LPA560/1995
ID intern unic:  311689
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 560
din  21.07.1995
cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor
Publicat : 02.11.1995 în Monitorul Oficial Nr. 61     art Nr : 683

   
Abrogată prin LP26-XVI din 22.02.08, MO80/22.04.08 art. 261

    MODIFICAT
    LP240 din 13.06.03, MO138/08.07.03 art.557
    LP1312 din 26.07.02, MO110/01.08.02 art.863
    L822 din 07.02.2002, MO40/21.03.2002 art.250
    LP263-XIV din 24.12.98
    Hot. Curţii Constituţ. nr 168 din 21.02.96

TITLUL I
ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ÎNTRUNIRILOR
Capitolul 1
DISPOZIŢII GENERALE
    Articolul 1. Obiectivul legii
    Prezenta lege reglementează modul de exercitare a libertăţii întrunirilor, de organizare şi desfăşurare, conform Constituţiei, a mitingurilor, demonstraţiilor, manifestărilor, procesiunilor sau a altor adunări ale cetăţenilor.
    Articolul 2. Noţiune
    În sensul prezentei legi, prin întrunire se înţelege: miting, demonstraţie, manifestare, procesiune, marş, pichetare, grevă desfăşurată în locuri publice, în afara unităţii economice sau locului de lucru, orice altă adunare a cetăţenilor care nu este indicată în art. 3 sau a cărei desfăşurare nu este reglementată de o altă lege.
    Articolul 3. Întrunirile care nu se reglementează
    (1) Prezenta lege nu reglementează modul de organizare şi desfăşurare a întrunirilor efectuate de:
    a) organe ale autorităţilor publice;
    b) biserici şi alte organizaţii religioase, înregistrate în modul stabilit, sub formă de oficiere a serviciilor divine în biserici, case de rugăciuni, la cimitire şi în alte locuri speciale;
    c) partide, alte organizaţii social - politice, sindicate, în conformitate cu statutele sau regulamentele lor, sub formă de adunări ale membrilor lor în localurile ce le aparţin sau le arendează;
    d) administraţia unităţilor economice sau lucrătorii lor pe teritoriul sau în localurile ce le aparţin, precum şi în localuri închiriate sau puse la dispoziţie;
    e) unităţi comerciale,sub formă de acţiuni comercial-distractive în localuri speciale,dacă nu se încalcă ordinea publică,drepturile şi libertăţile altor persoane;
    f) instituţii şi organizaţii, sub formă de competiţii sportive, concerte şi alte acţiuni culturale în locuri şi localuri special destinate.
    (2) Pentru menţinerea ordinii publice la astfel de întruniri poate fi antrenată, în bază de contract, poliţia, alte organe şi servicii similare.
    Articolul 4. Organizatorii întrunirilor
    Au dreptul să organizeze întruniri:
    a) cetăţenii Republicii Moldova cu capacitate de exerciţiu, de la vîrsta de 18 ani;
    b) partidele, alte organizaţii social-politice, unităţile economice, sindicatele, bisericile şi alte organizaţii religioase, asociaţiile obşteşti, înregistrate în modul stabilit.
    [Lit.b) completată prin Legea nr.263-XIV din 24.12.98]
    Articolul 5. Declararea întrunirilor
    Întrunirile se pot desfăşura numai după ce au fost declarate de către organizatori la primăriile orăşeneşti (municipale), săteşti (comunale).
    Articolul 6. Condiţiile întrunirilor
    (1) Întrunirile trebuie să se desfăşoare în mod paşnic, fără nici un fel de arme, fiind asigurată protecţia participanţilor şi a mediului înconjurător,fără să împiedice folosirea normală a drumurilor publice, circulaţia rutieră, funcţionarea unităţilor economice, fără a degenera în acţiuni violente care ar pune în primejdie ordinea publică integritatea corporală şi viaţa persoanelor, bunurile lor.
    (2) Se interzice implicarea elevilor de către cadrele didactice sau alte persoane încadrate în instituţiile şcolare în desfăşurarea întrunirilor neautorizate.
    [Art.6 al.(2) în redacţia L1312/26.07.02, MO110/01.08.02 art.863]
    Articolul 7. Sistarea întrunirilor
    Se sistează întrunirile la care se constată fapte sau acţiuni de:
    a) contestare sau defăimare a statului şi poporului;
    b) îndemn la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă;
    c) incitare la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică;
    d) atentare la regimul constituţional.
    Articolul 8. Locul întrunirilor
    (1) Întrunirile se pot desfăşura în pieţe, străzi, parcuri, scuaruri şi în alte locuri publice din municipii, oraşe, comune, sate, precum şi în localuri publice.
    (2) Nu se admite desfăşurarea întrunirilor în localurile autorităţilor publice, autorităţilor administraţiei publice locale, procuraturii, instanţelor judecătoreşti, în unităţi economice cu regim special de securitate a muncii sau cu pază armată.
    (3) Sînt interzise întrunirile:
    a) la o distanţă mai mică de 50 de metri de sediul Parlamentului, reşedinţa Preşedintelui Republicii Moldova, de sediul Guvernului, Curţii Constituţionale, Curţii Supreme de Justiţie;
    b) la o distanţă mai mică de 25 de metri de sediul organelor administraţiei publice centrale de specialitate, autorităţilor administraţiei publice locale, instanţelor judecătoreşti, procuraturii, poliţiei, instituţiilor penitenciare şi de reabilitare socială, unităţilor şi obiectivelor militare, de gări, aeroporturi, spitale, unităţi economice cu instalaţii, utilaje sau maşini avînd un grad ridicat de pericol în exploatare, instituţii diplomatice.
    (4) Accesul liber în sediul organelor şi instituţiilor enumerate la alin. (3) este garantat.
    (5) Autorităţile administraţiei publice locale, cu acordul organizatorilor întrunirilor, pot stabili pentru întruniri locuri sau localuri permanente, după caz.
    Articolul 9. Timpul întrunirii
    Timpul întrunirii este coordonat de organizatorul ei şi de primăria oraşului (municipiului), satului (comunei).
    Articolul 10. Interzicerea participării la întrunire
    Este interzisă participarea la întrunire a persoanelor care:
    a) sînt înarmate (au asupra lor, la vedere sau ascunse, armă de foc sau armă albă, obiecte destinate cauzării de leziuni corporale sau pricinuirii de pagube materiale, ori dacă nu au o astfel de menire însă pot fi realmente utilizate în aceste scopuri);
    au asupra lor substanţe explozive, inflamabile sau radioactive, substanţe toxice iritante, lacrimogene sau neuroparalitice ori alte obiecte şi substanţe ce pot fi folosite în acţiuni violente, de tulburare a întrunirii; băuturi alcoolice; sînt mascate ori îşi ascund faţa în alt mod;
    b) încalcă ordinea publică,împiedică intenţionat funcţionarea transportului în comun, pericilitează securitatea circulaţiei;
    c) prin aspect sau prin altă modalitate încalcă în mod cinic normele morale.
    [Lit.d) exclusă prin Legea nr.263-XIV din 24.12.98]
    [Art.10 al (2) exclus prin L822/07.02.2002, MO40/21.03.2002 art.250]
    [Se recunoaşte neconstituţional alin.(2) al art.10 prin Hot. Curţii Constituţ. nr 168 din 21.02.96]
Capitolul 2
DECLARAREA PREALABILĂ A ÎNTRUNIRII.
DESFĂŞURAREA ŞI SISTAREA ÎNTRUNIRII
    Articolul 11. Declaraţia prealabilă
    (1) Organizatorul întrunirii va depune la primărie, cel mai trîziu cu 15 zile înainte de data întrunirii, o declaraţie prealabilă, al cărui model este expus în anexă, ce face parte integrantă din prezenta lege.
    (2) Declaraţia prealabilă trebuie să indice:
    a) denumirea organizatorului întrunirii, scopul întrunirii;
    b) data, ora la care începe întrunirea şi ora la care se încheie;
    c) locul întrunirii, traseele spre el şi de la el;
    d) forma desfăşurării întrunirii;
    e) numărul aproximativ de participanţi;
    f) persoanele împuternicite să asigure buna desfăşurare a întrunirii şi să răspundă de ea;
    g) serviciile pe care organizatorul întrunirii le solicită primăriei.
    (3) Primăria, în cazuri justificate, poate să modifice, cu acordul organizatorului întrunirii, unele elemente din declaraţia prealabilă.
    Articolul 12. Termenele şi modul de examinare a declaraţiei
                          prealabile
    (1) Declaraţia prealabilă se examinează de primăria oraşului (municipiului), satului (comunei) cel mai tîrziu cu 5 zile înainte de data întrunirii.
    (2) Primăria, în cadrul examinării declaraţiei prealabile în şedinţă ordinară sau extraordinară, discută forma, timpul, locul şi alte condiţii de desfăşurare a întrunirii şi ia decizia respectivă.
    (3) Organizatorul întrunirii este în drept să participe la examinarea declaraţiei prealabile, iar primăria trebuie să-l încunoştinţeze asupra datei şi orei examinării.
    (4) Dacă la examinarea declaraţiei prealabile se constată că există circumstanţe care nu permit desfăşurarea întrunirii în forma, timpul şi locul indicat în declaraţia prealabilă, propuneri referitoare la o altă formă, un alt timp şi un alt loc al întrunirii se fac şi se examinează doar cu participarea organizatorului întrunirii şi factorilor de decizie din organul de poliţie.
    (5) Dacă primăria nu a examinat declaraţia prealabilă sau a examinat-o cu încălcarea termenului din alin. (1), întrunirea va avea loc în condiţiile declaraţiei prealabile.
    (6) Primăria poate interzice întrunirea numai în cazul în care consultă organul de poliţie şi deţine probe convingătoare că la întrunire vor fi încălcate condiţiile art. 6 şi art. 7 cu consecinţe grave pentru societate.
    Articolul 13. Decizia privind forma întrunirii, timpul şi locul
                        desfăşurării ei
    (1) După examinarea declaraţiei prealabile,primăria emite una din următoarele decizii şi o aduce la cunoştinţa organizatorului întrunirii:
    a) privind eliberarea autorizaţiei întrunirii;
    b) privind refuzul de a elibera o astfel de autorizaţie, în condiţiile art. 12, alin. (6).
    (2) Autorizaţia întrunirii,în care se stabileşte forma întrunirii, timpul şi locul desfăşurării ei (în cele ce urmează - autorizaţie), sau copia de pe decizia privind refuzul de a elibera o astfel de autorizaţie este remisă organizatorului întrunirii în ziua emiterii. În autorizaţie (al cărui model îl stabileşte primăria) se indică drepturile şi obligaţiile organizatorului întrunirii, responsabilitatea lui pentru încălcarea legislaţiei,precum şi măsurile pe care le ia primăria şi poliţia pentru realizarea prevederilor din declaraţia prealabilă.
    Articolul 14. Decizia privind refuzul eliberării autorizaţiei
    (1) Decizia privind refuzul eliberării autorizaţiei trebuie să fie argumentată şi prezentată în scris. În ea se indică din ce motive s-a decis refuzul eliberării autorizaţiei: al timpului, al locului sau al formei, inacceptabile pentru desfăşurarea întrunirii, ori altor împrejurări prevăzute de prezenta lege.
    (2) Decizia privind refuzul eliberării autorizaţiei se comunică organizatorului întrunirii în termen de 48 de ore de la adoptare.
    [Art.14 al.(2) în redacţia L1312/26.07.02, MO110/01.08.02 art.863]
    Articolul 15. Reclamarea refuzului eliberării autorizaţiei
    (1) Organizatorul întrunirii poate reclama în instanţa de contencios administrativ competentă refuzul eliberării autorizaţiei.
    (2) Instanţa de contencios administrativ competentă va examina reclamaţia în decursul a 5 zile de la data depunerii ei şi va decide:
    [Art.15.al.(1);(2) modificat prin L240/13.06.03, MO138/08.07.03 art.557]
    a) respingerea reclamaţiei;
    b) declararea nulă a deciziei şi eliberarea autorizaţiei de către primărie.
    [Art.16 exclus prin L822/07.02.2002, MO40/21.03.2002 art.250]
    [Art. 16 se recunoaşte neconstituţional prin Hot. Curţii Constituţ. nr. 168 din 21.02.96]
    Articolul 17. Asistarea factorilor de decizie la întrunire
    Factorii de decizie din primărie, poliţie şi din alte organe de drept, care au obligaţia de a supraveghea legalitatea în desfăşurarea întrunirii, sînt în drept să asiste la ea. În cazul încălcării prevederilor art. 6 şi art.7, organizatorul întrunirii, la cererea acestor factori, precum şi din proprie iniţiativă, este obligat să sisteze întrunirea.
TITLUL II
OBLIGAŢII ŞI RĂSPUNDERI
Capitolul 3
OBLIGAŢIILE ŞI RĂSPUNDERILE ORGANIZATORULUI
ÎNTRUNIRII ŞI ALE PARTICIPANŢILOR
    Articolul 18. Obligaţiile organizatorului întrunirii
    Organizatorul întrunirii este obligat:
    a) să respecte prezenta lege şi alte acte normative care au tangenţă la aceasta;
    b) să desemneze persoanele care vor conduce întrunirea şi sînt responsabili de buna ei desfăşurare;
    c) să creeze, în coordonare cu organul de poliţie, un aparat propriu de menţinere a ordinii,ai căror membri vor purta un însemn distinctiv;
    d) să delimiteze locul întrunirii prin semne vizibile,iar dacă întrunirea se desfăşoară în deplasare,să delimiteze traseul ei;
    e) să plătească anticipat, pe bază de deviz, serviciile şi amenajările solicitate primăriei pentru întrunire;
    f) să stabilească şi să asigure respectarea traseelor spre şi de la locul întrunirii şi să ia măsuri ca participanţii să-l ocupe înainte de ora deschiderii întrunirii şi să-l părăsească neîntîrziat după ora limită stabilită;
    g) să asigure colaboratorilor din organele de drept în exerciţiul funcţiunii accesul liber la întrunire;
    h) să interzică participarea la întrunire a persoanelor enumerate la art. 10 alin. (1) lit. a).
    [Art.18 lit.h) modificat prin L822/07.02.2002, MO40/21.03.2002 art.250]
    Articolul 19. Obligaţiile participanţilor la întrunire
    Participanţii la întrunire sînt obligaţi:
    a) să respecte prezenta lege şi alte acte normative care au tangenţă la aceasta;
    b) să respecte recomandările organizatorului întrunirii, factorilor de decizie din primărie sau poliţie;
    c) să se abţină de la acţiuni ce ar împiedica desfăşurarea întrunirii şi să nu incite la astfel de acţiuni prin apeluri,manifeste sau în alt mod;
    d) să nu aibă asupra lor, la vedere sau ascunse, obiectele şi substanţele specificate în art. 10 alin. (1) lit. a);
    [Art.19 lit.d) modificat prin L822/07.02.2002, MO40/21.03.2002 art.250]
    e) să părăsească întrunirea la somaţia organizatorului, factorilor de decizie din primărie sau poliţie.
    Articolul 20. Răspunderile organizatorului întrunirii şi ale
                          participanţilor
    (1) Organizatorul întrunirii şi participanţii care încalcă prevederile prezentei legi sînt traşi la răspundere administrativă sau penală, în modul stabilit.
    (2) Neexecutarea cu rea voinţă de către participanţii la întrunire a cerinţelor legitime ale colaboratorilor poliţiei în exerciţiul funcţiunii,ofensa adusă acestora din urmă, precum şi ameninţarea cu forţa sau aplicarea forţei asupra lor se pedepsesc în condiţiile legii.
    (3) În cazul în care organizatorul întrunirii sau participanţii nu execută la timp cerinţele factorilor de decizie din primărie sau poliţie privind sistarea întrunirii ce se desfăşoară cu încălcarea prezentei legi, primăria sesizează instanţa de judecată teritorială, iar Guvernul sesizează Curtea Supremă de Justiţie, care, în decursul a 5 zile de la data depunerii sesizării, decide:
    a) soluţionarea sesizării şi dispune sistarea întrunirii;
    b) respingerea sesizării.
Capitolul 4
OBLIGAŢIILE ŞI RĂSPUNDERILE FACTORILOR
DE DECIZIE DIN PRIMĂRIE ŞI POLIŢIE
    Articolul 21. Obligaţiile şi răspunderile factorilor de
                          decizie din primărie
    (1) Factorii de decizie din primărie sînt obligaţi să creeze condiţii pentru organizarea şi desfăşurarea întrunirilor legitime, să asigure paza organizatorului întrunirii şi a participanţilor, precum şi ocrotirea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, securitatea statului şi societăţii, ordinea publică, integritatea corporală şi morală a oamenilor.
    (2) Factorii de decizie care împiedică organizarea întrunirilor legitime sînt traşi la răspundere, conform legislaţiei în vigoare.
    Articolul 22. Obligaţiile primăriilor
    Primăriile orăşeneşti (municipale) şi săteşti (comunale) sînt obligate:
    a) să decidă asupra locurilor de desfăşurare a întrunirii, specificate în art. 8, şi să le aducă la cunoştinţă publică;
    b) să asigure contra plată serviciile şi amenajările solicitate de organizatorul întrunirii;
    c) să interzică desfacerea băuturilor alcoolice în locul întrunirii sau în imediata lui apropiere ori, după caz, în chiar întreaga localitate, pe durata întrunirii;
    d) să întreprindă orice alte acţiuni în vederea asigurării caracterului paşnic şi civilizat al întrunirii;
    e) să restituie plăţile anticipate, efectuate conform art. 18 lit. e), dacă întrunirea a fost interzisă din alte motive decît cele prevăzute în art. 7 sau este neimputabilă organizatorului întrunirii.
    Articolul 23. Obligaţiile factorilor de decizie din poliţie
    (1) În scopul asigurării legalităţii şi modului paşnic de desfăşurare a întrunirilor, factorii de decizie din poliţie în exerciţiul funcţiunii se călăuzesc de Legea cu privire la poliţie şi de alte acte normative.
    (2) În cazul în care întrunirile îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat, poliţia va interveni pentru împiedicarea sau neutralizarea acţiunilor ce tulbură ordinea publică,pun în pericol viaţa şi integritatea corporală a cetăţenilor,a colaboratorilor organelor de drept sau ameninţă cu devastări ori distrugeri de bunuri publice sau private.
    (3) Factorii de decizie din poliţie întocmesc un proces-verbal asupra încălcărilor comise la întrunire.
    Articolul 24. Măsurile preventive
    Dacă factorii de decizie din poliţie dispun de informaţii că unii participanţi la întrunire au asupra lor arme,obiecte sau substanţe ce pun în pericol sănătatea sau viaţa altor oameni, le aduc la cunoştinţa organizatorului întrunirii şi decid efectuarea controlului (în locul întrunirii) cetăţenilor şi bagajelor acestora, în modul stabilit.
TITLUL III
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII
    Articolul 25
    Pînă la formarea Curţii Supreme de Justiţie, Guvernul va sesiza, în condiţiile art. 20, Judecătoria Supremă.
    Articolul 26
    Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                       Petru LUCINSCHI

    Chişinău, 21 iulie 1995.
    Nr. 560-XIII.


    Model Anexă
DECLARAŢIE PREALABILĂ
nr. ___ din________ ____
(denumirea organizatorului întrunirii)
__________
(primăria)
    Domnule primar,
    Vă aducem la cunoştinţă că la data de ____luna____ anul___ între ora ___
    şi ora ___________ în localitatea _______________ locul ______ dorim
    să desfăşurăm o întrunire sub formă de ______________.
    La întrunire vor participa circa _________ persoane.
    Traseele spre şi de la locul întrunirii____________.
    Scopul întrunirii constă în manifestarea (aprobării, adeziunii sau protestului) faţă de _________.
    Vă asigurăm că întrunirea se va desfăşura în mod paşnic.
    Domnii* ____________
    sînt împuterniciţi de noi să conducă întrunirea, să asigure buna ei desfăşurare şi să răspundă pentru ea, astfel încît întrunirea să se desfăşoare în mod paşnic şi să nu degenereze în acte de violenţă. Personalul împuternicit de noi va lua măsuri în vederea respectării ordinii pe parcursul întrunirii, precum şi pe trasee, purtînd următorul însemn distinctiv:______
    În sprijinul bunei desfăşurări a întrunirii, solicităm primăriei următoarele: ___
    Semnătura şi ştampila
    organizatorului întrunirii
    __________

    * Se indică: numele, prenumele, alte date referitoare la persoanele responsabile de buna desfăşurare a întrunirii.