HGM482/2008
ID intern unic:  327532
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 482
din  29.03.2008
pentru aprobarea Regulamentului privind achitarea (compensarea)
unor datorii certe ale statului faţă de participanţii la privatizare din
contul valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni supuse
privatizării
Publicat : 04.04.2008 în Monitorul Oficial Nr. 69-71     art Nr : 459
    MODIFICAT
   
HG902 din 06.11.17, MO390-395/10.11.17 art.1011
    HG299 din 18.03.16, MO69-77/25.03.16 art.351
    HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155
   
HG83 din 29.01.13, MO22-25/01.02.13 art.123
   
HG522 din 22.06.10, MO108-109/29.06.10 art.608

    NOTĂ:
   
în tot textul anexei nr.1 sintagma „Ministerul Economiei şi Comerţului” se substituie cu sintagma „Ministerul Economiei”, la cazul gramatical corespunzător prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155




    În vederea executării art.47 al Legii nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.90-93, art.401), Guvernul HOTĂRĂŞTE:

    1. Se aprobă:
    Regulamentul privind achitarea (compensarea) unor datorii certe ale statului faţă de participanţii la privatizare din contul valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni supuse privatizării, conform anexei nr.1;
    Lista societăţilor pe acţiuni, supuse privatizării, în care cota statului nu depăşeşte 33 la sută din capitalul social, din contul valorilor mobiliare de stat ale cărora pot fi achitate (compensate) datoriile certe ale statului faţă de participanţii la privatizare, conform anexei nr. 2.
   
[Pct.1 modificat prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    2. Se abrogă unele hotărîri ale Guvernului, conform anexei nr.3

    PRIM-MINISTRU                                                       Vasile TARLEV

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei şi comerţului                                 Igor Dodon
    Ministrul finanţelor                                                        Mihail Pop

    Nr. 482. Chişinău, 29 martie 2008.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.482
din 29 martie 2008


Regulamentul
privind achitarea (compensarea) unor datorii certe ale statului
faţă de participanţii la privatizare din contul valorilor mobiliare
ale statului
în societăţile pe acţiuni supuse privatizării
I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul privind achitarea (compensarea) unor datorii certe ale statului faţă de participanţii la privatizare din contul valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni supuse privatizării (în continuare - Regulament) stabileşte:
    a) categoriile datoriilor statului care nu au fost onorate în termenele stabilite (în continuare - datorii certe) şi ale persoanelor fizice şi juridice participante la privatizare faţă de care statul urmează să-şi achite datoriile (în continuare - creditori) din contul valorilor mobiliare ale statului;
    b) procedurile de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului (în continuare - operaţiuni).
    2. Achitarea (compensarea) datoriilor certe ale statului din contul valorilor mobiliare ale acestuia în societăţile pe acţiuni incluse în Lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.945 din 20 august 2007 “Cu privire la măsurile de realizare a Legii nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.131-135, art.981), constituie o modalitate de privatizare, prin intermediul căreia valorile mobiliare se transmit creditorilor cu drept de proprietate în contul stingerii datoriilor certe ale statului.
    3. În calitate de creditori, care sînt în drept să ceară achitarea (compensarea) datoriilor certe ale statului din contul valorilor mobiliare ale acestuia, pot fi cetăţeni şi persoane juridice din Republica Moldova, persoane fizice şi juridice străine care au participat la procesul de privatizare. Din această categorie de creditori nu fac parte întreprinderile de stat ale Republicii Moldova.
    4. Pot fi achitate (compensate) datoriile certe ale statului formate:
    a) în procesul privatizării, în cazul neexecutării deciziilor de privatizare a bunurilor contra bonuri patrimoniale sau anulării acestor decizii în modul stabilit, ca rezultat al adoptării lor cu încălcarea prevederilor legislaţiei sau în baza datelor eronate, precum şi sumele dispuse de instanţele de judecată, în cazul rezoluţiunii ori declarării nulităţii contractelor de privatizare;
    b) în cazul includerii în capitalul social al societăţilor pe acţiuni, înfiinţate în procesul privatizării, a valorii blocurilor locative, căminelor, obiectelor de menire social-culturală, cazangeriilor, obiectelor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi alte bunuri care satisfac necesităţile populaţiei (în continuare - bunuri) şi ulterior transmise de către acestea, în modul stabilit de legislaţie, în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale sau a statului, în gestiunea altor întreprinderi sau asociaţii de proprietari ai locuinţelor privatizate (în continuare - transmise în proprietate publică).
    5. Datoriile certe ale statului faţă de participanţii la privatizare se achită (se compensează), la solicitarea acestora, din contul valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni incluse în Lista societăţilor pe acţiuni supuse privatizării, în care cota statului nu depăşeşte 33 la sută din capitalul social, aprobată de Guvern (în continuare - Lista).
   
[Pct.5 modificat prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    6. Pentru organizarea achitării (compensării) datoriilor certe ale statului, Agenţia Proprietăţii Publice creează Comisia pentru achitarea (compensarea) datoriilor certe ale statului (în continuare - Comisia), în componenţa căreia se includ trei reprezentanţi ai Agenţiei Proprietăţii Publice şi cîte un reprezentant al Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, autorităţilor administraţiei publice centrale care administrează pachetele de acţiuni ale statului în societăţile pe acţiuni antrenate în procesul de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului.
   
[Pct.6 modificat prin HG902 din 06.11.17, MO390-395/10.11.17 art.1011]
    [Pct.6 modificat prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    Preşedintele Comisiei este numit din rîndul reprezentanţilor Ministerului Economiei sau Agenţiei Proprietăţii Publice. Secretarul Comisiei este numit din rîndul reprezentanţilor Agenţiei Proprietăţii Publice şi nu este membrul acesteia.
    7. Reprezentanţii
Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Proprietăţii Publice vor participa şi vor adopta decizii la toate şedinţele Comisiei, iar reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice centrale vor participa cu drept de vot numai la şedinţele la care, în procesul de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului, vor fi antrenate societăţile pe acţiuni în care pachetele de acţiuni ale statului sînt administrate de aceste autorităţi.
    8. Şedinţele Comisiei sînt deliberative dacă la ele participă cel puţin două treimi din membrii ei. Deciziile Comisiei se adoptă prin vot deschis, cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor Comisiei prezenţi la şedinţă şi se consemnează într-un proces-verbal.
    9. Comisia:
    a) înaintează, în modul stabilit, propuneri privind modificarea şi completarea Listei societăţilor pe acţiuni ale căror valori mobiliare pot fi folosite la achitarea (compensarea) datoriilor certe ale statului, aprobată de Guvern;
    b) examinează cererile de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului specificate în punctul 4 al prezentului Regulament;
    c) generalizează şi aprobă totalul achitării datoriilor certe ale statului.
   10. Agenţia Proprietăţii Publice, în baza deciziei Comisiei, asigură desfăşurarea operaţiunilor de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului, perfectează documentele necesare şi ţine evidenţa respectivă.
II. Modul de achitare (compensare) a datoriilor certe ale
 statului formate în procesul privatizării

    11. Datoriile certe ale statului formate ca urmare a neexecutării deciziilor de privatizare a bunurilor contra bonuri patrimoniale se achită (compensează) din contul valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni incluse în Listă, în mărime echivalentă în lei, la valoarea nominală a acţiunilor. În cazul anulării contractelor de privatizare a obiectelor vîndute, ca fiind complexe patrimoniale unice, contra bonuri patrimoniale, drept valoare de compensare se va lua valoarea acestora în lei, stabilită în actul de estimare, întocmit şi aprobat la momentul expunerii obiectului la privatizare.
    12. Sumele dispuse spre achitare (compensare) de instanţele de judecată, în cazul rezoluţiunii ori declarării nulităţii contractelor de privatizare, vor fi achitate din contul acţiunilor statului în societăţile pe acţiuni incluse în Listă, a căror valoare se va stabili conform capitalului propriu al societăţii respective, la data întocmirii ultimului raport financiar, înainte de efectuarea achitării, dar nu mai mică decît cea nominală.
    13. Iniţierea procedurii de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului specificate în punctul 4 litera a) din prezentul Regulament se efectuează la solicitarea în scris a creditorilor.
    14. Creditorul va indica în solicitare obiectul pentru care nu s-a îndeplinit sau s-a anulat decizia de privatizare, numărul de acţiuni subscrise de acesta contra bonuri patrimoniale sau valoarea obiectului procurat, stabilită în conformitate cu punctul 11 al prezentului Regulament, sau suma dispusă spre achitare (compensare) de către instanţa de judecată. De asemenea, va menţiona societăţile pe acţiuni selectate din Listă, ale căror valori mobiliare ale statului se solicită pentru achitare (compensare).
    La solicitare se va anexa:
    a) pentru persoanele fizice:
    copia buletinului de identitate şi a fişei de însoţire sau a paşaportului, după caz;
    documentele care confirmă participarea la privatizarea cu subscriere la acţiuni contra bonuri patrimoniale;
    hotărîrea instanţei de judecată, după caz;
    b) pentru persoanele juridice:
    copia certificatului de înregistrare a persoanei juridice;
    originalul contractului de vînzare-cumpărare a obiectului ca fiind complex patrimonial unic sau al listei participanţilor la subscrierea de acţiuni contra bonuri patrimoniale, sau copiile lor autentificate în modul stabilit;
    hotărîrea instanţei de judecată, după caz.
    15. Comisia examinează solicitările prezentate de creditori şi determină:
    a) veridicitatea existenţei datoriei statului faţă de creditorii respectivi şi mărimea acesteia;
    b) numărul de valori mobiliare ale statului din cadrul societăţilor pe acţiuni selectate, care urmează a fi transmise creditorilor.
    16. Agenţia Proprietăţii Publice, în termen de 5 zile lucrătoare, va informa creditorii referitor la decizia Comisiei şi va perfecta, după caz, dispoziţiile de transmitere a valorilor mobiliare către creditori.
III. Modul de achitare (compensare) a valorii unor
bunuri transmise în proprietate publică

    17. Agenţia Proprietăţii Publice
la solicitarea în scris a societăţii pe acţiuni va iniţia operaţiunea de achitare (compensare) a unor bunuri, specificate în punctul 4 litera b) din prezentul Regulament, doar după transmiterea acestora de către întreprindere în proprietate publică.
   
[Pct.17 modificat prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    18. Transmiterea obiectelor se efectuează  în modul prevăzut de Regulamentul cu privire la modul de transmitere a întreprinderilor de stat, organizaţiilor, instituţiilor, a subdiviziunilor lor, clădirilor, construcţiilor, mijloacelor fixe şi altor active, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.688 din 9 octombrie 1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.10, art.45), cu modificările şi completările ulterioare.
    19.
La solicitarea privind iniţierea operaţiunii de achitare (compensare), societatea pe acţiuni va anexa:
   
[Pct.19 modificat prin HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    a) extrasul din procesul-verbal al şedinţei organului de conducere care a adoptat decizia de transmitere a bunurilor în proprietate publică;
    b) informaţia cu privire la componenţa bunurilor, valoarea lor estimativă, determinată la data înfiinţării societăţii, precum şi valoarea lor reziduală, conform ultimului raport financiar întocmit anterior transmiterii bunurilor;
    c) actul de primire-predare a bunurilor în proprietate publică;
    d) lista societăţilor pe acţiuni selectate din Listă, ale căror valori mobiliare ale statului se solicită pentru achitare (compensare).
    20. În urma examinării documentelor prezentate, Comisia adoptă decizia referitor la societăţile pe acţiuni şi numărul de acţiuni deţinute de stat în aceste societăţi, care se transmit creditorului pentru achitarea (compensarea) valorii bunurilor respective. Decizia Comisiei poate fi contestată în modul stabilit de legislaţie.
    21. În cazul în care statul deţine valori mobiliare în societatea pe acţiuni ce a transmis bunurile, valoarea lor poate fi achitată (compensată) din contul valorilor mobiliare ale statului în această societate sau în alte societăţi pe acţiuni incluse în Listă.
    22. La efectuarea operaţiunii de achitare (compensare), valoarea bunurilor ce  au fost transmise se stabileşte conform actului de estimare a valorii mijloacelor fixe, întocmit şi aprobat la momentul înfiinţării societăţii, iar valoarea acţiunilor se calculează reieşind din preţul nominal al unei acţiuni.
    23. Agenţia Proprietăţii Publice, în termen de 5 zile lucrătoare, va informa creditorii despre decizia Comisiei.
    24. Pentru realizarea operaţiunii de achitare (compensare), între Agenţia Proprietăţii Publice şi societatea pe acţiuni respectivă se încheie un contract de achitare (compensare).
    25. Agenţia Proprietăţii Publice, în termen de 10 zile de la data semnării contractului de achitare (compensare), transmite valorile mobiliare ale statului către creditor.
IV. Dispoziţii finale
    26. Expunerea la vînzare a valorilor mobiliare ale statului în societăţile pe acţiuni solicitate se suspendă pe parcursul perioadei de desfăşurare a procedurii de achitare (compensare) a datoriilor  certe ale statului.
    27. La realizarea operaţiunilor de achitare (compensare), taxa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nu se percepe.
    28. Litigiile ce apar în procesul de achitare (compensare) a datoriilor certe ale statului se examinează pe cale amiabilă sau în instanţele judecătoreşti competente ale Republicii Moldova, conform legislaţiei.

    anexa nr.2
    [Anexa nr.2 în redacţia HG299 din 18.03.16, MO69-77/25.03.16 art.351]
    [Anexa nr.2 în redacţia HG139 din 24.02.14, MO49-52/28.02.14 art.155]
    [Anexa nr.2 modificată prin HG83 din 29.01.13, MO22-25/01.02.13 art.123]
    [Anexa nr.2 modificată prin HG522 din 22.06.10, MO108-109/29.06.10 art.608]

Anexa nr.3
la Hotărîrea Guvernului nr.482
din 29 martie 2008

LISTA
hotărîrilor Guvernului care se abrogă
   1. Hotărîrea Guvernului nr.482 din 4 mai 1998 “Pentru aprobarea Regulamentului privind compensarea din contul patrimoniului (acţiunilor) întreprinderilor, supuse privatizării, a unor datorii certe ale statului” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr.62-65, art.593).
    2. Punctul 1 din modificările şi completările operate în unele hotărîri ale Guvernului Republicii Moldova, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 84 din 4 februarie 2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.18-19, art.97).
   3. Punctul I din modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.264 din 16 martie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.50-52, art.398).