HGA1252/2008
ID intern unic:  329715
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1252
din  10.11.2008
cu privire la aprobarea Reglementării tehnice
„Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor”
Publicat : 21.11.2008 în Monitorul Oficial Nr. 208-209     art Nr : 1273     Data intrarii in vigoare : 21.05.2010
    Abrogată prin HG8 din 20.01.16, MO20-24/29.01.16 art.20


    MODIFICAT

    HG632 din 11.09.15, MO258-261/18.09.15 art.723

    NOTĂ:
   
În Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor" cuvintele „Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova” se substituie cu cuvintele „Nomenclaturii combinate a mărfurilor” prin HG632 din 11.09.15, MO258-261/18.09.15 art.723


    În temeiul Legii nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.141-145, art.566), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor”(se anexează).
    2. Prezenta Hotărîre intră în vigoare la 18 luni din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    3. La intrarea în vigoare a Reglementării tehnice „Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor”, din Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat, supuse certificării conformităţii obligatorii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1469 din 30 decembrie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr. 1-4, art.14), cu modificările şi completările ulterioare, poziţia tarifară 8428 10 (numărul de ordine 182) se exclude.

    PRIM-MINISTRU                                                        Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Prim-viceprim-ministru,
    ministrul economiei şi comerţului                                 Igor Dodon

    Nr.1252. Chişinău, 10 noiembrie 2008.

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului
nr. 1252 din 10 noiembrie 2008

REGLEMENTAREA TEHNICĂ
“Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor”
    Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor de plasare pe piaţă a ascensoarelor” este elaborată în scopul armonizării legislaţiei naţionale în domeniu cu Directiva 95/16/CE a Parlamentului şi Consiliului European din 29 iunie 1995 de apropiere a legislaţiilor statelor-membre referitor la ascensoare, publicată în Jurnalul Oficial nr. L 213 din 7 septembrie 1995 (CELEX 31995L0016).
I. Domeniul de aplicare
    1. Prezenta Reglementare tehnică stabileşte condiţiile de plasare pe piaţă a ascensoarelor care deservesc în mod permanent clădiri şi construcţii, precum şi a componentelor de securitate care se utilizează la astfel de ascensoare, specificate în anexa nr. 1 la prezenta Reglementare tehnică.
    2. În sensul prezentei Reglementări tehnice, “ascensorul” reprezintă o instalaţie de ridicat staţionară, cu funcţionare periodică, care transportă pe verticală, între staţii fixe, în cabina ghidată pe glisiere rigide, verticale sau înclinate maximum cu 15 grade faţă de verticală, fiind destinat transportului de:
    a) persoane;
    b) persoane şi mărfuri;
    c) mărfuri exclusiv, dacă există acces la suportul de transportare, adică dacă o persoană poate intra fără dificultate şi dacă este echipat cu elemente de comandă amplasate în interiorul suportului de transportare sau în raza de acţiune a unei persoane aflate în interiorul acestuia.
    3. Ascensoarele care se deplasează de-a lungul unei curse fixe, chiar dacă nu se deplasează de-a lungul unor ghidaje rigide, se încadrează în domeniul prezentei Reglementări tehnice.
    4. Prevederile prezentei Reglementări tehnice nu se aplică:
    a) ascensoarelor a căror viteză nu depăşeşte 0,15 m/sec.;
    b) ascensoarelor special proiectate şi construite pentru uz militar sau pentru poliţie şi ordine publică;
    c) ascensoarelor care echipează puţurile de mină;
    d) mecanismelor şi instalaţiilor de ridicat pentru teatre;
    e) ascensoarelor instalate în mijloace de transport;
    f) ascensoarelor conectate la utilaje şi destinate pentru accesul la postul de lucru, inclusiv la puncte de întreţinere şi de inspecţie a echipamentelor tehnice;
    g) trenurilor cu cremalieră şi pinion;
    h) ascensoarelor utilizate pe şantierele de construcţii, destinate ridicării persoanelor sau persoanelor şi mărfurilor;
    i) ascensoarelor pentru desfăşurarea activităţilor lucrative;
    î) cablurilor, inclusiv cablurilor pentru funiculare;
    j) ascensoarelor şi componentelor de securitate destinate acestora, care au fost fabricate, plasate pe piaţă şi puse în funcţiune înainte de data intrării în vigoare a prezentei Reglementări tehnice.
II. Termeni şi definiţii
    5. În sensul prezentei Reglementări tehnice, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:
    a) ascensor model – ascensor reprezentativ al cărui dosar tehnic de fabricaţie stabileşte modul în care vor fi satisfăcute cerinţele esenţiale de securitate pentru ascensoarele derivate din ascensorul model, definit prin parametri obiectivi şi care utilizează componente de securitate identice;
    b) montatorul unui ascensor – persoana juridică care îşi asumă responsabilitatea montării şi plasării pe piaţă a ascensorului, aplică marca naţională de conformitate SM şi întocmeşte declaraţia de conformitate;
    c) plasarea pe piaţă a ascensorului – se efectuează atunci cînd montatorul pune pentru prima dată ascensorul la dispoziţia utilizatorului;
    d) producătorul componentelor de securitate – persoana juridică care îşi asumă responsabilitatea proiectării şi fabricării componentelor de securitate, aplică marca naţională de conformitate SM şi întocmeşte declaraţia de conformitate;
    e) punere în funcţiune – procesul de verificare a fiabilităţii şi securităţii tehnice a componentelor de securitate a ascensorului, prin care se constată gradul de finalizare a lucrărilor de montare şi prima utilizare a produsului pe teritoriul Republicii Moldova de către utilizatorul final;
    f) suport de transportare (cabina) – o parte componentă a ascensorului destinată pentru transportarea (ridicarea sau coborîrea) persoanelor şi/sau mărfurilor.
III. Condiţii de plasare pe piaţă
    6. Se admite plasarea pe piaţă şi punerea în funcţiune:
    a) a ascensoarelor din domeniul de aplicare a prezentei Reglementări numai în condiţiile în care nu pun în pericol sănătatea sau securitatea persoanelor sau, după caz, securitatea proprietăţii, dacă sînt montate şi întreţinute în mod corespunzător şi utilizate conform destinaţiei;
    b) a componentelor de securitate, prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta Reglementare tehnică, asupra cărora se extind prevederile prezentei Reglementări tehnice numai în cazul în care ascensoarele în care vor fi montate acestea nu pun în pericol sănătatea sau securitatea persoanelor ori, după caz, securitatea proprietăţii, atunci cînd sînt montate şi întreţinute în mod corespunzător şi sînt utilizate conform destinaţiei.
    7. Persoana responsabilă pentru efectuarea lucrărilor în clădire sau pentru construcţie, precum şi montatorul ascensorului trebuie să se informeze reciproc cu privire la acţiunile necesare şi, totodată, trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru asigurarea unei bune funcţionări şi utilizări în condiţii de siguranţă a ascensorului.
    8. Puţurile prevăzute pentru ascensoare nu trebuie să conţină cabluri, conducte sau fitinguri, altele decît cele necesare pentru funcţionarea şi securitatea ascensorului.
    9. Autorităţile administraţiei publice pot reglementa cerinţe specifice de protecţie a sănătăţii şi integrităţii fizice a persoanelor care pun în funcţiune sau utilizează ascensoare. Respectivele reglementări nu trebuie să conţină modificări care contravin prevederilor prezentei Reglementări tehnice.
    10. În cadrul tîrgurilor, expoziţiilor sau demonstraţiilor, ascensoarele ori componentele de securitate care nu sînt conforme cu reglementările în vigoare pot fi expuse cu condiţia ca un anunţ vizibil să indice clar că astfel de ascensoare sau componente de securitate nu sînt conforme şi nu pot fi puse în vînzare pînă cînd nu sînt aduse în conformitate cu prezenta Reglementare tehnică, de către montatorul ascensorului, producătorul componentelor de securitate sau de reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova, după caz. În timpul demonstraţiilor se vor lua măsuri corespunzătoare de securitate pentru a se asigura protecţia sănătăţii şi integrităţii fizice a persoanelor.
    11. Ascensoarele, reglementate de prezenta Reglementare tehnică, trebuie să satisfacă cerinţele esenţiale de fiabilitate şi de securitate care le sînt aplicabile, conform anexei nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
    12. Componentele de securitate, reglementate de prezenta Reglementare tehnică, trebuie să satisfacă cerinţele esenţiale de fiabilitate şi de securitate care le sînt aplicabile, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică, sau să permită ascensoarelor în care sînt montate acestea să satisfacă cerinţele esenţiale menţionate.
    13. La montarea ascensoarelor în clădiri şi construcţii, organismul desemnat şi Inspectoratul instalaţii sub presiune şi mecanisme de ridicat trebuie să verifice respectarea cerinţelor prevăzute de actele normative şi documentele normativ-tehnice de profil.
    14. În cazul în care riscurile posibile pentru ascensoare, prevăzute în anexa nr.2 la prezenta Reglementare tehnică, sînt reglementate integral sau parţial de acte normative specifice, prezenta Reglementare tehnică nu se aplică sau aplicarea acesteia încetează la data intrării în vigoare a respectivelor acte normative specifice.
    15. Nu poate fi interzisă, limitată sau împiedicată plasarea pe piaţă ori punerea în funcţiune a ascensoarelor şi componentelor de securitate care sînt conforme prevederilor prezentei Reglementări tehnice.
    16. Nu poate fi interzisă, limitată sau împiedicată plasarea pe piaţă a componentelor care, pe baza declaraţiei emise de producător ori de reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi încorporate într-un ascensor din domeniul de aplicare a prezentei Reglementări tehnice.
IV. Prezumţia conformităţii
    17. Se consideră că sînt respectate cerinţele esenţiale prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică şi se admite plasarea pe piaţă şi punerea în funcţiune a ascensoarelor şi a componentelor de securitate, dacă poartă marca naţională de conformitate SM, aplicată de un producător sau reprezentant autorizat al acestuia, stabilit pe teritoriul Republicii Moldova, care semnifică conformitatea produsului cu cerinţele esenţiale aplicabile, inclusiv cu procedurile pentru evaluarea conformităţii, şi dacă sînt însoţite de declaraţia de conformitate.
    18. Se consideră că ascensoarele respectă cerinţele esenţiale, dacă sînt construite conform prevederilor standardelor naţionale conexe, inclusiv:
    standardelor europene armonizate, adoptate în calitate de standarde naţionale;
    standardelor naţionale aplicabile domeniului, în cazul în care nu sînt adoptate standardele europene armonizate.
    Lista standardelor naţionale conexe aplicabile ascensoarelor şi componentelor de securitate se avizează de Organismul Naţional de Standardizare, se actualizează şi se aprobă de autoritatea de reglementare în acest domeniu şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    Pentru exploatarea ascensoarelor se utilizează documentul NRS 35-03-60:2003 „Regulile de construire şi exploatare inofensivă a ascensoarelor”, cu modificările ulterioare.
    19. Se consideră că componentele de securitate, construite conform prevederilor standardelor naţionale conexe, sînt potrivite pentru ca un ascensor, în care acestea sînt corect montate, să fie conform cu cerinţele esenţiale aplicabile.
V. Proceduri de evaluare a conformităţii
    20. Înainte de plasarea pe piaţă a componentelor de securitate prevăzute în anexa nr.1 la prezenta Reglementare tehnică, producătorul unei componente de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, cu sediul în Republica Moldova, trebuie:
    a) fie să înainteze modelul componentei de securitate pentru efectuarea examinării de tip, conform prevederilor capitolului I din anexa nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică, precum şi pentru verificări ale procesului de producţie de către un organism desemnat, conform prevederilor anexei nr. 5 la prezenta Reglementare tehnică;
    fie să înainteze modelul componentei de securitate pentru efectuarea examinării de tip, conform prevederilor capitolului I din anexa nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică, şi să aplice un sistem de asigurare a calităţii, conform prevederilor anexei nr. 6 la prezenta Reglementare tehnică, pentru verificarea produsului;
    fie să aplice un sistem de asigurare a calităţii conform prevederilor anexei nr. 7 la prezenta Reglementare tehnică;
    b) să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare componentă de securitate şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate care să conţină informaţiile prevăzute la capitolul I din anexa nr.3 la prezenta Reglementare tehnică, ţinînd cont de prevederile aplicabile, după caz, conform anexelor nr. 5, 6 sau 7 la prezenta Reglementare tehnică;
    c) să păstreze o copie a declaraţiei de conformitate timp de 10 ani de la data la care a fost fabricată ultima componentă de securitate.
    21. Înainte de plasare pe piaţă, un ascensor trebuie supus uneia dintre următoarele proceduri:
    a) fie, în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor model, supus examinării de tip prevăzute la capitolul II din anexa nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică tehnică, acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicîndu-se:
    inspecţia finală prevăzută în anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică; sau
    sistemul de asigurare a calităţii produsului pentru ascensor, prevăzut în anexa nr. 9 la prezenta Reglementare tehnică; sau
    sistemul de asigurare a calităţii producţiei, prevăzut în anexa nr. 10 la prezenta Reglementare tehnică.
    Procedurile pentru fazele de proiectare şi de construcţie, pe de o parte, şi cele pentru fazele de montare şi încercare, pe de altă parte, pot fi efectuate la acelaşi ascensor;
    b) fie, în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor-model, supus examinării de tip prevăzute la capitolul II din anexa nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică, acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicîndu-se:
    inspecţia finală prevăzută în anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică; sau
    sistemul de asigurare a calităţii produsului pentru ascensor, prevăzut în anexa nr. 9 la prezenta Reglementare tehnică; sau
    sistemul de asigurare a calităţii producţiei, prevăzut în anexa nr. 10 la prezenta Reglementare tehnică;
    c) fie, în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor model pentru care a fost implementat un sistem de asigurare a calităţii, potrivit prevederilor din anexa nr. 11 la prezenta Reglementare tehnică, cu o examinare suplimentară a proiectului, în situaţia în care proiectul nu este conform în totalitate cu standardele prevăzute la pct.18 al prezentei Reglementări tehnice, acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicîndu-le:
    inspecţia finală prevăzută în anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică; sau
    sistemul de asigurare a calităţii produsului pentru ascensor, prevăzut în anexa nr. 9 la prezenta Reglementare tehnică;
    sistemul de asigurare a calităţii producţiei, prevăzut în anexa nr. 10 la prezenta Reglementare tehnică;
    d) fie verificării unităţii de produs, prevăzute în anexa nr. 12 la prezenta Reglementare tehnică;
    e) fie aplicarea sistemului de asigurare a calităţii, conform prevederilor din anexa nr.11 la prezenta Reglementare tehnică, cu o examinare suplimentară a proiectului, în situaţia în care proiectul nu este conform în totalitate cu standardele prevăzute la pct.18 al prezentei Reglementări tehnice.
    În cazurile prevăzute la lit. a), b) şi c) de la pct.21 ale prezentei Reglementări tehnice, persoana responsabilă de proiectare trebuie să furnizeze persoanei responsabile de construcţie, montaj şi încercări toate documentele şi informaţiile necesare, astfel încît aceste lucrări să se poată efectua în condiţii de siguranţă absolută.
    22. În toate cazurile prevăzute la pct.21 al prezentei Reglementări tehnice, montatorul ascensorului trebuie:
    a) să aplice marca naţională de conformitate SM pe ascensor şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate care să conţină informaţiile specificate la capitolul II din anexa nr. 3 la prezenta Reglementare tehnică, luînd în considerare prevederile aplicabile, după caz, conform anexelor nr. 8, 9, 10, 11 sau 12 la prezenta Reglementare tehnică;
    b) să păstreze o copie a declaraţiei de conformitate timp de 10 ani de la data la care ascensorul a fost plasat pe piaţă.
    23. În cazul în care asupra ascensoarelor şi componentelor de securitate se extind şi alte reglementări legale, care se referă la alte cerinţe şi care, de asemenea, prevăd aplicarea mărcii naţionale de conformitate SM, acest marcaj trebuie să indice conformitatea ascensorului sau a componentei de securitate cu prevederile tuturor reglementărilor legale aplicabile.
    24. Dacă nici montatorul ascensorului, nici producătorul componentei de securitate şi nici reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică cu sediul în Republica Moldova, nu au îndeplinit obligaţiile care le revin, conform prevederilor pct. 20-22 ale prezentei Reglementări tehnice, obligaţiile în cauză revin oricărei alte persoane care plasează pe piaţă ascensorul sau componenta de securitate. Aceleaşi obligaţii revin şi unei persoane care fabrică pentru propriul uz ascensorul sau componenta de securitate.
    25. Conţinutul şi forma de prezentare a certificatului de conformitate sînt stabilite de Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii, fiind expuse în anexa nr. 13 la prezenta Reglementare tehnică.
    Documentele şi corespondenţa aferente procedurilor de evaluare a conformităţii se redactează în limba de stat.
VI. Criterii pentru organismele de evaluare
a conformităţii
    26. În Republica Moldova, în domeniul ascensoarelor şi al componentelor de securitate, organismele de certificare şi laboratoarele de încercări se desemnează de către Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii, la propunerea organului public central abilitat cu funcţii de reglementare în acest domeniu, conform actelor legislative în vigoare.
    27. Sînt recunoscute, în vederea desemnării, organismele care îndeplinesc criteriile prevăzute în Legea nr.186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor.
    28. Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii va aproba, va actualiza periodic şi va publica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova listele organismelor de certificare şi laboratoarelor de încercări desemnate.
    29. În cazul nerespectării de către organismul de evaluare a conformităţii desemnat a cerinţelor şi regulilor Sistemului Naţional de Evaluare a Conformităţii, autorizaţia de desemnare se suspendă sau se retrage în conformitate cu Legea nr.186-XV din 24 aprilie 2003.
VII. Regulile de aplicare a mărcii naţionale de conformitate
    30. Înainte de plasare pe piaţă, ascensoarele şi componentele de securitate, care se utilizează la ascensoare, trebuie să poarte marca naţională de conformitate SM, în corespundere cu Legea nr. 186-XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţii produselor, care atestă conformitatea acestora cu prevederile prezentei Reglementări tehnice, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformităţii descrise în capitolul V al prezentei Reglementări tehnice.
    31. Simbolul grafic şi dimensiunile mărcii naţionale de conformitate SM trebuie să corespundă prevederilor Regulilor referitoare la procedurile de evaluare a conformităţii produselor industriale din domeniul reglementat şi de aplicare şi utilizare a mărcii naţionale de conformitate SM, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 395 din 17 aprilie 2006.
    32. Marca naţională de conformitate SM se aplică în mod vizibil, lizibil şi durabil direct pe fiecare cabină de ascensor şi pe fiecare componentă de securitate, prevăzută în anexa nr.1 la prezenta Reglementare tehnică sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe o etichetă aplicată în mod nedetaşabil pe componenta de securitate.
    33. Este interzisă aplicarea pe ascensoare sau pe componentele de securitate a unor marcaje asemănătoare cu marca naţională de conformitate SM, care pot fi confundate cu aceasta. Oricare alt marcaj poate fi aplicat pe ascensoare sau pe componenta de securitate, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea mărcii naţionale de conformitate SM să nu fie reduse.
VIII. Supravegherea pieţei
    34. Supravegherea pieţei se efectuează în numele statului de către autorităţile competente abilitate prin lege preponderent asupra produselor plasate pe piaţă. Supravegherea pieţei se efectuează inclusiv prin controale selective.
    35. Autoritatea de supraveghere a pieţei privind corespunderea ascensoarelor şi componentelor de securitate prevederilor prezentei Reglementări tehnice este Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase.
    36. În cazul în care se constată că, pentru ascensoare şi componentele de securitate plasate pe piaţă şi/sau puse în funcţiune, nu se respectă prevederile prezentei Reglementări tehnice, autoritatea de supraveghere a pieţei aplică măsuri conform legislaţiei în vigoare.
    37. Încălcarea dispoziţiilor prezentei Reglementări tehnice atrage după sine răspunderea disciplinară, civilă, administrativă sau penală, după caz, conform legislaţiei în vigoare.

Anexa nr. 1
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

LISTA COMPONENTELOR DE SECURITATE
    1. Dispozitiv de zăvorîre a uşilor de palier.
    2. Dispozitive de preîntîmpinare a căderii, prevăzute în anexa nr. 2 pct. 8 subpct. 2) la prezenta Reglementare tehnică, pentru a împiedica căderea cabinei sau mişcarea ei necontrolată în sus.
    3. Limitatoare de viteză.
    4. Tampoane (amortizoare):
    a) cu înmagazinarea energiei:
        neliniare;
        cu amortizarea mişcării de revenire;
    b) cu disiparea energiei.
    5. Dispozitive de securitate montate pe circuitele hidraulice care sînt utilizate pentru împiedicarea căderii cabinei.
    6. Contacte electrice de securitate (întrerupător de securitate) care conţin componente electronice.

    Anexa nr. 2
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

CERINŢE ESENŢIALE
de fiabilitate şi de securitate la proiectarea şi construirea
ascensoarelor şi componentelor de securitate
Dispoziţii preliminare
    1. Cerinţele esenţiale de fiabilitate şi securitate se aplică ascensoarelor sau componentelor de securitate numai în cazul în care prezintă risc la utilizare, conform destinaţiei stabilite de montatorul ascensorului sau de producătorul componentelor de securitate.
    2. Cerinţele esenţiale de fiabilitate şi de securitate conţinute în prezenta Reglementare tehnică sînt obligatorii. Ascensoarele sau componentele de securitate trebuie proiectate şi construite astfel încît să se atingă obiectivele prezentelor cerinţe esenţiale.
    3. Producătorul componentelor de securitate, precum şi montatorul ascensorului au obligaţia să efectueze o analiză de risc în vederea identificării riscurilor care corespund produselor respective, fiind obligaţi să proiecteze şi să construiască produsele avînd în vedere această analiză.
I. Generalităţi
    1. Сlădirile şi construcţiile la care se utilizează ascensoare se consideră obiecte industriale periculoase şi ele cad, în mod obligatoriu, sub incidenţa Legii nr. 803-XIV din 11 februarie 2000 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase.
    Stabilirea parametrilor tehnici de securitate şi reglementarea normativă de securitate la proiectarea, construcţia, fabricarea, montarea, exploatarea şi reconstrucţia ascensoarelor ţine de competenţa organului abilitat în domeniul securităţii industriale.
    2. Suport de transportare
    Suportul de transport al fiecărui ascensor trebuie să fie o cabină. Cabina trebuie proiectată şi construită astfel încît să asigure spaţiul şi rezistenţa corespunzătoare numărului maxim de persoane şi sarcinii nominale a ascensorului stabilite de producător.
    În cazul ascensoarelor destinate transportului de persoane, dacă dimensiunile lor permit acest lucru, cabina trebuie proiectată şi construită astfel încît caracteristicile sale structurale să nu obstrucţioneze sau să împiedice accesul şi utilizarea de către persoanele cu disabilităţi şi să permită efectuarea oricăror modificări, necesare facilitării utilizării ascensorului de către astfel de persoane.
    3. Mijloace de suspendare şi de susţinere
    Mijloacele de suspendare şi/sau de susţinere a cabinei, accesoriile, precum şi orice elemente terminale ale acestora trebuie să fie stabilite şi proiectate astfel încît să asigure un nivel corespunzător de siguranţă totală şi să minimalizeze riscul căderii cabinei, luînd în considerare condiţiile de exploatare, materialele utilizate, precum şi condiţiile de fabricaţie.
    În cazul în care se utilizează cabluri sau lanţuri pentru suspendarea cabinei, trebuie să existe cel puţin două cabluri sau lanţuri independente, fiecare cu sistemul propriu de ancorare. Astfel de cabluri şi lanţuri nu trebuie să aibă îmbinări sau matisiri, cu excepţia cazurilor în care acestea sînt necesare pentru fixare sau pentru formarea unui ocheţ.
    4. Controlul sarcinii (inclusiv depăşirea vitezei)
    1) Ascensoarele trebuie proiectate, construite şi montate astfel încît să fie împiedicată pornirea normală, în cazul în care sarcina nominală este depăşită.
    2) Ascensoarele trebuie să fie dotate cu un limitator de viteză. Această cerinţă nu se extinde asupra ascensoarelor la care, prin concepţia sistemului de acţionare, nu este posibilă depăşirea vitezei.
    3) Ascensoarele rapide trebuie dotate cu un dispozitiv pentru controlul şi limitarea vitezei.
    4) Ascensoarele puse în mişcare prin roţi de fricţiune trebuie să fie proiectate astfel încît să asigure stabilitatea cablurilor de tracţiune pe roata de fricţiune.
    5. Troliu
    1) Toate ascensoarele pentru persoane trebuie să aibă propriul troliu de intervenţie. Această cerinţă nu se extinde asupra ascensoarelor la care contragreutăţile sînt înlocuite cu o a doua cabină.
    2) Montatorul ascensorului trebuie să se asigure că troliul ascensorului şi dispozitivele anexe ale unui ascensor nu sînt accesibile decît pentru lucrări de întreţinere şi în cazuri de urgenţă.
    6. Comenzi
    1) Comenzile date ascensoarelor, destinate utilizării de către persoane cu handicap neînsoţite, trebuie să fie proiectate şi amplasate în mod corespunzător.
    2) Funcţia comenzilor trebuie indicată clar.
    3) Circuitele de apel ale unui grup de ascensoare pot fi separate sau interconectate.
    4) Echipamentele electrice trebuie instalate şi conectate astfel încît:
    să fie exclusă orice confuzie cu circuitele care nu au legătură directă cu ascensorul;
    alimentarea cu energie să poată fi comutată sub sarcină;
    mişcările ascensorului să fie dependente de contactele electrice de siguranţă printr-un circuit electric de siguranţă separat;
    o defecţiune a instalaţiei electrice să nu conducă la o situaţie periculoasă.
II. Riscuri posibile pentru ascensoare
    7. Riscuri pentru persoanele aflate în afara cabinei
    1) Ascensorul trebuie proiectat şi construit astfel încît să se asigure că spaţiul în care se deplasează cabina să nu fie accesibil decît pentru lucrări de întreţinere şi în cazuri de urgenţă. Funcţionarea ascensorului trebuie oprită înainte ca o persoană să aibă acces în acel spaţiu.
    2) Ascensorul trebuie proiectat şi construit astfel încît să se elimine riscul de lovire atunci cînd cabina este în una dintre poziţiile sale extreme.
    Acest obiectiv se realizează cu ajutorul unui spaţiu liber sau al unui refugiu dincolo de poziţiile extreme ale cabinei.
    Totuşi, în anumite cazuri, în special la clădirile existente în care această condiţie este imposibil de îndeplinit, se pot adopta alte măsuri corespunzătoare pentru evitarea acestui risc, după ce a fost obţinută aprobarea specială.
    3) Intrarea şi ieşirea din cabină trebuie să fie dotate cu uşi de acces la palier avînd o rezistenţă mecanică corespunzătoare condiţiilor de utilizare.
    În timpul funcţionării normale un dispozitiv de zăvorîre a uşilor trebuie să împiedice:
    mişcarea cabinei, comandată sau necomandată, dacă toate uşile de acces la palier nu sînt închise şi zăvorîte;
    deschiderea unei uşi de acces la palier, atunci cînd cabina încă se deplasează şi nu se află într-o zonă prevăzută pentru oprire.
    Totuşi, sînt permise mişcări de aducere a cabinei la nivelul palierului, în situaţia în care uşile de acces la palier sînt deschise, numai în zone specificate, cu condiţia ca viteza de deplasare să fie controlată.
    8. Riscuri pentru persoanele aflate în cabină
    1) Cabinele ascensoarelor trebuie complet înconjurate de pereţi plini, cu podele şi tavane închise, cu excepţia orificiilor pentru ventilaţie şi a uşilor pe toată lungimea. Uşile cabinei trebuie să fie proiectate şi montate astfel încît cabina să nu se poată deplasa, cu excepţia mişcărilor de aducere la nivelul palierului, menţionate la pct. 7 subpct. 3) alin. trei din prezenta anexă, dacă uşile nu sînt închise, şi să se oprească în cazul în care uşile se deschid.
    Uşile cabinei trebuie să rămînă închise şi zăvorîte în cazul opririi între două niveluri, acolo unde există un risc de cădere în spaţiul dintre cabină şi puţ.
    2) Ascensorul trebuie să fie dotat cu dispozitive care să împiedice căderea liberă sau deplasarea necontrolată a cabinei, în cazul unei întreruperi de curent sau al defectării componentelor.
    Dispozitivul care împiedică căderea liberă a cabinei (paracăzător) trebuie să fie independent de mijloacele de suspendare a cabinei.
    Acest dispozitiv trebuie să poată opri cabina la sarcina sa nominală şi la viteza maximă stabilită de montatorul ascensorului. Orice oprire produsă de acest dispozitiv nu trebuie să producă o decelerare dăunătoare pentru persoanele din interiorul cabinei, oricare ar fi condiţiile de încărcare.
    3) Tampoanele trebuie montate între partea inferioară a puţului şi podeaua cabinei. În acest caz, spaţiul liber menţionat la pсt. 7 subpct. 2) din prezenta anexă trebuie măsurat cu tampoanele complet comprimate.
    Această cerinţă nu se aplică ascensoarelor la care, datorită concepţiei sistemului de acţionare, cabina nu poate intra în spaţiul liber menţionat la pct. 7 subpct. 2) din prezenta anexă.
    4) Ascensoarele trebuie proiectate şi construite astfel încît să nu poată fi puse în mişcare dacă dispozitivul menţionat la pct. 8 subpct. 2) din prezenta anexă nu se află într-o poziţie de funcţionare.
    9. Alte riscuri
    1) Uşile de acces la palier şi uşile de la cabină sau ansamblul celor două uşi, în cazul în care acestea sînt automate, trebuie să fie prevăzute cu un dispozitiv care să evite riscul strivirii atunci cînd acestea sînt în mişcare.
    2) Uşile de acces la palier, dacă sînt prevăzute să contribuie la protecţia clădirii împotriva incendiilor, inclusiv uşile care au elemente din sticlă, trebuie să fie rezistente la foc, din punctul de vedere al integrităţii şi al caracteristicilor referitoare la izolaţie (pentru oprirea răspîndirii flăcărilor) şi la transmiterea căldurii prin radiaţie termică.
    3) Contragreutăţile trebuie să fie montate astfel încît să se evite orice risc de lovire cu cabina sau de cădere pe aceasta.
    4) Ascensoarele trebuie să fie echipate cu mijloace care să permită scoaterea şi evacuarea oamenilor blocaţi în cabină.
    5) Cabinele trebuie să fie dotate cu mijloace de comunicaţie cu dublu sens, care să permită legătura permanentă cu echipa de intervenţie rapidă.
    6) Ascensoarele trebuie să fie proiectate şi construite astfel încît, în cazul în care temperatura din camera troliului depăşeşte limita maximă stabilită de montator, acestea să poată efectua pînă la capăt mişcarea aflată în curs, comandată, şi să refuze comenzi noi.
    7) Cabinele trebuie proiectate şi fabricate astfel încît să se asigure o ventilaţie suficientă pentru pasageri, chiar în cazul unei opriri de durată mai lungă.
     8) Cabina trebuie iluminată adecvat în timpul exploatării sau cînd se deschide uşa; de asemenea, cabina trebuie să fie prevăzută cu sistem de iluminat de urgenţă.
    9) Mijloacele de comunicaţie prevăzute la pct. 9 subpct. 5) din prezenta anexă şi sistemul de iluminat de urgenţă prevăzut la pct. 9 subpct. 8) din prezenta anexă trebuie proiectate şi fabricate astfel încît să funcţioneze chiar în lipsa alimentării normale cu energie. Perioada de funcţionare a acestora trebuie să fie suficient de îndelungată pentru a permite efectuarea procedurii de salvare în condiţii normale.
    10) Circuitele de comandă ale ascensorului, care pot fi folosite în caz de incendiu, trebuie să fie proiectate şi fabricate astfel încît să se împiedice oprirea ascensoarelor la anumite niveluri şi să permită comandarea prioritară a ascensorului de către echipele de salvare.
III. Marcare
    10. Pe fiecare cabină trebuie aplicată o placă vizibilă care să indice în mod clar:
    denumirea sau marca comercială a întreprinderii producătoare;
    sarcina nominală în kilograme;
    numărul maxim de pasageri care pot fi transportaţi;
    numărul şi data fabricării ascensorului.
    Placa trebuie montată pe cabină astfel încît să fie vizibilă după instalarea ascensorului.
    11. În cazul în care ascensorul este proiectat astfel încît să permită oamenilor blocaţi în cabină să iasă fără ajutor din exterior, instrucţiunile necesare acestei operaţiuni trebuie să fie afişate în mod clar şi într-un loc vizibil în cabină.
IV. Instrucţiuni de utilizare
    12. Componentele de securitate trebuie să fie însoţite de un manual de instrucţiuni redactat în limba de stat, astfel încît asamblarea, conectarea, reglarea şi întreţinerea să poată fi efectuate eficient şi fără riscuri.
    13. Fiecare ascensor trebuie să fie însoţit de o documentaţie întocmită de către montator în limba de stat. Documentaţia trebuie să conţină cel puţin:
    instrucţiuni care vor cuprinde planurile şi diagramele necesare pentru utilizare în condiţii normale, pentru întreţinere, inspecţie, reparaţie, verificări periodice şi manevre de salvare, conform pct. 9 subpct. 4) din prezenta anexă;
    un registru în care se notează reparaţiile şi, după caz, verificările periodice.

Anexa nr. 3
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

I. CONŢINUTUL DECLARAŢIEI DE CONFORMITATE
PENTRU COMPONENTELE DE SECURITATE
    Declaraţia de conformitate trebuie să conţină următoarele informaţii:
    denumirea şi adresa producătorului de componente de securitate (numele de firmă, adresa completă);
    denumirea şi adresa reprezentantului autorizat, după caz, cu indicarea numelui de firmă şi adresei producătorului de componente de securitate;
    descrierea componentei de securitate, detalii asupra tipului sau seriei şi numărul seriei de fabricaţie, dacă există;
    funcţia de securitate a componentei de securitate;
    anul fabricaţiei componentei de securitate;
    toate prevederile importante cu care componenta de securitate este conformă;
    referirea la standardele naţionale conexe (armonizate) utilizate, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a efectuat examinarea de tip, în conformitate cu prevederile pct.20  lit.a) alin. unu şi doi din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
referirea la certificatul pentru examinarea de tip, emis de către un organism desemnat, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a efectuat verificarea producţiei, în conformitate cu prevederile pct. 20 lit.a) alin. doi din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a verificat sistemul de asigurare a calităţii aplicat de producător, în conformitate cu prevederile  pct. 20 lit.a) alin. trei din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
    identificarea persoanei semnatare, împuternicită să acţioneze în numele producătorului componentelor de securitate sau al reprezentantului autorizat al acestuia, stabilit în Republica Moldova.
    Declaraţia trebuie redactată în limba de stat, împreună cu manualul de instrucţiuni prevăzut la pct.12 din anexa nr.2 la prezenta Reglementare tehnică şi să fie tipărită la maşină.
II. CONŢINUTUL DECLARAŢIEI DE CONFORMITATE
PENTRU ASCENSOARELE  MONTATE

    Declaraţia de conformitate trebuie să conţină următoarele informaţii:
    denumirea şi adresa montatorului ascensorului (numele de firmă şi adresa completă);
    descrierea ascensorului, detalii asupra tipului sau seriei, numărul seriei de fabricaţie şi adresa unde a fost montat ascensorul;
anul montării ascensorului;
    toate prevederile importante cu care ascensorul este conform;
    referire la standardele naţionale conexe utilizate, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a efectuat examinarea de tip a ascensorului, în conformitate cu prevederile pct. 21 lit. a) şi b) din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
referire la certificatul de examinare de tip, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a efectuat verificarea ascensorului, în conformitate cu prevederile pct. 21 lit. d) din prezenta  Reglementare tehnică, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a efectuat inspecţia finală a ascensorului, în conformitate cu prevederile pct. 21 lit. a), b) şi c) din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
    denumirea, adresa şi numărul de identificare a organismului desemnat care a inspectat sistemul de asigurare a calităţii, aplicat de montator în conformitate cu prevederile pct. 21 lit. a), b), c) şi e) din prezenta Reglementare tehnică, după caz;
    identificarea persoanei semnatare, împuternicită să acţioneze în numele montatorului ascensorului.
    Prezenta declaraţie trebuie redactată în limba de stat, împreună cu manualul de instrucţiuni prevăzut la pct. 12 din anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică  şi să fie tipărită la maşină.

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE (Model)

    nr.__________                                     din _____

    __________________________________________________
                 (denumirea producătorului, adresa, telefon, fax)
    în persoana_______________________________________
                           (funcţia, numele, prenumele conducătorului)
    declară pe propria răspundere că produsul ___________________________________________
                                                                                    (denumirea, tipul, marca, codul produsului,
    _____________________________________________________________________________
    informaţia privind fabricarea în serie sau la un lot de produse (numărul şi mărimea lotului, numărul de fabricaţie,
    _______________________________________________________________________________
    denumirea şi numărul documentului care însoţeşte produsele/facturii, contractului, certificatului de calitate/,
     denumirea producătorului, ţării etc.),

    la care se referă prezenta declaraţie nu pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor, nu produce
    impact asupra mediului înconjurător şi este în conformitate cu următoarele reglementări tehnice sau standarde:
    ______________________________________________________________________________
                    (indicativul reglementărilor tehnice sau standardelor cu specificarea punctelor acestor documente normative,
                                       care stabilesc cerinţe pentru produsele respective)

    Declaraţia este întocmită în baza
    _____________________________________________________________________________
       (informaţia despre documentele în baza cărora a fost întocmită prezenta declaraţie de conformitate)

    Informaţie suplimentară___________________________

    Conducătorul organizaţiei
      _____________________     _____________________
          (semnătura)                                              (numele, prenumele)

    L.Ş.

Anexa nr. 4
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”


EXAMINAREA DE TIP
(MODULUL B)

    I. Examinarea de tip pentru componente de securitate
    1. Examinarea de tip este partea procedurii prin care un organism desemnat constată şi atestă faptul că un exemplar reprezentativ din componentele de securitate va permite ascensorului în care este corect montată să satisfacă cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică.
    2. Cererea pentru efectuarea examinării de tip se înaintează de către producătorul componentei de securitate sau de către reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică cu sediul în Republica Moldova, unui organism desemnat, ales de către acesta.
    Cererea pentru examinarea de tip trebuie să cuprindă următoarele:
    a) numele şi adresa producătorului de componente de securitate şi, dacă cererea este înaintată de către reprezentantul autorizat al acestuia, numele şi sediul acestuia din urmă şi adresa spaţiilor de producţie pentru componentele de securitate;
    b) o declaraţie scrisă, potrivit căreia aceeaşi cerere nu a mai fost înaintată nici unui alt organism desemnat;
    c) documentaţia tehnică, prevăzută la pct. 3 alin.doi din prezenta anexă.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    Solicitantul pune la dispoziţia organismului de certificare desemnat un exemplar reprezentativ din componenta de securitate (în continuare – tip). Organismul desemnat poate să solicite un număr rezonabil de astfel de componente, dacă acestea sînt necesare pentru realizarea programului de încercări.
    3. Documentaţia tehnică trebuie să permită evaluarea conformităţii şi să se poată verifica dacă se utilizează componente de securitate adecvate, pentru ca ascensorul în care sînt corect montate să fie conform prevederilor prezentei Reglementări tehnice.
    În măsura în care este necesar pentru evaluarea conformităţii, documentaţia tehnică trebuie să cuprindă următoarele:
    a) o descriere generală a componentei de securitate, inclusiv domeniul de utilizare (în special limitele de viteză, sarcină şi putere) şi condiţiile (în special, medii explozive şi expunerea la medii periculoase);
    b) desenele de execuţie, planurile de fabricaţie şi schemele componentelor, subansamblurilor şi circuitelor;
    c) descrieri şi explicaţii necesare pentru înţelegerea desenelor şi schemelor menţionate mai sus şi a modului de exploatare a produsului;
    d) lista standardelor conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale, aplicate integral sau parţial, precum şi descrieri ale soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, în cazul în care nu s-au aplicat aceste standarde;
    e) rezultatele calculelor de proiectare şi ale verificărilor efectuate;
    f) rapoarte de încercări eliberate de laboratoarele de încercări;
    g) un exemplar al instrucţiunilor de montare pentru componentele de securitate;
    h) măsurile luate în faza de fabricaţie pentru a asigura conformitatea producţiei de serie a componentelor de securitate cu componenta de securitate examinată.
    4. Organismul desemnat are următoarele obligaţii:
    a) să examineze documentaţia tehnică, să verifice dacă tipul de produs a fost fabricat în conformitate cu documentaţia tehnică şi să identifice elementele care au fost proiectate conform prevederilor din standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, precum şi componentele care au fost proiectate fără a ţine cont de prevederile standardelor respective;
    b) să efectueze sau să solicite efectuarea examinărilor corespunzătoare şi a încercărilor necesare pentru a verifica dacă soluţiile adoptate de producătorul componentelor de securitate respectă cerinţele esenţiale ale prezentei Reglementări tehnice, în cazul în care nu s-au aplicat standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate a produsului respectiv cu cerinţele esenţiale stabilite în prezenta Reglementare tehnică, permiţîndu-i componentei de securitate să îşi îndeplinească funcţiile, dacă este corect montată în ascensor;
    c) să efectueze sau să solicite efectuarea examinărilor corespunzătoare şi a încercărilor necesare pentru a verifica dacă standardele conexe au fost într-adevăr aplicate, în cazul în care producătorul a optat pentru aplicarea standardelor conexe ce conferă prezumţia de conformitate a produsului cu cerinţele esenţiale respective;
    d) să convină cu solicitantul asupra locului şi timpului cînd vor fi efectuate examinările şi încercările necesare.
    5. Dacă tipul reprezentativ al componentei de securitate respectă prevederile prezentei Reglementări tehnice, aplicabile acestuia, organismul desemnat trebuie să elibereze solicitantului, în termen ce nu va depăşi 30 de zile, un certificat de examinare de tip.
    Certificatul de examinare de tip trebuie să conţină:
    a) denumirea şi adresa producătorului componentelor de securitate;
    b) concluziile examinării;
    c) condiţiile pentru valabilitatea numitului certificat;
    d) date speciale necesare identificării tipului de produs aprobat;
    e) perioada de valabilitate a certificatului (minimum 5 ani).
    Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii, alte organisme desemnate pot obţine, la solicitare, o copie a certificatului şi, în temeiul unei cereri motivate, o copie a documentaţiei tehnice, precum şi rapoarte ale examinărilor, calculelor şi încercărilor efectuate.
    Dacă organismul desemnat refuză unui producător certificarea unui tip de produs, acesta trebuie să justifice detaliat, în scris, solicitantului acest refuz, în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    Refuzul privind certificarea unui tip, poate fi contestat în instanţa de judecată în condiţiile legii.
    6. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, în termen ce nu va depăşi 5 zile, trebuie să informeze organismul desemnat, care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare de tip, asupra tuturor modificărilor, chiar de natură minoră, pe care le-a efectuat sau intenţionează să le efectueze în componenta de securitate certificată, inclusiv noi extinderi sau variante nespecificate în dosarul tehnic original (vezi pct.3 lit.a) din prezenta anexă) ).
    Organismul desemnat trebuie să examineze modificările şi, dacă aceste modificări afectează conformitatea cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică sau cu condiţiile prevăzute pentru utilizarea produsului, acesta va fi supus unei certificări suplimentare, care se efectuează sub forma unei completări la certificatul iniţial de examinare de tip, în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    7. Fiecare organism de certificare desemnat trebuie să transmită Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii, pentru evidenţă, copii de pe certificatele de examinare de tip, precum şi de pe anexele şi/sau completările acestora, în termen de pînă la 10 zile de la data emiterii lor, şi să informeze, la solicitare, celelalte organisme desemnate despre certificatele emise şi completările la acestea, precum şi despre certificatele de examinare de tip retrase.
    8. Certificatele de examinare de tip, dosarele şi corespondenţa aferente procedurilor de examinare de tip trebuie redactate în limba de stat.
    9. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să păstreze, împreună cu documentaţia tehnică, copiile certificatelor de examinare de tip emise şi ale completărilor acestora, o perioadă de 10 ani de la data fabricării ultimei componente de securitate.
    În situaţia în care nici producătorul componentelor de securitate şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în Republica Moldova, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, documentaţia tehnică revine importatorului componentei de securitate.
II. Examinarea de tip pentru ascensoare
    1. Examinarea de tip este partea procedurii prin care un organism desemnat constată şi atestă faptul că un ascensor model sau un ascensor pentru care nu există dispoziţii de modificare sau completare, satisface cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
    2. Cererea pentru efectuarea examinării de tip se înaintează de către montatorul ascensorului unui organism desemnat, ales de acesta.
    Cererea pentru examinarea de tip trebuie să cuprindă următoarele:
    a) numele şi adresa montatorului ascensorului;
    b)  o declaraţie scrisă, potrivit căreia aceeaşi cerere nu a mai fost înaintată nici unui alt organism desemnat;
    c) documentaţia tehnică, prevăzută la pct. 3 alin.doi din prezenta anexă;
    d) detalii asupra locului unde poate fi examinat ascensorul model; ascensorul model supus examinării trebuie să poată deservi cel puţin trei niveluri (sus, intermediar şi jos).
    3. Documentaţia tehnică trebuie să permită o evaluare a conformităţii ascensorului cu prevederile prezentei Reglementări tehnice şi o înţelegere a proiectului şi a funcţionării ascensorului.
    În măsura în care este necesar pentru evaluarea conformităţii, documentaţia tehnică trebuie să cuprindă următoarele:
    a) o descriere generală a modelului reprezentativ de ascensor; documentaţia tehnică trebuie să indice în mod clar toate extinderile sau variantele posibile ale modelului reprezentativ de ascensor, care este supus examinării;
    b) desene de execuţie şi planuri de fabricaţie sau diagrame;
    c)  cerinţele esenţiale luate în considerare şi soluţiile adoptate pentru a le satisface, de exemplu, standardele naţionale conexe;
    d)  o copie a declaraţiei de conformitate a componentei de securitate utilizate de producătorul ascensorului;
    e)  rezultatele oricăror încercări sau calcule efectuate ori subcontractate de  către producător;
    f) un exemplar de instrucţiuni de exploatare a ascensorului;
    g) măsurile luate în faza de montare pentru a asigura că producţia în serie de ascensoare este conformă cu prevederile prezentei Reglementări tehnice.
    4. Organismul desemnat are următoarele obligaţii:
    a) să examineze documentaţia tehnică pentru a evalua în ce măsură pot fi îndeplinite obiectivele trasate;
    b) să examineze modelul reprezentativ de ascensor, pentru a verifica dacă acesta a fost fabricat conform documentaţiei tehnice;
    c) să efectueze sau să solicite efectuarea examinărilor corespunzătoare şi a încercărilor necesare pentru a verifica dacă soluţiile adoptate de montatorul ascensorului respectă cerinţele prezentei Reglementări tehnice şi permit ascensorului să fie conform acestor cerinţe.
    5. Dacă ascensorul model respectă prevederile prezentei Reglementări tehnice, aplicabile acestuia, organismul desemnat trebuie să elibereze solicitantului, în termen ce nu va depăşi 30 de zile, un certificat de examinare de tip.
    Certificatul de examinare de tip trebuie să conţină:
    a) denumirea şi adresa montatorului ascensorului;
    b) concluziile examinării;
    c) condiţiile pentru valabilitatea certificatului;
    d) date speciale necesare identificării tipului aprobat;
    e) perioada de valabilitate a certificatului (minimum 5 ani).
    Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii, alte organisme desemnate pot obţine o copie a certificatului şi, în temeiul unei cereri motivate, o copie a documentaţiei tehnice, a rapoartelor examinărilor, calculelor şi încercărilor efectuate.
    Dacă organismul desemnat refuză unui producător certificarea unui tip de produs, acesta trebuie să prezinte în scris solicitantului refuzul argumentat, în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    În cazul în care unui montator de ascensoare i se refuză certificarea unui tip de produs, acesta poate face apel la Organismul Naţional de Evaluare a Conformităţii, instanţa judecătorească competentă, în condiţiile legii.
    6. Montatorul ascensorului, în termen ce nu va depăşi 5 zile, trebuie să informeze organismul de certificare desemnat, care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare de tip, asupra tuturor modificărilor, chiar de natură minoră, pe care le-a efectuat sau intenţionează să le efectueze la ascensorul aprobat, inclusiv noi extinderi sau variante nespecificate în dosarul tehnic original. Dacă aceste modificări afectează conformitatea cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică sau cu condiţiile prevăzute pentru utilizarea produsului, acesta va fi supus certificării suplimentare, care se efectuează sub forma unei completări la certificatul iniţial de examinare de tip, în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    7. Fiecare organism de certificare desemnat trebuie să transmită Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii, pentru evidenţă, copii de pe certificatele de examinare de tip, precum şi de pe anexele şi/sau completările acestora, de pe certificatele de examinare de tip anulate, în termen de pînă la 10 zile de la data emiterii lor.
    8. Certificatele de examinare de tip, dosarele tehnice şi corespondenţa aferente procedurilor de examinare de tip trebuie redactate în limba de stat.
    9. Montatorul ascensorului trebuie să păstreze, împreună cu documentaţia tehnică, copiile certificatelor de examinare de tip emise şi ale completărilor acestora o perioadă de cel puţin 10 ani de la data fabricării ultimului ascensor, conform modelului reprezentativ de ascensor.

Anexa nr. 5
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

CONFORMITATEA CU TIPUL DE PRODUS
(MODULUL C)
    Modulul C descrie etapele prin care producătorul sau reprezentantul său asigură şi declară, pe propria răspundere, că produsele respective sînt conforme cu tipul de produs indicat în certificatul de examinare de tip şi sînt respectate cerinţele din prezenta Reglementare tehnică, aplicabilă acestor produse.
    Modulul C se referă la etapa de producere şi urmează doar după modulul B.
    1. Conformitatea cu tipul de produs este partea procedurii prin care producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia asigură şi declară că componentele de securitate sînt conforme tipului descris în certificatul de examinare de tip şi, totodată, asigură şi declară că satisfac cerinţele prezentei Reglementări tehnice, aplicabile acestora, şi că vor permite ascensorului în care sînt montate corect să satisfacă cerinţele esenţiale ale prezentei Reglementări tehnice. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare componentă de securitate şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate.
     2. Producătorul componentelor de securitate trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie să asigure conformitatea componentelor de securitate fabricate cu tipul de produs aprobat, aşa cum este descris în certificatul de examinare de tip, şi cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice, aplicabile acestora.
     3. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să păstreze o copie a declaraţiei de conformitate o perioadă de minimum 10 ani de la data fabricării ultimei componente de securitate.
    4. În cazul în care nici producătorul şi nici reprezentantul său nu au sediul în Republica Moldova, obligaţia de a deţine şi a pune la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, documentaţia tehnică revine importatorului.
    5. Organismul desemnat, ales de producător, trebuie să efectueze sau să solicite efectuarea verificărilor pe o componentă de securitate la intervale stabilite în mod aleatoriu. Trebuie să se examineze un eşantion adecvat dintre componentele de securitate finite, prelevat de către organismul desemnat de certificare, şi să se efectueze încercările corespunzătoare prevăzute în standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate a produsului respectiv cu cerinţele esenţiale, sau să se efectueze încercări cu efect echivalent, pentru a verifica conformitatea procesului de fabricaţie cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice. În cazul în care una sau mai multe dintre componentele de securitate verificate nu sînt conforme cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică, organismul desemnat trebuie, în timp ce nu va depăşi 15 zile, să indice producătorului ca acesta să ia măsurile necesare pentru înlăturarea neconformităţilor.
    Toate organismele desemnate, responsabile de efectuarea acestei proceduri, trebuie să convină de comun acord asupra elementelor care urmează a fi luate în considerare atunci cînd verifică componentele de securitate, ţinînd seama de caracteristicile esenţiale ale componentelor de securitate prevăzute în anexa nr.1 la prezenta Reglementare tehnică.
    În procesul de fabricaţie, producătorul trebuie să aplice numărul de identificare a organismului desemnat, sub răspunderea acestui organism.
    6. Documentaţia şi corespondenţa aferente procedurilor pentru verificările la intervale stabilite în mod aleatoriu la pct. 5 din prezenta anexă trebuie întocmite în limba de stat.

Anexa nr. 6
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUSULUI
(MODULUL E)
    Modulul E se referă la etapa de producere şi, de regulă, urmează după modulul B.
    1. Asigurarea calităţii produsului este procedura prin care producătorul componentelor de securitate care îndeplineşte prevederile pct. 2 din prezenta anexă asigură şi declară, pe propria răspundere, că componentele de securitate sînt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare de tip, eliberat conform modulului B, şi satisfac cerinţele din prezenta Reglementare tehnică, aplicabile acestora, şi, totodată, asigură şi declară că componenta de securitate va permite ascensorului în care este montată corect să satisfacă cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
    Producătorul componentei de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare componentă de securitate şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate. Sub marca naţională de conformitate SM trebuie plasat numărul de identificare a organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat, responsabil de evaluarea iniţială şi periodică, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    2. Pentru inspecţia finală şi încercarea componentei de securitate, producătorul trebuie să aplice un sistem al calităţii, certificat conform prevederilor pct. 3 din prezenta anexă, care urmează a fi supus verificării periodice, conform prevederilor pct.4 din prezenta anexă.
    3. Sistemul calităţii
    1) Producătorul componentei de securitate solicită unui organism de certificare a sistemelor calităţii, ales de către acesta, evaluarea propriului sistem al calităţii pentru componentele de securitate care fac obiectul evaluării.
    Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
    a) toate informaţiile necesare pentru componentele de securitate avute în vedere;
    b) documentaţia privind sistemul calităţii;
    c) documentaţia tehnică a componentelor de securitate aprobate şi un exemplar al certificatului de examinare de tip.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    2) În cadrul sistemului calităţii se efectuează examinarea fiecărei componente de securitate şi încercările corespunzătoare, prevăzute în standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, sau încercări echivalente, pentru a garanta conformitatea componentelor de securitate cu cerinţele esenţiale ale prezentei Reglementări tehnice.
    Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către producătorul componentelor de securitate trebuie să fie perfectate într-un dosar sistematizat sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să asigure o înţelegere uniformă a programelor, planurilor, instrucţiunilor şi înregistrărilor privind calitatea.
    Documentaţia privind sistemul de asigurare a calităţii trebuie să conţină, în special, o descriere adecvată:
    a) a obiectivelor privind calitatea şi structura organizatorică a întreprinderii, a responsabilităţilor şi atribuţiilor conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea componentelor de securitate;
    b) a examinărilor şi încercărilor care vor fi efectuate după fabricaţie;
    c) a mijloacelor de verificare a funcţionării eficiente a sistemului calităţii;
    d) a înregistrărilor privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
    3) Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze sistemul calităţii, pentru a stabili dacă acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 3 subpct.2) din prezenta anexă. Aceasta trebuie să presupună conformitatea cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001, ţinînd cont de caracteristicile specifice ale componentelor de securitate.
    Echipa de evaluare trebuie să dispună de specialişti cu experienţă în evaluarea procesului tehnologic de fabricare a ascensorului respectiv. Procedura de evaluare trebuie să includă o inspecţie la locurile de fabricaţie ale producătorului de componente de securitate.
    Decizia echipei de evaluare trebuie să fie adusă la cunoştinţa producătorului componentelor de securitate în termen ce nu va depăşi 30 zile. Aceasta trebuie să conţină concluziile evaluării şi decizia motivată privind certificarea sau refuzul de certificare a sistemului calităţii, sub răspunderea organismului de certificare respectiv în ceea ce priveşte veridicitatea deciziei adoptate.
    4) Producătorul componentelor de securitate se angajează să îndeplinească obligaţiile aferente sistemului calităţii, conform certificării iniţiale, şi să menţină acest sistem la un nivel corespunzător şi eficient.
    Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, în termen ce nu va depăşi
    5 zile, trebuie să informeze organismul de certificare care a certificat sistemul calităţii asupra oricărei intenţii de actualizare sau modificare a acestui sistem.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat satisface în continuare cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă sau dacă este necesară o reevaluare a acestuia.
    Decizia de evaluare motivată, care conţine concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţă producătorului componentelor de securitate în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    4. Evaluarea periodică a sistemului calităţii sub răspunderea unui organism de certificare a sistemelor de calitate desemnat
    1) Scopul evaluării periodice a sistemului calităţii este confirmarea faptului că producătorul componentelor de securitate îşi îndeplineşte în mod adecvat obligaţiile aferente sistemului certificat al calităţii.
    2) Producătorul componentelor de securitate trebuie să permită accesul organismului desemnat pentru efectuarea evaluărilor periodice (inspecţiei) în încăperile de producţie, de control, încercare, depozitare şi să pună la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare, în special:
    a) documentaţia privind sistemul calităţii;
    b) documentaţia tehnică;
    c) înregistrările privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de încercări, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
    3) Organismul desemnat trebuie să efectueze evaluări periodice pentru a se asigura că producătorul componentelor de securitate aplică şi menţine la un nivel adecvat sistemul calităţii. Organismul desemnat trebuie să emită producătorului componentelor de securitate, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare periodică, care va conţine rezultatele, concluziile şi recomandările de rigoare privind sistemul calităţii.
    Evaluarea periodică se efectuează o dată în an.
    4) Suplimentar la evaluările periodice prevăzute la pct. 4 subpct. 3) din prezenta anexă, organismul desemnat, la solicitarea organelor de supraveghere şi control, poate face evaluări inopinate la locurile unde se fabrică componentele de securitate. Cheltuielile aferente evaluărilor inopinate le suportă autoritatea de control care a solicitat evaluarea respectivă.
    În cadrul acestor evaluări, organismul desemnat are dreptul să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor pentru verificarea funcţionării corecte a sistemului calităţii, dacă consideră necesar. Organismul desemnat prezintă producătorului componentelor de securitate, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare periodică a sistemului calităţii şi, dacă s-au efectuat încercări, un raport al încercărilor.
    5) Producătorul componentelor de securitate trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, pe o perioadă de 10 ani de la data fabricării ultimei componente de securitate, următoarele documente:
    a) documentaţia menţionată la pct. 3 subpct. 1) lit. c) din prezenta anexă;
    b) documentele de actualizare sau modificare a sistemului calităţii, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) alin. doi din prezenta anexă;
    с) deciziile şi rapoartele organismului desemnat, prevăzute la pct. 3 subpct. 4), pct. 4 subpct.3) şi subpct. 4) din prezenta anexă.
    5. Fiecare organism desemnat prezintă Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii copii ale certificatelor privind sistemul calităţii, eliberate sau retrase, în termen de pînă la 10 zile de la data emiterii acestora.

Anexa nr. 7
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

ASIGURAREA TOTALĂ A CALITĂŢII
(MODULUL H)
    1. Asigurarea totală a calităţii este procedura prin care producătorul componentelor de securitate care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2 din prezenta anexă asigură şi declară că componentele de securitate supuse evaluării sînt conforme cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, aplicabile acestora, şi că o componentă de securitate instalată corect pe un ascensor îi permite acestuia să se conformeze cerinţelor din prezenta Reglementare tehnică. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare componentă de securitate şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate. Marca naţională de conformitate trebuie să fie însoţită de numărul de identificare a organismului desemnat, responsabil pentru evaluare iniţială şi periodică, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    2. Producătorul trebuie să aplice un sistem al calităţii certificat în fazele de proiectare, fabricaţie, control intern şi încercare finală a componentelor de securitate, conform prevederilor pct. 3 din prezenta anexă. Sistemul calităţii certificat este supus evaluării periodice sub responsabilitatea organismului de certificare a sistemului calităţii desemnat, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    3. Sistemul calităţii
    1) Producătorul solicită unui organism de certificare desemnat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calităţii.
    Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
    a) toate informaţiile necesare pentru componentele de securitate avute în vedere;
    b) documentaţia privind sistemul calităţii.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    2) Sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea componentelor de securitate cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice şi să permită ascensoarelor în care au fost corect montate să fie conforme acestor cerinţe.
    Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către producător trebuie să fie perfectate într-un dosar sistematizat sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să permită o interpretare uniformă a programelor, planurilor, instrucţiunilor şi înregistrărilor privind calitatea.
    Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină o descriere adecvată:
    a) a obiectivelor privind calitatea şi structura organizatorică a întreprinderii, a responsabilităţilor şi atribuţiilor conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte proiectarea, fabricarea şi calitatea componentelor de securitate;
    b) a specificaţiilor tehnice de proiectare, inclusiv a standardelor aplicate, a mijloacelor utilizate pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor esenţiale stabilite în prezenta Reglementare tehnică, în cazul în care nu se aplică integral prevederile standardelor ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică;
    c) a tehnicilor de control şi verificare a proiectului, a proceselor şi acţiunilor sistematice care vor fi utilizate pentru proiectarea componentelor de siguranţă supuse evaluării;
    d) a procesului de fabricaţie corespunzător, a tehnicilor de control şi asigurare a calităţii, precum şi a proceselor şi acţiunilor sistematice care vor fi utilizate;
    e) a examinărilor şi încercărilor ce se vor efectua înainte, în timpul şi după procesul de fabricaţie, precum şi a frecvenţei efectuării acestora;
    f) a înregistrărilor privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de încercări, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.;
    g) a mijloacelor de verificare permanentă a nivelului calităţii stabilite privind proiectarea şi produsul în sine, precum şi a funcţionării eficiente a sistemului calităţii.
    3) Organismul de certificare a sistemului calităţii trebuie să evalueze sistemul calităţii, pentru a determina dacă acesta corespunde cerinţelor menţionate la pct.3 subpct.2) din prezenta anexă. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001, ţinînd cont de specificul componentelor de securitate pentru care este aplicat.
    Echipa de evaluare trebuie să dispună de specialişti cu experienţă în evaluarea procesului tehnologic de fabricare a ascensorului respectiv. Procedura de evaluare trebuie să includă o evaluare la locul unde se fabrică componentele de securitate.
    Organismul de certificare a sistemului calităţii ia o decizie cu privire la corespunderea sistemului calităţii cerinţelor standardului internaţional ISO 9001 şi aduce la cunoştinţă producătorului componentelor de securitate decizia sa în termen ce nu va depăşi 30 zile. Comunicarea va conţine concluziile examinării şi decizia motivată privind certificarea sau refuzul de certificare a sistemului calităţii, sub răspunderea organismului de certificare a sistemului calităţii privind veridicitatea deciziei adoptate.
    4) Producătorul componentelor de securitate se angajează să îndeplinească obligaţiile aferente sistemului calităţii, conform certificării, şi să menţină acest sistem la un nivel corespunzător şi eficient.
    Producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică cu sediul în Republica Moldova, în termen ce nu va depăşi 5 zile, trebuie să informeze organismul de certificare a sistemelor calităţii desemnat, care a certificat sistemul calităţii, despre orice intenţii de actualizare sau modificare a acestui sistem.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii evaluează modificările propuse şi decide dacă sistemul calităţii modificat satisface în continuare cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă sau dacă este necesară o reevaluare a acestuia.
    Decizia de evaluare motivată, care va conţine concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţă producătorului în termen ce nu va depăşi 5 zile.
    4. Evaluarea periodică a sistemului calităţii sub răspunderea organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat
    1) Scopul evaluării periodice a sistemului calităţii este confirmarea faptului că producătorul îşi îndeplineşte în mod adecvat obligaţiile aferente sistemului calităţii certificat.
    2) Producătorul componentelor de securitate trebuie să permită accesul reprezentanţilor organismului de certificare a sistemelor de calitate desemnat pentru efectuarea evaluărilor (inspecţiei) în încăperile de proiectare, producţie, control intern, încercare şi depozitare a produselor respective şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în mod special:
    a) documentaţia privind sistemul calităţii;
    b) înregistrările privind calitatea, prevăzute în faza de proiectare a sistemului calităţii, cum ar fi: rezultatele analizelor, calculelor, încercărilor etc.;
    c) înregistrările privind calitatea, prevăzute în faza de producere din sistemul calităţii, cum ar fi: rapoartele de încercări, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
    3) Organismul de certificare desemnat trebuie să efectueze evaluări periodice pentru a se asigura că producătorul componentelor de securitate menţine la un nivel adecvat sistemul calităţii. Organismul de certificare trebuie să elibereze producătorului de componente de securitate un raport de evaluare în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    Evaluările periodice se efectuează o dată în an.
    4) Suplimentar la evaluările periodice prevăzute la pct. 4 subpct. 3) din prezenta anexă, organismul de certificare, la solicitarea organelor de supraveghere şi control, poate face inspecţii inopinate la sediul producătorului. Cheltuielile aferente evaluărilor inopinate le suportă organul de supraveghere şi control care a solicitat evaluarea respectivă. În timpul acestor inspecţii, organismul de certificare are dreptul, cu argumentările de rigoare, să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor pentru verificarea funcţionării corecte a sistemului calităţii. Organismul de certificare trebuie să emită şi să transmită producătorului componentelor de securitate, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare şi, dacă s-au efectuat încercări, un raport de încercări.
    5. Producătorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică cu s Republica Moldova, trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, pe o perioadă de 10 ani de la data fabricării ultimei componente de securitate, următoarele documente:
    a) documentaţia menţionată la pct. 3 subpct. 1) lit. c) din prezenta anexă;
    b) documentele de actualizare sau modificare a sistemului calităţii, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) alin. doi din prezenta anexă;
    c) deciziile şi rapoartele eliberate de organismul de certificare desemnat, prevăzute la pct. 3 subpct. 4), pct.4 subpct. 3) şi 4 subpct. 4) din prezenta anexă.
    6. Fiecare organism de certificare a sistemului calităţii desemnat prezintă Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii copiile certificatelor privind sistemele calităţii, eliberate sau retrase, în termen de pînă la 10 zile de la data eliberării acestora.
    7. Toate dosarele şi corespondenţa aferente procedurilor de asigurare a calităţii trebuie redactate în limba de stat.

            Anexa nr. 8
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

 INSPECŢIA FINALĂ
    1. Inspecţia finală este procedura prin care montatorul ascensorului, care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2 din prezenta anexă, asigură şi declară că ascensorul care a fost plasat pe piaţă satisface cerinţele din prezenta Reglementare tehnică. Montatorul ascensorului trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM în cabina fiecărui ascensor şi întocmeşte în scris o declaraţie de conformitate.
    2. Montatorul ascensorului trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că ascensorul care a fost plasat pe piaţă este conform cu ascensorul model descris în certificatul de examinare de tip, precum şi că este conform cerinţelor esenţiale de fiabilitate şi de securitate aplicabile acestuia.
    3. Montatorul ascensorului trebuie să păstreze o copie a declaraţiei de conformitate şi a certificatului de inspecţie finală, menţionat la pct. 6 din prezenta anexă, timp de 10 ani de la data la care ascensorul a fost plasat pe piaţă.
    4. Un organism desemnat ales de montatorul ascensorului trebuie să efectueze sau să solicite efectuarea inspecţiei finale a ascensorului care va fi plasat pe piaţă. Urmează a fi efectuate încercările şi examinările corespunzătoare, definite în standardele conexe aplicabile ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică sau încercări cu efect echivalent, pentru a asigura conformitatea ascensorului cu cerinţele prevăzute în prezenta Reglementare tehnică. Aceste verificări şi încercări trebuie să prevadă, în special:
    a) examinarea documentaţiei pentru a verifica dacă ascensorul este conform cu modelul aprobat în conformitate cu capitolul II din anexa nr. 4 la prezenta Reglementare tehnică;
    b) funcţionarea ascensorului atît în gol, cît şi la sarcină maximă, pentru a se asigura că montarea şi funcţionarea componentelor de securitate sînt corecte (limitatoare de cursă, dispozitive de blocare etc.);
    c) funcţionarea ascensorului la sarcină maximă şi în gol, pentru a se asigura funcţionarea corectă a componentelor de securitate în caz de întrerupere a furnizării energiei;
    d) o încercare statică cu o sarcină egală cu de 1,25 ori faţă de sarcina nominală. Sarcina nominală trebuie să fie cea prevăzută la pct. 10 din anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
    După aceste încercări, organismul desemnat trebuie să verifice dacă nu a apărut nici o deformare sau deteriorare care ar putea periclita utilizarea în condiţii de siguranţă a ascensorului.
    5. Organismului desemnat trebuie să i se prezinte următoarele documente:
    desenul de ansamblu general al ascensorului;
    planurile şi diagramele necesare pentru inspecţia finală, în special, diagramele circuitelor de comandă;
    un exemplar al manualului de instrucţiuni prevăzut la pct. 12 din anexa nr. 2 din prezenta Reglementare tehnică.
    Organismul desemnat nu poate solicita planuri detaliate sau informaţii precise care nu sînt necesare pentru verificarea conformităţii ascensorului care urmează a fi plasat pe piaţă cu ascensorul model descris în declaraţia pentru examinarea de tip.
    6. Dacă ascensorul satisface prevederile prezentei Reglementări tehnice, organismul desemnat trebuie să aplice sau să impună aplicarea numărului său de identificare lîngă marca naţională de conformitate SM şi să întocmească un certificat de inspecţie finală, cu indicarea verificărilor şi încercărilor efectuate.
    Organismul desemnat trebuie să completeze paginile corespunzătoare din registrul prevăzut la pct. 13 din anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
    Dacă organismul desemnat refuză să elibereze certificatul pentru inspecţia finală, acesta trebuie să prezinte detaliat motivele refuzului şi să recomande mijloacele prin care se poate obţine acceptarea. Dacă montatorul ascensorului solicită din nou efectuarea inspecţiei finale, acesta trebuie să înainteze solicitarea aceluiaşi organism desemnat.
    7. Certificatul pentru inspecţia finală, dosarele şi corespondenţa aferente procedurilor de acceptare vor fi întocmite sau traduse în limba de stat.

Anexa nr. 9
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUSULUI PENTRU
ASCENSOARE (MODULUL E)
    1. Asigurarea calităţii produsului este procedura prin care montatorul îndeplineşte prevederile pct. 2 din prezenta anexă, asigură şi declară că ascensoarele montate sînt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare de tip şi satisfac cerinţele din prezenta Reglementare tehnică, aplicabile acestora.
    Montatorul ascensorului trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare ascensor şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate. Marca naţională de conformitate SM trebuie să fie însoţită de numărul de identificare a organismului desemnat, care răspunde de evaluarea iniţială şi periodică, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    2. Montatorul ascensorului trebuie să aplice un sistem al calităţii aprobat, conform prevederilor pct. 3 din prezenta anexă, iar sistemul calităţii trebuie să fie supus evaluării periodice, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
     3. Sistemul calităţii
    1) Montatorul ascensorului solicită unui organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat, ales de el, evaluarea sistemului calităţii pentru ascensoarele care fac obiectul evaluării.
    Cererea pentru evaluarea sistemului de asigurare a calităţii trebuie să cuprindă:
    a) toate informaţiile necesare pentru ascensoarele respective;
    b) documentaţia privind sistemul de asigurare a calităţii;
    c) documentaţia tehnică aferentă ascensoarelor aprobate şi un exemplar al fiecărui certificat de examinare de tip.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    2) În cadrul sistemului calităţii se efectuează examinarea fiecărui ascensor şi încercările corespunzătoare prevăzute în standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale sau încercări cu efect echivalent, pentru a garanta conformitatea ascensorului cu cerinţele esenţiale ale prezentei Reglementări tehnice.
    Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către montatorul ascensorului trebuie perfectate într-un dosar sistematizat sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia aferentă sistemului calităţii trebuie să asigure o înţelegere uniformă a programelor, planurilor, instrucţiunilor şi înregistrărilor privind calitatea.
    Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină, în special, o descriere adecvată:
    a) a obiectivelor privind calitatea, a structurii organizatorice a întreprinderii, a responsabilităţilor şi atribuţiilor conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea ascensoarelor;
    b) a examinărilor şi încercărilor care vor fi efectuate înainte de plasare pe piaţă, inclusiv cel puţin a încercărilor prevăzute la pct. 4 lit. b) din anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică;
    c) a mijloacelor de verificare a funcţionării eficiente a sistemului calităţii;
    d) a înregistrărilor privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
    3) Organismul desemnat trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001, ţinînd cont de caracteristicile specifice ale ascensoarelor.
    Echipa de evaluare trebuie să dispună de specialişti cu experienţă în evaluarea tehnologiei ascensorului respectiv. Procedura de evaluare trebuie să includă o evaluare la montatorul ascensorului şi la locul unde se montează acesta.
    Decizia echipei de evaluare trebuie să fie adusă la cunoştinţa montatorului de ascensoare în termen ce nu va depăşi 30 zile. Aceasta trebuie să conţină concluziile evaluării şi decizia de evaluare motivată.
    4) Montatorul ascensorului se angajează să îndeplinească obligaţiile aferente sistemului aprobat al calităţii şi să menţină acest sistem la un nivel corespunzător şi eficient.
    Montatorul ascensorului, în termen ce nu va depăşi 5 zile, trebuie să informeze organismul desemnat, care a certificat sistemul calităţii, asupra oricărei intenţii de actualizare sau modificare a acestui sistem.
    Organismul desemnat trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat satisface în continuare cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă sau dacă este necesară o reevaluare a acestuia.
    Decizia motivată de evaluare, care conţine concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţă montatorului de ascensoare în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    4. Evaluarea periodică a sistemului calităţii sub răspunderea unui organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat.
    1) Scopul evaluării periodice a sistemului calităţii este confirmarea faptului că montatorul de ascensoare îşi îndeplineşte corect obligaţiile aferente sistemului certificat al calităţii.
    2) Montatorul de ascensoare trebuie să permită accesul organismului desemnat pentru efectuarea evaluării în incintele de control şi încercare şi să pună la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare, în special:
    a) documentaţia privind sistemul calităţii;
    b) documentaţia tehnică;
    c) înregistrările privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
    3) Organismul desemnat trebuie să efectueze evaluări periodice pentru a se asigura că montatorul menţine şi aplică sistemul calităţii şi să prezinte montatorului un raport de audit.
    4) Suplimentar la evaluările periodice prevăzute la pct. 4 subpct. 3) din prezenta anexă, organismul de certificare a sistemelor calităţii, la solicitarea organelor de control, poate face verificări inopinate la locurile unde sînt montate ascensoarele. Cheltuielile aferente evaluărilor inopinate le suportă autoritatea de control care a solicitat evaluarea respectivă.
    În cadrul acestor evaluări periodice, organismul desemnat are dreptul să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor pentru verificarea funcţionării corecte a sistemului calităţii, dacă se consideră necesar. Organismul desemnat prezintă producătorului, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare periodică a sistemului calităţii şi, dacă s-au efectuat încercări, un raport de încercări.
    5. Montatorul ascensorului trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia organelor de control, la solicitare, pe o perioadă de 10 ani de la data fabricării ultimului ascensor, următoarele documente:
    a) documentaţia menţionată la pct. 3 subpct. 1) lit. c) din prezenta anexă;
    b) documentele de actualizare a sistemului calităţii, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) alin. doi din prezenta anexă;
    c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) alin. patru, pct.4 subpct. 3) şi pct.4 subpct. 4) din prezenta anexă.
    6. Fiecare organism desemnat prezintă Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii copii ale certificatelor privind sistemul calităţii, eliberate sau retrase, în termen de pînă la 10 zile de la data emiterii acestora şi, la solicitare, comunică celorlalte organisme desemnate informaţii despre certificările privind sistemul calităţii, emise sau retrase.

Anexa nr. 10
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUCŢIEI
(MODULUL D)

    Modulul D se referă la etapa de producere.
    1. Asigurarea calităţii producţiei reprezintă partea procedurii prin care montatorul unui ascensor, care satisface obligaţiile ce îi revin conform prevederilor pct. 2 din prezenta anexă asigură şi declară, pe propria răspundere, că ascensoarele satisfac cerinţele din prezenta Reglementare tehnică aplicabile acestora.
    Montatorul ascensorului trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare ascensor şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate. Sub marca naţională de conformitate SM urmează a fi plasat numărul de identificare a organismului de certificare, responsabil de evaluarea iniţială şi periodică, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    2. Montatorul ascensorului trebuie să aplice un sistem al calităţii certificat pentru producerea, montarea, inspecţia finală şi încercările ascensorului, conform prevederilor pct. 3 din prezenta anexă. De asemenea, sistemul calităţii trebuie supus evaluării periodice sub răspunderea organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    3. Sistemul calităţii
    1) Montatorul unui ascensor trebuie să solicite unui organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem de calitate.
    Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
    a) toate informaţiile relevante despre ascensoare;
    b) documentaţia privind sistemul de asigurare a calităţii;
    c) documentaţia tehnică a tipului aprobat şi o copie a certificatului de examinare de tip.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    2) Sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea ascensoarelor cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică, aplicabile acestora. Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de montatorul ascensorului trebuie să fie perfectate într-un dosar sistematizat sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să permită o interpretare uniformă a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrărilor privind calitatea.
    Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină în special o descriere adecvată:
    a) a obiectivelor legate de calitate şi a structurii organizatorice a agentului economic, a responsabilităţilor şi atribuţiilor conducerii întreprinderii cu privire la calitatea ascensoarelor;
    b) a informaţiei despre procesul de producţie, a metodelor de control şi de asigurare a calităţii, precum şi a tehnicilor, proceselor şi măsurilor sistematice care vor fi aplicate;
    c) a examinărilor şi încercărilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi după montare; aceste încercări trebuie să cuprindă cel puţin încercările prevăzute la pct. 4 lit. b) din anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică;
    d) a înregistrărilor privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat etc.;
    e) a mijloacelor de verificare permanentă a nivelului calităţii cerute ascensorului şi a funcţionării eficiente a sistemului calităţii.
    3) Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă satisface cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001 adoptat pentru ascensor.
     Echipa de evaluare trebuie să dispună de specialişti cu experienţă în evaluarea tehnologiei ascensorului în cauză. Procedura de evaluare trebuie să includă o vizită de inspecţie la montator.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii ia decizia în privinţa corespunderii sistemului calităţii cu cerinţele standardului internaţional sus-numit şi aduce la cunoştinţa montatorului decizia sa în termen ce nu va depăşi 15 zile. Comunicarea va conţine concluziile examinării şi decizia motivată privind certificarea sau refuzul de certificare a sistemului calităţii, sub răspunderea organismului respectiv în ceea ce priveşte veridicitatea deciziei adoptate.
    4) Montatorul se angajează să îndeplinească obligaţiile aferente sistemului calităţii, aşa cum a fost certificat, şi să asigure că acesta este menţinut la un nivel corespunzător şi eficient.
Montatorul trebuie să informeze organismul desemnat, care a certificat sistemul calităţii, asupra oricărei intenţii de actualizare sau modificare a acestui sistem.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat va satisface în continuare cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă sau dacă este necesară o reevaluare a acestuia.
    Decizia motivată a Organismului de certificare a sistemelor calităţii, care va cuprinde şi concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţă montatorului în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    4. Evaluarea periodică a sistemului calităţii sub responsabilitatea organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat
    1) Scopul evaluării periodice a sistemului calităţii este confirmarea faptului că montatorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile aferente sistemului calităţii certificat.
    2) Montatorul trebuie să permită accesul organismului desemnat pentru efectuarea evaluărilor la locurile de fabricaţie, control, asamblare, instalare, încercări şi depozitare şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
    a) documentaţia privind sistemul calităţii;
    b) înregistrările privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de încercări, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat etc.
    3) Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să efectueze evaluări periodice pentru a se asigura că montatorul menţine şi aplică sistemul calităţii şi trebuie să emită montatorului, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare, care va conţine rezultatele, concluziile şi recomandările de rigoare privind sistemul calităţii.
    Evaluările periodice se efectuează o dată pe an.
    4) Suplimentar la evaluările periodice, organismul desemnat, la solicitarea organelor de supraveghere şi control, poate efectua evaluări inopinate ale sistemului calităţii certificat la sediul montatorului. Cheltuielile aferente evaluărilor inopinate le suportă autoritatea de control care a solicitat evaluarea respectivă.
    În cadrul acestor evaluări organismul menţionat are dreptul să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor pentru a verifica dacă sistemul calităţii funcţionează corect, dacă consideră necesar. Organismul respectiv trebuie să prezinte montatorului, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare şi, dacă s-au efectuat încercări, un raport de încercări.
    5. Montatorul trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, pentru o perioadă de 10 ani de la data la care a fost fabricat ultimul ascensor, următoarele documente:
    a) documentaţia menţionată la pct. 3 subpct. 1) lit. b) din prezenta anexă;
    b)  documentele de actualizare sau modificare a sistemului calităţii, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) din prezenta anexă;
    c) deciziile şi rapoartele organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat, prevăzute la pct. 3 subpct. 4) ultimul alineat, pct. 4 subpct. 3) şi 4 subpct. 4) din prezenta anexă.
    6. Fiecare organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat prezintă Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii copii ale certificatelor privind sistemele calităţii, eliberate sau retrase, în termen de pînă la 10 zile de la data eliberării acestora.
    7. Documentaţia şi corespondenţa aferente procedurilor pentru asigurarea calităţii trebuie întocmite sau traduse în limba de stat.

Anexa nr. 11
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

ASIGURAREA TOTALĂ A CALITĂŢII ASCENSOARELOR
(MODULUL H)

    1. Asigurarea totală a calităţii este procedura prin care montatorul de ascensoare, care îndeplineşte obligaţiile prevăzute la pct. 2 din prezenta anexă, asigură şi declară că ascensoarele supuse evaluării sînt conforme cu cerinţele esenţiale din prezenta Reglementare tehnică, aplicabile acestora.
    Montatorul ascensorului trebuie să aplice marca naţională de conformitate SM pe fiecare ascensor şi să întocmească în scris o declaraţie de conformitate. Sub marca naţională de conformitate SM este plasat numărul de identificare a organismului responsabil de evaluarea iniţială şi periodică, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    2. Montatorul de ascensoare trebuie să aplice un sistem al calităţii certificat pentru fazele de proiectare, fabricaţie, asamblare, montare, control intern şi încercări finale ale ascensoarelor, conform prevederilor pct. 3 din prezenta anexă. Sistemul calităţii certificat este supus evaluării periodice sub responsabilitatea organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat, conform prevederilor pct. 4 din prezenta anexă.
    3. Sistemul calităţii
    1) Montatorul ascensorului solicită unui organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem de calitate.
    Cererea pentru evaluarea sistemului calităţii trebuie să cuprindă:
    a) toate informaţiile necesare pentru ascensoare, în special informaţii care ajută la înţelegerea interconexiunii între proiect şi funcţionarea ascensorului şi la evaluarea conformităţii cu cerinţele esenţiale ale prezentei Reglementări tehnice;
    b) documentaţia privind sistemul calităţii.
    Termenul de examinare a cererii şi a materialelor prezentate nu va depăşi 10 zile.
    2) Sistemul calităţii trebuie să asigure conformitatea ascensoarelor cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice, aplicabile acestora.
    Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de către montatorul ascensorului trebuie să fie perfectate într-un dosar sistematizat sub formă de măsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
    Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să asigure o interpretare univocă a programelor, planurilor şi înregistrărilor privind calitatea.
    Documentaţia privind sistemul calităţii trebuie să conţină o descriere adecvată:
    a) a obiectivelor privind calitatea şi a structurii organizatorice a întreprinderii, a responsabilităţilor şi atribuţiilor conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte proiectarea şi calitatea ascensoarelor;
    b) a specificaţiilor tehnice de proiectare, inclusiv a standardelor conexe care vor fi aplicate şi a mijloacelor care vor fi utilizate pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor esenţiale stabilite în prezenta Reglementare tehnică, în cazul în care nu vor fi aplicate integral prevederile standardelor ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică;
    c) a tehnicilor de control şi verificare a proiectului, a proceselor şi acţiunilor sistematice care vor fi aplicate la proiectarea ascensoarelor supuse evaluării;
    d) a tehnicilor corespunzătoare de asamblare, montare şi control al calităţii, a proceselor şi acţiunilor sistematice care vor fi aplicate;
    e) a examinărilor şi încercărilor care vor fi efectuate pentru aprobarea furnizării de materiale, componente şi subansambluri;
    f) a examinărilor şi încercărilor care vor fi efectuate înainte (inspectarea condiţiilor de montare: puţul ascensorului, camera maşinii etc.), în timpul şi după montare (inclusiv cel puţin încercările prevăzute la pct. 4 lit. b) din anexa nr. 8 la prezenta Reglementare tehnică;
    g) a înregistrărilor privind calitatea: rapoartele de încercări, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.;
    h) a mijloacelor de urmărire a asigurării calităţii cerute în ceea ce priveşte proiectarea şi montajul, precum şi a funcţionării eficiente a sistemului calităţii.
    3) Inspectarea proiectului
    În cazul în care proiectul nu este în totalitate conform standardelor conexe, organismul desemnat trebuie să constate dacă proiectul este conform prevederilor prezentei Reglementări tehnice şi, dacă acesta este conform, eliberează montatorului un certificat de examinare a proiectului, indicînd durata de valabilitate a certificatului şi detalii necesare pentru identificarea proiectului aprobat.
    4) Evaluarea sistemului calităţii
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze sistemul calităţii pentru a stabili dacă acesta corespunde cerinţelor menţionate la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001, completat, după caz, pentru a ţine seama de caracteristicile specifice ascensoarelor pentru care este aplicat.
    În echipa de evaluare trebuie inclus cel puţin un membru cu experienţă în evaluarea procesului tehnologic de fabricare a ascensorului respectiv. Procedura de evaluare trebuie să prevadă o inspecţie la sediul montatorului şi la locul unde se montează ascensorul în cauză.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii aduce la cunoştinţa montatorului de ascensoare decizia sa. Comunicarea va conţine concluziile examinării şi decizia motivată.
    5) Montatorul ascensorului se angajează să îndeplinească obligaţiile aferente sistemului calităţii, după cum a fost certificat, şi să menţină acest sistem la un nivel corespunzător şi eficient.
Montatorul ascensorului, în termen ce nu va depăşi 5 zile, trebuie să informeze organismul care a certificat sistemul calităţii despre orice intenţie de actualizare sau modificare a acestui sistem.
    Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să evalueze modificările propuse şi să decidă dacă sistemul calităţii modificat satisface în continuare cerinţele prevăzute la pct. 3 subpct. 2) din prezenta anexă sau dacă este necesară o reevaluare a acestuia.
    Decizia motivată de evaluare, care va conţine concluziile evaluării, trebuie adusă la cunoştinţa montatorului de ascensoare în termen ce nu va depăşi 5 zile.
    4. Evaluarea periodică a sistemului calităţii sub răspunderea organismului de certificare a sistemelor calităţii desemnat
    1) Scopul supravegherii sistemului calităţii este confirmarea faptului că montatorul de ascensoare îşi îndeplineşte corect obligaţiile aferente sistemului calităţii certificat.
    2) Montatorul ascensorului trebuie să permită accesul organismului de certificare a sistemelor calităţii pentru efectuarea inspecţiei în incintele de proiectare, producţie, asamblare, montare, inspecţie, încercare şi depozitare a produselor şi trebuie să pună la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
    a) documentaţia privind sistemul calităţii;
    b)  înregistrările privind calitatea, prevăzute la faza de proiectare a sistemului calităţii, cum ar fi: rezultatele analizelor, calculelor, încercărilor etc.;
    c) înregistrările privind calitatea, prevăzute în partea sistemului care se referă la acceptarea furnizărilor şi la montare, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercărilor, rezultatele etalonărilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
    3) Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să efectueze evaluări periodice pentru a se asigura că montatorul de ascensoare menţine şi aplică sistemul calităţii. Organismul de cercetare trebuie să prezinte montatorului de ascensoare un raport de evaluare în termen ce nu va depăşi 15 zile.
    4) Suplimentar la evaluările periodice prevăzute la pct. 4 subpct. 3) din prezenta anexă, organismul desemnat, la solicitarea organelor de supraveghere şi control, poate face evaluări inopinate la sediul montatorului sau la locul de montare a ascensorului.
    Cheltuielile aferente evaluărilor inopinate le suportă organul de supraveghere şi control care a solicitat evaluarea respectivă. În cadrul acestor evaluări, organismul desemnat are dreptul să efectueze sau să solicite efectuarea încercărilor pentru verificarea funcţionării corecte a sistemului calităţii, dacă se consideră necesar. Organismul de certificare a sistemelor calităţii trebuie să prezinte montatorului de ascensoare, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un raport de evaluare şi, dacă s-au efectuat încercări, un raport de încercări.
    5. Montatorul ascensorului trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia organelor de supraveghere şi control, la solicitare, pe o perioadă de 10 ani de la data plasării pe piaţă a ascensorului, următoarele documente:
    a) documentaţia menţionată la pct. 3 subpct. 1) lit. b) din prezenta anexă;
    b) documentele de actualizare sau modificare a sistemului calităţii, prevăzute la pct.3 subpct. 5) din prezenta anexă;
    c) deciziile şi rapoartele organismului de certificare a sistemelor calităţii, prevăzute la pct. 3 subpct. 5) ultimul alineat, pct. 4 subpct. 3) şi pct.4 subpct. 4) din prezenta anexă.
    6. Fiecare organism de certificare a sistemelor calităţii desemnat prezintă Organismului Naţional de Evaluare a Conformităţii copii ale certificatelor privind sistemele calităţii, eliberate sau retrase, în termen de pînă la10 zile de la data eliberării acestora.

Anexa nr. 12
la Reglementarea tehnică „Stabilirea condiţiilor
 de plasare pe piaţă a ascensoarelor”

VERIFICAREA UNITĂŢII DE PRODUS
(MODULUL G)

    Modulul G se referă la etapa de proiectare şi de producere şi se aplică individual.
    1. Verificarea unităţii de produs este procedura prin care montatorul unui ascensor asigură şi declară, pe propria răspundere, că un ascensor supus evaluării care se plasează pe piaţă, pentru care a fost obţinut certificatul de conformitate prevăzut la pct. 4 din prezenta anexă, este conform cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
    Montatorul ascensorului, în baza declaraţiei de conformitate emise, aplică marca naţională de conformitate SM în cabina ascensorului şi sub ea indică numărul de identificare al organismului care a eliberat certificatul de conformitate.
    2. Montatorul ascensorului trebuie să solicite unui organism de certificare desemnat, ales de către acesta, verificarea unităţii de produs.
    1) Cererea pentru verificarea unităţii de produs trebuie să conţină:
    a) denumirea şi adresa montatorului ascensorului şi locul unde este montat ascensorul;
    b) declaraţia scrisă din care să rezulte că o solicitare similară nu a mai fost înaintată altui organism desemnat;
    c) documentaţia tehnică.
    3. Scopul documentaţiei tehnice este de a permite evaluarea conformităţii ascensorului cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice şi înţelegerea proiectării, montării şi funcţionării ascensorului.
Pentru evaluarea conformităţii, documentaţia tehnică trebuie să conţină următoarele:
    a) o descriere generală a ascensorului;
    b) proiectul de execuţie, planul de fabricaţie şi diagramele, schemele componentelor, subansamblurilor, circuitelor;
    с) descrieri şi explicaţii pentru înţelegerea desenelor sus-menţionate şi a modului de funcţionare şi exploatare a ascensorului;
    d) lista cuprinzînd standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale prevăzute în prezenta Reglementare tehnică, aplicate integral sau parţial, precum şi descrieri ale soluţiilor adoptate pentru respectarea cerinţelor din reglementarea respectivă, dacă aceste standarde nu s-au aplicat;
    e) o copie a certificatului de examinare de tip al componentelor de securitate utilizate;
    f) rezultatele încercărilor sau calculelor de proiectare efectuate sau subcontractate de către montatorul ascensorului.
    4. Organismul de certificare examinează documentaţia tehnică şi ascensorul şi efectuează încercările corespunzătoare, după cum prevăd standardele conexe ce conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale prevăzute în prezenta Reglementarea tehnică, sau încercările echivalente, pentru a asigura conformitatea produsului cu cerinţele din prezenta Reglementare tehnică şi eliberează, în termen ce nu va depăşi 15 zile, un certificat de conformitate cu referire la încercările în cauză.
    Organismul de certificare desemnat trebuie să completeze paginile corespunzătoare ale registrului prevăzut la pct. 13 din anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
    Dacă organismul desemnat refuză să emită certificatul de conformitate, el trebuie să-şi motiveze detaliat refuzul şi să indice măsurile ce trebuie luate pentru a se realiza conformitatea. În cazul în care montatorul ascensorului solicită din nou verificarea, acesta trebuie să se adreseze aceluiaşi organism desemnat.
    5. Certificatul de conformitate, dosarele şi corespondenţa aferente procedurilor pentru verificarea unităţii de produs trebuie redactate în limba de stat.
    6. Montatorul ascensorului trebuie să păstreze împreună cu documentaţia tehnică un exemplar al certificatului de conformitate o perioadă de 10 ani de la data plasării pe piaţă a ascensorului.