LPC249/2005
ID intern unic:  312256
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 249
din  21.10.2005
pentru  modificarea şi completarea Legii instituţiilor financiare nr.550-XIII
din 21 iulie 1995 şi a articolului 24 din Legea nr.199-XIV
din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare
Publicat : 18.11.2005 în Monitorul Oficial Nr. 154     art Nr : 771     Promulgat : 09.11.2005
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Art.I.  -  Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.1, art.2), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, în noţiunea "cotă substanţială", cifra "10" se înlocuieşte cu cifra "5".
2. La articolul 10, alineatul (1) se completează cu litera j), cu următorul cuprins:
"j) proprietarii băncii nu respectă condiţiile prevăzute de lege pentru asigurarea unei gestiuni prudente a băncii ori nu permit efectuarea unei supravegheri eficiente."
3. La articolul 12 alineatul (1), după textul "activităţi financiare" se introduce textul " , care includ acceptarea de depozite sau echivalente ale acestora,".
4. La articolul 13, alineatul (1) se completează cu propoziţia: "Băncile se constituie sub formă de societăţi pe acţiuni de tip deschis."
5. Articolul 15:
la alineatul (1), textul "este suspendat" se înlocuieşte cu textul "sau au obţinut cote ce au condus la depăşirea limitelor maxime prevăzute la alin.(2), este suspendat de la data avizării de către Banca Naţională,";
după alineatul (1) se introduce un nou alineat, care devine alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Suma tuturor cotelor de participare în capitalul băncii ai căror proprietari direcţi sau indirecţi sînt persoane  rezidente ale ţărilor şi/sau zonelor off-shore, precum şi/sau grupuri de persoane care acţionează în comun, ce au în componenţa lor o persoană din ţările şi/sau zonele menţionate, nu trebuie să depăşească mărimea cotei substanţiale."
alineatele (2) şi (3) devin alineatele (3) şi (4).
6. La articolul 16, cuvîntul "fuziunii" se înlocuieşte cu cuvîntul "contopirii", iar cuvîntul "divizării" se înlocuieşte cu cuvîntul "dezmembrării".
7. La articolul 19, alineatul (1) se completează cu propoziţia: "Majoritatea membrilor consiliului trebuie să fie persoane care nu sînt afiliate băncii, cu excepţia afilierii determinate de calitatea de membru al consiliului băncii."
8. La articolul 20, alineatul (1) se completează în final cu propoziţia: "Majoritatea  membrilor comisiei de cenzori trebuie să fie persoane care nu sînt angajaţi ai băncii."
9. Articolul 21 se completează în final cu propoziţia: "Decizia privind o astfel de confirmare se emite în condiţiile art.7 alin.(2)."
10. La articolul 37 alineatul (2), textul "sucursalele sale" se înlocuieşte cu textul " , filialele, sucursalele sale, inclusiv cele din străinătate,".
11. La articolul 38 alineatul (1) litera d), cifra "0,3" se înlocuieşte cu cifra "0,5", iar textul "Departamentului Statistică şi Sociologie" se înlocuieşte cu textul "Biroului Naţional de Statistică".
12. La articolul 43 alineatul (2), textul "art.52" se înlocuieşte cu textul "art.39".
Art.II. - Articolul 24 din Legea nr.199-XIV din 18 noiembrie 1998 cu privire la piaţa valorilor mobiliare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr.27-28, art.123), cu modificările ulterioare, se completează cu alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Înregistrarea tranzacţiilor cu acţiuni ale băncilor ce depăşesc limitele cotelor stabilite la art.15 din Legea instituţiilor financiare se va efectua după obţinerea permisiunii scrise a Băncii Naţionale a Moldovei de deţinere a acestor cote de către acţionarii băncii, emise în condiţiile legii menţionate."
Art.III. - (1) Băncile îşi vor conforma activitatea prevederilor punctului 4 din articolul I al prezentei legi în termen de un an de la data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Statutele băncilor înregistrate pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi urmează a fi puse în concordanţă cu prevederile punctului 4 din articolul I al prezentei legi în termen de un an de la data intrării în vigoare a acesteia. Pentru înregistrarea modificărilor operate în legătură cu aceasta în statutele societăţilor menţionate, plata nu se percepe.
Art.IV. - (1) Transferul prin tranzacţii al unei cote din capitalul băncii se efectuează cu permisiunea scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei, emisă în condiţiile art.15 din Legea instituţiilor financiare, dacă, în urma acestui transfer,  orice persoană sau orice grup  de persoane care acţionează în comun, ce deţine, la data intrării în vigoare a prezentei legi, direct sau indirect, fără permisiunea Băncii Naţionale, o cotă mai mare de 5 la sută, îşi va majora cota de participare în capitalul băncii.
(2) Pînă la atingerea de către bancă a mărimii cotei specificate la punctul 5 din articolul I al prezentei legi, aferent articolului 15 alineatul (2), nu se permite efectuarea transferului prin tranzacţii al unei cote din capitalul băncii în cazul cînd persoanele care vor deţine, direct sau indirect, cote de participare în capitalul băncii sînt rezidenţi ai ţărilor şi/sau zonelor off-shore şi/sau sînt un grup de persoane care acţionează în comun, ce are în componenţa lui o persoană din ţările şi/sau zonele menţionate.
(3) Banca nu poate prelungi mandatul persoanelor sau numi alte persoane în cazul întreruperii mandatului dacă aceste acţiuni vor duce la încălcarea prevederilor punctelor 7 şi 8 ale articolului I din prezenta lege.
Art.V. - În cazul în care băncile nu se vor conforma prevederilor articolelor III şi IV din prezenta lege, se vor aplica măsuri de remediere şi sancţiuni conform articolului 38 din Legea instituţiilor financiare.
PREŞEDINTELE  
PARLAMENTULUI          Marian LUPU
Chişinău, 21 octombrie 2005.
Nr.249-XVI.