HBNC59/2013
ID intern unic:  348052
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 59
din  28.03.2013
cu privire la modificarea şi completarea
Regulamentului cu privire la operaţiunile cu
numerar în băncile din Republica Moldova
Publicat : 24.05.2013 în Monitorul Oficial Nr. 116-118     art Nr : 795     Data intrarii in vigoare : 24.05.2013
    În temeiul art. 5 lit.d), 11, 26 lit.c), 47, 60 şi 61 din Legea nr. 548 –XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.78-81, art. 199), cu modificările şi completările ulterioare, şi art.8 din Legea nr. 1232-XII din 15 decembrie 1992 cu privire la bani (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1993, nr.3, art.51), cu modificările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Regulamentul cu privire la operaţiunile cu numerar în băncile din Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.200 din 27 iulie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.120-123, art. 441), cu modificările şi completările ulterioare, înregistrat la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova cu nr.720 din 2 decembrie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1) În punctul 1.1 cifrele „21.07.1995” se substituie cu textul „21 iulie 1995”.
    2) În punctul 1.3:
    a) cuvintele „termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii” se substituie cu cuvintele „se utilizează următoarele noţiuni”;
    b) la final se completează cu două alineate cu următorul cuprins:
    „Procesarea numerarului - procedura de: verificare a numerarului în vederea regularizării diferenţelor; triere - în vederea clasării numerarului în categoria corespunzătoare/necorespunzătoare circulaţiei monetare; ambalare a numerarului în folie de polietilenă.
    Sistemul de evidenţă a falsurilor de monedă naţională (SEF) - componenta paginii interbancare, ce asigură schimbul de date între BNM şi băncile licenţiate privind falsurile de monedă naţională depistate în cadrul sistemului bancar.”.
    3) În Capitolul II:
    a) denumirea capitolului va avea următorul cuprins: „Organizarea compartimentului casierie”;
    b) punctul 2.1 va avea următorul cuprins:
    „2.1 Desfăşurarea operaţiunilor cu numerar implică necesitatea disponibilităţii compartimentului casierie, care include următoarele:
    tezaur – încăpere special amenajată destinată păstrării numerarului şi a altor valori gestionate de bancă;
    casă de circulaţie – încăpere destinată efectuării operaţiunilor de retragere sau depunere a numerarului şi a altor valori din/în tezaur;
    casă operaţională – încăpere destinată efectuării operaţiunilor de încasări/plăţi, în relaţia cu clienţii băncii;
    birou pentru verificarea numerarului – încăpere adiacentă casei operaţionale, destinată verificării numerarului de către clienţii băncii;
    birou pentru procesarea numerarului – încăpere destinată trierii, verificării şi ambalării numerarului gestionat de bancă.”.
    c) punctele 2.2 – 2.6 se exclud.
    d) punctul 2.11 va avea următorul cuprins:
    „2.11 Activitatea privind operaţiunile cu numerar, gestionarea şi păstrarea numerarului şi a altor valori ale băncii, deţinerea şi păstrarea cheilor de la tezaur şi duplicatelor acestora, precum şi modul de deschidere şi închidere a tezaurului se efectuează în conformitate cu procedurile interne elaborate de către bancă de sine stătător.”.
    4) Capitolul IV va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL IV
Procesarea şi schimbul bancnotelor şi monedelor
metalice în monedă naţională

    Secţiunea 1. Verificarea şi ambalarea
 bancnotelor şi monedelor metalice

    4.1 BNM şi băncile licenţiate sunt responsabile de verificarea autenticităţii şi calităţii bancnotelor şi monedelor metalice, în scopul repunerii acestora în circulaţie sau retragerii, în cazul în care au devenit improprii circulaţiei.
    4.2  Verificarea autenticităţii şi calităţii bancnotelor şi monedelor metalice este realizată fie de un echipament de procesare, fie manual de către personalul calificat.
    4.3 Identificarea autenticităţii bancnotelor şi monedelor metalice se realizează prin compararea acestora cu specimenele respective, prin verificarea: valorii nominale, imaginii, formatului şi elementelor de siguranţă, stabilite de către BNM.
    4.4 Bancnotele şi monedele metalice care în urma identificării autenticităţii sunt considerate suspecte de a fi false se transmit organelor competente, cu respectarea reglementărilor prezentului Regulament.
    4.5 Verificarea calităţii bancnotelor şi monedelor metalice se realizează în conformitate cu Standardele minime pentru verificarea calităţii bancnotelor şi monedelor metalice în monedă naţională (Anexa nr.3).
    4.6  Bancnotele şi monedele metalice care în urma verificării calităţii nu mai pot fi repuse în circulaţie sunt considerate improprii circulaţiei şi se depun la BNM.
    4.7 Pentru bancnotele corespunzătoare calitativ, bune de repus în circulaţie, precum şi pentru cele improprii circulaţiei se respectă următorul mod de ambalare:
    a) 100 bancnote cu aceeaşi valoare nominală formează un pacheţel;
    b) pe lăţimea pacheţelului se aplică o banderolă-tip, în corespundere cu valoarea nominală a bancnotelor, pe care se aplică o ştampilă care identifică denumirea băncii, se indică numele casierului/numărul unic de înregistrare a casierului, care a format pacheţelul şi semnătura acestuia, data, luna şi anul în care a fost format pacheţelul;
    c) zece pacheţele a 100 bancnote, cu aceeaşi valoare nominală, formează un pachet complet, iar pacheţelele, cu aceeaşi valoare nominală, din care nu se poate forma un pachet complet, formează un pachet incomplet;
    d) pacheţelul care conţine sub 100 bancnote formează un pacheţel incomplet, la care pe lăţimea acestuia se aplică o banderolă simplă, unde se menţionează: valoarea nominală, cantitatea de bancnote, suma totală, se aplică o ştampilă care identifică denumirea băncii, se indică persoana care a format pacheţelul şi semnătura acesteia, data, luna şi anul în care a fost format pacheţelul;
    e) la fiecare pachet complet se aplică în partea superioară un cartonaş-tip , iar în partea inferioară un cartonaş simplu. Pe cartonaşul superior se aplică o ştampilă care identifică denumirea băncii, numele casierului/numărul unic de înregistrare a casierului care a procesat pachetul, data, luna şi anul în care a fost format pachetul şi se aplică semnătura casierului;
    f) la fiecare pachet incomplet se aplică în partea superioară şi inferioară câte un cartonaş simplu. Pe cartonaşul superior se menţionează: valoarea nominală, cantitatea de bancnote, suma totală, se aplică o ştampilă care identifică denumirea băncii, numele casierului/numărul unic de înregistrare a casierului care a procesat pachetul, data, luna şi anul în care a fost format pachetul şi se aplică semnătura casierului;
    g) un pachet complet sau incomplet nu poate purta datele de identificare ale mai multor casieri sau ale aceluiaşi casier cu menţiuni aferente diferitelor zile de formare a pachetului;
    h) pachetele complete şi cele incomplete se ambalează în folie din polietilenă.
    4.8 La BNM se depun bancnote bune de repus în circulaţie şi bancnote improprii circulaţiei, formate numai în pachete complete, ambalate în folie din polietilenă şi clasate separat după categorie şi valoare nominală.
    4.9
Pentru monedele metalice corespunzătoare calitativ, bune de repus în circulaţie, precum şi pentru cele improprii circulaţiei se respectă următorul mod de ambalare:
    1) monedele metalice cu aceeaşi valoare nominală se formează în săculeţe:
    a) 2000 monede cu valoarea nominală de 1 ban;
    b)1000 monede cu valoarea nominală de 5 bani, 10 bani, 25 bani şi 50 bani.
    2) săculeţele cu monede metalice cu aceeaşi valoare nominală se formează într-un sac:
    a) 20 de săculeţe cu valoarea nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 25 bani;
    b) 5 săculeţe cu valoarea nominală de 50 bani.
    4.10 Fiecare săculeţ şi sac, cu monede metalice, se sigilează şi se aplică o etichetă unde se menţionează: valoarea nominală, cantitatea de monede şi suma totală a acestora, se aplică o ştampilă care identifică denumirea băncii, numele casierului/numărul unic de înregistrare a casierului care a procesat săculeţul/sacul, data, luna şi anul în care a fost format săculeţul/sacul şi se aplică semnătura casierului.
    4.11 Sacul cu monede metalice nu poate include săculeţe formate de diverse persoane şi nu poate purta datele de identificare ale mai multor persoane sau ale aceleiaşi persoane, purtând date diferite privind formarea sacului.
    4.12 În vederea identificării autenticităţii, calităţii bancnotelor şi monedelor metalice, precum şi reglării diferenţelor de numerar, băncile sunt responsabile de procesarea numerarului primit în bancă urmare ridicării acestuia de la BNM sau de la alte bănci. Pentru reglarea diferenţelor de numerar constatate în cadrul procesării numerarului banca va urma propriile proceduri stabilite.
    4.13 BNM poate refuza primirea pachetelor complete cu bancnote şi sacii cu monede dacă acestea nu respectă cerinţele de formare, ambalare şi identificare.
Secţiunea 2. Schimbul bancnotelor şi monedelor metalice în monedă naţională
    4.14 Băncile asigură, pentru persoane fizice şi juridice, schimbul bancnotelor şi monedelor metalice autentice şi cu putere de plată, în conformitate cu Standardele minime pentru verificarea calităţii bancnotelor şi monedelor metalice în monedă naţională, după cum urmează:
    a) bancnote şi monede metalice necorespunzătoare circulaţiei, dar cu putere de plată, pe bancnote şi monede metalice corespunzătoare circulaţiei sau pentru depunere în cont;
    b) bancnote corespunzătoare sau necorespunzătoare circulaţiei, dar cu putere de plată, pe monede metalice corespunzătoare circulaţiei;
    c) monede metalice corespunzătoare sau necorespunzătoare circulaţiei, dar cu putere de plată, pe bancnote corespunzătoare circulaţiei.
    4.15 Schimbul bancnotelor şi monedelor metalice se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte comisioane.
    4.16 Banca va afişa, la casa operaţională, la un loc vizibil, un aviz care include menţiunea privind efectuarea schimbului bancnotelor şi monedelor metalice în monedă naţională, fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte comisioane. Totodată, la ghişeu vor fi afişate Standardele minime pentru verificarea calităţii bancnotelor şi monedelor metalice în monedă naţională.
Secţiunea 3. Activităţi cu specimenele de bancnote
    4.17 Banca utilizează specimenele de bancnote numai în scopul desfăşurării operaţiunilor cu numerar. Specimenele de bancnote se distribuie de către BNM, cu titlu gratuit.
    4.18 Operaţiunile privind ridicarea specimenelor de bancnote de la BNM, înregistrarea şi păstrarea acestora în cadrul băncii licenţiate, distribuirea specimenelor de bancnote subdiviziunilor subordonate, modalitatea de utilizare şi păstrare a specimenelor de bancnote, precum şi procedura de urmat în cazul pierderii acestora se stabileşte de către Bancă, conform procedurilor interne elaborate de sine stătător. Se interzice distribuirea specimenelor de bancnote pentru terţe părţi.
    4.19 Ridicarea specimenelor de bancnote de la BNM se efectuează de către reprezentantul Băncii în baza delegaţiei.
    4.20 Banca, în termen de 5 zile lucrătoare după recepţionarea specimenelor de bancnote, prezintă la BNM:
    a) lista specimenelor de bancnote distribuite subdiviziunilor subordonate băncii;
    b) angajamentul scris prin care îşi asumă obligaţia de păstrare în siguranţă a specimenelor de bancnote şi de restituire a acestora, la solicitarea BNM.
    4.21 Restituirea specimenelor de bancnote de către Bancă se efectuează în termen de 10 zile lucrătoare de la solicitarea BNM. Predarea-primirea specimenelor se efectuează în baza unui proces-verbal semnat de părţi.
    4.22 Banca, la încheierea procedurii de lichidare, restituie specimenele de bancnote la BNM. Predarea-primirea specimenelor de bancnote se efectuează în baza unui proces-verbal semnat de părţi.
    4.23 Specimenele de bancnote prezentate la casa operaţională a băncii, cele depistate la procesarea numerarului sunt retrase, cu întocmirea unui proces-verbal şi informarea ulterioară, a comisariatului de poliţie teritorial, pentru examinare după competenţă. Totodată, băncile informează BNM printr-un aviz despre depistarea cazului, aferent specimenelor de bancnote, cu anexarea procesului-verbal de constatare a cazului.”.
    5) Capitolul VII va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL VII
Modul de înregistrare şi evidenţă a numerarului suspect de a fi fals
    7.1 Datele privind bancnotele şi monedele metalice suspecte de a fi false, depistate în cadrul desfăşurării operaţiunilor cu numerar de către băncile licenţiate sau BNM, sunt înregistrate în Sistemul de evidenţă a falsurilor de monedă naţională (SEF). Băncile licenţiate şi BNM asigură confidenţialitatea datelor din SEF. Organizarea şi administrarea SEF ţine de competenţa BNM.
    7.2 Banca licenţiată stochează şi înregistrează, zilnic, în SEF, datele referitoare la bancnotele şi monedele metalice suspecte de a fi false, depistate de către bancă şi subdiviziunile subordonate, conform procedurilor interne stabilite.
    7.3 Banca desemnează persoanele responsabile de stocarea şi înregistrarea în SEF a datelor referitoare la bancnotele şi monedele metalice suspecte de a fi false, precum şi actualizarea acestora, în conformitate cu rezultatele expertizei efectuate de către MAI.
    7.4 Banca asigură comunicarea subdiviziunilor subordonate a informaţiei privind datele referitoare la bancnotele şi monedele metalice suspecte de a fi false, depistate de către aceasta, inclusiv de către alte bănci, conform datelor din SEF, pentru combaterea punerii în circulaţie a falsurilor.
    7.5 BNM, prin intermediul SEF, comunică băncilor licenţiate informaţia privind datele referitoare la noi tipuri de bancnote şi monede metalice suspecte de a fi false (alertă rapidă).
    7.6 Banca, în cadrul desfăşurării operaţiunilor cu numerar, retrage din circulaţie bancnotele şi monedele metalice, care urmare procedurii de autentificare se consideră suspecte de a fi false şi le transmite MAI, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    7.7 În scopul asigurării evidenţei, banca solicită MAI rezultatele expertizei pentru bancnotele şi monedele metalice suspecte de a fi false, transmise anterior pentru identificare.
    7.8 Activitatea privind preluarea bancnotelor/monedelor metalice suspecte de a fi false de la depunător şi eliberării documentului confirmativ în acest sens, a informării şi transmiterii bancnotelor şi monedelor metalice suspecte de a fi false MAI se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare şi procedurile interne elaborate de către bancă de sine stătător.
    7.9 Banca va afişa un Aviz, la un loc vizibil, la casa operaţională prin care va informa despre modul de reţinere a bancnotelor şi monedelor metalice suspecte de a fi false de la depunător şi eliberarea unui document confirmativ.”.
    6) Se completează cu Capitolul VIII, cu următorul cuprins:
„CAPITOLUL VIII
 Alte prevederi
    8.1 Activitatea privind colectarea şi transportarea numerarului se reglementează prin procedurile interne ale băncii.
    8.2 Banca elaborează de sine stătător proceduri aferente activităţii operaţiunilor cu numerar desfăşurate în cadrul subdiviziunilor subordonate.
    8.3 Banca efectuează controale în cadrul subdiviziunilor subordonate, în scopul determinării gradului de respectare şi executare a operaţiunilor cu numerar în corespundere cu actele normative de domeniu, precum şi identificării şi prevenirii riscurilor de fraudă, în care pot fi implicaţi salariaţii băncii.”.
    7) Anexa nr.1 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.1

    8)  Anexa nr.2 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.2

    9) Anexa nr.3 va avea următorul cuprins:

    anexa nr.3

    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREŞEDINTELE CONSILIULUI
    DE ADMINISTRAŢIE AL BĂNCII
    NAŢIONALE A MOLDOVEI                              Dorin DRĂGUŢANU

    Nr. 59. Chişinău, 28 martie 2013.