvintele „fără o justificare rezonabilă”;
    articolul se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
    „(3) Răspunderea disciplinară nu depinde de faptul că actul emis de judecătorul subiect al cauzei disciplinare a fost sau nu a fost contestat ori de rezultatul examinării apelului sau a recursului.”
    2. Articolul 6:
    la alineatul (2), după textul „la alin. (1)” se introduce textul „lit. a)–c)”;
    la alineatul (6), după cuvintele „abateri disciplinare” se introduc cuvintele „grave sau repetate”;
    la alineatul (7), după cuvintele „abaterile disciplinare” se introduce textul „grave sau repetate,”;
    alineatul (8) se abrogă.
    3. Articolul 8:
    la alineatul (1), după cuvîntul „judecătorilor” se introduce textul „în funcție și judecătorilor demisionați, pentru faptele comise în timpul exercitării funcției de judecător,”;
    alineatul (2):
    la litera a), cuvintele „de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „de examinare a contestațiilor”;
    litera b) se abrogă.
    4. La articolul 10:
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Membrii colegiului disciplinar din rîndul judecătorilor se aleg prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor după cum urmează: 1 judecător din cadrul Curții Supreme de Justiție, 2 judecători din cadrul curților de apel și 2 judecători din cadrul judecătoriilor. Judecătorii din cadrul judecătoriilor pot fi aleși în colegiul disciplinar doar dacă au vechime în muncă în funcția de judecător de cel puțin 6 ani.”
    articolul se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
    „(11) Consiliul Superior al Magistraturii convoacă Adunarea Generală a Judecătorilor cu 3 luni pînă la expirarea mandatului membrilor colegiului disciplinar. În cazul în care nu este ales numărul necesar de membri ai colegiului disciplinar, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă repetat cu cel puțin o lună pînă la expirarea mandatului membrilor colegiului disciplinar. Dacă după a doua Adunare Generală a Judecătorilor nu sînt aleși toți membrii colegiului disciplinar din rîndurile judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii desemnează membrii din rîndul judecătorilor în numărul necesar, cu cel puțin 10 zile pînă la data expirării mandatului membrilor colegiului disciplinar.”
    la alineatul (2), după textul „la alin. (1)” se introduc cuvintele „și a procedurii stabilite pentru alegerea membrilor de bază ai colegiului disciplinar”;
    articolul se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:
    „(4) Ministrul Justiției este în drept să refuze propunerea comisiei de selectare a candidaților numai în cazul în care nu a fost respectată procedura sau candidații selectați nu corespund criteriilor stabilite prin lege. În acest caz, comisia  organizează concurs repetat pentru selectarea membrilor sau a membrilor supleanți ai colegiului disciplinar din rîndul reprezentanților societății civile.”
    5. Articolul 11:
    la alineatul (1) litera e), textul „la propunerea motivată a colegiului disciplinar, adoptată cu votul a cel puţin 2/3 din membrii acestuia,” se exclude;
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Mandatul de membru al colegiului disciplinar poate fi revocat prin hotărîre motivată a colegiului disciplinar, adoptată cu votul a 2/3 din numărul total al membrilor. Hotărîrea motivată a colegiului disciplinar privind revocarea mandatului unui membru al colegiului disciplinar se transmite Consiliului Superior al Magistraturii sau, după caz, Ministerului Justiției în privința membrilor din rîndul societății civile pentru ca unul dintre aceștia să fie substituit cu un alt membru din rîndul membrilor supleanți.”
    alineatul (3) se completează în final cu cuvintele „conform ordinii stabilite în Regulamentul cu privire la activitatea colegiului disciplinar”.
    6. La articolul 12 alineatul (4), după textul „3 membri ai colegiului disciplinar,” se introduce textul „cu votul a 2/3 din numărul membrilor aleși,”.
    7. La articolul 13:
    alineatul (1) se completează în final cu textul: „În caz de dezacord cu hotărîrea colegiului disciplinar, membrul colegiului disciplinar este în drept să își expună opinia separată motivată, care se anexează la cauza disciplinară.”
    la alineatul (2), litera d) se abrogă;
    la alineatul (3), cuvintele „avînd însă un volum de lucru redus, în funcție de sarcinile de activitate din cadrul colegiului disciplinar” se substituie cu cuvintele „volumul de lucru al acestora fiind redus în funcție de activitatea din cadrul colegiului disciplinar, în modul stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii”.
    8. La articolul 14, alineatul (5) va avea următorul cuprins:
    „(5) Dacă ședința colegiului disciplinar nu este deliberativă ca urmare a declarării abținerii sau admiterii cererii de recuzare a membrului colegiului disciplinar, acesta se substituie cu membrul supleant respectiv.”
    9.  Articolul 15:
    la alineatul (1), cuvintele „de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „de examinare a contestaților”;
    la alineatul (3), cuvintele „de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „de examinare a contestaților”, iar textul „ , în dependență de numărul sesizărilor, dar nu mai rar decît o dată în lună” se substituie cu cuvintele „și de numărul contestațiilor”;
    la alineatul (5), cuvintele „de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „de examinare a contestaților”;
    la alineatul (6), cuvintele „și ale completelor de admisibilitate” se exclud.
    10.  La articolul 18:
    litera b) se completează în final cu cuvintele „și cercetarea disciplinară”;
    litera c) se abrogă.
    11. Articolul 19:
    la alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) persoana ale cărei drepturi au fost încălcate ca urmare a faptei comise de judecător sau o altă persoană care poate invoca un interes legitim;”
alineatul (4) se completează în final cu textul „în condițiile prezentei legi, dacă colegiul disciplinar consideră că există un interes public de natură să afecteze prestigiul justiției”.
    12. La articolul 21, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Inspectorul-judecător principal repartizează sesizările în mod aleatoriu inspectorilor-judecători pentru verificarea acestora.”
    13. Articolul 22:
    în denumire, cuvintele „și respingerea” se exclud;
    alineatul (2) se abrogă.
    14. Articolul 23:
    denumirea va avea următorul cuprins:
    „Articolul 23. Verificarea sesizării și cercetarea disciplinară”;
    alineatul (1) se completează în final cu textul: „Verificarea sesizării se efectuează de către inspectorii-judecători în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării sesizării. Termenul de verificare a sesizării poate fi prelungit de inspectorul principal cu cel mult 15 zile, la cererea inspectorului-judecător care verifică sesizarea, dacă există motive întemeiate care justifică prelungirea termenului.”
    articolul se completează cu alineatele (11) și (12) cu următorul cuprins:
    „(11) Dacă nu se întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare sau faptele invocate în sesizare nu se confirmă prin probele administrate în procesul verificării prealabile, inspectorul-judecător căruia i-a fost repartizată sesizarea, printr-o decizie motivată, respinge sesizarea ca fiind neîntemeiată. Decizia cu privire la respingerea sesizării poate fi contestată de autorul sesizării în completul de examinare a contestațiilor al colegiului disciplinar în decurs de 15 zile de la data recepționării deciziei motivate.
    (12) În cazul în care inspectorul-judecător constată existența elementelor constitutive ale abaterilor disciplinare, acesta dispune prin rezoluție pornirea procedurii disciplinare, începerea cercetării disciplinare, care se efectuează în termen de 30 de zile lucrătoare de la data dispunerii acestora, cu posibilitatea prelungirii termenului de către inspectorul-judecător principal cu cel mult 15 zile, la cererea inspectorului-judecător care verifică sesizarea, dacă există motive întemeiate care justifică prelungirea termenului.”
    la alineatul (2):
    litera b) va avea următorul cuprins:
    „b) să solicite judecătorului subiect al sesizării opinia scrisă cu privire la circumstanțele invocate în sesizare;”
    la litera c), după textul „abateri disciplinare,” se introduce textul „opinia scrisă a judecătorului subiect al sesizării,”;
    alineatul se completează cu literele  d)–f) cu următorul cuprins:
    „d) să examineze admisibilitatea sesizării pentru pornirea procedurii disciplinare, cu încadrarea juridică a faptelor invocate în sesizare, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1);
    e) să transmită dosarul disciplinar colegiului disciplinar și să susțină raportul cu privire la rezultatele cercetării disciplinare;
    f) să se abțină de la verificarea sesizării și cercetarea disciplinară dacă se află în raporturi de rudenie pînă la al patrulea grad inclusiv sau de afinitate pînă la al treilea grad inclusiv cu judecătorul subiect al procedurii disciplinare sau cu persoana care a depus sesizarea, precum și în cazul în care are un interes personal, direct sau indirect, în soluționarea cauzei disciplinare sau există alte împrejurări care pun la îndoială obiectivitatea și imparțialitatea sa. Pentru aceleași motive, judecătorul subiect al procedurii disciplinare sau persoana care a depus sesizarea poate cere recuzarea inspectorului-judecător.”
    articolul se completează cu alineatele (21) și (22) cu următorul cuprins:
    „(21) Abținerea sau recuzarea înaintată unui inspector-judecător se examinează de către inspectorul-judecător principal, iar în privința inspectorului-judecător principal se examinează de către un inspector-judecător numit ad-hoc de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii.
    (22) În cazul în care inspectorul-judecător căruia i-a fost repartizată sesizarea este în imposibilitate de a continua verificarea ori în cazul admiterii recuzării sau abținerii inspectorului-judecător, inspectorul-judecător principal sau, după caz, inspectorul-judecător numit ad-hoc de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii, prin dispoziție motivată, redistribuie aleatoriu sesizarea respectivă unui alt inspector-judecător care va continua activitatea de verificare. Dispoziția inspectorului-judecător principal privind distribuirea sesizărilor sau, după caz, dispoziția motivată privind redistribuirea sesizării se anexează la dosarul cauzei disciplinare.”
    15.  Articolul 24 se abrogă.
    16. La articolul 26, alineatele (1) și (2) vor avea următorul cuprins:
    „(1) După finalizarea cercetării disciplinare, în cazul constatării existenței elementelor constitutive ale abaterii disciplinare, inspectorul-judecător întocmește un raport, care, împreună cu dosarul cauzei disciplinare, se prezintă în termen de 3 zile colegiului disciplinar pentru examinare. În cazul în care nu se constată existența elementelor constitutive ale abaterii disciplinare, inspectorul-judecător întocmește o decizie motivată de respingere a sesizării, care poate fi contestată în modul stabilit la art. 23 alin. (11).
    (2) Raportul întocmit de inspectorul-judecător trebuie să conțină descrierea succintă a faptelor invocate de autorul sesizării, informația prezentată de judecătorul subiect al sesizării, descrierea faptelor constatate de inspectorul-judecător, a probelor prezentate de autorul sesizării și a probelor colectate în timpul verificării și cercetării disciplinare de către inspectorul-judecător, a faptelor imputate judecătorului și încadrarea juridică a acestora. Copia raportului se remite judecătorului.”
    17. Denumirea secțiunii a 3-a va avea următorul cuprins:
„Secțiunea a 3-a
Examinarea contestațiilor împotriva deciziilor
inspecției judiciare”

    18. Articolul 27:
    în denumire, cuvintele „de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „de examinare a contestațiilor”;
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Completele de examinare a contestațiilor ale colegiului disciplinar (în continuare – complete de contestație) verifică contestațiile împotriva deciziilor inspecției judiciare de respingere a sesizărilor.”
    la alineatul (2), cuvintele „Completele de admisibilitate ale colegiului disciplinar” se substituie cu cuvintele „Completele de contestație”, iar cuvintele „completul de admisibilitate” se substituie cu cuvintele „completul de contestație”;
    la alineatul (3), cuvintele „completelor de admisibilitate ale colegiului disciplinar” se substituie cu cuvintele „completelor de contestație”.
    19. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 28. Examinarea contestației
    (1) Completele de contestație examinează contestațiile împotriva deciziilor inspecției judiciare de respingere a sesizării. Procedura în fața completelor de contestație este scrisă.
    (2) La necesitate, membrii completelor de contestație pot solicita inspecției judiciare efectuarea unor verificări suplimentare și/sau colectarea unor documente sau probe noi.
    (3) Completele de contestație decid:
    a) admiterea contestației și restituirea cauzei inspecției judiciare pentru verificări suplimentare;
    b) respingerea contestației ca neîntemeiată.”
    20. Articolul 29 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 29. Hotărîrile completelor de contestație
    (1) Hotărîrea privind admiterea contestației se consideră adoptată dacă pentru admitere a votat cel puțin un membru al completului de contestație. Hotărîrea privind respingerea sesizării se adoptă cu votul unanim al membrilor completului de contestație.
    (2) Hotărîrea privind respingerea contestației se motivează în mod obligatoriu cu indicarea circumstanțelor în baza cărora sesizarea a fost respinsă.
    (3) Hotărîrea privind admiterea contestației este obligatorie pentru inspecția judiciară, care urmează să efectueze cercetarea disciplinară în conformitate cu art. 23. Hotărîrea privind respingerea contestației împotriva deciziei inspecției judiciare de respingere a sesizării este definitivă.
    (4) Hotărîrile completelor de contestație se aduc la cunoștința persoanei care a depus contestația și a judecătorului subiect al sesizării în termen de 7 zile de la data adoptării.”
    21. La articolul 31 alineatul (5), după cuvintele „colegiului disciplinar” se introduce textul „ , precum și judecătorul subiect al sesizării”.
    22. La articolul 33, textul „Cauza disciplinară se examinează de colegiul disciplinar în termen de 45 de zile din ziua emiterii hotărîrii cu privire la admisibilitatea sesizării.” se substituie cu textul: „Cauza disciplinară se examinează de colegiul disciplinar în termen de 60 de zile de la data transmiterii de către inspecția judiciară a raportului și a dosarului cauzei disciplinare.”
    23. La articolul 34, alineatele (3) și (5) vor avea următorul cuprins:
    „(3) Examinarea cauzei disciplinare începe cu susținerea de către inspectorul-judecător a raportului privind rezultatele verificării sesizării.”
    „(5) Cauza disciplinară se examinează doar în limitele raportului inspecției judiciare, întocmit în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (2).”
    24. La articolul 35 alineatul (3), cuvintele „Membrul colegiului desemnat raportor pe cauza disciplinară respectivă” se substituie cu cuvintele „Președintele colegiului disciplinar”.
    25. Articolul 36:
    alineatul (1) se completează cu litera d) cu următorul cuprins:
    „d) încetarea procedurii disciplinare în cazul revocării sesizării depuse, cînd părțile nu insistă la examinarea sesizării pe fond, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 19 alin. (4).”
    articolul se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
    „(11) Colegiul disciplinar poate constata abaterea disciplinară și poate aplica sancțiuni disciplinare judecătorilor în funcție, judecătorilor demisionați, președinților, vicepreședinților instanțelor judecătorești doar în cazul în care constată că fapta imputată a fost săvîrșită cu intenție sau din neglijență gravă.”
    26. Articolul 39:
    la alineatul (1), după textul „La expirarea acestui termen, hotărîrile” se introduc cuvintele „necontestate ale”;
    articolul se completează cu alineatele (11) și (21) cu următorul cuprins:
    „(11) Dosarele disciplinare contestate se repartizează în mod aleatoriu membrilor Consiliului Superior al Magistraturi, cu excepția membrilor din oficiu.”
    „(21) Dacă sesizarea a fost depusă de către unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, atunci acesta nu va participa la examinarea contestației.”
    27. La articolul 40 alineatul (1), textul „ , doar în partea ce se referă la procedura de emitere/adoptare” se exclude.
    Art. II. – Sesizările cu privire la abaterile disciplinare depuse la Consiliul Superior al Magistraturii pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, precum și contestațiile aflate în procedura completelor de admisibilitate și cele ale colegiului disciplinar vor fi examinate conform procedurilor existente pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                                  Andrian CANDU

    Nr. 136. Chişinău, 19 iulie 2018.