LM1565/1998
ID intern unic:  311621
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1565
din  26.02.1998
privind Zona Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business"
Publicat : 23.04.1998 în Monitorul Oficial Nr. 036     Promulgat : 02.04.1998
MODIFICAT  
LP319 -XVI din 02.11.06, MO184-185/01.12.06 art.845
LP1140 -XV din 14.06.02, MO100/11.07.02 art.745
    Parlamentul adoptă prezenta lege.
[Art.1-3 în redactia L1140/14.06.2002, MO100/11.07.2002 art.745 ]
    Articolul 1. Dispoziţii generale
    (1) Pe teritoriul subordonat primăriei oraşului Otaci se înfiinţează Zona  Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business" cu caracter complex, denumită în continuare parc de producţie, pe un termen de 25 de ani.
    (2) În folosinţa  Administraţiei parcului de producţie se  transmite un   teren  de  104,86  ha  pentru  activitate  legată  de   dezvoltarea social-economică  a  teritoriului parcului de producţie, constituit  din subzona  nr.1, cu suprafaţa 54,26 ha, pe care sînt amplasate societăţile pe acţiuni "Uleex", "DTD Nistru", "Roada-Otaci", "Rezonanţa" şi "Beton", şi  din  subzona  nr.2, cu suprafaţa de 50 ha, aflată în  zona  oraşului Otaci la intrare din direcţia Soroca-Edineţ.
    (3) Drepturile  şi obligaţiile Administraţiei parcului de  producţie în calitate de beneficiar funciar sînt reglementate de Codul funciar.
    Articolul 2. Rezidenţii parcului de producţie
    (1) Rezidenţi  ai  parcului  de producţie poate  fi  orice  persoană fizică  sau  juridică străină şi orice persoană juridică  din  Republica Moldova  înfiinţată cu participarea capitalului străin, înregistrate  în calitate  de  subiecţi  ai activităţii de  întreprinzător  în  Republica Moldova în modul stabilit de legislaţie.
    (2) Rezidenţii   sînt  înregistraţi  de  Administraţia  parcului  de producţie  pe  bază  de  concurs, luîndu-se în  considerare  volumul  şi caracterul   investiţiilor,   necesitatea  creării   de   infrastructuri productive  şi  neproductive.  Condiţiile  şi  modul  de  desfăşurare  a concursului se aprobă de Guvern.
    (3) Persoana   fizică   sau  juridică  ce  a  obţinut   dreptul   la înregistrare în calitate de rezident al parcului de producţie încheie cu Administraţia  un contract privind dreptul de a desfăşura activitate  de întreprinzător în parcul de producţie.
    (4) Rezidenţii  parcului de producţie care nu îndeplinesc condiţiile contractului  pierd statutul de rezident prin anularea înregistrării, la expirarea  a 3 luni de la data primirii avizului Administraţiei parcului de producţie.
    (5) În termen   de   15  zile  de  la  data  emiterii  deciziei   de înregistrare  a  rezidentului,  Administraţia parcului de  producţie  va expedia copia de pe decizie primăriei oraşului Otaci, organelor fiscale, de  statistică  şi  vamale respective, precum şi  redacţiei  Monitorului Oficial al Republicii Moldova spre a fi publicată.
    (6) Pentru înregistrare  în  calitate  de rezident  al  parcului  de producţie, se percepe o taxă echivalentă cu 400 salarii minime.
    Articolul 3. Activitatea de întreprinzător
    (1) În parcul  de  producţie  se desfăşoară  următoarele  genuri  de activitate:
    a) producţie industrială pe bază de tehnologii nepoluante;
    b) servicii de transport, depozitare şi comunicaţii;
    c) construcţii;
    d) intermediere financiară;
    e) comerţ angro;
    f) tranzacţii imobiliare;
    g) servicii comunale, sociale şi personale;
    h) servicii hoteliere şi alimentaţie publică.
    (2) Rezidenţii   parcului   de  producţie  desfăşoară  genurile   de activitate  enumerate  după  ce Administraţia parcului de  producţie  le eliberează  licenţe  pentru  fiecare gen de activitate aparte  de  comun acord  cu autorităţile administraţiei publice împuternicite cu astfel de funcţii.
    (3) Cuantumul  taxei  pentru  eliberarea licenţei este  stabilit  de Administraţia  parcului  de  producţie  de  comun  acord  cu  Ministerul Economiei şi Reformelor şi cu Ministerul Finanţelor.
    (4) Desfăşurarea oricărei activităţi în parcul de producţie de către persoane  fizice sau juridice neînregistrate în calitate de rezidenţi ai lui  sau desfăşurarea fără licenţă a activităţilor enumerate la alin.(1) nu se admite şi atrage după sine răspunderea stabilită de legislaţie.
Articolul 1. Dispoziţii generale
(1) Pe teritoriul subordonat Primăriei oraşului Otaci se înfiinţează Zona Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business", denumit în continuare zonă liberă, pe un termen de 25 de ani.
(2) Pentru înfiinţarea şi funcţionarea zonei libere, în folosinţa Administraţiei acesteia se transmite:
a) un teren cu o suprafaţă de 32,17 ha din intravilanul Otacilor, amplasat la intrare în oraş, pe traseul Edineţ - Ocniţa;
b) un teren cu o suprafaţă de 1,02 ha, amplasat la intrarea în oraşul Otaci, pe traseul Edineţ-Ocniţa.
(3) Hotarele şi configuraţia zonei libere sînt determinate în planurile cadastrale ale acestor teritorii, întocmite în conformitate cu legislaţia cadastrală şi prezenta lege.  
(4) Drepturile şi obligaţiile Administraţiei zonei libere, în calitatea sa de beneficiar funciar, sînt reglementate de legislaţia funciară.
[Art.1 modificat prin LP319 -XVI din 02.11.06, MO184-185/01.12.06 art.845]
[Art.1 modificat prin LP319 -XVI din 02.11.06, MO184-185/01.12.06 art.845]
Articolul 1. Dispoziţii generale
(1) Pe teritoriul subordonat Primăriei oraşului Otaci se înfiinţează Zona Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business", denumit în continuare zonă liberă, pe un termen de 25 de ani.
(2) Pentru înfiinţarea şi funcţionarea zonei libere, în folosinţa Administraţiei acesteia se transmite:
a) un teren cu o suprafaţă de 44,12 ha din intravilanul Otacilor, amplasat la intrare în oraş, pe traseul Edineţ - Ocniţa;
b) un teren cu o suprafaţă de 50,0 ha din intravilanul Otacilor, amplasat la intrare în oraş, pe traseul Soroca - Edineţ.
(3) Hotarele şi configuraţia zonei libere sînt determinate în planurile cadastrale ale acestor teritorii, întocmite în conformitate cu legislaţia cadastrală şi prezenta lege.  
(4) Drepturile şi obligaţiile Administraţiei zonei libere, în calitatea sa de beneficiar funciar, sînt reglementate de legislaţia funciară.
Articolul 2. Administrarea zonei libere
(1) Pentru administrarea zonei libere, Guvernul instituie un organ de stat cu statut de persoană juridică, denumit Administraţie, care îşi desfăşoară activitatea pe principii de autofinanţare.
(2) Structura, funcţiile şi volumul împuternicirilor Administraţiei sînt stabilite în Legea cu privire la zonele economice libere şi în Regulamentul cu privire la Zona Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business", aprobat de Guvern.
Articolul 3. Activitatea în zona liberă
Modul de selectare a rezidenţilor, genurile de activitate permise, regimurile vamal, fiscal, valutar, de vize şi de înregistrare, relaţiile de muncă şi protecţia socială în zona liberă sînt stabilite în Legea cu privire la zonele economice libere.
[Art.4-6 excluse prin L1140/14.06.2002, MO100/11.07.2002 art.745 ]
    Articolul 4. Administrarea
    (1) Organul de    gestionare   al   parcului   de   producţie   este Administraţia,  care acţionează pe principiul autorecuperării, în frunte cu  administratorul principal, numit de Guvern pe bază de contract pe un termen de 5 ani.
    (2) Coordonarea  şi controlul general al activităţii  Administraţiei parcului  de  producţie sînt puse în sarcina Ministerului  Economiei  şi Reformelor.
    (3) Structura,   funcţiile  şi  sfera  atribuţiilor   Administraţiei parcului de producţie sînt stabilite de prezenta lege şi de Regulamentul Zonei  Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie  "Otaci-Business", aprobat de Guvern.
    (4) Administraţia   parcului  de  producţie  nu  este  în  drept  să desfăşoare activitate de întreprinzător.
    (5) Pentru dezvoltarea   planificată  şi  complexă  a  parcului   de producţie,   pentru   coordonarea   activităţii   lui   cu   activitatea autorităţilor  administraţiei publice locale, a altor organe de stat  şi economice, poate fi creat, pe baze obşteşti, un consiliu coordonator.
    (6) Lucrătorii  Administraţiei parcului de producţie sînt retribuiţi în conformitate cu legislaţia.
    Articolul 5. Regimul vamal
    (1) Sînt scutite de taxe vamale mărfurile şi alte bunuri:
    a) aduse în parcul de producţie pentru consum final;
    b) originare din parcul de producţie şi scoase în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova;
    c) aduse în şi scoase prin parcul de producţie în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, indiferent de originea lor.
    (2) Se consideră originare din parcul de producţie mărfurile şi alte bunuri  fabricate integral, prelucrate în măsură suficientă ori finisate în acest parc dacă, în urma unor astfel de proceduri:
    a) a intervenit   schimbarea   poziţiei   mărfurilor   (codului   de clasificare)  în  nomenclatorul mărfurilor la nivelul unuia din  primele patru semne; sau
    b) costul mărfurilor  şi al altor bunuri declarate depăşeşte  costul mărfurilor  sau  al altor bunuri aduse în parcul de producţie din  cauza creşterii ponderii cheltuielilor proprii cu cel puţin 50 la sută.
    (3) Asupra mărfurilor  şi altor bunuri aduse în parcul de  producţie şi scoase ulterior din parc pe teritoriul vamal al Republicii Moldova se extind  prevederile legislaţiei vamale privind valoarea componentului de import.
    (4) Pe teritoriul   parcului  de  producţie  nu  se  aplică  regimul contingentării  şi  acordării  de licenţe  pentru  exportul-importul  de mărfuri şi de alte bunuri.
    Articolul 6. Regimul fiscal
    (1) Impozitul  pe venitul din activitate al rezidenţilor parcului de producţie  legat  de  utilizarea statutului parcului  se  stabileşte  în proporţie  de  45 la sută din normativul stabilit în Republica  Moldova. Pentru   rezidenţii   parcului  de  producţie  care  exportă  în   afara teritoriului  vamal al Republicii Moldova peste 80 la sută din producţia fabricată în parcul de producţie, impozitul pe venitul din activitate se stabileşte în proporţie de 30 la sută din normativul stabilit în ţară.
    (2) Rezidenţii parcului de producţie care au investit în dezvoltarea activităţii  lor  şi/sau  în  dezvoltarea  infrastructurii  parcului  un capital  echivalent  cu cel puţin 250 mii dolari S.U.A. sînt scutiţi  de plata  impozitului  pe  venitul din activitate pe o perioadă de  3  ani, începînd  cu  trimestrul  imediat  următor celui în care  a  fost  atins volumul de investiţii nominalizat. Rezidenţii parcului de producţie care au  investit  în  dezvoltarea  activităţii  lor  şi/sau  în  dezvoltarea infrastructurii  parcului  un  capital echivalent cu cel puţin  500  mii dolari   S.U.A.  sînt  scutiţi  de  plata  impozitului  pe  venitul  din activitate  pe  o  perioadă  de 5 ani, începînd  cu  trimestrul  imediat următor  celui  în care a fost atins volumul de investiţii  nominalizat.
Rezidenţii  parcului  de  producţie  care  au  investit  în  dezvoltarea activităţii  lor  şi/sau  în  dezvoltarea  infrastructurii  parcului  un capital  echivalent cu cel puţin 1 milion dolari S.U.A. sînt scutiţi  de plata  impozitului  pe venitul din activitate pe o perioadă de  10  ani, începînd  cu  trimestrul  imediat  următor celui în care  a  fost  atins volumul de investiţii nominalizat. Rezidenţii parcului de producţie care au  investit  în  dezvoltarea  activităţii  lor  şi/sau  în  dezvoltarea infrastructurii  parcului un capital echivalent cu cel puţin 20 milioane dolari  S.U.A.  sînt scutiţi de plata impozitului pe venit  pe  întreaga perioadă  de activitate, începînd cu trimestrul imediat următor celui în care a fost atins volumul de investiţii nominalizat.
    (3) Nu se impun  cu accize mărfurile supuse accizelor aduse din alte ţări  în  parcul de producţie şi nici mărfurile originare din parcul  de producţie  scoase  în  afara teritoriului vamal al  Republicii  Moldova. Mărfurile  supuse accizelor livrate din parcul de producţie către agenţi economici din Republica Moldova se impun cu accize.
    (4) Mărfurile,  lucrările şi serviciile aduse în parcul de producţie şi  cele  originare  din  el şi scoase în afara  teritoriului  vamal  al Republicii Moldova sînt scutite de taxa pe valoarea adăugată.
    (5) Administraţia   parcului   de  producţie  este  în   drept,   în conformitate  cu  Legea  nr.1451-XII  din 25  mai  1993  privind  zonele antreprenoriatului liber, să stabilească impozite şi taxe zonale.
    (6) Veniturile  obţinute de Administraţia parcului de producţie  din activitate  economică, încasările impozitelor şi taxelor zonale  (pentru înregistrarea  rezidenţilor, eliberarea licenţelor etc.) se folosesc  la întreţinerea  Administraţiei şi la dezvoltarea parcului de producţie  şi sînt scutite de impozitul pe venit.
Articolul 4. Încetarea activităţii zonei libere
(1) Zona liberă îşi va înceta activitatea la expirarea termenului de funcţionare.
(2) După încetarea activităţii zonei libere, persoanele fizice şi juridice foşti rezidenţi îşi pot continua activitatea economică pe principii generale, prevăzute de legislaţia Republicii Moldova la momentul respectiv.
[Art.4 în redactia L1140/14.06.2002, MO100/11.07.2002 art.745 art.7-8 devin 5-6]
Articolul 5. Garanţii în caz de modificare a legislaţiei
În cazul în care sînt adoptate noi acte legislative care înrăutăţesc condiţiile de activitate ale rezidenţilor zona liberă, în  ce priveşte  regimul  vamal  şi  cel fiscal, prevăzute  în  prezenta lege, rezidenţii sînt în drept să se conducă, în decursul a 10 ani de la data intrării  în  vigoare a unor astfel de acte legislative, de legislaţia Republicii  Moldova  în vigoare la data înregistrării lor în  zona liberă.
Articolul 6. Dispoziţii tranzitorii şi finale
(1) Rezidenţii  nr.1-5 aizonei libere în afară de  concurs sînt  următoarele  societăţi  pe  acţiuni:  "Uleex",   "DTD   Nistru", "Roada-Otaci", "Rezonanţa" şi "Beton".
(2) Pînă la trecerea Federaţiei Ruse şi a Republicii  Belarus la principiul destinaţiei în calcularea taxei pe  valoarea  adăugată  şi accizelor,  taxa  pe valoarea  adăugată nu se aplică la mărfurile, lucrările şi  serviciile originare din Federaţia Rusă şi din Republica Belarus  importate din  zona liberă  pe  teritoriul  vamal al Republicii  Moldova.  La mărfurile (producţia), lucrările şi  serviciile originare din  Republica Moldova şi exportate în Federaţia Rusă  şi  în Republica  Belarus  prin parcul de producţie se aplică taxa pe valoarea adăugată şi accizele conform principiului originii.
(3) Ca urmare a modificării configuraţiei şi suprafeţei totale a zonei libere, terenurile excluse din arealul acesteia se restituie de către Administraţia zonei Primăriei oraşului Otaci.
(4) Guvernul, în termen de 2 luni:
- va numi administratorul principal al zonei libere;
- va aproba Regulamentul Zonei Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business".
(5) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
[Art.6 modificat prin LP319 -XVI din 02.11.06, MO184-185/01.12.06 art.845]
[Art.6 modificat prin LP319 -XVI din 02.11.06, MO184-185/01.12.06 art.845]
Articolul 6. Dispoziţii tranzitorii şi finale
(1) Rezidenţii  nr.1-5 aizonei libere în afară de  concurs sînt  următoarele  societăţi  pe  acţiuni:  "Uleex",   "DTD   Nistru", "Roada-Otaci", "Rezonanţa" şi "Beton".
(2) Pînă la trecerea Federaţiei Ruse şi a Republicii  Belarus la principiul destinaţiei în calcularea taxei pe  valoarea  adăugată  şi accizelor,  taxa  pe valoarea  adăugată nu se aplică la mărfurile, lucrările şi  serviciile originare din Federaţia Rusă şi din Republica Belarus  importate din  zona liberă  pe  teritoriul  vamal al Republicii  Moldova.  La mărfurile (producţia), lucrările şi  serviciile originare din  Republica Moldova şi exportate în Federaţia Rusă  şi  în Republica  Belarus  prin parcul de producţie se aplică taxa pe valoarea adăugată şi accizele conform principiului originii.
(3) Guvernul, în termen de 2 luni:
- va numi administratorul principal al zonei libere;
- va aproba Regulamentul Zonei Antreprenoriatului Liber - Parcul de Producţie "Otaci-Business".
(4) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
[Art.5-6 modificat prin L1140/14.06.2002, MO100/11.07.2002 art.745]
  
PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                               Dumitru MOŢPAN
Chişinău, 26 februarie 1998.
Nr. 1565-XIII.