HANREA292/2008
ID intern unic:  328674
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU REGLEMENTARE ÎN ENERGETICĂ
HOTĂRÎRE Nr. 292
din  23.06.2008
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la calitatea serviciului
de distribuţie şi furnizare a energiei electrice
Publicat : 25.07.2008 în Monitorul Oficial Nr. 134-137     art Nr : 384
    Abrogat prin HANRE406 din 25.02.11, MO131-133/12.08.11 art.1125

    În scopul asigurării respectării de către Titularii de licenţe pentru distribuţie şi furnizare a energiei electrice a obligaţiilor prevăzute în art. 16, art. 27, art. 30, art. 32, art. 33, art. 34, art. 36 din Legea cu privire la energia electrică nr. 137-XIV din 17 septembrie1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 111-113, art. 681), art. 12 din Legea cu privire la energetică nr. 1525-XIII din 19 februarie1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 50-51, art. 366), art. 20 din Legea cu privire la protecţia consumatorilor nr. 105-XV din 13 martie 2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 126-131, art. 507), art. 8 din Legea cu privire la petiţionare nr. 190-XIII din 19 iulie 1994 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 6-8, art. 47), conducîndu-se de prevederile art. 291 din Legea cu privire la energia electrică nr. 137-XIV din 17 septembrie 1998, Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă  Regulamentul cu  privire la calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice (se anexează).
    2. Direcţia Juridică şi protecţia consumatorilor şi Direcţia Reglementări şi Licenţiere va monitoriza  punerea în aplicare şi  implementarea Regulamentului cu  privire  la  calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.
    3. Se abrogă Hotărîrea Consiliului de Administraţie al ANRE  nr. 90 din 13 martie 2003, înregistrată la Ministerul Justiţiei cu nr. 334 din 19 iunie 2003, „Privind aprobarea Regulamentului cu privire la indicatorii de calitate pentru serviciul de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 215-217, art. 290).
    4. Pînă la 1 decembrie 2008 unităţile de distribuţie/furnizorii de energie electrică vor elabora şi prezenta Agenţiei planurile de acţiuni şi volumul de investiţii necesar pentru obţinerea nivelului stabilit al indicatorului SAIDI pentru anii 2009-2013.
    5. Nivelul nou al SAIDI va fi aprobat prin Hotărîrea Agenţiei după expirarea termenelor stabilite la pct. 8 din Regulamentul cu privire la calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

    DIRECTORUL GENERAL AL ANRE               Vitalie IURCU

    Director                                                                Nicolae Triboi
    Director                                                                Anatol Burlacov

    Nr. 292. Chişinău, 23 iunie 2008.


Aprobat
prin Hotărîrea Consiliului de
Administraţie al ANRE
nr. 292 din 23 iunie 2008
Regulament
cu privire la calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice
 I. Domeniul de aplicare
    1. Regulamentul cu privire la calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice (în continuare Regulament) reglementează calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, stabileşte cerinţele minime pentru calitate şi consecinţele nerespectării acestora de către  unităţile de distribuţie/furnizori.
    2.  (1) Prevederile Regulamentului se aplică în relaţiile dintre unităţile de distribuţie/furnizori de energie electrică şi  consumatorii de energie electrică sau solicitanţii de racordare la reţeaua  electrică. Pentru Consumatorii ce dispun de mai multe locuri de consum prevederile Regulamentului se vor aplica pentru fiecare loc de consum separat.
    (2) Prevederile Regulamentului nu se aplică:
    a) în situaţii de forţă majoră sau condiţii meteorologice deosebite; 
    b) în cazul în care consumatorul, prin regimul de funcţionare a instalaţiei sale de utilizare, provoacă perturbaţii în furnizarea energiei electrice altor consumatori;
    c) în cazul întreruperilor în furnizarea energiei electrice cauzate de limitările sau avariile din reţeaua  de transport;
    d) în cazul întreruperilor în furnizarea energiei electrice cauzate de terţi;
    e) în cazul întreruperilor neprogramate cu o durată mai mică de 3 minute.
II. Noţiuni şi definiţii
    3. În sensul Regulamentului, termenii utilizaţi au următoarele semnificaţii:  
    Serviciu de distribuţie şi furnizare a energiei electrice – ansamblul serviciilor prestate  de unitatea de distribuţie/furnizorul  de energie electrică conform condiţiilor licenţelor, ce include distribuţia, furnizarea energiei electrice şi prestarea serviciilor auxiliare.
    Gol de tensiune – reducerea bruscă a tensiunii mai jos de 90% de la valoarea nominală, urmată de revenirea tensiunii la valoarea iniţială după o perioadă scurtă de timp în conformitate cu parametrii de calitate stabiliţi conform legii.
    Supratensiune – majorarea tensiunii într-un punct al reţelei electrice pînă la o valoare mai mare de 1,1Unom (tensiunea nominală) pe o durată mai mare de 10ms, care apare în urma comutaţiilor sau scurtcircuitelor;
    Abaterea admisibilă a tensiunii – abaterea normal admisibilă a tensiunii în punctele de racordare la reţeaua de distribuţie constituie  ±5% şi abaterea limită admisibilă  constituie ±10% de la valoarea nominală a tensiunii.  
    Condiţii meteorologice deosebite - situaţiile în care viteza vîntului şi/sau grosimea stratului de chiciură depăşesc valorile: de 30 m/s  20 mm respectiv. 
III. Continuitatea în alimentarea cu energie electrică 
    4. Unităţile de distribuţie de energie electrică sînt obligate să asigure continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor în conformitate cu nivelele indicatorilor de continuitate, stabilite în prezentul Regulament. 
    5. Unităţile de distribuţie înregistrează toate întreruperile în furnizarea energiei electrice a consumatorilor. Întreruperile neprogramate se vor înregistra în baza mijloacelor automatizate ale unităţii de distribuţie şi în baza apelurilor consumatorilor, înregistrate de serviciul 24 din 24 ore. În cazul lipsei echipamentelor de telesemnalizare durata unei întreruperi se va considera din momentul înregistrării acesteia la serviciul 24 din 24 ore la solicitarea consumatorului pînă la momentul reluării alimentării cu energie electrică. Întreruperile programate şi cele neprogramate se vor înregistra separat. Pentru fiecare din întreruperile neprogramate se va înregistra cauza întreruperii: 
    a) cauzată de forţă majoră sau condiţii meteorologice deosebite;
    b) cauzată de instalaţiile consumatorilor;
    c) cauzată de terţi;
    d) alte cauze.
    Informaţia despre întreruperi va fi prezentată lunar Agenţiei, în conformitate cu forma de raport prezentată în Tabelul 1 din Anexa la prezentul Regulament. Informaţia va fi prezentată în format electronic, confirmată prin semnătură digitală, sau în format electronic şi pe suport de hîrtie.   
    6. Pentru aprecierea continuităţii în alimentarea cu energie electrică la nivel de unitate de distribuţie, se vor calcula şi înregistra următorii indicatori generali:
    (1) SAIDI (System Average Iterruption Duration Index) - Durata medie a întreruperii în reţea (unitate de distribuţie);

    unde:  NCi – numărul de consumatori afectaţi de întreruperea i în furnizarea energiei electrice; 
    Ti – durata întreruperii i a furnizării energiei electrice, ore; 
    NCt – numărul consumatorilor deserviţi pe parcursul perioadei de referinţă.
    (2) SAIFI - System Average Iterruption Frequency Index - Frecvenţa medie a întreruperilor în reţea;

    unde: NCi – numărul de consumatori afectaţi de întreruperea i în alimentarea cu energie electrică;
    NCt – numărul consumatorilor deserviţi pe parcursul perioadei de  referinţă.
    (3) CAIDI - Customer Average Interruption Duration Index - Durata medie de restabilire a furnizării energiei electrice în urma întreruperii; 

    7. Indicatorii generali vor fi calculaţi anual, pentru unitatea de distribuţie şi separat pentru fiecare raion din teritoriul deservit de unitatea de distribuţie. Valorile indicatorilor vor fi prezentate Agenţiei în conformitate cu Tabelul 2 din Anexa la prezentul Regulament.
    8. Unităţile de distribuţie sînt obligate să întreprindă toate măsurile necesare pentru a menţine valoarea anuală (de la 1 ianuarie pînă la 31 decembrie) a indicatorului SAIDI pentru întreruperile neprogramate ce s-au produs la nivelul de medie tensiune din alte cauze decît cele stipulate la pct.5 lit. a), b) şi c), în limita stabilită după cum urmează:
    1) Anul 2009 - 12 ore
    2) Anul 2010 - 11 ore
    3) Anul 2011 - 10 ore
    4) Anul 2012 - 9 ore
    5) Anul 2013 – 8 ore
    9. Unităţile de distribuţie sînt obligate să respecte următorii indicatori garantaţi de continuitate în alimentarea cu energie electrică a oricărui consumator:
    (1) Durata unei întreruperi
    a) durata unei întreruperi programate nu poate depăşi 12 ore, cu excepţia cazurilor de reconstrucţie capitală a liniilor electrice în care durata întreruperii programate nu poate depăşi 24 ore; 
    b) durata unei întreruperi neprogramate nu poate depăşi 24 ore în  cazul în care este necesar de reparat sau înlocuit un sector avariat al liniei electrice (cîţiva piloni defectaţi sau căzuţi, defecte ale liniilor subterane în cablu sau un transformator de forţă); 
    c) durata întreruperii neprogramate, produse în perioada nocturnă şi  cauzate de defecţiunile reţelelor de medie tensiune nu poate depăşi  16 ore;
    d) în celelalte cazuri durata întreruperii neprogramate nu va depăşi 6 ore pentru mediul urban şi 8 ore pentru mediul rural.
    (2) Numărul anual de întreruperi neprogramate 
    Numărul de întreruperi neprogramate în furnizarea energiei electrice oricărui consumator pe parcursul anului nu poate fi mai mare de:
    a) pentru mediul urban – 6 (la nivelul de medie tensiune), 9 (la nivelul de joasă  tensiune); 
    b) pentru mediul rural -  9 (la nivelul de medie tensiune)  12 (la nivelul de joasă tensiune). 
    (3) Durata anuală a întreruperilor neprogramate
    Durata anuală sumară a întreruperilor neprogramate în furnizarea energiei electrice oricărui consumator nu poate depăşi: 
    a)  pentru mediul urban – 36 ore; 
    b)  pentru mediul rural -  48 ore.
IV. Obligaţiile furnizorului/unităţii de
distribuţie privind calitatea energiei electrice furnizate

    10. Unităţile de distribuţie/Furnizorii sînt obligaţi să livreze consumatorilor energie electrică, pînă la punctele de delimitare, la parametrii de calitate stabiliţi conform legii.
    11. (1) Unitatea de distribuţie/Furnizorul va înlătura situaţiile legate de supratensiuni şi goluri repetate de tensiune, cauzate de defecţiunile utilajului reţelei de distribuţie, în termen nu mai mare de 24 ore de la primirea şi înregistrarea solicitărilor verbale sau scrise ale consumatorilor.
    (2) Unitatea de distribuţie/Furnizorul va soluţiona, la solicitările în scris ale consumatorilor, problemele legate de depăşirea abaterii admisibile a tensiunii:
    a) în termen nu mai mare de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării în cazurile cînd calitatea energiei poate fi restabilită prin efectuarea unor măsuri de profilaxie (starea contactelor electrice, redistribuirea sarcinilor pe faze, reglarea prizelor la transformatoarele de forţă);
    b) în termen nu mai mare de  30 zile calendaristice de la data înregistrării solicitării în cazurile cînd pentru a asigura calitatea energiei este necesar de a redimensiona elementele reţelei (schimbarea conductoarelor liniei electrice, majorarea puterii transformatorului de forţă);
    c)  în termen nu mai mare de 60 zile calendaristice de la data înregistrării solicitării în cazul necesităţii modificării schemei de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, cu construcţia unor noi linii şi/sau instalarea unor posturi de transformatoare suplimentare.
V. Calitatea serviciilor prestate
 de unităţile de distribuţie/furnizori 

    12. Anunţarea întreruperilor programate 
    Uintatea de distribuţie/Furnizorul este obligat să anunţe consumatorii despre întreruperile programate. Informaţia respectivă va fi difuzată prin telefon, mass-media sau alte mijloace de informare în termenul prevăzut la pct. 5.3. din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1194 din 22 noiembrie 2005, publicat în MO al Republicii Moldova, 2005, nr. 168-171, art. 1367  (cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de întreruperile programate). Consumatorii cu puterea de 100 kW şi mai mult vor fi informaţi în scris cu cel puţin 7 zile înainte de întreruperea programată. Întreruperile se vor programa, pe cît e posibil, la date şi ore care vor afecta cît mai puţin consumatorii. 
    13. Eliberarea avizului de racordare solicitanţilor
    Termenul pentru eliberarea de către unitatea de distribuţie/furnizor a avizului de racordare solicitanţilor este cel prevăzut de art. 27 din Legea cu privire la energia electrică nr. 137-XIV din 17 septembrie1998, publicată în MO al Republicii Moldova, 1998, nr. 111-113, art. 681 (15 zile calendaristice de la data înregistrării solicitării scrise la oficiul unităţii de distribuţie/furnizorului).
    14. Încheierea contractului de furnizare a energiei electrice
    Termenul pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice cu un solicitant, potenţial consumator casnic, este cel stipulat în pct. 4.12. din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1194 din 22 noiembrie 2005 (cel mult 2 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării, iar cu un solicitant, potenţial consumator agricol, industrial, comercial, bugetar şi terţiar - de cel mult 5 zile lucrătoare). Solicitarea va fi satisfăcută în termenele menţionate numai dacă la data înregistrării acesteia, instalaţia de utilizare ce-i aparţine solicitantului este admisă în exploatare. 
    15. Racordarea la reţeaua de distribuţie a instalaţiilor solicitanţilor
    Unitatea de distribuţie va racorda instalaţiile solicitanţilor la reţeaua de distribuţie în termenul prevăzut de pct. 6.13 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1194 din 22 noiembrie 2005 (3 zile calendaristice din momentul semnării de către solicitant a contractului de furnizare a energiei electrice, efectuării plăţii pentru racordare şi  îndeplinirii condiţiilor indicate în avizul de racordare).
    16. Reconectarea instalaţiei de utilizare a consumatorului la reţeaua de distribuţie
    Termenul pentru reconectarea instalaţiei de utilizare a consumatorului la reţeaua de distribuţie este de cel mult 2 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de reconectare, după cum este prevăzut în pct. 9.20 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1194 din 22 noiembrie 2005. Cererea de reconectare se depune după înlăturarea de către consumator a motivelor ce au dus la deconectare şi achitarea plăţii pentru  reconectare.
    17. Examinarea solicitărilor scrise ale consumatorilor
    Termenul de răspuns la solicitările scrise ale consumatorilor, cu excepţia celor stipulate la pct. 11, pct. 13, pct. 14, pct. 15, din prezentul Regulament este de 30 zile calendaristice, iar la cele care nu necesită o studiere şi examinare suplimentară – fără întîrziere sau în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării. 
VI. Consecinţele nerespectării de unitatea de
 distribuţie/furnizor a cerinţelor de calitate a serviciului
de distribuţie şi furnizare a energiei electrice 

    18. Pentru nerespectarea valorilor anuale ale indicatorului de continuitate SAIDI, stabilite la pct. 8, Agenţia este în drept să reducă tariful de livrare a energiei electrice după cum urmează:
    a) abaterea este între 0,5 şi 2 ore – 0,2%;
    b) de la 2 la 3 ore – 0,5%;
    c) 3 ore şi mai mult – 1%.
    19. Nerespectarea, pentru 10% şi mai mult din numărul de solicitări înregistrate pe parcursul anului la fiecare din situaţiile descrise în pct. 11 (1), pct. 11 (2) a), b) şi c) a termenelor stabilite va duce la reducerea tarifului cu 0,5% pentru fiecare poziţie.
    20. Nerespectarea, pentru 10% şi mai mult din numărul total de solicitări înregistrate pe parcursul anului, a termenelor stabilite la pct. 13, pct. 14, pct. 17 va duce la reducerea tarifului cu 0,02%, pentru fiecare articol.
    21. Pentru încălcarea termenelor stabilite la pct. 15 şi pct. 16, unitatea de distribuţie/furnizorul va plăti consumatorului/solicitantului o compensaţie în mărime de 25% din taxa de racordare/reconectare (după caz) pentru fiecare zi de întîrziere.
    22. În cazul întreruperilor ce s-au produs din cauzele stipulate la pct. 5 a), b), c) furnizorii sînt exoneraţi de sancţionare prin reducerea tarifului, însă sînt obligaţi să întreprindă toate măsurile pentru reluarea cît mai urgentă a alimentării consumatorilor cu energie electrică.
VII. Reducerea tarifului şi plata compensaţiilor
    23. Reducerile tarifare, prevăzute de  pct. 18, pct. 19, pct. 20 se calculează de către  Agenţie pentru fiecare an de activitate şi se iau în consideraţie la stabilirea noilor tarife la energia electrică.
    24. Plata compensaţiilor se va efectua în termen de 15 zile lucrătoare după depunerea de către consumator/solicitant a unei cereri scrise  în adresa unităţii de distribuţie/furnizorului. 
    25. Consumatorii care dispun de echipamente de măsurare intelectuale, ce permit înregistrarea duratei şi numărului de întreruperi, vor folosi înregistrările acestor echipamente pentru argumentarea cererii de restituire a prejudiciilor morale şi materiale suportate în urma prestării serviciilor necalitative.
    26. Compensaţiile calculate pot fi achitate consumatorilor sau pot fi considerate ca plată în avans pentru următoarea perioadă de facturare.
    27.  Prejudiciile morale şi/sau materiale suportate de consumatori în urma prestării serviciilor necalitative vor fi restituite de unităţile de distribuţie/furnizori în conformitate cu prevederile legislaţiei civile şi/sau clauzele contractuale. 
    28. Situaţiile legate de încălcarea parametrilor de calitate a energiei electrice, care au dus la defectarea aparatelor electrice ale consumatorilor, vor fi înregistrate şi soluţionate în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului RM nr. 1194 din 22 noiembrie 2005.
    29. Valoarea compensaţiilor achitate consumatorilor de către unitatea de distribuţie/furnizor nu se consideră cheltuieli justificate ale unităţii de distribuţie/furnizorului şi nu se includ în tariful la energia electrică.
VIII. Prevederi speciale
    30. Unitatea de distribuţie/Furnizorul este obligat să înregistreze toate cererile, sesizările, solicitările  legate de indicatorii de calitate a serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi să prezinte anual sau în alţi termeni stabiliţi de Agenţie rapoarte privind calitatea serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. Rapoartele se vor întocmi în conformitate cu forma stabilită în Anexă.
    31. Unitatea de distribuţie/Furnizorul este obligat să aducă la cunoştinţa consumatorilor săi cerinţele privind calitatea serviciului de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate prin afişarea extraselor din Capitolele III, IV, V ale Regulamentului  în toate oficiile sale comerciale.
    32. În planurile de investiţii unităţile de distribuţie vor prevedea instalarea sistemelor noi de telemecanică şi semnalizare de la distanţă, cît şi restabilirea sistemelor existente.  
    33. Agenţia va monitoriza respectarea calităţii serviciului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice de către unităţile de distribuţie/furnizori şi va lua măsurile de rigoare în limita împuternicirilor sale stabilite prin Lege. 
    34. Rezultatele analizei rapoartelor anuale cu privire la calitatea serviciilor vor fi publicate pe pagina WEB a Agenţiei.  
    35. Unităţile de distribuţie/Furnizorii vor asigura păstrarea datelor necesare calculării indicatorilor de continuitate pe o durată de 6 ani.
    36. Reducerile de tarif prevăzute la pct. 18 vor fi aplicate de Agenţie începînd cu anul 2010, în baza valorilor indicatorilor, obţinute în anul 2009.
Anexa
    anexa