LPM1404/2001
ID intern unic:  311585
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1404
din  07.12.2000
pentru modificarea şi completarea Codului penal, Codului
de procedură penală
şi a Codului de executare a sancţiunilor
 de drept penal
Publicat : 06.03.2001 în Monitorul Oficial Nr. 27-28     art Nr : 88
MODIFICAT
LP720 din 07.01.01, MO13/24.01.02 art.48

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Art.I. - Codul penal, adoptat prin Legea R.S.S. Moldoveneşti din 24 martie 1961 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti, 1961, nr.10, art.41), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 241 se exclude.
2. Articolul 29:
alineatul doi se completează cu următorul text: "La stabilirea pedepsei sub formă de amendă, instanţa de judecată poate decide, luînd în considerare persoana celui condamnat şi situaţia lui materială, achitarea amenzii în rate, indicînd în acest caz în sentinţă termenul concret de achitare. Pentru condamnaţii care nu au domiciliu stabil în Republica Moldova, achitarea amenzii în rate nu se admite.";
alineatul patru se exclude.
3. Codul se completează cu articolul 421,  cu următorul cuprins:
"Articolul 421. Înlocuirea pedepsei
La stabilirea pedepsei unei persoane condamnate prima dată la privaţiune de libertate pentru o infracţiune premeditată pe un termen de pînă la cinci ani, iar pentru infracţiunea săvîrşită din imprudenţă pe un termen de pînă la şapte ani, instanţa de judecată, luînd în considerare caracterul şi gravitatea infracţiunii săvîrşite, persoana vinovatului şi  alte circumstanţe ale cauzei, poate înlocui pedeapsa privativă de libertate cu amendă, calculîndu-se douăzeci şi cinci de salarii minime pentru fiecare lună de privaţiune de libertate condamnaţilor pentru săvîrşirea infracţiunilor premeditate şi zece salarii minime pentru fiecare lună de privaţiune de libertate  condamnaţilor pentru săvîrşirea infracţiunilor din imprudenţă, indicîndu-se în sentinţă motivele unei asemenea hotărîri.
Înlocuirea pedepsei privative de libertate cu amendă nu se aplică persoanelor care au săvîrşit  infracţiunile prevăzute la articolele 61 - 66, alineatul trei al articolului 67, articolele 69, 70 şi 74, alineatul doi al articolului 741, alineatul întîi al articolului 742, articolele 88, 89 şi 95, alineatele trei, patru şi cinci ale articolului 102, articolele 103, 1031 şi 104, alineatele doi ale articolelor 1071 şi 113, articolele 1131 şi 1161, alineatul patru al articolului 119, alineatele trei şi patru ale articolului 120, articolul 121, alineatele trei ale articolelor 122 şi 123, articolul 1231, alineatele trei şi patru ale articolului 125, articolul 1591, alineatul trei al articolului 187, alineatul doi al articolului 2061, alineatul patru al articolului 214, articolele 2251 - 2253, 227 şi 2271,  punctul 3) al articolului 241 din prezentul Cod.
În cazul în care condamnatul se eschivează cu rea-voinţă de la achitarea amenzii, instanţa de judecată anulează înlocuirea pedepsei."
4. Articolul 43 va avea următorul cuprins:
"Articolul 43. Condamnarea cu suspendarea pedepsei
Dacă instanţa de judecată, luînd în considerare circumstanţele cauzei şi persoana celui vinovat, va ajunge la concluzia că nu este raţional ca condamnatul să execute pedeapsa sub formă de privaţiune de libertate pe un termen anumit, ea poate dispune suspendarea pedepsei aplicate condamnatului, indicînd în sentinţă motivele acestei hotărîri. În acest caz, instanţa de judecată decide neexecutarea sentinţei dacă în decursul termenului de probă, fixat de instanţa de  judecată, condamnatul nu va săvîrşi o nouă infracţiune ori contravenţie administrativă şi dacă va îndeplini obligaţiile puse în seama lui de instanţa de judecată pe termenul de probă.
Termenul de probă se stabileşte în limitele de la un an pînă la cinci ani.
Condamnarea cu suspendarea pedepsei nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiunile prevăzute la articolele 61 - 66, alineatul trei al articolului 67, articolele 69, 70 şi 74, alineatul doi al articolului 741, alineatul întîi al articolului 742, articolele 88, 89 şi 95, alineatele trei, patru şi cinci ale articolului 102, articolele 103, 1031 şi 104, alineatele doi ale articolelor 1071 şi  113, articolele 1131 şi 1161, alineatul patru al articolului 119, alineatele trei şi patru ale articolului 120, articolul 121, alineatele trei ale articolelor 122 şi 123, articolul 1231, alineatele trei şi patru ale articolului 125, articolul 1591, alineatul trei al articolului 187, alineatul doi al articolului 2061, alineatul patru al articolului 214, articolele 2251 - 2253, 227 şi 2271,  punctul 3) al articolului 241 din prezentul Cod.
În caz de condamnare cu suspendarea pedepsei pot fi stabilite pedepse complementare.
Controlul asupra comportamentului celui condamnat cu suspendarea pedepsei este exercitat de organul de stat specializat, iar în cazul militarilor - de comandamentul unităţilor şi instituţiilor militare.
În caz de condamnare cu suspendarea pedepsei, instanţa de judecată poate pune în sarcina condamnatului îndeplinirea anumitelor obligaţii: să nu-şi schimbe, fără învoirea organului de stat specializat care exercită controlul asupra comportamentului condamnatului, domiciliul stabil, locul de muncă sau de învăţătură; să nu frecventeze anumite locuri; să-şi susţină material familia. Instanţa de judecată poate pune în sarcina celui condamnat cu suspendarea pedepsei şi îndeplinirea altor obligaţii care pot contribui la corijarea condamnatului.
Pe durata termenului de probă, instanţa de judecată, la propunerea organului care exercită controlul asupra comportamentului celui condamnat cu suspendarea pedepsei, poate anula în întregime sau în parte ori poate completa obligaţiile stabilite anterior pentru cel condamnat cu suspendarea pedepsei.
În cazul cînd condamnatul încalcă pe durata termenului de probă ordinea publică, ceea ce atrage aplicarea sancţiunii administrative, nu-şi îndeplineşte obligaţiile date în seamă pe durata termenului de probă, instanţa de judecată, în temeiul propunerii corespunzătoare a organului indicat la alineatul cinci al prezentului articol, poate pronunţa o încheiere cu privire la trimiterea condamnatului pentru a-şi executa pedeapsa stabilită prin sentinţă.
În cazul cînd cel condamnat cu suspendarea pedepsei săvîrşeşte pe durata termenului de probă o nouă infracţiune, instanţa de judecată îi stabileşte pedeapsa conform prevederilor articolului 40 din prezentul Cod.
Dacă, pînă la expirarea termenului de probă, cel condamnat cu suspendarea pedepsei dovedeşte printr-un comportament adecvat corijarea sa, instanţa de judecată, la propunerea organului indicat la alineatul cinci al prezentului articol, poate decide anularea condamnării cu suspendarea pedepsei şi stingerea antecedentelor penale ale condamnatului. În aceste circumstanţe condamnarea cu suspendarea pedepsei poate fi anulată la expirarea a cel puţin jumătate din termenul de probă stabilit."
5. Articolul 441 va avea următorul cuprins:
"Articolul 441. Amînarea executării pedepsei referitoare
                       la femeile gravide şi femeile cu copii mici
La fixarea pedepsei femeilor gravide şi femeilor care au copii în vîrstă de pînă la 8 ani, condamnate pentru prima dată la privaţiune de libertate pe un termen de pînă la şapte ani, instanţa de judecată poate amîna executarea pedepsei pînă cînd copilul cel mai mic va împlini opt ani.
În cazul cînd condamnata căreia i s-a amînat executarea pedepsei a abandonat copilul ori continuă să se eschiveze de la educaţia lui şi după avertismentul organului care exercită controlul asupra comportamentului condamnatei, instanţa de judecată, la propunerea acestui organ, poate să anuleze amînarea executării pedepsei şi să trimită condamnata pentru executarea pedepsei stabilite prin sentinţa instanţei de judecată.
La împlinirea de către copil a vîrstei de opt ani, instanţa de judecată  eliberează condamnata de executarea părţii neispăşite din pedeapsă fie înlocuieşte partea neispăşită din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, fie pronunţă o încheiere privind trimiterea condamnatei în instituţia corespunzătoare pentru executarea părţii neispăşite din pedeapsă.
În cazul cînd condamnata a săvîrşit o nouă infracţiune în perioada pentru care i s-a amînat executarea pedepsei, instanţa de judecată  stabileşte o pedeapsă conform prevederilor articolului 40 din prezentul Cod.
Amînarea executării pedepsei nu se aplică:
1) femeilor condamnate pentru săvîrşirea infracţiunilor prevăzute la articolele 61-70, 74, 88, 89,  92,  95 şi la alineatul trei al articolului 218;
2) femeilor cărora li se aplică, în plus la pedeapsa pentru infracţiunea săvîrşită, măsuri de tratament forţat de alcoolism sau narcomanie, precum şi femeilor care nu au încheiat cursul deplin de tratament al unei boli venerice."
6. Articolul 51 va avea următorul cuprins:
"Articolul 51. Eliberarea condiţionată înainte de
                            termen de pedeapsă
Persoana care  execută pedeapsa  privativă de libertate sau persoana care este repartizată într-un batalion disciplinar poate fi eliberată condiţionat  înainte de termen de pedeapsă în cazul în care instanţa de judecată va considera că pentru corijarea acesteia nu  este nevoie de executarea integrală a pedepsei stabilite. Totodată, condamnatul poate fi eliberat, în întregime  sau în parte, şi de pedeapsa complementară.
Aplicînd eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă a condamnatului, instanţa de judecată îi poate pune în sarcină obligaţiile prevăzute la alineatul şase al articolului 43 din prezentul Cod, pe care acesta trebuie să le execute pe durata părţii neispăşite din pedeapsă.
Controlul asupra comportamentului persoanei eliberate condiţionat înainte de termen îl exercită organul de stat specializat, iar în cazul militarilor  - comandamentul unităţilor şi instituţiilor militare.
Eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă a condamnatului poate fi aplicată după executarea  efectivă a cel puţin jumătate din termenul de pedeapsă stabilit.
Persoanele condamnate pentru infracţiuni premeditate la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de trei ani pot fi eliberate condiţionat înainte de termen de pedeapsă după executarea efectivă a cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit.
Persoanelor condamnate pentru săvîrşirea infracţiunilor prevăzute la alineatele doi ale articolelor 84 şi 85, alineatul trei al articolului 102, articolul 1231 (cu excepţia sustragerii de bunuri din avutul proprietarului, săvîrşite prin tîlhărie), alineatele doi şi trei ale articolului 187, alineatele doi ale articolelor 1871 şi 188, articolul 2244, alineatele doi ale articolelor 2251 şi 2252, eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă le poate fi aplicată după  executarea efectivă a cel puţin trei pătrimi din termenul de pedeapsă stabilit.
Persoanelor condamnate la detenţie pe viaţă le poate fi aplicată  eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă  după executarea efectivă de către acestea a cel puţin  douăzeci şi cinci de ani de privaţiune de libertate.
Termenul privaţiunii de libertate executat efectiv de condamnat nu poate fi mai mic de şase luni.
Dacă condamnatul a săvîrşit în decursul perioadei corespunzătoare părţii neispăşite din pedeapsă o contravenţie administrativă, pentru care i s-a aplicat o sancţiune administrativă, sau dacă nu îndeplineşte obligaţiile puse în seama lui de instanţa de judecată la aplicarea măsurii eliberării condiţionate înainte de termen, instanţa de judecată, la  propunerea organelor indicate la alineatul trei al prezentului articol, poate pronunţa o încheiere cu privire la executarea de către  condamnat a pedepsei stabilite prin sentinţă.
Dacă condamnatul a săvîrşit în decursul perioadei corespunzătoare părţii neispăşite din  pedeapsă o nouă infracţiune, instanţa de judecată îi stabileşte pedeapsa conform prevederilor articolului 40 din prezentul Cod. Totodată, instanţa de judecată poate suplimenta pedeapsa de bază cu pedeapsa complementară, stabilită conform primei sentinţe.
Eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă nu se aplică:
1) recidiviştilor deosebit de periculoşi;
2) persoanelor condamnate pentru săvîrşirea infracţiunilor prevăzute la articolele 61-70, 74, 741, 88 şi 89, alineatul doi al articolului 95, alineatul cinci al articolului 102, articolul 1161, alineatul doi al articolului 121, articolele 1231 (sustragerea de bunuri din avutul proprietarului, săvîrşită prin tîlhărie), 1821, 2061, alineatele trei ale articolelor 2072, 218, 2257 şi 2271, punctul 3) al articolului 241;
3) persoanelor condamnate anterior mai mult de două ori la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate, dacă nu le-au fost ridicate sau stinse antecedentele penale în modul stabilit de lege."
7. Articolele 511 şi 512 se exclud.
8. Codul se completează cu articolul 521, cu următorul cuprins:
"Articolul 521. Înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsa
                         privativă de libertate cu amendă
Instanţa de judecată, ţinînd seama de comportamentul persoanei care execută o pedeapsă privativă de libertate, poate să-i înlocuiască partea neispăşită din pedeapsă cu amendă. În acest caz, persoana în cauză poate fi eliberată, în întregime  sau în parte, de pedeapsa complementară.
Partea neispăşită din  pedeapsă poate fi înlocuită cu amendă după executarea efectivă de către condamnat a cel puţin jumătate din termenul pedepsei stabilite.
Mărimea amenzii se stabileşte în funcţie de caracterul şi gravitatea infracţiunii săvîrşite, ţinîndu-se cont de situaţia materială a  condamnatului şi  calculîndu-se douăzeci şi cinci de salarii minime pentru fiecare lună de privaţiune de libertate în cazul infracţiunilor premeditate şi zece salarii minime pentru fiecare lună de privaţiune de libertate în cazul infracţiunilor săvîrşite din imprudenţă.
Înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsă cu amendă nu se aplică:
1) recidiviştilor deosebit de periculoşi;
2) persoanelor condamnate pentru săvîrşirea infracţiunilor prevăzute la articolele 61-70, 74, 741, 88 şi 89, alineatul doi al articolului 95, alineatul cinci al articolului 102, articolul 1161, alineatul doi al articolului 121, articolele 1231 (sustragerea de bunuri din avutul proprietarului, săvîrşită prin tîlhărie), 1821, 2061, alineatele trei ale articolelor 2072,  218, 2257 şi 2271, punctul 3) al articolului 241;
3) persoanelor condamnate anterior mai mult de două ori la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate, dacă nu le-au fost ridicate sau stinse antecedentele penale în modul stabilit de lege."
9. La articolul 54 alineatul întîi, punctul 3) se exclude.
Art.II. - Codul de procedură penală, adoptat prin Legea R.S.S.Moldoveneşti din 24 martie 1961 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti, 1961, nr.10, art.42), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2721, cuvintele "să examineze:" şi  punctele 1) şi 2) se înlocuiesc cu textul "să examineze necesitatea aplicării unei pedepse neprivative de libertate".
2. Articolul 273 se exclude.
3. La articolul 286 alineatul întîi, punctul 3) se completează  în final  cu  textul ", înlocuirea pedepsei cu un alt tip de pedeapsă;".
4. Codul se completează cu articolul 3401, cu următorul cuprins:
"Articolul 3401. Anularea înlocuirii pedepsei
Înlocuirea pedepsei, prevăzută la articolul 421 din Codul penal, se anulează  de către instanţa de judecată la locul de trai al celui condamnat."
5. Articolul 341 alineatul întîi:
cuvintele "sau la muncă corecţională fără privaţiune de libertate," se exclud;
punctul 2) va avea următorul cuprins:
"2) dacă femeia condamnată este gravidă sau dacă are copii cu vîrste de pînă la opt ani - pînă cînd copilul cel mai mic va împlini vîrsta de opt ani, cu excepţia persoanelor condamnate la privaţiune de libertate pe termene ce depăşesc şapte ani, precum şi a celor menţionate la alineatul cinci al articolului 441 din Codul penal;";
punctul 3) se exclude;
punctul 4) devine punctul 3).
6. Articolele 3421 şi 3422 se exclud.
7. Articolele 3423 şi 343 vor avea următorul cuprins:
"Articolul 3423. Modul absolvirii de pedeapsă a condamnatului,
                                pentru care executarea pedepsei a fost amînată,
                                şi modul de anulare a amînării executării pedepsei
Absolvirea de pedeapsă a condamnatului, pentru care executarea pedepsei a fost amînată în temeiurile prevăzute la articolul 441 din Codul penal, se efectuează de instanţa de  judecată de la locul de trai  al  celui condamnat la propunerea organului responsabil de executarea pedepsei.
Anularea amînării executării pedepsei privative de libertate şi trimiterea condamnatului pentru executarea privaţiunii de libertate, stabilite prin sentinţă, se efectuează de instanţa de judecată de la locul de trai al condamnatului la propunerea organului responsabil de executarea pedepsei.
Articolul 343. Eliberarea condiţionată înainte de termen
                       de pedeapsă şi comutarea pedepsei
Eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă în cazurile prevăzute la articolul 51 din Codul penal se aplică de instanţa de judecată de la locul de executare a pedepsei de către condamnat la propunerea organului responsabil de executarea pedepsei.
Eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă, precum şi comutarea părţii neispăşite din pedeapsă, în privinţa persoanelor care au săvîrşit infracţiuni înainte de a fi împlinit vîrsta de optsprezece ani, în conformitate cu articolul 52 al Codului penal, se efectuează de instanţa de judecată la propunerea organului responsabil de executarea pedepsei.
Eliberarea de pedeapsa privativă de dreptul exercitării unei anumite funcţii sau practicării unei anumite activităţi se efectuează de instanţa de judecată la cererea unei organizaţii obşteşti, a unui colectiv de muncă  sau  a celui  condamnat.
Dacă instanţa de judecată a respins cererea de eliberare condiţionată înainte de termen de pedeapsă sau de comutare a părţii neexecutate din pedeapsă, examinarea cererii repetate poate avea loc după expirarea a şase luni din ziua pronunţării  încheierii  de respingere."
8. După articolul 343 se introduce articolul  3431,  cu  următorul  cuprins:
"Articolul  3431. Înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsa
                                 privativă de libertate cu  amendă
Înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsa privativă de libertate cu  amendă în cazurile prevăzute la articolul  521 din Codul  penal se efectuează de instanţa de judecată de la locul de executare a pedepsei de către condamnat, la propunerea organului  responsabil de executarea pedepsei."
9. Articolul 345 va avea următorul  cuprins:
"Articolul  345. Înlocuirea amenzii cu altă  pedeapsă
Înlocuirea amenzii  cu o pedeapsă privativă de libertate se efectuează de instanţa de judecată,  în conformitate cu  articolul  29 din  Codul penal, la propunerea organului  responsabil de executarea pedepsei."
10. Articolul  347:
la alineatul trei, textele "eliberarea condiţionată din locurile de deţinere cu atragerea condamnatului în mod obligator la muncă,", "trimiterea pentru executarea pedepsei privative de libertate a persoanelor condamnate la privaţiune de libertate cu  suspendarea condiţionată  a executării  pedepsei şi cu atragerea obligatoare la muncă sau eliberate condiţionat din locurile de deţinere cu  atragerea obligatoare la muncă," se exclud, iar după textul "eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă," se introduce textul "înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsa privativă de libertate cu  amendă,";
alineatul patru  se exclude.
11. Articolul 348 alineatul patru, după textul "eliberarea condiţionată înainte de termen de pedeapsă,", se completează  cu textul "înlocuirea părţii neispăşite din pedeapsa privativă de libertate cu amendă,", iar textul "trimiterea pentru executarea pedepsei privative de libertate a persoanelor condamnate la privaţiune de libertate cu suspendarea condiţionată  a executării  pedepsei şi cu atragerea obligatoare la muncă sau a persoanelor eliberate condiţionat din locurile de deţinere cu  atragerea obligatoare la muncă," se exclude.
Art.III. - Codul de executare a sancţiunilor de drept penal nr.1524-XII din 22 iunie 1993 (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova,1994, nr.1, art.1), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică  şi  se completează după  cum urmează:
1. La articolul 14 alineatul (3), cuvintele "la reducere de libertate," se exclud.
2. Articolul  17:
alineatul  (2) se exclude;
alineatele (3) şi  (4) devin, respectiv, alineatele (2) şi  (3).
3. Articolul  18:
la alineatul (3), cuvintele "instituţiile de reeducare prin muncă şi" se exclud;
alineatul (5) se exclude;
alineatele (6) - (9) devin, respectiv, alineatele (4) - (7).
4. La articolul 19 alineatul (2), cuvintele "reducerii de libertate," se exclud.
5. La articolul 22, alineatul (2) se completează cu următorul text: "Pentru condamnaţii care nu au domiciliu stabil în Republica Moldova, achitarea amenzii  în rate nu  se admite.";
6. Articolul  25:
la alineatul (2), cuvintele "la pedeapsa reducerii de libertate sau la pedeapsa privativă de libertate, pedepse de bază," se înlocuiesc cu  cuvintele "la pedeapsa privativă  de liberate, pedeapsă de bază,";
alineatul (3) va avea următorul  cuprins:
"(3) Inspectoratul pentru afaceri corecţionale ţine evidenţa condamnaţilor; controlează respectarea de către condamnaţi a interdicţiei exercitării unei  anumite funcţii  sau  practicării unei anumite activităţi  prevăzute de sentinţa instanţei de judecată; controlează  îndeplinirea sentinţei de către administraţia unităţii în care condamnatul este încadrat, precum  şi  de către organele împuternicite să anuleze autorizaţia activităţii interzise condamnatului; ia măsuri pentru a nu  se admite încălcarea prescripţiilor din  sentinţa instanţei de judecată; desfăşoară muncă educativă cu condamnaţii."
7. Capitolul  8 se exclude.
8. La articolul 149 alineatul (9), textul ", precum şi cel condamnat la reducere de libertate, dacă  a fost  trimis în locul de detenţiune, în cazurile prevăzute de lege," se exclude.
9. La articolul 152, alineatul (1) va avea următorul  cuprins:
"(1) Femeilor gravide şi  femeilor care au copii  mici şi care execută o pedeapsă privativă de libertate li se poate amîna executarea pedepsei  pînă  cînd copilul  cel  mai  mic va împlini  vîrsta de 8 ani. Amînarea executării pedepsei nu se aplică  femeilor condamnate la un termen de peste 7 ani, precum  şi celor  menţionate la alineatul cinci al  articolului  441 din Codul  penal."
10. La articolul  153, în titlu şi  la alineatul (4), textul "3 ani" se înlocuieşte cu  textul  "8 ani".
11. La articolul  154 alineatul (1), cuvintele "reducerii de libertate sau" se exclud.
Art.IV. - (1) Persoanele ale căror pedepse au  fost  stabilite cu aplicarea articolului  241 din Codul penal, precum  şi  persoanele eliberate condiţionat din locurile de detenţie cu  aplicarea articolului 512 din Codul penal se eliberează  de pedeapsă în baza încheierii instanţei  de judecată  de la locul  de muncă al acestora.
(2) Executarea prevederilor alineatului  (1) al  prezentului  articol  se va încheia în termen de 2 luni de la data intrării  în vigoare a prezentei legi.
Art. V. - (1) Pentru persoanele condamnate, pînă la data de 6 martie 2001, la privaţiune de libertate cu amînarea executării sentinţei, în condiţiile articolului 441 din Codul penal, instanţa de judecată de la locul de trai al condamnatei, la propunerea organului care exercită controlul asupra comportamentului condamnatului sau în baza sentinţei care nu a fost pusă în executare, ţinînd cont de caracterul şi gravitatea infracţiunii săvîrşite, de persoana condamnatului şi de alte circumstanţe ale cauzei, adoptă una din următoarele hotărîri:
1) absolvă condamnatului de pedeapsa fixată prin sentinţa instanţei de judecată, cu ridicarea antecedentelor penale;
2) înlocuieşte pedeapsa fixată cu altă categorie de pedeapsă;
3) trimite condamnatului pentru executarea pedepsei privative de libertate, fixate prin sentinţa instanţei de judecată.
(2) Termenul limită de executare a prezentului articol este 1 iulie 2002.
[Art. V în redacţia LP720 din 07.01.2001, MO13/24.01.2002 art.48]
Art.VI. - Guvernul, în termen de 2 luni:
va prezenta Parlamentului propuneri  cu privire la aducerea legislaţiei în vigoare în corespundere  cu  prezenta lege;
va aduce actele sale normative în conformitate cu  prezenta lege.

PREŞEDINTELE  
PARLAMENTULUI                                       Dumitru  DIACOV

     Chişinău, 7 decembrie 2000.
Nr.1404-XIV.