OMAIA32/2010
ID intern unic:  334307
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE
ORDIN Nr. 32
din  24.02.2010
cu privire la aprobarea unui Acord al Consiliului
 pe filiera de produs
Publicat : 20.04.2010 în Monitorul Oficial Nr. 56-57     art Nr : 227
    Întru executarea prevederilor articolului 6 (alin. 2, 3) al Legii nr. 257-XVI din 27.07.2006 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare,
ORDON:
    1. Se aprobă Acordul în domeniul cultivării, recoltării şi procesării sfeclei de zahăr şi consumului industrial al zahărului al Consiliului pe filiera produsului “Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate”.
    2. Acordul încheiat dintre producătorii, procesatorii de sfeclă de zahăr şi utilizatorii de zahăr va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina dlui Vasile Bumacov, viceministru.

    MINISTRUL AGRICULTURII
    ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE                                             Valeriu COSARCIUC

    Nr. 32. Chişinău, 24 februarie 2010.


Anexă
la Ordinul Ministerului Agriculturii
şi Industriei Alimentare
nr.32 din 24 februarie 2010

ACORD
în domeniul cultivării, recoltării şi procesării sfeclei de zahăr
şi consumului industrial al zahărului
    27 ianuarie 2010                                                                  mun. Chişinău
    Prezentul Acord este încheiat între:
    Consiliul pe filiera produsului „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate”, pe de o parte reprezentat prin:
    Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Republica Moldova (denumită în continuare APSZ), Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (denumită în continuare UPZM), Asociaţia Naţională a Producătorilor din Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova (denumit în continuare MAIA), pe de altă parte, conform prevederilor Legii nr. 257-XVI din 27.07.2006 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare, în vederea realizării obiectivelor stipulate în Legea nominalizată şi anume:
    a) stimularea, promovarea şi dezvoltarea activităţii pe fiecare filieră în beneficiul partenerilor filierei;
    b) analiza pieţei, pe baza informaţiilor de pe filierele produsului, privind cererea la principalele produse agricole şi agroalimentare, aprecierea anuală a potenţialului de producţie, cuantificarea ofertei, estimarea costurilor şi a preţurilor;
    c) propunerea de măsuri legislative de reglementare a pieţei pe filiera produsului;
    d) propuneri de scheme de sprijin financiar şi de avizare a beneficiarilor acestor scheme;
    e) monitorizarea rezultatelor măsurilor adoptate, bilanţul acordului profesional pe produs;
    f) dezvoltarea activităţilor de promovare şi informare a partenerilor pe filieră asupra acţiunilor, programelor şi măsurilor adoptate;
    g) consultare în vederea avizării proiectelor de acte normative iniţiate de alte instituţii publice;
    h) estimarea preţului de referinţă pentru produsele prevăzute la art.21 alin.(1) din Legea nominalizată.
    Totodată părţile sînt de acord că:
    - luînd în consideraţie faptul că dezvoltarea si protejarea ramurii de producere a sfeclei de zahăr în Republica Moldova va putea duce inevitabil la sporirea veniturilor producătorilor de sfeclă de zahăr;
    - ţinînd cont de faptul că dezvoltarea producerii sfeclei de zahăr imprimă stabilitate conjuncturii pieţei şi, prin urmare, necesită o atenţie deosebită;
    - ţinînd cont de potenţialul agrotehnic bun şi condiţiile climaterice favorabile pentru cultivarea sfeclei de zahăr în Moldova;
    - avînd intenţia de a promova o cooperare constructivă la dorinţa părţilor şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare, au convenit asupra următoarelor:
ARTICOLUL 1
Principii generale
    1.1. Prezentul Acord îşi propune să reglementeze în manieră echitabilă la nivel naţional relaţiile dintre parteneri (Producătorii de sfeclă de zahăr, Procesatorii de sfeclă de zahăr şi Consumatorii de zahăr).
    1.2. Acordul îşi propune să asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a ramurii de cultivare a sfeclei de zahăr, producerii şi procesării zahărului în Republica Moldova.
    1.3. Ţinînd cont de complexitatea relaţiilor în sectorul agroindustrial, părţile îşi vor concentra mai mult eforturile în domeniul de referinţă.
    1.4. Partenerii pe filiera produsului îşi propun să asigure durabilitate sectorului agroindustrial al filierei produsului „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate”, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahăr şi a produselor zaharoase.
ARTICOLUL 2
Clauze generale
    2.1.Părţile au căzut de acord să colaboreze activ în vederea obţinerii unei cantităţi optime de zahăr alb din sfeclă de zahăr, în conformitate cu angajamentele asumate de producătorii de zahăr faţă de producerea zahărului din sfeclă de zahăr, necesităţile consumatorilor şi procesatorilor zahărului şi obiectivele trasate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.
    2.2. UPZM, în comun cu MAIA şi APSZ, vor determina cantitatea şi suprafaţa necesară pentru semănatul sfeclei de zahăr, pe care o vor comunica producătorilor de sfeclă de zahăr din zonele de însămînţare a sfeclei pînă la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahăr, în coordonare cu Consiliul pe produs.
    2.3. În conformitate cu prevederile legislaţiei civile, între Producătorii, Procesatorii sfeclei de zahăr, Consumatorii de zahăr vor fi încheiate contracte de cumpărare, livrare a zahărului şi plată a sfeclei de zahăr, ca instrument legal pentru asigurarea livrărilor de sfeclă de zahăr şi acordarea de credite tehnice pentru cultivarea şi recoltarea ei.
    2.4. Contractul este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale reciproc avantajoase privind relaţia dintre un Producător definit şi Procesatorul sfeclei şi Producătorii şi Consumatorii de zahăr cu care acesta a încheiat angajamentele reciproc avantajoase.
    2.5. Contractele între Producătorii şi Procesatorii de sfeclă se vor încheia pînă la data de 30 august a fiecărui an, despre rezultatele cărora va fi informat MAIA, prin intermediul Consiliului pe filiera produsului.
    2.6. Unele condiţii speciale (cum ar fi, spre exemplu, termenele orientative privind însămînţarea, recoltarea, depozitarea şi recepţionarea sfeclei de zahăr), pot fi discutate şi aprobate în cadrul Consiliului pe produs.
ARTICOLUL 3
Modul de aplicare a Acordului
    3.1. Prezentul Acord reprezintă voinţa partenerilor de pe filiera produsului „Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate”, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnării lui.
    3.2. Acordul poate fi modificat prin negocieri între partenerii semnatari.
    3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea Acordului în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai Consiliului pe filiera produsului sînt implicaţi într-o activitate contractuală derivată din prezentul Acord, asumîndu-şi responsabilitatea de a nu pricinui pagube uneia dintre părţi.
ARTICOLUL 4
Circumstanţe de forţă majoră
    În caz de producerea evenimentelor de forţă majoră, prezentul Acord încetează parţial sau total să producă efecte. Forţa majoră poate fi invocată de către oricare dintre părţi şi este confirmată de către Camera de Comerţ şi Industrie.
ARTICOLUL 5
Producerea/cultivarea sfeclei de zahăr
    5.1. În contractele încheiate între Producătorii şi Procesatorii de sfeclă de zahăr se vor specifica atît suprafaţa care se doreşte a fi cultivată, cît şi producţia scontată de sfeclă de zahăr.
    5.2. Producătorii, care beneficiază de resurse de credit de la Procesatori, se obligă să respecte tehnologiile de cultivare a sfeclei de zahăr recomandate de Procesatori şi să permită accesul reprezentanţilor acestora pentru a exercita monitorizarea evoluţiei culturii, obligîndu-se să execute măsurile agronomice necesare şi cele solicitate de Procesatori în termenele stabilite.
    5.3. Periodic, de la începerea contractării şi pînă la terminarea recoltării şi prelucrării sfeclei de zahăr, Procesatorii se obligă să transmită datele statistice necesare către MAIA.
ARTICOLUL 6
Recoltarea sfeclei de zahăr
    6.1. Începutul recoltării roadei de sfeclă de zahăr se va stabili de comun acord între Procesatori şi Producători.
    6.2. Producătorii se obligă să respecte termenele şi condiţiile de începere a recoltării şi livrării sfeclei de zahăr.
    6.3. Procesatorii pot stabili data - limită a finisării recoltatului şi a recepţionării recoltei.
ARTICOLUL 7
Recepţia sfeclei de zahăr
    Partenerii au convenit ca recepţia recoltei de sfeclă de zahăr să fie efectuată cantitativ şi calitativ. Cu toate acestea, indicii de bază ai calităţii sfeclei de zahăr sînt aceeaşi pentru toate zonele de cultivare a ei.
ARTICOLUL 8
Preţul sfeclei de zahăr
    Preţul sfeclei de zahăr este fixat de către părţi în Contracte şi poate fi majorat/diminuat în funcţie de conţinutul în zahăr şi corpurile străine şi pămînt aderent (impuritatea sfeclei de zahăr) conform prevederilor Contractelor de achiziţie a sfeclei de zahăr.
ARTICOLUL 9
Achitarea materiei prime
    9.1. Părţile au convenit ca achitarea materiei prime recepţionate să se efectueze 70% - pînă la 31 decembrie, iar 30% - pînă la 28 februarie, conform Contractelor de achiziţie.
    9.2. În cazul solicitării de către Producători a achitării sfeclei de zahăr în echivalent zahăr (barter), o astfel de plată nu se va admite.
ARTICOLUL 10
Alte drepturi ale Producătorilor
    10.1. Producătorii au dreptul la restituirea gratuită pentru necesităţi proprii a unei cantităţi de borhot umed, rezultat din procesul de procesare, corespunzînd cantităţii totale de sfeclă de zahăr livrate de ei.
    10.2. Producătorii au dreptul să comercializeze borhot umed contra cost în numerar sau transfer bancar altor persoane fizice şi juridice.
ARTICOLUL 11
Consumaţia industrială a zahărului
    11.1. Procesatorii de sfeclă de zahăr şi consumatorii industriali de zahăr vor tinde spre menţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor industriei alimentare din Moldova, care consumă zahăr.
    11.2. Prin acordul părţilor Contractele se încheie pe un termen de un an, cu negocierea preţului, cantităţilor şi graficelor de livrare pe trimestru.
    11.3. Părţile au convenit, că zahărul ca producţie gata pentru consumatorii industriali, care se expediază la export (corespunzător se exportă zahărul), după posibilitate va fi oferit cu preţ redus consumatorilor industriali de zahăr din Republica Moldova. Condiţiile de livrare a zahărului cu preţ redus va fi reglementat în contracte.
ARTICOLUL 12
Interesele altor consumatori de zahăr
    Toţi partenerii de pe filiera de produs vor tinde spre minimalizarea cheltuielilor lor pentru a reduce costurile de producţie proprii, în scopul de a asigura consumatorul zahărului cu amănuntul şi al produselor zaharoase cu cantitatea necesară de zahăr la preţuri optime.
ARTICOLUL 13
Dispoziţii finale
    13.1. Anul de piaţă va fi stabilit la propunerea Consiliului pe filiera produsului prin ordinul ministrului agriculturii şi industriei alimentare.
    13.2. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare se angajează să consulte proiectele actelor normative pe care le iniţiază cu Consiliul pe filiera produsului, prin intermediul publicării proiectelor de acte normative pe pagina web a ministerului.
    13.3. Prezentul Acord va fi aprobat prin ordinul ministrului agriculturii şi industriei alimentare şi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, conform art. 17 din lege.