HGA902/2000
ID intern unic:  305409
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 902
din  28.08.2000
despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul
de calculare a minimumului de existenţă
Publicat : 05.09.2000 în Monitorul Oficial Nr. 115     art Nr : 1002
   Abrogată prin HG285 din 30.04.13, MO104-108/10.05.13 art.344

    Întru executarea Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova din 14 iunie 2000 nr.564 "Cu privire la aprobarea Programului naţional de atenuare a sărăciei" (Monitorul Oficial, 2000, nr.70-72, art.649) şi în scopul coordonării muncii de fundamentare şi înaintare la timp a propunerilor de realizare a acestui program, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Regulamentul cu privire la modul de calculare a minimumului de existenţă, conform anexei nr.1;
    Normele medii lunare provizorii privind consumul de produse alimentare incluse în coşul minim alimentar, conform anexei nr.2
    2. Ministerul Economiei şi Reformelor:
    în comun cu ministerele interesate şi instituţiile ştiinţifice, vor continua perfecţionarea metodicii de determinare şi calculare a minimumului de existenţă;
    în comun cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Sănătăţii, vor prezenta, o dată la doi ani, spre examinare Guvernului normele de consum al produselor alimentare incluse în coşul minim alimentar, examinate în prealabil la şedinţa Comisiei republicane pentru negocieri colective.
    3. Departamentul Analize Statistice şi Sociologice va asigura calculul şi publicarea în mijloacele de informare în masă a mărimii trimestriale a minimumului de existenţă în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de calculare a minimumului de existenţă.

    PRIM-MINISTRUL
    Republicii Moldova                                                         Dumitru BRAGHIŞ
    Contrasemnată:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei şi reformelor                                  Andrei Cucu
    Ministrul finanţelor                                                         Mihail Manoli
    Ministrul muncii, protecţiei
    sociale şi familiei                                                             Valerian Revenco
    Ministrul sănătăţii                                                           Vasile Parasca
    Ministrul justiţiei                                                            Valeria Şterbeţ
    Chişinău, 28 august 2000.
    Nr. 902.
Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 902
din 28 august 2000
R E G U L A M E N T U L
cu privire la modul de calculare a minimumului de existenţă
I. Principii generale
    1. Regulamentul cu privire la modul de calculare a minimumului de existenţă (în continuare - Regulament) stabileşte modul de calculare a indicatorului social ce se aplică în vederea fundamentării garanţiilor minime de stat în domeniul veniturilor băneşti ale cetăţenilor şi desfăşurare a monitoringului impactului reformelor economice asupra bunăstării populaţiei.
    2. Cuantumul minimumului de existenţă reprezintă volumul consumului minimal de bunuri materiale şi servicii necesare pentru satisfacerea necesităţilor primordiale şi care asigură păstrarea sănătăţii şi susţinerea activităţii vitale a omului.
    3. Calcularea minimumului de existenţă constă în evaluarea valorică a bunurilor materiale şi serviciilor incluse în coşul minim de consum.
II. Modul de calculare a minimumului de existenţă
    4. Calcularea minimumului de existenţă se efectuează prin metoda statistico-normativă ce presupune aplicarea normelor fundamentate ştiinţific de consumare a produselor alimentare la formarea coşului minim alimentar şi prin aplicarea procedeelor statistice de calculare a consumului de mărfuri nealimentare şi servicii prestate populaţiei.
    5. Cuantumul minimumului de existenţă se determină în medie pe cap de locuitor diferenţiat pe principalele grupe de populaţie, conform vîrstei şi sexului: copii pînă la 1 an; copii de la 1 pînă la 6 ani; copii între 7 şi 16 ani; bărbaţi la vîrsta aptă de muncă; femei la vîrsta aptă de muncă; pensionari.
    6. Minimumul de existenţă se stabileşte separat pentru populaţia de la oraşe şi sate, precum şi pentru întreaga populaţie a ţării în ansamblu pe trimestre.
    7. Cuantumul minimumului de existenţă se determină în baza componenţei minimumului de existenţă, mărimilor ce se conţin în articolele din care se compune acesta şi  datelor statisticii de stat cu privire la nivelul preţurilor de consum.
    8. În componenţa minimumului de existenţă se includ următoarele articole:
    a) produsele alimentare (pîinea şi produsele de panificaţie, carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, ouăle, peştele, zahărul şi produsele de cofetărie, grăsimile, cartofii, legumele, bostănoasele, fructele, produsele de băcănie, nucile, sarea, ceaiul, produsele pentru alimentaţia copilului de virstă fragedă);
    b) mărfurile industriale de primă necesitate;
    c) medicamentele; obiectele sanitare şi de igienă (săpunul şi detergenţii);
    d) serviciile comunale: chiria spaţiului locativ (deservirea tehnică a casei), încălzirea, alimentarea cu apă rece şi caldă (încălzirea apei reci), energia electrică, gazele naturale utilizate pentru aragaze şi pentru încălzire, serviciile de canalizare, salubrizare (evacuarea deşeurilor menajere solide şi lichide), ascensoare;
    e) serviciile de transport: toate tipurile de transport urban în comun (cu excepţia taximetrelor); de telecomunicaţii (legătura telefonică şi radioul local); serviciile prestate instituţiilor preşcolare, serviciile de reparaţie a îmbrăcămintei, încălţămintei şi aparatelor de uz casnic, serviciile cu caracter ritual;
    f) contribuţiile individuale ale asigurărilor sociale de stat obligatorii şi mărimea impozitului pe venitul persoanelor fizice.
    9. Mărimile componentelor din articolul privind produsele alimentare urmează să fie stabilite conform unor norme care să se bazeze pe reprezentările acceptate în practica mondială cu privire la graniţele minime ale alimentaţiei suficiente,
ţinîndu-se cont, totodată, de particularităţile tradiţionale stabilite în Republica Moldova de consumare a produselor. Garniturile de produse alimentare, elaborate pentru toate grupele de populaţie urbană şi rurală, conform vîrstei şi sexului, sînt estimate cantitativ şi în corespundere cu valoarea lor nutritivă în vederea asigurării organismului uman cu cantitatea, fundamentată ştiinţific, de energie şi substanţe nutritive de bază, precum şi respectării coraportului optimal dintre acestea.
    10. Cheltuielile lunare pentru procurarea produselor alimentare se calculează prin înmulţirea normelor de consumare a acestora  la preţurile medii reale de cumpărare a produselor respective pe trimestru, pentru care se face calculul minimumului de existenţă.
    11. Pentru mărimile componentelor din articolele privind minimumul de existenţă, enumerate la literele  b), c), d), e) şi f) din punctul 8 al prezentului Regulament, nu se stabilesc norme. Cheltuielile lunare la aceste articole se determină în baza cheltuielilor medii ale familiilor, calculate conform datelor obţinute în urma studierii bugetelor gospodăriilor casnice.
    12. Evaluarea valorică a minimumului lunar de existenţă al unei persoane pentru toate grupele de populaţie urbană şi rurală, conform vîrstei şi sexului, se determină prin însumarea cheltuielilor pe articolele minimumului de existenţă, calculate conform punctelor 10 şi 11 ale prezentului Regulament.
    13. Mărimea minimumului de existenţă calculată pe cap de locuitor de la oraş şi sat se determină ca mărime medie ponderată, în funcţie de structura populaţiei urbane şi rurale  a ţării, conform vîrstei şi sexului.
    14. Cuantumul minimumului de existenţă pe cap de locuitor al ţării în ansamblu se determină ca mărime medie ponderată ce reflectă coraportul dintre populaţia urbană şi rurală din republică.
    15. Mărimea valorică a minimumului de existenţă al familiilor de diverse tipuri se calculează prin însumarea cuantumurilor minimumurilor de existenţă al membrilor lor, calculate conform punctului 12 al prezentului Regulament. Rezultatul obţinut urmează să fie corectat ţinîndu-se cont de efectul economisirii cheltuielilor publice pe măsura creşterii numerice a familiilor.
III. Organele responsabile pentru calcularea minimumului de existenţă
    16. Normele de consum al produselor alimentare incluse în coşul minim alimentar, se aprobă de către Guvern şi se reexaminează o dată la doi ani. Termenul reexaminării lor poate fi redus în cazul că apar factori ce modifică esenţial volumul şi structura consumului populaţiei.
    17. Metodica de bază pentru calcularea minimumului de existenţă se elaborează de către Ministerul Economiei şi Reformelor.
    Normele de consum de către populaţie al produselor alimentare incluse în componenţa minimumului de existenţă, se elaborează de către Ministerul Economiei şi Reformelor, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, în comun cu Federaţia Generală a Sindicatelor din Republica Moldova.
    18. Preţurile medii de cumpărare a produselor alimentare se stabilesc conform datelor furnizate de organele de statistică, care se ocupă de înregistrarea preţurilor cu amănuntul în întreprinderile comerciale de toate tipurile de comerţ din ţară.
    19. Mărimea valorică a minimumului de existenţă în medie pe cap de locuitor şi în ansamblu pe ţară, precum şi aparte pentru populaţia urbană şi rurală, cu diferenţierea pe principalele categorii social-demografice, se calculează trimestrial şi se publică de către Departamentul Analize Statistice şi Sociologice.