HGC302/2014
ID intern unic:  352741
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 302
din  29.04.2014
cu privire la modificarea şi completarea
unor hotărîri ale Guvernului
Publicat : 06.05.2014 în Monitorul Oficial Nr. 104-109     art Nr : 329
    În scopul promovării eficiente a politicii de stat în domeniul cultural-artistic, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă modificările şi completările ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                                           Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul culturii                                                              Monica Babuc
    Ministrul finanţelor                                                          Anatol Arapu

    Nr. 302. Chişinău, 29 aprilie 2014.

Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr. 302
din 29 aprilie 2014

MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE
CE SE OPEREAZĂ ÎN UNELE HOTĂRÎRI ALE
GUVERNULUI

    1. Hotărîrea Guvernului nr.859 din 26 iulie 2004 “Cu privire la organizarea unor manifestări culturale de amploare la nivel de stat” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.131, art.1031), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) la punctul 1, cuvîntul „şi” se substituie prin virgulă, iar după cuvintele „Maria Bieşu” se introduc cuvintele „şi Festivalul Internaţional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”;
    b) punctul 4 va avea următorul cuprins:
    „4. Asigurarea financiară a manifestărilor culturale menţionate se va efectua din contul şi în limita alocaţiilor bugetare prevăzute în acest scop Ministerului Culturii, precum şi prin atragerea altor surse neinterzise de lege”.
    2. Hotărîrea Guvernului nr.1350 din 7 decembrie 2004 „Cu privire la aprobarea unor regulamente ale festivalurilor internaţionale şi a modificărilor ce se operează în Hotărîrea Guvernului nr. 859 din 26 iulie 2004” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 237-240, art. 1581) se completează după cum urmează:
    a) hotărîrea se completează cu alineatul patru cu următorul cuprins:
    „Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, conform anexei nr. 21”;
    b) se completează cu anexa nr.21 cu următorul cuprins:

„Anexa nr. 21
la Hotărîrea Guvernului nr.1350
 din 7 decembrie 2004
REGULAMENTUL
cu privire la organizarea şi desfăşurarea
Festivalului Internaţional al Artelor Scenice
„Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” (în continuare – Festival), manifestare culturală prioritară, organizată de Ministerul Culturii sub patronajul Guvernului.
    2. Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente culturale de artă profesionistă din Republica Moldova, la care participă colective de teatru şi artişti consacraţi din ţară şi din străinătate.
II. Obiectivele Festivalului
    3. Obiectivele Festivalului sînt promovarea artei teatrale naţionale, valorificarea tezaurului cultural autohton şi universal, stimularea creativităţii în domeniul artei teatrale şi dramaturgiei contemporane, susţinerea performanţelor artistice, dezvoltarea tuturor genurilor dramatice, aprofundarea relaţiilor de colaborare cu companiile teatrale din diverse ţări.
    4. Festivalul promovează experimentul, realizarea coproducţiilor pe bază de parteneriat cu diverse ţări, facilitează schimbul de experienţă, susţine tinerele talente, lărgeşte aria geografică a invitaţilor de peste hotare şi prezintă spectacole în localităţile din ţară. 
    5. Festivalul, de la o ediţie la alta, poate fi tematic, destinat unei date importante sau jubileului unei personalităţi marcante din domeniul artei teatrale şi poate avea  caracter competitiv sau noncompetitiv.
    6. Pe durata Festivalului au loc conferinţe de presă, întîlniri şi laboratoare de creaţie ale maeştrilor în domeniul teatrului, mese rotunde, ateliere de dramaturgie, lansări de carte şi CD-uri, prezentări de reviste, art-show-uri, expoziţii fotografice şi de artă plastică, concerte, proiecţii video, precum şi prezentarea spectacolelor diferitor şcoli de teatru.
III. Timpul şi locul desfăşurării Festivalului
    7. Festivalul se organizează bienal, în perioada lunilor mai – iunie, pe parcursul a 5 – 10 zile calendaristice, în municipiul Chişinău şi în alte centre culturale ale ţării.
    8. Spectacolele din cadrul Festivalului se desfăşoară pe scenele teatrelor şi instituţiilor concertistice din Chişinău şi din ţară, în sala de teatru a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
IV. Organizatorii Festivalului
    9. Festivalul este organizat de Ministerul Culturii, sub patronajul Guvernului, în parteneriat cu autorităţile publice locale şi organizaţiile nonguvernamentale specializate.
    10. Ministerul Culturii, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, contribuie la acordarea vizelor gratuite pentru invitaţii de peste hotare, precum şi la iniţierea unor tratative cu alte state, conform acordurilor de colaborare bilaterale, în vederea participării la Festival a unor colective / companii teatrale şi personalităţi artistice notorii din străinătate.
    11. Direcţiile / secţiile cultură municipale şi din teritoriu contribuie la pregătirea sălilor de spectacol şi asigură promovarea Festivalului.
V. Participanţii la Festival
    12. La Festival participă colectivele teatrelor profesioniste din ţară şi companiile teatrale din străinătate, regizori, actori, critici de teatru, directori de festivaluri şi companii teatrale, producători, fără limită de vîrstă.
    13. Doritorii de a participa expediază ofertele pînă la data de 30 ianuarie a anului desfăşurării Festivalului. Ofertele sînt însoţite de CV-uri, imprimări audio / video, alte materiale publicitare (caiete-program, afişe, fotografii), extrase din articole de critică teatrală, lista premiilor şi participărilor la festivaluri naţionale şi internaţionale.
    14. Cheltuielile de deplasare (tur-retur) sînt acoperite de participanţii la Festival. Onorariile invitaţilor din străinătate se stabilesc în urma negocierilor cu Ministerul Culturii.
    15. În cazul participării la Festival a unor spectacole de excepţie sau a unor personalităţi notorii din străinătate, Ministerul Culturii, după caz, acoperă cheltuielile de deplasare.
VI. Condiţiile de participale la Festival
    16. Colectivele teatrale pot participa la Festival cu cîte 1 spectacol reprezentativ, realizat în baza operelor dramatice, clasice sau contemporane, naţionale sau universale, în funcţie de tematică, al căror nivel profesionist corespunde cerinţelor Festivalului.
    17.  Selecţia spectacolelor este efectuată de un juriu de preselecţie (juriu de concurs, în cazul ediţiei competitive). Componenţa, modalitatea de selecţie şi de organizare a activităţii acestuia sînt stabilite de organizatorii Festivalului şi aprobate de Ministerul Culturii. Durata procesului de preselecţie este determinată în funcţie de numărul total de oferte şi perioada desfăşurării Festivalului, prin ordinul ministrului culturii.
    18. Selecţia spectacolelor colectivelor teatrale din ţară se realizează în cadrul vizionării pe viu, iar a celor din străinătate – în urma vizionării casetelor / CD-urilor.
    19. La Festival nu se acceptă spectacolele care propagă violenţa, discriminarea rasială sau religioasă, pornografia, războiul.
    20. Participanţii acceptaţi în Festival sînt înştiinţaţi prin intermediul invitaţiilor oficiale din partea organizatorilor.
    21. Pentru buna organizare şi desfăşurare a Festivalului se stabileşte o limită maximă de 20 – 25 de spectacole selectate în program.
VII.  Condiţiile de desfăşurare a Festivalului
    22. Spectacolele  selectate sînt prezentate pe scenă conform graficului stabilit de organizatorii Festivalului, fiind programate în conformitate cu datele artistice şi tehnice specifice ale teatrelor participante.
    23. Colectivelor teatrale participante la Festival li se asigură spaţiile pentru repetiţii şi reprezentaţii, montarea-demontarea decorului, asistenţa tehnică şi parcarea auto.
VIII. Premiile Festivalului
    24. Participanţii la Festival obţin Trofeul şi Diploma de laureat. În cazul desfăşurării unei ediţii cu caracter competitiv, participanţii obţin Trofeul, Diploma de laureat şi Premii la diverse nominalizări, exprimate în  echivalente băneşti. Pot exista premii speciale, oferite de  mecenaţi, sponsorii manifestării sau uniunile / fundaţiile / asociaţiile de creaţie sau culturale nonguvernamentale.
IX. Finanţarea, evidenţa, controlul utilizării
mijloacelor financiare ale Festivalului
    25. Finanţarea cheltuielilor aferente organizării şi desfăşurării Festivalului este efectuată prin intermediul Ministerului Culturii, în limita mijloacelor prevăzute anual în acest scop în legea bugetului  pe anul respectiv.
    26. Ministerul Culturii aprobă devizul general de cheltuieli, care conţine motivaţia derulării proiectului, obiectivele, indicatorii de evaluare a resurselor financiare utilizate pentru realizarea Festivalului.
    27.  Mijloacele bugetare prevăzute pentru desfăşurarea Festivalului au destinaţie specială şi sînt utilizate pentru:
    1) editarea materialelor publicitare, diplomelor şi trofeelor Festivalului;
    2) acoperirea cheltuielilor de transport tur-retur şi pentru benzină/motorină, conform normativelor în vigoare;
    3) acoperirea cheltuielilor de cazare şi masă pentru invitaţii din străinătate;
    4) plata onorariilor invitaţilor, în baza contractelor semnate anterior;
    5) achitarea serviciilor de telecomunicaţie, procurarea rechizitelor de birou, conform normativelor în vigoare;
    6) alte cheltuieli implicite, legate de organizarea şi desfăşurarea Festivalului.