OSVM131/2013
ID intern unic:  347389
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 131
din  18.02.2013
cu privire la unele aspecte ale procedurii de tranzit
Publicat : 12.04.2013 în Monitorul Oficial Nr. 75-81     art Nr : 400     Data intrarii in vigoare : 12.04.2013
    MODIFICAT
   
OSV544 din 12.11.13, MO262-267/22.11.13 art.1713; în vigoare 22.11.13

    Întru respectarea prevederilor articolelor 42, 47 din Codul vamal al Republicii Moldova nr.1149-XIV din 20 iulie 2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007) cu modificările şi completările ulterioare şi pct.64 al Regulamentului de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.1140 din 2 noiembrie 2005 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.157-160, art.1285), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. Se aprobă Metodologia prelungirii termenului de tranzit, conform anexei nr.1 la prezentul ordin.
    2. Se aprobă Instrucţiunea cu privire la evenimente şi nereguli în cadrul procedurii de tranzit, conform anexei nr.2 la prezentul ordin.
    3. Responsabilitatea asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    4. Controlul asupra executării prezentului ordin se atribuie Direcţiei destinaţii vamale a Departamentului venituri şi control vamal.
    5. Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                           Tudor BALIŢCHI

    Nr. 131-O. Chişinău, 18 februarie 2013.


Anexa nr.1
la Ordinul Serviciului Vamal
nr.131-O din 18 februarie 2013
METODOLOGIA
prelungirii termenului de tranzit
    Prezenta metodologie are ca scop reglementarea unică şi nediscriminatorie a prelungirii termenului de tranzit acordat de către organul vamal, fără ca termenul maxim de tranzit să depăşească termenul prevăzut la alin.(2) al art.42 din Codul vamal.
I. Prelungirea termenului de tranzit în cazul survenirii
unor evenimente sau nereguli
    1. Termenul de tranzit poate fi prelungit în cazul survenirii evenimentelor sau neregulilor prevăzute în Instrucţiunea cu privire la evenimente şi nereguli în cadrul procedurii de tranzit, conform Anexei nr.2 la prezentul ordin. Termenul de tranzit se prelungeşte la cererea scrisă a transportatorului sau a reprezentantului acestuia, depusă la biroul vamal proxim.
    2. Colaboratorul vamal desemnat pentru examinarea cererii se prezintă la faţa locului şi verifică integritatea sigiliilor vamale, habitaclului marfar, analizează necesitatea transbordării mărfurilor. În cazul în care s-a deteriorat habitaclul marfar şi este posibilă încălcarea prevederilor legale cu privire la supravegherea vamală, prezenţa colaboratorului vamal la faţa locului producerii evenimentului este obligatorie pînă la excluderea factorilor generatori.
    3. În cazul în care colaboratorul vamal constată imposibilitatea continuării deplasării mijlocului de transport, biroul vamal proxim poate prelungi termenul de tranzit, prin înscrierea, de către colaboratorul vamal desemnat, pe cererea transportatorului a sintagmei „prelungit pînă la”, indicîndu-se data şi ora pînă la care se prelungeşte termenul de tranzit, cu aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.
    4. În cazul refuzului de prelungire a termenului de tranzit, biroul vamal proxim informează în scris solicitantul cu indicarea motivelor refuzului. În cazul constatării nerespectării legislaţiei vamale, biroul vamal de destinaţie examinează sub aspect contravenţional sau infracţional procedura de tranzit.
    5. Copia cererii şi a documentelor aferente (facturi, certificate, proces-verbal etc.) vor fi transmise transportatorului pentru prezentare biroului vamal de destinaţie, iar numărul şi data de înregistrare a cererii se înscrie de către colaboratorul vamal desemnat pe suportul de hîrtie al declaraţiei vamale T1 în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului, relatarea faptelor şi măsurilor luate sau în rubrica Pentru uz de serviciu  de pe voletele aferente operaţiunilor desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova în cazul procedurii TIR.
    6. Colaboratorul vamal al biroului vamal de destinaţie înscrie în varianta electronică a declaraţiei vamale T1 în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului, relatarea faptelor şi măsurilor luate” sau (după caz) în varianta electronică a carnetului TIR în rubrica 11 „Comentarii” de pe pagina 1 a copertei - numărul şi data de înregistrare a cererii la biroul vamal proxim.
II. Prelungirea termenului de tranzit în cazul
încărcărilor/descărcărilor succesive
    7. Atunci cînd pentru mărfurile aflate în tranzit în procedura T1, este utilizat un mijloc de transport pentru descărcarea sau încărcarea succesivă a mărfurilor la mai multe birouri (posturi) vamale, colaboratorii birourilor vamale intermediare (unde are loc încărcarea/descărcarea succesivă), urmează să facă în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului, relatarea faptelor şi măsurilor luate” a declaraţiei (declaraţiilor) vamale T1, menţiunea „descărcare succesivă” sau „încărcare succesivă”, indicînd codul postului vamal şi data, ora finisării descărcării sau încărcării cu semnarea şi aplicarea ştampilei personale în rubrica G „Viza autorităţilor competente” a fiecărei declaraţii vamale T1 referitoare la mijlocul de transport în cauză. La fiecare operaţiune de „descărcare succesivă” sau „încărcare succesivă”, colaboratorul vamal va prelungi termenul de tranzit cu o zi din data ultimei înscrieri în ordine cronologică din rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului, relatarea faptelor şi măsurilor luate”. Acelaşi termen de o zi se va acorda şi pentru procedura TIR.
    8. Fiecare birou vamal de destinaţie, înaintea căruia au mai fost efectuate operaţiuni de descărcare sau încărcare succesivă, la perfectarea electronică a declaraţiei vamale T1, înscrie menţiunile făcute în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului, relatarea faptelor şi măsurilor luate” a declaraţiei vamale pe suport de hîrtie de către birourile vamale precedente.
III. Prelungirea termenului de tranzit în cazul staţionării mijloacelor
de transport cu marfă în anumite zone de control vamal

    9. La transportarea cu mijloace de transport auto a mărfurilor aflate sub regim vamal de tranzit, în cazurile în care:
    a) există careva restricţii de circulaţie pe traseele interanţionale sau naţionale (pe timp de caniculă);
    b) conducătorul mijlocului de transport auto este obligat să se odihnească după parcurgerea unui interval anumit de timp;
    c) transportatorul nu se încadrează în termenul de tranzit acordat iniţial;
    d) necesitatea efectuării unor lucrări nesemnificative de reparaţie sau de profilaxie a mijlocului de transport auto respectiv;
    e) condiţii climaterice nefavorabile pentru circulaţie; 
    f) alte circumstanţe asemănătoare,
    în baza cererii transportatorului sau a persoanei care îl reprezintă, termenul de tranzit acordat iniţial poate fi prelungit ulterior, cu condiţia prezentării mijloacelor de transport cu marfă în zonele de control vamal prevăzute de anexa nr.1 la prezenta Metodologie. Modelul cererii de prelungire al termenului de tranzit este prevăzut de anexa nr.2 la prezenta Metodologie.
    10. Colaboratorul vamal desemnat, care activează în zona de control vamal, prevăzută de anexa nr.1 la prezenta Metodologie, prelungeşte termenul de tranzit acordat iniţial, prin înscrierea pe cererea transportatorului, înregistrată la postul vamal, a informaţiei referitor la durata staţionării, datei şi orei pînă cînd a fost prelungit termenul de tranzit, cu aplicarea semnăturii şi ştampilei personale. Ulterior înscrie în rubrica 56 a declaraţiei T1 şi/sau în rubrica ”Pentru uz de serviciu” de pe voletele carnetului TIR, aferente operaţiunilor desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova, a numărului şi datei de înregistrare a cererii la postul vamal, precum şi a cuvintelor „prelungit pînă la”, indicînd data şi ora pînă cînd a fost prelungit termenul de tranzit.
    11. Colaboratorul biroului vamal de destinaţie efectuează însemnările respective în varianta electronică în rubrica 56 a declaraţiei T1 şi/sau în rubrica 11 „Comentarii” de pe pagina 1 a copertei carnetului TIR, înscrie numărul şi data de înregistrare a cererii la postul vamal, precum şi cuvintele „prelungit pînă la”, indicînd data şi ora pînă cînd a fost prelungit termenul de tranzit.
    12. În cazul refuzului de a prelungi termenul de tranzit (lipsa actelor de însoţire, încălcarea termenului de tranzit acordat iniţial, expirarea termenului maxim prevăzut de legislaţie ş.a.), motivele vor fi expuse în rubrica respectivă a anexei nr.2 la prezenta Metodologie.
    13. O copie a cererii prevăzute de pct.10 al prezentei Metodologii, cu menţiunile corespunzătoare, se eliberează transportatorului sau reprezentantului acestuia.
    14. Birourile vamale vor asigura activitatea în regim nonstop a zonelor de control vamal, specificate în anexa nr.1 la prezenta Metodologie, prin aprobarea schemei tehnologice respective.

    anexa nr.1 

    [Anexa nr.1 modificată prin OSV544 din 12.11.13, MO262-267/22.11.13 art.1713; în vigoare 22.11.13]


    anexa nr.2

Anexa nr. 2
la Ordinul Serviciului Vamal
nr. 131-O din 18 februarie 2013
INSTRUCŢIUNE
cu privire la evenimente şi nereguli în cadrul procedurii de tranzit
    1. Scopul prezentei Instrucţiuni este de a optimiza acţiunile organului vamal, în cazul apariţiei unor evenimente sau nereguli în cadrul procedurii de tranzit, care sînt reglementate de articolul 47 din Codul vamal al Republicii Moldova nr.1149-XIV din 20 iulie 2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007) cu modificările şi completările ulterioare şi de punctele 402-405 din Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale, prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.1140 din 2 noiembrie 2005 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.157-160, art.1285) cu modificările şi completările ulterioare.
    2. În cazul apariţiei unor evenimente şi nereguli în cadrul procedurii de tranzit, care necesită transbordare:
    a) mărfurile care sînt transportate sub acoperirea declaraţiei de tranzit T1, pot fi transbordate pe un alt mijloc de transport numai sub supravegherea organului vamal proxim. Rubrica 55 „Transbordare” şi rubrica F „Viza autorităţilor competente” din declaraţia de tranzit se completează în conformitate cu prevederile Ordinului Serviciului Vamal ”Referitor la aprobarea Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu” 346-O din 24 decembrie 2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.197-200, art.876) cu modificările şi completările ulterioare. Colaboratorul biroului vamal proxim întocmeşte procesul-verbal de constatare, anexat la prezenta Instrucţiune.
    Colaboratorul vamal al biroului (postului) vamal de destinaţie introduce în varianta electronică a declaraţiei T1 menţiunile făcute pe suportul de hîrtie în rubrica 55 „Transbordare” şi rubrica F „Viza autorităţilor competente” de către biroul vamal proxim;
    b) mărfurile care sînt transportate sub acoperirea carnetului TIR, pot fi transbordate pe un alt mijloc de transport numai sub supravegherea organelor vamale proxime. Procesul-verbal de accidente rutiere din carnetul TIR se completează corespunzător, cu completarea obligatorie a rubricii 18 „Viza următorului birou vamal atins de transportul TIR”, în conformitate cu anexa nr.1 a Regulamentului cu privire la modul de aplicare a Convenţiei vamale relativ la transportul internaţional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1086 din 25 noiembrie 1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr.86-87, art.879) cu modificările şi completările ulterioare.
    Colaboratorul vamal al biroului (postului) vamal de destinaţie înscrie în varianta electronică a carnetului TIR, în rubrica 11 „Comentarii” de pe pagina 1 a copertei, sintagma „proces-verbal întocmit de (cu indicarea organului emitent şi a datei întocmirii)” şi anexează copia procesului-verbal, întocmit de biroul vamal proxim, la voletul detaşabil de culoare verde pe suport de hîrtie. O copie a procesului-verbal de accidente rutiere din carnetul TIR se păstrează şi la biroul vamal proxim.
    Operaţiunea de transbordare se efectuează numai cu autorizarea conducerii biroului vamal proxim.
    3. În cazul apariţiei unor evenimente şi nereguli în cadrul procedurii de tranzit, care nu necesită transbordare:
    1) pentru mărfurile care sînt transportate sub acoperirea declaraţiei de tranzit T1, transportatorul poate solicita întocmirea de către organele competente (poliţie, organ vamal, pompieri etc.) a unui proces-verbal de constatare. În cazul în care organul competent este organul vamal, se întocmeşte în mod obligatoriu procesul-verbal de constatare, prevăzut de anexa la prezenta Instrucţiune. Concomitent, în baza procesului-verbal, colaboratorul biroului vamal proxim înscrie menţiunile referitoare la evenimentele şi neregulile constatate în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului din declaraţia de tranzit, relatarea faptelor şi măsurilor luate” a exemplarelor nr.4 şi 5 ale declaraţiei vamele de tranzit T1, cu aplicarea semnăturii şi ştampilei personale în rubrica G „Viza autorităţilor competente”.
    Colaboratorul vamal al biroului (postului) vamal de destinaţie introduce în varianta electronică a declaraţiei T1 menţiunile făcute în rubrica 56 „Alte incidente în cursul transportului din declaraţia de tranzit, relatarea faptelor şi măsurilor luate” a declaraţiei T1 pe suport de hîrtie de către biroul vamal proxim.
    2) pentru mărfurile care sînt transportate sub acoperirea carnetului TIR:
    a) În situaţiile cînd există pericol de încălcare a prevederilor de aflare sub supraveghere vamală (Exemplu: deteriorarea prelatei habitaclului marfar), colaboratorul vamal al biroului vamal proxim completează procesul-verbal de accidente rutiere din carnetul TIR sau autentifică procesul-verbal deja perfectat prin completarea obligatorie a rubricii 18 „Viza următorului birou vamal atins de transportul TIR”, în conformitate cu anexa nr.1 la Regulamentul cu privire la modul de aplicare a Convenţiei vamale relativ la transportul internaţional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1086 din 25.11.1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr.86-87, art.879) cu modificările şi completările ulterioare.
    Colaboratorul vamal al biroului (postului) vamal de destinaţie înscrie în varianta electronică a carnetului TIR, în rubrica 11 „Comentarii” de pe pagina 1 a copertei, sintagma „proces-verbal întocmit de (cu indicarea organului emitent şi a datei întocmirii)” şi anexează copia procesului-verbal la voletul detaşabil de culoare verde pe suport de hîrtie. O copie a procesului-verbal de accidente rutiere din carnetul TIR se păstrează şi la biroul vamal proxim.
    b) În situaţiile cînd nu există pericol de încălcare a prevederilor de aflare sub supraveghere vamală (Exemplu: schimbarea cap-tractorului), colaboratorul vamal al biroului vamal proxim completează procesul-verbal de constatare, prevăzut de anexa la prezenta Instrucţiune şi anexează o copie de pe acesta la versoul voletului nedetaşabil „nr.1/nr. 2” pe suport de hîrtie.
    Colaboratorul vamal al biroului (postului) vamal de destinaţie înscrie în varianta electronică a carnetului TIR, în rubrica 11 „Comentarii” de pe pagina 1 a copertei, sintagma „proces-verbal de constatare întocmit de (cu indicarea organului emitent şi a datei întocmirii)” şi anexează copia procesului-verbal la voletul detaşabil de culoare verde pe suport de hîrtie. O copie a procesului-verbal se păstrează şi la biroul vamal proxim.

    anexa