HGM626/2011
ID intern unic:  339882
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 626
din  20.08.2011
cu privire la aprobarea Programului de conservare şi sporire
a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020
Publicat : 26.08.2011 în Monitorul Oficial Nr. 139-145     art Nr : 696
    MODIFICAT
    HG691 din 11.07.18, MO295-308/10.08.18 art.833


    În conformitate cu art.8 din Codul funciar nr.828-XII din 25 decembrie 1991 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr.107, art.817), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    Programul de conservare şi sporire a fertilităţii solului pentru anii 2011-2020, conform anexei nr.1;
    Planul de acţiuni  privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2013, conform anexei nr.2.
    2. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru:
    vor elabora şi prezenta Guvernului spre examinare, o dată în trei ani, proiectul  Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020;
    vor prezenta Guvernului anual, pînă la data de 1 februarie a anului următor celui de gestiune, raportul privind implementarea Programului menţionat la punctul 1 al prezentei hotărîri.
    3. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Mediului şi Agenţia „Moldsilva”, în comun cu alte ministere şi autorităţi ale administraţiei publice locale, vor întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Programului şi Planului de acţiuni nominalizate la punctul 1 al prezentei hotărîri.
    4. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va aproba anual Lista obiectelor şi mijloacelor financiare necesare pentru realizarea Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020.
    [Pct.4 în redacția HG691 din 11.07.18, MO295-308/10.08.18 art.833]
    5. Coordonarea realizării Programului  de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020 se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

    PRIM-MINISTRU                                                          Vladimir FILAT

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                          Valeriu Lazăr
    Ministrul finanţelor                                                          Veaceslav Negruţa
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                     Vasile Bumacov

    Nr. 626. Chişinău, 20 august 2011.

Anexa nr.1
 la Hotărîrea  Guvernului nr. 626
 din 20 august 2011
PROGRAM
DE CONSERVARE ŞI SPORIRE A FERTILITĂŢII
SOLURILOR PENTRU ANII 2011-2020
I. Identificarea problemei
    Activitatea complexului agroindustrial, a cărui pondere în produsul intern brut constituie 10-15 la sută, este bazată pe exploatarea resurselor funciare. Solul constituie una din principala bogăţie naturală a Republicii Moldova. Obiectivul Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020 (în continuare – Program) îl constituie păstrarea pe termen lung a calităţii şi capacităţii de producţie a solurilor pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării. De nivelul calităţii acestora depinde în mare măsură productivitatea culturilor agricole, dezvoltarea sectorului zootehnic, exportul de produse agroalimentare, bunăstarea populaţiei şi situaţia ecologică în ţară.
    Starea actuală a învelişului de sol este nesatisfăcătoare pe cca 50 % din terenurile agricole, iar pe circa 10 la sută este critică. Prejudiciul anual  adus economiei ţării de procesele de degradare a solurilor este enorm.  În condiţiile intensificării presiunii antropice asupra resurselor de sol, protecţia, ameliorarea şi utilizarea durabilă a lor devin unul din principalele obiective strategice în politica statului.
    Condiţiile naturale ale Moldovei plasează irigaţia în rîndul sarcinilor primordiale, mai cu seamă pentru zona de sud, unde coeficientul hidrotermic constituie 0,5-0,6, iar secetele se repetă cu o frecvenţă de o dată în trei ani. Irigaţia, în complex cu fertilizarea, permite sporirea recoltelor de 1,5-2,0 ori şi mai mult. Actualmente, irigaţia predomină pe suprafeţe limitate, unde ca sursă pentru irigare se utilizează apa rîurilor interioare, a lacurilor şi a iazurilor, de regulă, de calitate nesatisfăcătoare, cu un grad sporit de mineralizare. Ca rezultat, se intensifică procesele de salinizare şi alcalizare secundară a solurilor. Această situaţie impune necesitatea instituirii şi efectuării monitoringului stării de calitate a solurilor irigate, în scopul evaluării formelor şi a gradului de degradare pentru pronosticarea şi aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a proceselor negative.
    Pentru implementarea argumentată a acţiunilor în vederea menţinerii pe termen lung a capacităţii de producţie a resurselor de sol, este necesar de a elabora un sistem informaţional al calităţii solurilor şi un mecanism de asigurare ştiinţifică a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare. Acest sistem cu banca corespunzătoare de date vor oferi posibilitatea de a evidenţia localizarea terenurilor agricole degradate, formele de degradare a solurilor şi suprafaţa acestora. Informaţia obţinută va permite planificarea, calcularea volumului şi a costului lucrărilor pedoameliorative necesare.
    Asigurarea ştiinţifică a lucrărilor de protecţie, ameliorare şi utilizare durabilă a resurselor funciare este indispensabilă pentru realizarea argumentată a proiectelor de îmbunătăţiri funciare şi se va efectua prin elaborarea unui set de instrucţiuni metodice, recomandări practice şi reglementări tehnice.
    Degradarea accelerată a resurselor de sol a impus necesitatea elaborării şi realizării prezentului Program. Problema menţinerii capacităţii de producţie a terenurilor agricole este o preocupare strategică de securitate naţională. Implementarea în agricultură a metodelor ecologic inofensive de sporire a fertilităţii solurilor va contribui la asigurarea securităţii alimentare a populaţiei şi la producerea volumului necesar de produse agricole pentru export.
II. Obiectivele pentru realizare în cadrul Programului
    Programul are drept scop principal soluţionarea unor obiective  majore descrise în cele ce urmează.
    1. Crearea şi perfecţionarea bazei tehnico-ştiinţifice pentru asigurarea executării lucrărilor de îmbunătăţiri funciare pînă în anul 2013 şi actualizarea permanentă a acesteia. Instituţiile de cercetări vor elabora procedee şi tehnologii performante, instrucţiuni metodice, recomandări, norme şi reglementări tehnice pentru utilizare la elaborarea proiectelor lucrărilor de ameliorare a solurilor degradate. O atenţie deosebită va fi acordată acţiunilor privind instruirea şi reciclarea specialiştilor în agricultură, şcolarizarea şi informarea populaţiei. Se prevede expertizarea proiectelor lucrărilor de îmbunătăţiri funciare de către instituţiile de cercetări de profil.
    2. Crearea sistemului  informaţional al calităţii solurilor pînă la finele anului 2013 şi actualizarea permanentă a bazei de date. Realizarea prezentului obiectiv prevede fondarea băncii de date cu indicii stării de calitate (chimici, fizici, fizico-chimici, biologici) şi nota de bonitate a solurilor. Vor fi elaborate: stratul informaţional „Solurile Republicii Moldova” cu banca de date textuală şi grafică; hărţile digitale la scara 1:50000, inclusiv straturile „Eroziunea de suprafaţă”, „Soluri Sărăturate”, „Soluri Hidromorfe”, „Alunecări de teren”, „Soluri slitizate”.
    Rezultatele elaborării sistemului  informaţional al calităţii solurilor vor fi utilizate în următoarele scopuri: evidenţierea stării de calitate a solurilor şi a zonelor vulnerabile; întocmirea proiectelor de îmbunătăţiri funciare şi aplicarea tehnologiilor intensive pentru sporirea capacităţii de producţie a solurilor; administrarea relaţiilor funciare; calcularea corectă a impozitului şi altor plăţi funciare.
    3. Stoparea formelor active de degradare a învelişului de sol pe o suprafaţă de 877 mii ha terenuri arabile pînă la finele anului 2020. În acest sens, vor fi extinse lucrările de îmbunătăţiri funciare, în scopul minimalizării  proceselor de eroziune de suprafaţă şi în adîncime, stabilizării alunecărilor de teren, ravenelor. Conform Planului de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2013 (în continuare – Plan de acţiuni), vor fi reduse procesele de degradare a solurilor pe o suprafaţă de 100 mii ha terenuri agricole prin: actualizarea hărţilor de executare a măsurilor antierozionale şi de protecţie contra inundaţiilor; reparcelarea a 1700 cote de terenuri agricole în scopul consolidării terenurilor pe o suprafaţă de 2600 ha; organizarea antierozională  a terenurilor consolidate pe o suprafaţă de 6000 ha; organizarea hidrologică a teritoriului consolidat prin amenajarea a 100 km de canale, debuşee, diguri pentru evacuarea dirijată a surplusului de apă pluvială de pe versanţi; stabilizarea a 50 ha de alunecări de teren prin împădurire; drenarea şi desecarea a 270 ha de soluri cu exces de umiditate amplasate pe versanţi; reconstrucţia a 100 km de drenaj în lunci; ameliorarea a 400 ha de soluri sărăturate; defrişarea livezilor şi viilor degradate pe o suprafaţă de 1500 ha; recultivarea terenurilor antropic deteriorate pe o suprafaţă de 15 ha; curăţarea a 100 km de albii ale rîurilor mici; reconstruirea a 15 bazine acvatice antierozionale.
    4. Aplicarea măsurilor de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pe o suprafaţă de 1,7 mil. ha pînă în anul 2020. Acest obiectiv va fi asigurat prin implementarea practicilor agricole prietenoase mediului şi a tehnologiilor agricole moderne care vor permite obţinerea recoltelor scontate. Conform mijloacelor financiare preconizate în Planul de acţiuni, aplicarea metodelor de sporire a fertilităţii solurilor se va efectua pe o suprafaţă de 100 mii ha terenuri agricole. Realizarea prezentului obiectiv se va efectua prin  aplicarea unor măsuri simple în executare (sistemul de lucrări pentru conservarea solului, asolamente, structura raţională a suprafeţelor culturilor agricole, fertilizarea complexă cu îngrăşăminte organice şi minerale, implementarea amenajărilor hidroameliorative etc.), acceptabile, măsurabile, realizabile în condiţiile actuale de dezvoltare social-economică a ţării, ecologic inofensive, cu un consum redus de resurse materiale şi energetice.
III. Acţiuni aferente obiectivelor ce urmează a fi realizate
    1. Crearea şi perfecţionarea bazei tehnico-ştiinţifice pentru asigurarea implementării rezultatelor lucrărilor de îmbunătăţiri funciare pînă în anul 2013 şi actualizarea permanentă a acesteia. În cadrul prezentului obiectiv se preconizează următoarele: perfecţionarea metodologiei de elaborare a studiilor pedologice şi agrochimice; editarea a 5 instrucţiuni metodice, recomandări; instruirea şi reciclarea periodică a specialiştilor din agricultură.
    2. Crearea sistemului  informaţional al calităţii solurilor pînă la finele anului 2013 şi actualizarea permanentă a bazei de date. Prezentul obiectiv va fi realizat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru.
    Se preconizează:
    a) crearea sistemului informaţional al calităţii solurilor şi completarea permanentă a bazei de date cu materialele cercetărilor pedologice şi agrochimice curente;
    b) sistematizarea şi generalizarea informaţiei privind calitatea solurilor şi introducerea ei  în baza de date a sistemului informaţional;
    c) elaborarea unui mecanizm de transmitere către utilizatori a informaţiei finale privind starea de calitate a solurilor.
    3. Stoparea formelor active de degradare a învelişului de sol pe o suprafaţă de 877 mii ha terenuri agricole pînă în anul 2020. În cadrul prezentului obiectiv vor fi  realizate următoarele acţiuni:
    a) teritorial-organizatorice - prin elaborarea şi implementarea proiectelor de consolidare a terenurilor agricole, de organizare şi amenajare antierozională a acestora;
    b) fitoameliorative – pentru combaterea şi prevenirea eroziunii, stabilizarea terenurilor deteriorate de alunecări şi ravene;
    c) agrotehnice – prin implementarea sistemului de lucrări pentru conservarea solului, asolamentelor antierozionale, procedeelor agrotehnice de combatere a eroziunii şi de remediere a însuşirilor solurilor degradate;
    d) pedoameliorative – prin efectuarea  lucrărilor de drenare-desecare a solurilor arabile cu exces de umiditate, ameliorarea solurilor sărăturate, irigaţia solurilor pentru combaterea secetei pedologice şi efectuarea monitoringului solurilor irigate;
    e) hidrotehnice – prin amenajarea canalelor, debuşeelor înierbate, construcţia digurilor pentru evacuarea inofensivă a surplusului de apă pluvială de pe versanţi;
    f) reîncadrarea în circuitul agricol a terenurilor ocupate cu plantaţii multianuale degradate;
    g) recultivarea terenurilor antropic deteriorate (cariere, excavaţii, gropi pentru siloz) prin efectuarea lucrărilor tehnice necesare.
    4. Aplicarea măsurilor de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pe o suprafaţă de 1,7 mii ha pînă în anul 2020. În cadrul prezentului obiectiv vor fi realizate următoarele acţiuni:
    a) implementarea asolamentelor zonale;
    b) aplicarea  sistemului de lucrări pentru conservarea solului (no-tilage, prelucrarea minimă a solului);
    c) implementarea asolamentelor antierozionale şi cultivarea în fîşii alternative a culturilor agricole pe versanţi;
    d) compensarea pierderilor de humus în sol  prin producerea şi aplicarea gunoiului de grajd, composturilor, încorporarea producţiei agricole secundare (paielor, altor resturi organice) cu aplicarea a 10 kg de azot la 1 t de resturi organice;
    e) cultivarea culturilor leguminoase cu o cotă de 20-25 la sută din suprafaţa terenurilor arabile pentru acumularea azotului biologic;
    f) aplicarea îngrăşămintelor minerale pentru  prevenirea secătuirii solurilor în elemente nutritive şi obţinerea recoltelor scontate;
    g) implementarea sistemelor antierozionale pe terenurile irigate.
IV. Etapele şi termenele de implementare a Programului
    Prezentul Program va fi implementat integral în anii 2011-2020 şi divizat pe etape cu o perioadă de realizare de trei ani. Prima etapă cuprinde anii 2011-2013 şi în această etapă se prevăd următoarele acţiuni:
    1) perfecţionarea bazei tehnico-ştiinţifice şi normative privind executarea lucrărilor de cercetare şi de îmbunătăţiri funciare; editarea instrucţiunilor metodice, recomandărilor; instruirea şi reciclarea specialiştilor din agricultură;
    2) efectuarea cercetărilor pedologice şi agrochimice pentru crearea sistemului informaţional al calităţii solurilor; întocmirea hărţilor digitale ale principalelor forme de degradare a solurilor şi elaborarea proiectelor de îmbunătăţiri funciare;
    3) realizarea, în baza informaţiei acumulate, a proiectelor: de organizare antierozională şi amenajare hidrologică a terenurilor agricole; de aplicare a măsurilor fitotehnice şi agrotehnice  pentru prevenirea şi combaterea eroziunii; de recultivare a terenurilor deteriorate; de efectuare a lucrărilor pedoameliorative (desecarea, irigarea, combaterea salinizării şi solonеţizării solurilor); de defrişare şi încadrare în circuitul agricol a terenurilor cu plantaţii multianuale degradate etc.;
    4) conservarea şi sporirea fertilităţii solurilor prin: implementarea asolamentelor zonale; aplicarea sistemului de lucrări pentru conservarea solului; cultivarea culturilor leguminoase; aplicarea îngrăşămintelor organice şi minerale.
    Planul de acţiuni privind implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2011-2020 (prima etapă - 2011-2013) şi volumul mijloacelor financiare sînt expuse în anexa nr.2 la prezenta hotărîre. Pentru îndeplinirea integrală a Programului pînă în 2020 vor fi elaborate planuri de acţiuni pentru următoarele etape: 2014-2016 şi 2017-2020;
    5) obiectivele expuse în planul de acţiuni nu vor suferi modificări esenţiale pînă la finalizarea termenului de realizare a Programului, rămînînd aceleaşi şi în următoarele etape ale Programului.
V. Responsabilii pentru implementare
    1. Asigurarea ştiinţifică a acţiunilor incluse în prezentul Program va fi realizată de către instituţiile subordonate autorităţilor administraţiei publice centrale responsabile de domeniile agricultură, silvicultură şi protecţie a mediului, de autorităţile administraţiei publice locale, de persoane fizice şi juridice.
    2. Sistemul informaţional al calităţii solurilor va fi creat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, prin efectuarea prospecţiunilor necesare şi instituirea unui centru informaţional computerizat.
    3. Lucrările de conservare a solurilor vor fi executate de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru şi Agenţia „Moldsilva”. Practicile agricole prietenoase mediului vor fi implementate de administraţia publică locală.
    4. Acţiunile de sporire a fertilităţii solurilor vor fi realizate prin intermediul administraţiei publice locale.
    5. Instruirea, reciclarea specialiştilor din agricultură şi popularizarea informaţiei ce ţine de conservarea şi sporirea fertilităţii solului vor fi efectuate de instituţiile de profil ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Mediului şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
VI. Estimarea generală a costurilor
    Finanţarea prezentului Program va fi efectuată de către stat. Costul lucrărilor va fi stabilit în fiecare an, în funcţie de posibilităţile financiare ale bugetului de stat. Pentru anii 2011-2013 este preconizată suma de 54 mil. lei. Lista obiectelor şi mijloacele financiare necesare realizării Programului vor fi aprobate anual de către Guvern.
VII. Rezultatele scontate
    Ca urmare a realizării primei etape a Programului  (anii 2011-2013) vor fi obţinute următoarele rezultate:
    1) baza tehnico-ştiinţifică renovată pentru  elaborarea şi implementarea proiectelor lucrărilor de îmbunătăţiri funciare (5 instrucţiuni metodice, recomandări, reglementări tehnice);
    2) materiale actualizate ale cercetărilor pedologice şi agrochimice pe o suprafaţă de 100 mii ha;
    3) sistem informaţional cu baza de date a calităţii solurilor;
    4) terenuri agricole consolidate pe o suprafaţă de 6000 ha (1700 cote consolidate) asigurate cu documentaţia cadastrală necesară;
    5) proiecte perfecţionate de organizare antierozională şi hidrologică a teritoriului agricol pe o suprafaţă de 2600 mii ha;
    6) sistem de evacuare dirijată a surplusului de apă pluvială de pe versanţi prin construirea canalelor, debuşeelor înierbate şi digurilor cu  lungimea  totală de 100 km;
    7) stabilizarea a 50 ha de alunecări de teren;
    8) fondarea a 20 ha de  fîşii forestiere  pentru protecţia solurilor;
    9) ameliorarea a 400 ha de soluri alcaline;
    10) reconstruirea a 15 bazine acvatice;
    11) drenarea şi desecarea  a 5 mii ha de soluri aluviale;
    12) reîncadrarea în circuitul agricol prin defrişarea plantaţiilor multianuale degradate a 1500 ha de terenuri.
VIII. Indicatori de progres şi performanţă
    Indicatorii de progres şi performanţă vor fi următorii: baza tehnico-ştiinţifică şi normativă renovată; proiectele de îmbunătăţiri funciare expertizate; 5 instrucţiuni metodice şi recomandări editate; baza de date textuală şi grafică creată pentru 2 unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi; harta pedologică digitală; raportul şi  monitoringul pedologic pentru 100 mii ha terenuri agricole; cartogramele agrochimice, recomandări şi măsuri de sporire a fertilităţii solurilor pentru 100 mii ha; stratul  informaţional „ConturSol” creat; consolidarea a 1700 cote de terenuri agricole; proiecte de organizare şi amenajare antierozională a terenurilor pe bază de landşaft pe o suprafaţă de 2600 ha; sistem de evacuare dirijată a surplusului de apă pluvială de pe versanţi prin amenajarea a 100 km de canale, debuşee şi diguri de protecţie; reconstrucţia a 15 bazine acvatice; 50 ha de alunecări de teren şi ravene stabilizate prin împădurire şi înierbare; 20 ha de fîşii forestiere de protecţie înfiinţate; sistem minim de lucrări pentru conservarea solului; asolamente zonale şi antierozionale; sistem de cultivare a culturilor în fîşii alternative; procedee agrotehnice de combatere a eroziunii solului; terenuri desecate în lunci prin reconstrucţia a 100 km de drenaj; terenuri cu soluri drenate pe versanţi (mocirle) pe o suprafaţă de 270 ha; 400 ha de terenuri cu înveliş de sol omogenizat prin aplicarea amendării organo-calcice; 1500 ha de terenuri reîncadrate în  circuitul agricol; 100 km liniari de albii curăţate; sporirea recoltei cu 100 kg/ha cereale convenţionale la  încorporarea în sol a 1t de îngrăşămînt organic; sporirea recoltei cu 100 kg/ha cereale convenţionale la încorporarea în sol a 1t de paie şi 10 kg de azot; 30-60 kg/ha de azot biologic acumulat prin cultivarea culturilor leguminoase în asolamente de cîmp; sistem de fertilizare şi regim nutritiv optim pentru obţinerea recoltelor scontate.
IX. Procedurile de raportare şi evaluare
    1. Monitorizarea realizării prezentului Program la nivel naţional va fi efectuată de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, în comun cu  instituţiile responsabile de implementarea proiectelor lucrărilor de îmbunătăţiri funciare. La nivel de raion, sat, comună, monitoringul va fi efectuat de autorităţile administraţiei publice locale.
    2. Coordonarea realizării prezentului Program va fi efectuată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
    3. Raportul privind realizarea acţiunilor prevăzute în Program se va efectua anual, pînă la 1 februarie, de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru.

    anexa nr.2