*LPO328/2013 Versiunea originala
ID intern unic:  354574
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 328
din  23.12.2013
privind salarizarea judecătorilor
Publicat : 21.01.2014 în Monitorul Oficial Nr. 14-16     art Nr : 32
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
    Articolul 1. Obiectul şi sfera de aplicare a legii
    (1) Prezenta lege reglementează modul şi condiţiile de salarizare a judecătorilor, inclusiv cuantumul salariilor de funcţie ale acestora, instituind un sistem unitar de salarizare a judecătorilor bazat pe salariul mediu pe economie stabilit anual de Guvern drept unitate de referinţă.
    (2) Sistemul de salarizare a judecătorilor instituie cadrul general de aplicare a unor standarde şi proceduri unitare de stabilire a salariilor şi asigură:
    a) crearea unei ierarhii a salariilor pe categorii de judecători în dependenţă de nivelul instanţelor judecătoreşti;
    b) stabilirea unor norme transparente şi uşor aplicabile.
    (3) Prezenta lege se aplică judecătorilor din cadrul tuturor instanţelor judecătoreşti, precum şi judecătorilor şi judecătorilor-asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale.
    Articolul 2. Principiile de bază ale sistemului
                       de salarizare a judecătorilor
     (1) Sistemul de salarizare a judecătorilor se stabileşte ţinîndu-se seama de principiul separării puterilor în stat, de rolul judecătorilor în realizarea actului justiţiei, de incompatibilităţile şi restricţiile prevăzute de lege pentru aceştia, precum şi de exigenţele impuse prin documentele internaţionale cu privire la funcţionarea eficientă a sistemului judecătoresc şi statutul magistraţilor.
    (2) Sistemul de salarizare a judecătorilor se bazează pe următoarele principii:
    a) supremaţia legii – principiu  conform căruia drepturile salariale se stabilesc în condiţiile legislaţiei în vigoare;
    b) proporţionalitatea – principiu conform căruia sistemul de salarizare asigură stabilirea salariului în raport cu nivelul exigenţelor privind ocuparea postului, complexitatea activităţii desfăşurate, gradul de responsabilitate al persoanei, precum şi în funcţie de incompatibilităţile şi restricţiile prevăzute de lege;
    c) echitatea şi coerenţa – principiu conform căruia sistemul de salarizare creează oportunităţi egale pentru judecători prin reglementarea unor principii şi norme unitare de stabilire a salariilor.
Capitolul II
SALARIUL  JUDECĂTORULUI
    Articolul 3. Componentele salariului
    (1) Pentru activitatea desfăşurată, judecătorul are dreptul la un salariu lunar care constă din:
    a) salariul de funcţie;
    b) sporul pentru exercitarea unor funcţii de conducere.
    (2) Judecătorul beneficiază de premii unice stabilite de prezenta lege.
    Articolul 4. Salariul de funcţie
    (1) Salariul de funcţie al judecătorului se stabileşte în funcţie de nivelul instanţei judecătoreşti la care acesta îşi desfăşoară activitatea şi de vechimea în muncă în funcţia de judecător.
    (2) Salariul de funcţie al judecătorului din cadrul instanţei judecătoreşti se stabileşte în cuantum de:
    a) 3,0 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de pînă la 6 ani;
    b) 3,2 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de la 6 la 12 ani;
    c) 3,5 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de peste 12 ani.
    (3) Salariul de funcţie al judecătorului din cadrul curţii de apel se stabileşte în cuantum de:
    a) 4,0 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător  de pînă la 15 ani;
    b) 4,3 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de peste 15 ani.
    (4) Salariul de funcţie al judecătorului din cadrul Curţii Supreme de Justiţie se stabileşte în cuantum de:
    a) 4,8 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de pînă la 16 ani;
    b) 5,0 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de peste 16 ani.
    (5) Salariul de funcţie al judecătorului-asistent din cadrul Curţii Constituţionale se stabileşte în cuantum de 4,0 salarii medii pe economie.
    (6) Salariul de funcţie al judecătorului din cadrul Curţii Constituţionale se stabileşte în cuantum de 5,0 salarii medii pe economie.
     (7) Salariul de funcţie al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii se stabileşte în cuantum de 5,0 salarii medii pe economie.
    Articolul 5. Sporul pentru exercitarea funcţiilor
                       de preşedinte şi vicepreşedinte
                       al instanţei judecătoreşti
    (1) Pentru exercitarea funcţiei de preşedinte sau de vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti, judecătorul beneficiază de un spor calculat în raport procentual faţă de salariul de funcţie în cuantum de:
    a) 20% – pentru exercitarea funcţiei de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, de preşedinte al Curţii Constituţionale sau de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii;
    b) 15% – pentru exercitarea funcţiei de preşedinte al curţii de apel;
    c) 10 % – pentru exercitarea funcţiei de preşedinte al judecătoriei;
    d) 15% – pentru exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie;
    e) 10% – pentru exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al colegiului Curţii Supreme de Justiţie;
    f) 10% – pentru exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al curţii de apel;
    g) 5% – pentru exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al judecătoriei.
    (2) Sporul se plăteşte lunar, fiind calculat proporţional cu timpul efectiv lucrat.
    Articolul 6. Ajutorul material şi premiile unice
    (1) Judecătorilor li se acordă anual un ajutor material în cuantumul unui salariu de funcţie.
    (2) Judecătorii pot beneficia de premii unice cu prilejul jubileelor, al sărbătorii profesionale Ziua juristului şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din economiile mijloacelor băneşti destinate retribuirii muncii, alocate pentru anul respectiv.
    (3) Nu beneficiază de premii unice judecătorii care în cursul anului au săvîrşit abateri pentru care au fost sancţionaţi disciplinar, în corespundere cu prevederile legislaţiei.
    (4) Suma cumulată a premiilor unice acordate unui judecător pe parcursul unui an bugetar nu poate depăşi salariul de funcţie al acestuia.
Capitolul III
STABILIREA  SALARIULUI
    Articolul 7. Reguli generale privind stabilirea
                        salariului judecătorului
    (1) Salariul judecătorului se stabileşte şi se plăteşte pentru activitatea desfăşurată  în perioada unei luni calendaristice, în timpul normal de muncă, proporţional cu timpul efectiv lucrat.
    (2) Salariul judecătorului se stabileşte în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege şi de actele normative de punere în aplicare a acesteia, printr-un act administrativ al preşedintelui instanţei judecătoreşti în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea judecătorul, iar în cazul judecătorilor şi al judecătorilor-asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale – printr-un act administrativ al preşedintelui Curţii.
    Articolul 8. Salariul judecătorului în situaţii speciale
    (1) Judecătorul care asigură interimatul funcţiei de preşedinte  sau  de  vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti are dreptul, pe perioada exercitării interimatului acestor funcţii, la un spor la salariul de funcţie stabilit în condiţiile art. 5.
    (2) În cazul transferului pe un termen limitat la o altă instanţă judecătorească, judecătorul beneficiază, pe perioada transferului, de toate drepturile salariale prevăzute de lege pentru funcţia în care este transferat. În cazul în care salariul prevăzut pentru funcţia în care a fost transferat este mai mic, judecătorul beneficiază de salariul stabilit pentru funcţia din care a fost transferat.
    (3) Judecătorul transferat pe un termen limitat la o altă instanţă judecătorească, la expirarea termenului transferului, îşi păstrează salariul de funcţie stabilit pentru funcţia din care a fost transferat.
    (4) Judecătorul detaşat în condiţiile Legii cu privire la statutul judecătorului îşi păstrează salariul de funcţie stabilit pentru funcţia din care a fost detaşat.
    (5) Pe perioada detaşării, judecătorul beneficiază, pe lîngă salariul de funcţie, şi de celelalte drepturi salariale acordate judecătorilor din cadrul instanţelor judecătoreşti în condiţiile prezentei legi.
    (6) Drepturile salariale acordate pe perioada detaşării judecătorului sînt suportate de autoritatea publică la care acesta a fost detaşat. În cazul în care autoritatea publică la care a fost detaşat judecătorul este în imposibilitatea de a achita drepturile sale salariale, achitarea se va efectua de către autoritatea care a detaşat judecătorul.
    Articolul 9. Revizuirea salariilor de funcţie
                       ale judecătorilor
    Salariile de funcţie ale judecătorilor stabilite în condiţiile prezentei legi pot fi revizuite în funcţie de condiţiile economice concrete din ţară şi de posibilităţile bugetului public naţional.
Capitolul IV
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII
Articolul 10
    Prevederile  art. 4 din prezenta lege se pun în aplicare după cum urmează:
    a) de la 1 ianuarie 2014, salariile de funcţie ale judecătorilor vor fi plătite în cuantum de 80% din salariile de funcţie prevăzute la articolul 4;
    b) de la 1 aprilie 2015, salariile de funcţie ale judecătorilor vor fi plătite în cuantum de 90% din salariile de funcţie prevăzute la articolul 4;
    c) de la 1 aprilie 2016, salariile de funcţie ale judecătorilor vor fi plătite în cuantum deplin conform articolului 4.
Articolul 11
    În termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi, Guvernul:
    a) va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea în concordanţă a legislaţiei  în vigoare cu prezenta lege;
    b) va pune în concordanţă actele sale normative cu prezenta lege.
Articolul 12
    Pînă la aducerea în concordanţă a legislaţiei cu prezenta lege, actele legislative în vigoare, precum şi alte acte normative privind salarizarea judecătorilor se aplică în măsura în care nu contravin prezentei legi.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI                                            Igor CORMAN

    Nr. 328. Chişinău, 23 decembrie 2013.