HGM658/2007
ID intern unic:  324620
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 658
din  12.06.2007
cu privire la Programul naţional de promovare
a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015
Publicat : 15.06.2007 în Monitorul Oficial Nr. 82-85     art Nr : 676
    MODIFICAT
   
HG3 din 14.01.14, MO9-13/17.01.14 art.12
    HG384 din 12.05.10, MO78-80/21.05.10 art.455

    NOTĂ:
    În anexele nr. 1 şi nr.2 sintagma „Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă” şi „centrele de medicină preventivă” se substituie, respectiv, prin sintagma „Centrul Naţional de Sănătate Publică” şi “centrele de sănătate publică”, la cazul gramatical respectiv prin HG384 din 12.05.10, MO78-80/21.05.10 art.455


     În vederea transpunerii în viaţă a prevederilor
Legii nr. 10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art.183), cu modificările şi completările ulterioare, şi ţinînd cont de importanţa educaţiei pentru sănătate a populaţiei şi a promovării modului sănătos de viaţă în profilaxia maladiilor infecţioase şi neinfectioase, în fortificarea sănătăţii populaţiei şi în prelungirea duratei de viaţă activă şi creatoare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    [Preambulul modificat prin HG384 din 12.05.10, MO78-80/21.05.10 art.455]
    1. Se aprobă:
    Programul naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015, conform anexei nr. 1;
    [Pct.1 al.2) abrogat prin HG3 din 14.01.14, MO9-13/17.01.14 art.12]
   
[Pct.1 al.3) abrogat prin HG3 din 14.01.14, MO9-13/17.01.14 art.12]
    2. Ministerul Sănătăţii va coordona şi va monitoriza realizarea acţiunilor Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015 şi va prezenta, în caz de necesitate, propuneri în vederea operării modificărilor necesare în program, reieşind din realităţile din teritorii.
    3. Se autorizează ministerele, agenţiile, serviciile şi se recomandă consiliilor municipale Chişinău şi Bălţi, administraţiei unităţii teritoriale autonome Găgăuzia (Gagauz-Yeri) şi consiliilor raionale:
    în termen de 3 luni, să elaboreze şi să aprobe programe departamentale şi teritoriale de promovare a modului sănătos de viaţă, precum şi să asigure realizarea lor în colaborare cu partenerii, inclusiv organizaţiile neguvernamentale, şi cu populaţia;
    să creeze comisii teritoriale cu funcţii de organizare şi control al realizării programelor naţionale şi teritoriale de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015.
    4. Se stabileşte că finanţarea acţiunilor prevăzute în Programul naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015 se va efectua, în limita mijloacelor prevăzute în aceste scopuri de la bugetul de stat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, mijloacele fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală precum şi din contribuţiile organizaţiilor internaţionale, din donaţii şi granturi.
    5. Ministerul Sănătăţii, în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, va prevedea în Comanda de stat tematica ştiinţifică de promovare a modului sănătos de viaţă.
    6. Se stabileşte că campaniile şi activităţile de informare, educare şi comunicare cu tematica sănătăţii publice, desfăşurate de instituţiile statale şi nonguvernamentale, trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii.
    7. Instituţiile publice ale audiovizualului vor rezerva, în cadrul grilelor de programe, spaţiu de emisie gratuit în problemele de educaţie pentru sănătate a populaţiei şi de promovare a modului sănătos de viaţă.
    Ministerul Sănătăţii, în comun cu Instituţia publică naţională a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”, va stabili modalităţile şi spaţiul acordat în grila de programe campaniilor de informare, educare şi comunicare, pentru reflectarea problemelor de educaţie pentru sănătate a populaţiei şi de promovare a modului sănătos de viaţă.
    8. Se recomandă mass-media să participe plenar la activităţile din cadrul Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015, cu reflectarea lor sistematică în reportaje, ştiri, informaţii, materiale etc.
    9. Ministerele, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale vor informa Ministerul Sănătăţii semestrial, pînă la data de 15 a lunii ce urmează după expirarea termenului, despre realizarea obiectivelor.
    Ministerul Sănătăţii va generaliza informaţiile prezentate şi va raporta Guvernului, pînă la data de 25 a lunii ce urmează după expirarea semestrului, despre executarea Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015.
    10. Se abrogă Hotărîrea Guvernului nr. 1000 din 28 septembrie 1998 “Cu privire la Programul naţional de educaţie pentru sănătate a populaţiei şi promovare a modului sănătos de viaţă” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 92-93, art. 972).

    PRIM-MINISTRU                                                 Vasile Tarlev

    Contrasemnează:
    Ministrul sănătăţii                                                  Ion Ababii
    Ministrul educaţiei şi tineretului                           Victor Ţvircun
    Ministrul finanţelor                                                Mihail Pop
    Ministrul culturii şi turismului                               Artur Cozma
    Ministrul economiei şi comerţului                         Igor Dodon

    Nr. 658. Chişinău, 12 iunie 2007.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr. 658
din 12 iunie 2007

Programul naţional de promovare a modului
sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015


    Dezvoltarea şi perfecţionarea măsurilor de promovare a sănătăţii şi asistenţei medicale preventive sînt indispensabil legate de educaţia pentru sănătate a populaţiei şi de promovarea modului sănătos de viaţă.
    Educaţia pentru sănătate constituie o componentă a educaţiei generale a populaţiei şi este o activitate instructiv-educativă cu multiple aspecte, orientată spre cultivarea unui comportament conştient şi responsabil al individului în scopul dezvoltării, menţinerii şi fortificării sănătăţii, recuperării capacităţii de muncă şi prelungirii duratei de viaţă activă.
I. ARGUMENTĂRI
    Starea sănătăţii populaţiei este un indice integrat al dezvoltării sociale a ţării, o reflectare a bunăstării social-economice şi morale, un factor decisiv de influenţă asupra potenţialului economic, cultural şi a forţei de muncă a societăţii.
    Menţinerea şi fortificarea sănătăţii este o sarcină socială primordială a statului, ce poate fi realizată numai prin eforturile comune ale instituţiilor statale şi publice, instituţiilor medicale, prin colaborarea intersectorială, sporirea responsabilităţii fiecărei părţi şi motivarea reală a fiecărui cetăţean în păstrarea sănătăţii proprii şi a sănătăţii publice.
    Anumite stări morbide sînt determinate de factori precum poluarea mediului înconjurător, creşterea tensiunii neuro-psihologice, nivelul scăzut al instruirii fizice şi igienice a populaţiei, mai ales a tinerilor, stresul socioeconomic, alimentaţia neraţională, deprinderile dăunătoare, sedentarismul, nivelul scăzut al culturii sanitare, incompetenţa în problemele de profilaxie, planificare familială, atitudinea neglijentă, iresponsabilă faţă de propria sănătate etc.
    În situaţia epidemiologică creată, lipsa mijloacelor specifice pentru prevenirea maladiei SIDA şi tratarea narcomaniei, nivelul înalt al morbidităţii prin maladii infecţioase şi cronice neinfecţioase, răspîndirea în rîndurile populaţiei, mai ales la copii şi tineret, a deprinderilor dăunătoare (fumatul, narcomania, consumul excesiv de alcool) necesită intensificarea măsurilor de profilaxie şi, în primul rînd, de mobilizare socială a populaţiei prin realizarea măsurilor de educaţie pentru sănătate, prin organizarea diverselor acţiuni de promovare a modului sănătos de viaţă şi prin ridicarea nivelului de cultură sanitară a populaţiei. Aceasta va contribui esenţial la cultivarea unui comportament conştient şi responsabil, care va conduce la stabilirea echilibrului biologic, psihic, cultural şi spiritual al omului şi, ca rezultat, la menţinerea şi fortificarea sănătăţii şi recuperarea capacităţii de muncă, evitarea traumatismelor, violenţei şi accidentelor, renunţarea la deprinderile dăunătoare, prelungirea duratei active a vieţii.
    Programul naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015 (denumit în continuare Programul naţional) prevede o serie de măsuri orientate spre minimalizarea acţiunii factorilor sus-numiţi, şi a fost elaborat în baza unor studii profunde a cunoştinţelor populaţiei în domeniul sanogenezei, cu luarea în considerare a rezultatelor implementării programelor naţionale din anii precedenţi, a oportunităţilor, dificultăţilor şi aspectelor pozitive identificate.
II. SCOPUL ŞI OBIECTIVELE PROGTRAMULUI
    Programul naţional este orientat spre promovarea în societate a unui mod sănătos de viaţă şi prevede soluţionarea problemei prioritare din domeniul sănătăţii publice - menţinerea şi fortificarea sănătăţii populaţiei, trasează strategia şi tactica perfecţionării în continuare a educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă.
    Nivelul înalt de instruire şi cultură sanitară a populaţiei se impune ca un imperativ actual şi prevede un ansamblu de măsuri organizatorice, metodologice şi tehnice, care au drept scop însuşirea de către populaţie a cunoştinţelor necesare în domeniul sanogenezei, protecţiei mediului, igienei individuale, igienei alimentaţiei, prevenirii îmbolnăvirilor; evitarea abuzului de medicamente şi alcool, renunţarea la droguri, cunoaşterea şi identificarea timpurie a principalelor semne de boală, luarea unei poziţii active faţă de sănătatea individuală şi colectivă.
    Direcţiile principale ale educaţiei pentru sănătate prevăd:
conjugarea eforturilor, implicarea şi coordonarea activităţii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, mass-media, agenţilor economici, persoanelor fizice, ONG-urilor şi organismelor internaţionale în calitate de coparteneri în realizarea activităţilor de educaţie pentru sănătate şi de promovare a modului sănătos de viaţă;
    crearea condiţiilor optime pentru cetăţeni de realizare deplină a potenţialului de sănătate, în scopul îmbunătăţirii, menţinerii şi fortificării sănătăţii pe tot parcursul vieţii;
    participarea la activităţi de educaţie pentru sănătate şi implicarea responsabilă a cetăţenilor, grupurilor de populaţie, comunităţii, instituţiilor, organizaţiilor şi sectoarelor;
    desfăşurarea educaţiei pentru sănătate a familiei, punîndu-se accentul pe pregătirea copiilor şi, îndeosebi, a tinerilor pentru căsătorie şi viaţa de familie, cultivarea unei atitudini corecte faţă de planificarea familiei, promovarea cunoştinţelor cu privire la îngrijirea sănătăţii femeilor, copiilor şi adolescenţilor;
    îmbunătăţirea, extinderea şi modernizarea educaţiei pentru sănătate în cadrul grupurilor de copii şi tineret, în funcţie de particularităţile de vîrstă, sex, gen de activitate, în vederea formării şi consolidării deprinderilor unui comportament igienic adecvat şi a prevenirii îmbolnăvirilor;
    extinderea şi modernizarea educaţiei pentru sănătate a personalului din întreprinderi, instituţiile de stat şi particulare, din asociaţiile rurale, în scopul evitării îmbolnăvirilor profesionale, păstrării capacităţii depline de muncă şi stimulării iniţiativei personale privind participarea acestora la măsurile de promovare a sănătăţii;
    intensificarea acţiunilor de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile, punînd accent pe bolile social-condiţionate (tuberculoza, infecţia cu HIV/SIDA, infecţiile cu transmitere sexuală, alcoolismul, narcomania, toxicomania etc.);
    susţinerea acţiunilor de prevenire şi combatere a bolilor cronice prin sporirea aportului educaţiei pentru sănătate, formarea şi menţinerea deprinderilor şi abilităţilor, comportamentului igienic corect, organizarea regimului de viaţă, combaterea abuzului de substanţe toxice uzuale;
    promovarea activităţilor de educaţie pentru sănătate în scopul conştientizării de către populaţie a riscului pentru sănătate din cauza nerespectării regimului de muncă şi odihnă, alimentării neraţionale, sedentarismului etc.;
    intensificarea educaţiei pentru sănătate în problemele de prevenire a accidentelor (în special a accidentelor rutiere), la domiciliu şi la locul de muncă, şi instruirea populaţiei în vederea acordării primului ajutor;
    integrarea educaţiei pentru sănătate în cadrul programelor cultural-artistice pentru populaţie;
    promovarea cunoştinţelor pentru îngrijirea elementară a bolnavilor, pentru respectarea indicaţiilor de regim igienico-dietetic, în scopul restabilirii sănătăţii, capacităţii de muncă, reabilitării şi a unei cît mai bune reintegrări sociale;
    popularizarea asigurărilor medicale de sănătate, a noilor metode şi mijloace de profilaxie şt reabilitare, participarea activă a populaţiei la realizarea reformelor sistemului de asistenţă medicală, promovarea educaţiei pentru sănătate ca cel mai eficient mijloc de păstrare a sănătăţii, mijloc cu un pronunţat caracter public, cetăţenesc, ce reprezintă un factor important în ridicarea nivelului de cultură generală a populaţiei;
    orientarea profilactică a ocrotirii sănătăţii şi a măsurilor de sanogeneză, fiind o direcţie importantă a educaţiei pentru sănătate, care includ dezvoltarea interesului pentru practicarea sportului şi pentru folosirea factorilor naturali în scopul călirii organismului şi al sporirii speranţei la viaţă;
    popularizarea noilor elaborări ştiinţifice în domeniul profilaxiei, igienei şcolare şi a muncii, planificării familiale, evitării factorilor de risc;
    ridicarea responsabilităţii faţă de sănătatea proprie, familială şi colectivă, ca părţi integrante a sănătăţii publice.
    Soluţionarea acestor sarcini este posibilă doar cu condiţia ca educaţia pentru sănătate să se manifeste multilateral în viaţa spirituală şi culturală a societăţii, utilizînd ca mijloace intermediare literatura, teatrul, cinematografia, televiziunea, presa, radioul, care au menirea de a forma ideologia modului sănătos de viaţă şi de a prezenta latura frumoasă a sănătăţii psihice şi fizice a omului.
    Obiectivele principale sînt:
    executarea prevederilor actelor legislative şi normative în domeniul protecţiei muncii şi sănătăţii;
    modificarea atitudinii populaţiei faţă de sănătatea proprie, transformarea cunoştinţelor în domeniul igienei în convingeri şi acţiuni concrete şi adecvate;
    asigurarea asistenţei medicale prin acţiuni economic eficiente privind menţinerea şi fortificarea sănătăţii populaţiei;
    normalizarea şi ameliorarea parametrilor dezvoltării fizice a persoanelor angajate în cîmpul muncii şi a generaţiei în creştere;
    menţinerea şi consolidarea rezervei de forţă fizică de muncă;
    reducerea pagubelor, inclusiv economice şi morale, cauzate de îmbolnăviri, pierderi ale capacităţii de muncă şi de invalidităţi; evitarea decesului prematur; prelungirea duratei de viaţă activă, creşterea speranţei de viaţă a populaţiei.
III. PLANUL DE ACŢIUNI PRIVIND REALIZAREA
PROGTRAMULUI NAŢIONAL
    planul

IV. SARCINILE EXECUTORILOR ÎN REALIZAREA PROGRAMULUI
NAŢIONAL
DE PROMOVARE A MODULUI SĂNĂTOS DE VIAŢĂ
PENTRU ANII 2007 - 2015

    Guvernul:
    va exercita funcţiile de supraveghere a realizării Programului naţional prin intermediul Consiliului republican pentru coordonarea şi monitorizarea activităţilor Programului, asigurînd participarea reprezentanţilor ministerelor, ONG-urilor, organismelor internaţionale şi ai donatorilor;
    va înainta propuneri de ajustare a actelor legislative axate pe activităţile de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă la cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Uniunii Europene;
    va prevedea în bugetul de stat alocaţii destinate pentru finanţarea strategiilor şi activităţilor de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă;
    va promova practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Sănătăţii:
    va elabora proiectele de acte legislative, normative şi directive în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate a populaţiei;
va coordona, organiza şi monitoriza realizarea Programului naţional;
    va elabora Strategia de comunicare în sănătate;
    va organiza instruirea cadrelor medicale şi nemedicale în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate;
    va elabora programe-tip, materiale instructive şi informative în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate a populaţiei;
    va participa la implementarea curriculumului “Educaţie pentru sănătate” ca obiect de studiu obligatoriu în clasele I-XII;
    va implementa, în comun cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului, programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Consiliului Europei şi Comisiei Europene “Reţeaua Europeană de Şcoli care Promovează Sănătatea”;
    va asigura elaborarea şi editarea în tiraj de masă, precum şi distribuirea materialelor ilustrative şi a literaturii de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice;
    va informa populaţia privind sănătatea publică, starea de sănătate şi situaţia sanitaro-epidemiologică, starea mediului înconjurător şi influenţa lui asupra sănătăţii;
    va acorda autorităţilor administraţiei publice, ministerelor, agenţiilor, serviciilor, ONG-urilor ajutor consultativ, metodic şi organizatoric în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate la realizarea Programului naţional;
    va organiza periodic olimpiade, concursuri de desen, expoziţii de materiale ilustrative etc., avînd ca temă promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate a populaţiei;
    va asigura organizarea şi desfăşurarea permanentă a activităţilor de promovare a sănătăţii şi de educaţie pentru sănătate în cadrul zilelor mondiale şi al lunilor/ săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice în diferite grupuri de populaţie;
    va conlucra cu organismele internaţionale rezidente în Republica Moldova în vederea susţinerii şi realizării unor măsuri de educaţie pentru sănătate a populaţiei şi de promovare a modului sănătos de viaţă;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Educaţiei şi Tineretului:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor didactice în domeniul educaţiei pentru sănătate a populaţiei şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va asigura instruirea şi formarea abilităţilor în promovarea modului sănătos de viaţă la elevi, adolescenţi şi tineri;
    va implementa curriculumul “Educaţie pentru sănătate” ca obiect de studiu obligatoriu în clasele I - XII;
    va implementa, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Consiliului Europei şi Comisiei Europene “Reţeaua Europeană de Şcoli care Promovează Sănătatea”;
    va asigura elaborarea şi editarea materialelor didactice pentru profesori, elevi şi studenţi în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate;
    va antrena elevii, adolescenţii şi tinerii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de promovare a sănătăţii, de protecţie a mediului înconjurător şi de salubrizare a localităţilor;
    va implica părinţii elevilor în instruirea şi formarea abilităţilor în promovarea sănătăţii;
    va organiza periodic olimpiade, concursuri de desen, expoziţii de materiale ilustrative etc., avînd ca temă promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate a populaţiei;
    va organiza şi desfăşura permanent activităţi de educaţie pentru sănătate a populaţiei şi de promovare a modului sănătos de viaţă în cadrul zilelor mondiale şi al lunilor/săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice în diferite grupuri de populaţie;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Culturii şi Turismului:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din cultură în domeniul educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va aborda problemele de educaţie pentru sănătate a populaţiei prin includerea în repertoriul teatrelor, inclusiv al celor pentru copii, a reprezentaţiilor cu această tematică;
    va organiza periodic în cadrul bibliotecilor, sălilor de lectură şi de expoziţii a concursurilor de desen, a expoziţiilor de materiale ilustrative etc., avînd ca temă educaţia pentru sănătate a populaţiei şi promovarea modului sănătos de viaţă;
    va desfăşura săptămîni de prezentare a filmelor cu tematica educaţiei pentru sănătate a populaţiei şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va organiza şi desfăşura în cadrul zilelor mondiale şi al lunilor/ săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice expoziţii, serate tematice, reprezentaţii teatralizate pentru diferite grupuri de populaţie cu tematica educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din subordine în domeniul protecţiei mediului şi promovării sănătăţii;
    va lua măsuri de asigurare a unui mediu înconjurător sănătos;
    va asigura desfăşurarea anuală în teritoriile administrative a concursurilor “Cea mai salubră gospodărie”, “Cea mai salubră localitate”, cu finala republicană;
    va asigura informarea populaţiei în problemele de protecţie a mediului, salubrizare a localităţilor şi diminuare a efectelor chimicalelor folosite în agricultură şi industrie asupra sănătăţii;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din complexul agroindustrial în domeniul educaţiei pentru sănătate a populaţiei şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va asigura instruirea igienică a angajaţilor din complexul agroindustrial (conform minimului sanitar);
    va organiza instruirea noilor angajaţi în domeniul igienei, protecţiei muncii şi tehnicii securităţii;
    va promova pe piaţă produsele alimentare autohtone cu conţinut scăzut de grăsimi animaliere şi produsele vegetale (hrană sănătoasă);
    va revedea normele conţinutului de grăsimi şi glucide în produsele alimentare, conform cerinţelor Uniunii Europene;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Industriei şi Infrastructurii:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din întreprinderile industriale în domeniul educaţiei pentru sănătate a populaţiei şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va asigura instruirea igienică a angajaţilor din întreprinderile industriale (conform minimului sanitar);
    va organiza instruirea noilor angajaţi în domeniul igienei, protecţiei muncii şi tehnicii securităţii;
    va promova pe piaţă produsele şi mărfurile autohtone inofensive pentru sănătate, conform cerinţelor Uniunii Europene;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Dezvoltării Informaţionale:
    va acorda ministerelor, altor autorităţi administrative publice centrale, autorităţilor administraţiei publice locale, ONG-urilor asistenţă consultativă la elaborarea şi definitivarea paginilor web destinate informării populaţiei în domeniul educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va participa la asigurarea accesului populaţiei la servicii internet, de telefonie fixă şi mobilă, în scopul informării ample în domeniul educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă, prin acordarea asistenţei la elaborarea paginilor web, liniilor fierbinţi, deschiderea centrelor consultative etc.;
    va promova în rîndurile angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Afacerilor Interne:
    va elabora, în comun cu Ministerul Sănătăţii, planul şi programele-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă pentru diferite contingente de colaboratori şi efectivul militar al trupelor de carabinieri, asigurînd implementarea acestora;
    va organiza şi desfăşura permanent şi în cadrul zilelor mondiale şi al lunilor/ săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice activităţi de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă în rîndul colaboratorilor şi efectivului militar al trupelor de carabinieri;
    va desfăşura activităţi de profilaxie a răspîndirii deprinderilor dăunătoare şi manifestărilor antisociale (alcoolism, toxicomanie, narcomanie, sex comercial, violenţă în familie etc.);
    va promova în rîndul colaboratorilor şi efectivului militar al trupelor de carabinieri cultura fizică şi sportul prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Apărării:
    va elabora, în comun cu Ministerul Sănătăţii, planul şi programele-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă pentru diferitele contingente de militari, asigurînd implementarea acestora;
    va organiza şi desfăşura permanent activităţi de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă în cadrul zilelor mondiale şi lunilor/ săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice în rîndul efectivului militar;
    va desfăşura în rîndul efectivului militar activităţi de profilaxie a răspîndirii deprinderilor dăunătoare şi manifestărilor antisociale (relaţii neregulamentare, alcoolism, toxicomanie, narcomanie etc.);
    va promova în rîndul colaboratorilor şi efectivului militar practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Justiţiei:
    va elabora şi implementa, în comun cu Ministerul Sănătăţii, planul şi programele-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă pentru angajaţi;
    va elabora şi implementa planul şi programele-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă pentru deţinuţi;
    va organiza şi desfăşura permanent activităţi de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă în cadrul zilelor mondiale şi lunilor/ săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice în rîndul colaboratorilor şi efectivului militar din instituţiile penitenciare;
    va asigura desfăşurarea în rîndul contingentului de deţinuţi a activităţilor de profilaxie a răspîndirii deprinderilor dăunătoare şi manifestărilor antisociale (violenţa, alcoolism, toxicomanie, narcomanie, traumatism etc.);
    va promova în rîndul colaboratorilor şi al deţinuţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor:
    va elabora, în comun cu Ministerul Sănătăţii, planul şi programele-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă pentru angajaţi;
    va prevedea la planificarea, construcţia şi reconstrucţia străzilor, şoselelor şi magistralelor auto benzi speciale pentru ciclism şi alergări;
    va prevedea la planificarea, construcţia şi reconstrucţia străzilor locuri de traversare şi rampe pentru pietonii în cărucioare cu rotile;
    va asigura folosirea pentru transportul de pasageri doar a unităţilor de transport proiectate şi dotate cu fotolii speciale pentru acest gen de activitate;
    va interzice comercializarea produselor de tutungerie, a băuturilor alcoolice şi practicarea jocurilor de noroc în gările auto, feroviare şi aeriene;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Economiei şi Comerţului:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din comerţ în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate;
    va asigura instruirea igienică a angajaţilor din comerţ (conform minimului sanitar);
    va organiza instruirea noilor angajaţi în domeniul protecţiei muncii şi tehnicii securităţii;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Academia de Ştiinţe a Moldovei:
    va prevedea în Comanda de stat tematici ştiinţifice de promovare a modului sănătos de viaţă;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Finanţelor:
    va asigura suportul financiar în limitele mijloacelor prevăzute anual în Legea bugetului de stat pentru anii respectivi în scopul realizării Programului   naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007-2015;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Ministerul Administraţiei Publice Locale:
    va monitoriza realizarea programelor teritoriale ale autorităţilor administraţiei publice locale de promovare a modului sănătos de viaţă;
    va contribui la implementarea iniţiativelor autorităţilor administraţiei publice locale privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de educaţie pentru sănătate, de promovare a modului sănătos de viaţă şi de protecţie a mediului înconjurător;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Autorităţile administraţiei publice locale (consiliile raionale/ municipale, Adunarea Populară a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia (Gagauz-Yeri):
    vor elabora, aproba (cu buget stabilit) şi realiza programe teritoriale de promovare a modului sănătos de viaţă;
    vor susţine iniţiativele comunităţii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de educaţie pentru sănătate, de promovare a modului sănătos de viaţă şi de protecţie a mediului înconjurător;
    vor atrage populaţia la desfăşurarea măsurilor de protecţie a mediului înconjurător şi de salubrizare a localităţilor;
    vor asigura desfăşurarea în teritoriile administrative a concursurilor “Cea mai sănătoasă localitate”;
    vor asigura construcţia în localităţile urbane de parcări subterane pentru evitarea ambuteiajelor şi a poluării mediului;
    vor promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Compania Naţională de Asigurări în Medicină:
    va susţine iniţiativele Ministerului Sănătăţii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de educaţie pentru sănătate şi de promovare a modului sănătos de viaţă;
    va sprijini elaborarea proiectelor de acte legislative, normative şi directive în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate a populaţiei;
    va asigura asistenţa la instruirea cadrelor medicale şi nemedicale în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate a populaţiei;
    va sprijini elaborarea programelor-tip, materialelor instructive şi informative în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate a populaţiei;
    va susţine editarea în tiraj de masă a materialelor ilustrative şi a literaturii de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice;
    va susţine organizarea periodică a olimpiadelor, concursurilor de desen, expoziţiilor de materiale ilustrative etc., avînd ca temă promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate a populaţiei;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    Agenţia Sportului:
    va organiza instruirea şi perfecţionarea cadrelor din subordine în domeniul educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă;
    va organiza şi desfăşura sistematic activităţi de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă în cadrul zilelor mondiale şi a lunilor/săptămînilor de popularizare a cunoştinţelor medico-igienice în rîndul angajaţilor şi sportivilor;
    va desfăşura activităţi de profilaxie a răspîndirii deprinderilor dăunătoare şi manifestărilor antisociale (alcoolism, narcomanie, sex comercial, violenţă în familie etc.);
    va elabora programe de dezvoltare a culturii fizice şi sportului pentru diferite localităţi;
    va participa la crearea condiţiilor favorabile de practicare a culturii fizice şi sportului pentru diferite categorii de populaţie prin susţinerea activităţii şcolilor şi cluburilor sportive, asociaţiilor sportive, organizarea activităţilor sportive de masă etc.;
    va participa la organizarea competiţiilor sportive ministeriale, ramurale, teritoriale, în scopul promovării activităţii fizice şi sportului.
    Agenţia Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului:
    va implementa programe naţionale şi regionale de amenajare a teritoriului pentru crearea condiţiilor de promovare a modului sănătos de viaţă;
    va promova în rîndul angajaţilor practicarea culturii fizice şi a sportului prin organizarea activităţilor sportive, inclusiv de masă.
    V. SURSELE POTENŢIALE DE FINANŢARE A PROGRAMULUI
    1. Bugetul de stat.
    2. Bugetele unităţilor administrativ-teritoriale.
    3. Mijloacele fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.
    4. Mijloacele financiare ale organizaţiilor, întreprinderilor, instituţiilor cu diferite forme de proprietate.
    5. Mijloacele financiare ale organizaţiilor internaţionale: Banca Mondială, UNICEF, Fondul Global SIDA/TB/Malarie etc.
    6.Mijloacele financiare ale organizaţiilor non--guvernamentale.
    7. Donaţiile organizaţiilor, instituţiilor şi persoanelor particulare.
VI. FINANŢAREA PROGRAMULUI NAŢIONAL DE PROMOVARE A
MODULUI
SĂNĂTOS DE VIAŢĂ PENTRU ANII 2007-2015
    1. Asigurarea suportului tehnic şi material al secţiilor de educaţie pentru sănătate din centrele de sănătate publică şi instituţiile medico-sanitare publice teritoriale, centrelor de resurse informaţionale (14 centre):
    procurarea echipamentului şi utilajului - 1 665 000,0 lei;
    procurarea soft-ului - 700 000,0 lei;
    dezvoltarea sistemului informaţional - 1 100 000,0 lei;
    menţinerea sistemului informaţional şi soft-ului - 98 000,0 lei;
    instruirea personalului - 360 000,0 lei;
    salarizarea personalului - 161 000,0 lei;
    cheltuieli administrative - 280 000,0 lei.
    Total: 5 246 000,0 lei.
    2. Pregătirea cadrelor medicale şi nemedicale în materie de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă:
    a) elaborarea suportului didactic în materie de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă:
    pentru elevii instituţiilor preuniversitare - 443 000,0 lei;
    pentru elevii şcolilor profesionale şi colegiilor - 160 000,0 lei;
    pentru studenţii instituţiilor superioare - 293 000,0 lei;
    pentru corpul didactic din instituţiile preşcolare - 80 000,0 lei;
    pentru profesorii din instituţiile preuniversitare - 493 000,0 lei;
    pentru corpul didactic din şcoli profesionale şi colegii - 493 000,0 lei;
    pentru corpul didactic din instituţii superioare - 493 000,0 lei;
    b) elaborarea programelor-tip de educaţie pentru sănătate şi promovare a modului sănătos de viaţă:
    pentru angajaţii din cultură - 80 000,0 lei;
    pentru angajaţii din economia naţională cu condiţii nocive de muncă - 150 000,0 lei;
    pentru părinţi - 50 000,0 lei;
    c) instruirea:
    cadrelor didactice din instituţiile preuniversitare (5000 persoane anual) - 800 000,0 x 9 = 7 200 000,0 lei;
    cadrelor didactice din instituţiile preşcolare (2000 persoane) - 400 000 lei;
    cadrelor didactice de la colegii şi şcoli profesionale (4000 persoane) - 800 000,0 lei;
    cadrelor didactice din instituţiile superioare (2000 persoane) - 400 000,0 lei;
    medicilor de educaţie pentru sănătate şi a medicilor de familie (1000 persoane anual) - 200 000,0 x 9 = 1 800 000,0 lei;
    părinţilor (2000 persoane anual) - 400 000,0 x 9 = 3 600 000,0 lei;
    angajaţilor din economia naţională, cultură, administraţia publică locală etc. (3000 persoane anual) - 600 000,0 x 9 = 5 400 000,0 lei;
    reprezentanţilor ONG-urilor, mass-media, organizaţiilor obşteşti (1000 persoane anual) - 300 000,0 x 9 = 2 700 000,0 lei.
    Total: 25 035 000,0 lei.
    3. Activitatea ştiinţifico-practică:
    a) elaborarea tematicii ştiinţifice în domeniul educaţiei pentru sănătate şi promovării modului sănătos de viaţă (2 lucrări) - 400 000,0 x 2 = 800 000,0 lei;
    b) realizarea unor studii pentru determinarea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor în domeniul promovării sănătăţii:
    pentru elevii claselor VIII-XII (2 studii) 100 000,0 x 2 = 200 000,0 lei;
    pentru părinţi (2 studii) 50 000,0 x 2 = 100 000,0 lei;
    pentru corpul didactic (2 studii) - 50 000,0 x 2 =100 000,0 lei;
    pentru populaţia generală (2 studii) 300 000,0 x 2 = 600 000,0 lei.
    Total: 1 800 000,0 lei.
    4. Mobilizarea socială a populaţiei, activitatea de informare, comunicare şi educare a populaţiei:
    a) realizarea unor emisiuni permanente la radio şi televiziune consacrate promovării modului sănătos de viaţă - 1 350 000,0 lei;
    b) elaborarea unei publicaţii de popularizare a ştiinţei - 1 350 000,0 lei;
    c) elaborarea materialelor ilustrativ-informative pentru diferitele grupuri de populaţie cu tematica promovării unui mod de viaţă sănătos (300000 exemplare anual) - 300 000,0 x 5,0 lei = 1 500 000,0 lei anual x 9 = 13 500 000,0 lei;
    d) susţinerea campaniilor de comunicare prin intermediul mass-media (4 campanii pe an) 250 000,0 x 4 = 1 000 000 x 9 = 9 000 000,0 lei;
    e) organizarea concursurilor teritoriale şi naţionale, festivalurilor, expoziţiilor etc. pentru diferitele categorii de vîrstă la tema promovării sănătăţii şi profilaxiei maladiilor - 600 000,0 anual x 9 = 5 400 000,0 lei;
    f) amenajarea edificiilor sportive - 1 000 000,0 anual x 9 = 9 000 000,0 lei;
    g) turnarea şi derularea clipurilor audio, video, filmelor de scurt metraj cu tematica promovării sănătăţii şi profilaxiei maladiilor pentru diferitele grupuri de populaţie - 800 000,0 x 9 = 7 200 000,0 lei;
    h) construcţia şi amenajarea terenurilor sportive, stadioanelor, benzilor pentru ciclism, locurilor de agrement şi odihnă, salubrizarea teritoriilor, anual - 1 000 000 x 9 = 9 000 000,0 lei.
    Total: 55 800 000,0 lei.
    TOTAL general: 87 881 000,0 lei.

    finanţarea

    [Anexa nr.2 abrogată prin HG3 din 14.01.14, MO9-13/17.01.14 art.12]
   
[Anexa nr.3 abrogată prin HG3 din 14.01.14, MO9-13/17.01.14 art.12]