HBNC64/2013
ID intern unic:  347468
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 64
din  04.04.2013
cu privire la modificarea şi completarea Instrucţiunii
privind modul de întocmire şi prezentare de către bănci
a rapoartelor în scopuri prudenţiale
Publicat : 19.04.2013 în Monitorul Oficial Nr. 83-90     art Nr : 444
    În temeiul art.5 lit.d), 11, 44 lit.a) din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 33, 37, şi 40 din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.78-81, art.199), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Instrucţiunea privind modul de întocmire şi prezentare de către bănci a rapoartelor în scopuri prudenţiale, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.279 din 1 decembrie 2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 216 - 221, art. 2008) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) La punctul 1:
    a) litera l) va avea următorul cuprins:
    „l) Raportul privind portofoliul de credite acordate şi angajamentele de creditare asumate (anexa nr.12);”;
    b) se completează cu punctele noi cu următorul cuprins:
    „m) Raportul privind informaţia restrînsă aferentă portofoliului de credite (anexa nr.13);
    n) Raportul privind persoanele afiliate băncii (anexa nr.14);
    o) Raportul privind portofoliul acreditivelor şi garanţiilor eliberate (anexa nr.15);
    p) Raportul privind imobilizările corporale transmise în schimbul rambursării creditelor sau a datoriilor (anexa nr.16);
    q) Raportul privind depozitele „mari” (anexa nr.17).”;
    2) Punctul 7 va avea următorul cuprins:
    „7. Sumele în lei moldoveneşti şi în valută străină se indică în rapoarte în numere întregi. În cazul în care în raport urmează a fi indicat codul monedei naţionale/valutelor străine, se indică codurile numerice ale acestora conform ISO 4217. Echivalentul în MDL pentru sumele în valută străină se va calcula cu utilizarea cursului oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine respective, valabil la data raportării.
    3) După punctul 7 se completează cu punctul 71 cu următorul cuprins:
    „71. Coeficienţii şi procentele se reflectă cu două zecimale.”;
    4) Se completează cu punctul 14 cu următorul cuprins:
    „14. Banca Naţională are dreptul de a prelucra datele cu caracter personal, inclusiv numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), obţinute conform prezentei Instrucţiuni, fără consimţămîntul subiecţilor datelor cu caracter personal.”
    5) În anexa nr.1, compartimentul „Modul de întocmire a Raportului privind clasificarea activelor şi angajamentelor condiţionale”, punctul 2, alineatul doi, după textul „1290,” se completează cu textul „1310,”;
    6) Anexa nr.2 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.2

    7) Anexa nr.3 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.3

    11) În anexa nr.9:
    a) Raportul privind informaţia diversă va avea următorul cuprins:

    Raport

    b) La compartimentul „Modul de întocmire a Raportului privind informaţia diversă”, Capitolul I:
    la punctele 9, 10 şi 11 textul „1560,” se exclude;
    punctele 14 - 16 vor avea următorul cuprins:
    „14. În rîndul 11.0 se reflectă valoarea contabilă a activelor generatoare de dobîndă, inclusiv cele expirate (în cazul în care generează dobînda), conform situaţiei din ultima zi a perioadei de raportare. Valoarea contabilă va include dobînzile calculate la activele respective şi va fi diminuată cu sumele respective aferente ajustărilor de valoare, reducerilor pentru pierderi din depreciere (pierderea de valoare). Suma acestui rînd este egală cu suma rîndurilor 11.1. şi 11.2.
    15. În rîndul 11.1 se reflectă valoarea contabilă a creditelor şi avansurilor generatoare de dobîndă, conform situaţiei din ultima zi a perioadei de raportare.
    16. În rîndul 11.2 se reflectă valoarea contabilă a altor active generatoare de dobîndă conform situaţiei din ultima zi a perioadei de raportare.”;
    punctele 17, 18, 19, 20, 26 şi 27 se exclud;
    se completează cu punctele 26-38 cu următorul cuprins:
    „26. În rîndul 15.0 se răspunde la întrebarea dacă sunt intentate acţiuni în instanţa de judecată împotriva băncii, la data raportării (prin „da” – 1 sau „nu” – 0). În cazul în care răspunsul este „da”, se va completa informaţia conform punctului 27 şi 28 şi, după caz, informaţia conform punctului 29.
    27. În rîndul 15.1 se reflectă numărul total al acţiunilor intentate în instanţa de judecată împotriva băncii.
    28. În rîndul 15.2 se reflectă valoarea totală a acţiunilor intentate în instanţa de judecată împotriva băncii.
    29. În cazul în care o acţiune, care a fost intentată în instanţa de judecată, constituie 5 la sută şi mai mult din capitalul de gradul I al băncii se va completa tabelul ORD 3.3C „Informaţie privind acţiunile care constituie 5 la sută şi mai mult din capitalul de gradul I al băncii, intentate în instanţa de judecată”. Tabelul va cuprinde separat informaţia cu privire la fiecare acţiune intentată, denumirea reclamantului, numărul de identificare de stat al unităţii de drept / al persoanei fizice (IDNO/IDNP) sau codul fiscal atribuit de organul fiscal/seria şi numărul actului de identitate în cazurile în care acestea conform legislaţiei în vigoare sunt utilizate/atribuite în calitate de număr personal de identificare, valoarea fiecărei acţiuni intentate. În coloana „Notă” se va reflecta informaţia pe care banca o consideră necesară a fi specificată în raport în funcţie de fiecare caz în parte (de ex. descrierea succintă a acţiunii).
    30. În rîndul 16.0 se răspunde la întrebarea dacă sunt externalizate activităţi/operaţiuni desfăşurate de bănci la data raportării (prin „da” - 1 sau „nu” – 0).
    31. În cazul în care răspunsul este „da”, se va completa tabelul ORD 3.3D „Informaţie privind activităţile/operaţiunile externalizate”, care va cuprinde lista activităţilor/operaţiunilor externalizate de bancă, dacă sunt de importanţă materială, denumirea furnizorului de servicii, adresa juridică. În coloana „Notă” se va reflecta informaţia aferentă activităţilor/operaţiunilor respective care banca o consideră necesară a fi specificată în raport în dependenţă de fiecare caz în parte.
    32. În compartimentul 17.0 se reflectă informaţia privind creditele acordate ÎMM-urilor. Creditele acordate pentru ÎMM sunt creditele acordate pentru desfăşurarea activităţii de antreprenoriat persoanelor care, în conformitate cu Legea privind susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii nr.206 – XVI din 07.07.2006, sunt calificate ca întreprinderi micro, mici şi mijlocii.
    33. În rîndul 17.1 se reflectă valoarea brută a creditelor acordate ÎMM-urilor.
    34. În rîndul 17.2 se reflectă valoarea brută a creditelor neperformante (credite substandart, dubios şi compromis) acordate ÎMM-urilor.
    35. În rîndul 17.3 se reflectă concentrarea creditelor pentru primii 10 debitori, care reprezintă raportul valorii totale a creditelor acordate primilor zece debitori din categoria de ÎMM în valoarea portofoliului total de credite acordate ÎMM-urilor. În cazul în care un debitor a primit de la bancă mai multe credite din categoria ÎMM, suma acestora urmează a fi sumată.
    36. În rîndul 17.4 se reflectă media ponderată a maturităţii reziduale pentru creditele acordate ÎMM-urilor. Aceasta reprezintă un coeficient şi se calculează în felul următor:

    formula

    unde,
    ponderea 1, 2,... n reprezintă soldul fiecărui credit din categoria de credite acordate ÎMM-urilor raportat la portofoliului total de credite acordate categoriei date;
    maturitatea 1, 2,... n presupune maturitatea, calculată în ani, pe fiecare credit al categoriei de credite acordate ÎMM-urilor.
    37. În rîndul 17.5 se reflectă valoarea procentuală a soldului creditelor în valută străină (recalculate în MDL), acordate ÎMM-urilor, din suma totală a portofoliului de credite al categoriei date (recalculate în MDL).
    38. În rîndul 17.6 se reflectă suma totală a angajamentelor de acordare a creditelor, acreditivelor şi garanţiilor eliberate pentru ÎMM-uri.”;
    c) La Compartimentul „Modul de întocmire a Raportului privind informaţia diversă”, Capitolul II:
    punctele 12, 18, 24 şi 30 se exclud;
    în final se completează cu un punctul 33 cu următorul cuprins:
    „33. Periodicitatea prezentării raportului: Tabelul A – lunar, Tabelul B – lunar, Tabelul C – lunar, Tabelul D – lunar.”;
    12) În anexa nr.11, compartimentul „Modul de întocmire a Raportului privind cotele de participare în capitalul unităţilor economice”, punctul 2 se completează cu o propoziţie nouă cu următorul cuprins: „În cazul persoanelor juridice nerezidente se indică numărul de identificare de stat atribuit de către organul abilitat din ţara de origine a nerezidentului.”.”
    13) Anexa nr.12 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.12

    14) Instrucţiunea se completează cu anexele 13-17 cu următorul cuprins:

    anexa nr.13

    anexa nr.14

    anexa nr.15

    anexa nr.16

    anexa nr.17

    2. Prima raportare conform prezentei hotărîri se va efectua pentru situaţia din 30 iunie 2013.

    PREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE                     Dorin DRĂGUŢANU
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI

    Nr. 64. Chişinău, 4 aprilie 2013.