*HGO708/2011 Versiunea originala ID intern unic: 379575 Версия на русском | Fişa actului juridic |
Republica Moldova | |
GUVERNUL | |
HOTĂRÎRE
Nr. 708
din 20.09.2011 | |
cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Metode de analiză în domeniul fabricării vinurilor | |
Publicat : 04.10.2011 în Monitorul Oficial Nr. 164-165 art Nr : 804 Data intrarii in vigoare : 04.01.2012 | |
În conformitate cu Legea nr. 420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în scopul realizării prevederilor Legii viei şi vinului nr. 57-XVI din 10 martie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 75-78, art. 314), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE: 1. Se aprobă Reglementarea tehnică „Metode de analiză în domeniul fabricării vinurilor” (se anexează). 2. Prezenta hotărîre întră în vigoare în termen de trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 3. Controlul asupra executării prezenţei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. PRIM-MINISTRU Vladimir FILAT Contrasemnează: Viceprim-ministru, ministrul economiei Valeriu Lazăr Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov Nr. 708. Chişinău, 20 septembrie 2011. Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului nr. 708 din 20 septembrie 2011 REGLEMENTAREA TEHNICĂ
Reglementarea tehnică “Metode de analiză în domeniul fabricării vinurilor” creează cadrul necesar aplicării art.15 şi anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei din 10 iulie 2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privinţa categoriilor de produse vitivinicole, a practicilor oenologice şi a restricţiilor care se aplică acestora, publicat în jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) L 193 din 24 iulie 2009.“Metode de analiză în domeniul fabricării vinurilor” 1. Reglementarea tehnică “Metode de analiză în domeniul fabricării vinurilor” stabileşte metodele de analiză pentru determinarea compoziţiei fizico-chimice a vinurilor, specificate în Reglementarea tehnică “Sistemul de organizare a pieţei vitivinicole şi trasabilitatea produselor”, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 356 din 11 mai 2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.92-93, art.408). 2. În sensul prezentei Reglementări tehnice, noţiunile şi termenii utilizaţi se definesc după cum urmează: 1) repetabilitatea – valoarea sub care se situează cu o probabilitate specificată, diferenţa absolută dintre rezultatele a două teste unice obţinute pe material identic de testare şi în condiţii identice - acelaşi operator, aceeaşi aparatură, acelaşi laborator şi un interval scurt de timp; 2) reproductibilitatea – valoarea sub care se situează, cu o probabilitate specificată, diferenţa absolută dintre rezultatele a două teste unice obţinute pe material identic dar în condiţii diferite – operatori diferiţi, aparate diferite şi/sau laboratoare diferite şi/sau momente diferite; 3) rezultatul unui test unic – valoarea obţinută atunci cînd se aplică integral şi o singură dată metoda standardizată, pe o singură probă; 4) metode de referinţă criter – metode, care asigură o repetabilitate înaltă şi sînt recunoscute ca cele mai exacte; se utilizează la stabilirea valorilor acceptabile pentru principalii parametri de compoziţie a vinului – titrul volumului alcoolmetric, aciditatea titrabilă, aciditatea volatilă, extractul total şi sec, zaharurile reducătoare. Se utilizează, în caz de litigiu, la efectuarea cercetărilor ştiinţifice de talie internaţională, pentru analiza mostrelor de referinţă pentru metodele uzuale sau la etalonarea metodelor automate; 5) metode uzuale – metode, destinate pentru efectuarea analizelor uzuale la întreprinderile vinicole; 6) metode analitice automatizate – metode relative, care sînt admise pentru utilizare în cazul în care exactitatea, repetabilitatea şi reproductibilitatea rezultatelor acestor metode sînt echivalente cu rezultatele obţinute prin metodele de referinţă. 3. În sensul prezentei Reglementări tehnice abrevierile utilizate se definesc după cum urmează: 1) MA-MD-AS - (MA) – Metoda de analiză; (MD) – Moldova; (AS)
4. Metodele de analiză în domeniul fabricării vinurilor cuprinse în anexa la prezenta Reglementare tehnică se aplică de laboratoarele acreditate din ramura vitivinicolă la eliberarea certificatelor VI-1.– distinctivele capitolului şi subcapitolului dun „Culegerea de metode internaţionale de analiză a vinurilor şi musturilor” a OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului) 2) MAS VOL - masa volumică 3) TAL VOL - titrul alcoolmetric volumic 4) EXTSEC - extract total şi sec nereducător 5) SUCRED - zaharuri reducătoare 6) SUCREF - zaharuri, metoda refractometrică 7) ACITOT - aciditatea totală 8) ACIVOL - aciditatea volatilă 9) DIOSU - dioxidul de sulf 10) SUCRES - zaharurile reducătoare, metoda HPLC (cromatografia lichidă de înaltă performanţă) 11) GLUFRU - glucoza şi fructoza 12) ACIORG - acizi organici 13) ACIENZ - acidul citric, metoda enzimatică 14) ACITAR - acidul tartric 15) ALACHI - acidul lactic, metoda chimică 16) AMALTO - acidul malic total 17) ALMENZ - acidul L-malic, metoda enzimatică 18) ADMENZ - acidul D-malic, metoda enzimatică 19) ACISOR - acidul sorbic 20) ALASCO - acidul L-ascorbic 21) DIOCAR - dioxidul de carbon 22) METHAN - metanolul 23) GLYBUT - glicerolul, butan-2,3-diol 24) GLYENZ - glicerolul, metoda enzimatică 25) FER - fierul 26) CUIVRE - cuprul 27) ZINCUL - zincul 28) CADMIU - cadmiul 29) PLOMB - plumbul 30) ASSAA - arseniul 31) MERCUR - mercurul 32) SODIUM - sodiul 33) POTASS - potasiul 34) CALCIUL - calciul 35) MAGNES - magneziul 36) ETHANA - aţetaldehid 37) ANCYAN - antociani 38) HYDMFF - hidroximetilfurfuralul 39) DERCYA - derivaţii cianici 40) DIGMAL - malvidol-3.5-diglucozid 41) DIEGLY - dietilenglicolul 42) INDFOL - indicele Folin-Ciocălteu 43) OCHRAT - ocxratoxina-A 44) COLSYN - coloranţi sintetici 45) EDUSYN - edulcoranţi sintetici 46) ANMICR - analiza microbiologică. 5. Metodele de analiză în domeniul fabricării vinurilor fac posibilă: 1) determinarea compoziţiei producţiei vitivinicole, prevăzute în Legea viei şi vinului nr.57-XVI din 10 martie 2006; 2) verificarea produselor pentru constatarea utilizării practicilor oenologice neautorizate. 6. La determinarea substanţelor, pentru care sînt prevăzute atît metode de referinţă cît şi metode uzuale, prioritate au rezultatele obţinute prin metodele de referinţă. 7. În cazuri de litigiu metodele prevăzute în anexă nu pot fi înlocuite cu metode automatizate. 8. În cazul în care nu se stabileşte altfel, eroarea de măsurare a valorii parametrului se determină cu intervalul de încredere de 95 %. 9. Ori de cite ori se face referire la apa, utilizată pentru prepararea soluţiilor, diluări sau spălare, aceasta înseamnă apă distilată sau apă demineralizată cu o puritate echivalentă. Toate substanţele chimice trebuie să fie de calitatea unui reaciv analitic. anexa |