LPA437/1990
ID intern unic:  311897
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 437
din  27.12.1990
cu privire la asigurarea cu pensii de stat în
 Republica Moldova
Publicat : 27.12.1990 în Veştile Nr. 12     art Nr : 326
Abrogat prin LP156 din 14.10.98, MO111/17.12.98 art.683
Notă: vezi Hot. Parl. nr. 438 din 27.12.90 cu privire la modul de punere  în aplicare
Notă: Punctele 13, 26 şi 28 intră în vigoare la 1 octombrie 1994
  
Notă: În denumire şi  în tot cuprinsul Legii cuvintele "R.S.S. Moldova"  se vor  substitui prin cuvintele "Republica Moldova" prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92
   
Notă: În textul legii  textele"Legislaţia  Republicii   Moldova","Guvernul  Republicii Moldova"şi"Fondul social al Republicii Moldova" se  înlocuiesc  respectiv  cu  cuvintele  "legislaţia", "Guvernul" şi "Fondul social" prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94

TITLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1. Dreptul cetăţenilor la asigurare cu pensii de stat
Cetăţenii Republicii  Moldova  au dreptul la asigurarea cu pensii  de stat  pentru  limită  de vîrstă în caz de invaliditate,  de  pierdere  a întreţinătorului şi în alte cazuri prevăzute de prezenta lege.
Aceleaşi drepturi la asigurare cu pensii de stat au şi cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie în cazul în care două treimi  din vechimea în muncă necesară le constituie munca  prestată de ei în Republica  Moldova,  dacă acordurile (tratatele) interstatale nu  prevăd altfel.
Totodată, munca  prestată  pe  teritoriul fostei U.R.S.S. pînă  la  1 ianuarie 1992 se echivalează cu munca prestată în Republica Moldova.
Ceilalţi cetăţeni  străini şi persoanele fără cetăţenie se asigură cu pensii sociale.
[Art.1 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.1 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 2. Tipurile pensiilor de stat
Pe baza prezentei Legi se stabilesc:
1. Pensii pentru muncă:
- pentru limită de vîrstă (de bătrîneţe),
- de invaliditate,
- în cazul pierderii întreţinătorului,
- pentru vechime în muncă.
2. Pensii sociale.
Articolul 3. Persoanele care au dreptul la pensie
                   pentru muncă
Dreptul la pensie  pentru  muncă  îl  au  cetăţenii  care  în  timpul prestării  muncii beneficiază de asigurările sociale de stat;  cetăţenii în  a  căror  vechime  în muncă intră perioadele  activităţii  de  muncă menţionate  în articolul 43 din prezenta Lege, precum şi persoanele care au  devenit  invalide  în timpul şi din cauza îndeplinirii  datoriei  de catăţean  al Republicii Moldova, salvării unei vieţi omeneşti, ocrotirii averii de stat, colective, personale a cetăţenilor şi menţinerii ordinii de drept.
Dreptul la pensie  în cazul pierderii întreţinătorului îl au  membrii inapţi  pentru  muncă  ai familiei persoanelor menţionate  în  prezentul articol şi ai familiei pensionarilor din categoria acestor persoane.
[Art.3 al.(3) exclus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 4. Persoanele care au dreptul la pensie socială
Dreptul la pensie  socială îl au cetăţenii inapţi pentru muncă, ce nu primesc pensie pentru muncă, în condiţiile stabilite de prezenta Lege.
Articolul 41. Asigurarea cu pensii a militarilor şi persoanelor
                     din corpul de comandă şi din trupele organelor
                     afacerilor interne, precum şi a membrilor            
                     familiilor lor
Condiţiile, normele şi modul de asigurare cu pensii a militarilor din Forţele  Armate, trupele şi organele Ministerului Securităţii Naţionale, trupele  de  carabinieri (trupele interne), a persoanelor din corpul  de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, din alte formaţiuni militare create prin decizia  Parlamentului,  a  pensionarilor   din rîndurile militarilor Forţelor Armate, organelor securităţii de stat, şi a  persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne,organelor procuraturii ale fostei U.R.S.S. (în  continuare  - miltari) şi a membrilor familiilor acestora se stabilesc prin Legea asigurării  cu  pensii  a  militarilor şi a persoanleor  din  corpul  de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
Sus-numiţilor  li se acordă, de asemenea, dreptul de a primi  pensii în temeiurile prevăzute de prezenta Lege.
[Art.41 modificat prin LP1428-XIII din 23.12.97, MO5/22.01.98]
[Art.41 introdus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 42. Asigurarea cu pensii pentru vechime în
                     muncă a judecătorilor, procurorilor şi
                     anchetatorilor din organele procuraturii
Condiţiile, normele  şi modul de asigurare cu pensii pentru  vechime în  muncă  a judecătorilor, procurorilor şi anchetatorilor din  organele procuraturii   se   stabilesc   prin  Legea  cu  privire   la   statutul judecătorului,  Legea  cu  privire la Procuratură  şi  regulamentele  cu privire  la  modul de stabilire şi plată a pensiilor pentru  vechime  în muncă   judecătorilor  şi  colaboratorilor  din  organele  procuraturii, aprobate de Guvern.
Plata pensiilor  pentru vechime în muncă judecătorilor, procurorilor şi  anchetatorilor din organele procuraturii se efectuează de la bugetul de stat.
Judecătorilor,   procurorilor   şi   anchetatorilor   din   organele procuraturii  li  se acordă, de asemenea, dreptul de a primi  pensii  în temeiurile prevăzute de prezenta lege.
[Art.42 introdus prin LP1428-XIII din 23.12.97, MO5/22.01.98]
Articolul 5. Dreptul la alegerea pensiei şi adresarea
                      pentru stabilirea ei
Persoanelor care au concomitent dreptul la diferite pensii de stat li se stabileşte o pensie la alegerea lor.
Cetăţenii pot  să  se  adreseze pentru stabilirea  pensiei  în  orice moment după apariţia dreptului la pensie fără limitări în vre un termen.
În acest caz  pensia  pentru limită de vîrstă sau de invaliditate  se stabileşte indiferent de faptul dacă ei au încetat să lucreze înainte de a  se adresa pentru stabilirea pensiei sau continuă să lucreze. Pensiile pentru vechime în muncă se stabilesc în cazul suspendării muncii care dă dreptul la această pensie.
Articolul 6. Acordurile  privind  asigurările  sociale
                    încheiate între Republica Moldova şi alte ţări
În cazul în care acordurile (convenţiile) privind asigurările sociale încheiate   între   Republica  Moldova  şi  alte  ţări,   cuprind   alte reglementări  decît cele din prezenta Lege, se aplică respectiv  normele stabilite prin aceste acorduri (convenţii).
Articolul 7. Mijloacele pentru plătirea pensiilor. Scutirea
                   pensiilor de impozite
Pensiile se plătesc din Fondul social.
Fondul social nu se face parte din componenţa Bugetului de stat şi se formează   din  mijloacele  transferate  de  întreprinderi,  instituţii, organizaţii,   cooperative   şi  de  alţi  patroni  (în   continuare   - întreprinderi,  dacă  nu  se  stipulează altfel)  în  scopul  asigurării sociale  conform  unor  tarife,  diferenţiate în  raport  cu  pericolul, nocivitatea,  greutatea lucrărilor şi de starea altor condiţii de muncă, ţinîndu-se  cont  de  particularităţile  asigurării  cu  pensii  a  unor categorii  de  lucrători;  din ratele de asigurare  a  persoanelor  care practică  munca  individuală;  din  ratele obligatorii  de  asigurare  a cetăţenilor;  din amenzile încasate de la întreprinderile care nu anunţă în  termenul stabilit încadrarea în muncă a pensionarilor; din mijloacele primite  de la alte state în baza acordurilor (tratatelor) interstatale; din  mijloacele  băneşti defalcate de la Bugetul de stat, precum şi  din alte plăţi, conform reglementărilor în vigoare.
Plata majorărilor  prevăzute la articolul 22 alineatul 3 punctul "a", la  articolul  28  alineatul 3 punctul "a" şi la  articolul  36prim  din prezenta  Lege se efectuează în părţi egale de la Bugetul de stat şi din Fondul social.
Plata majorărilor  prevăzute  la articolul 63/1 din prezenta Lege  se efectuează din contul mijloacelor Bugetului de stat.
Tarifele asigurării  pensiilor  se  stabilesc în  modul  prevăzut  de legislaţie.
Regulamentul Fondului social se aprobă de Guvern.
Pensiile sînt scutite de impozit.
[Art.7 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 8. Organele care efectuează asigurarea cu pensii
Conform prezentei Legi, asigurarea cu pensii o efectuează organele de asistenţă socială. Administrarea Fondului social, aplicarea uniformă  a prezentei  Legi şi expertiza de stat a condiţiilor de muncă privind nocivitatea şi greutatea ei se fac în modul stabilit de Guvern.
[Art.8 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 9. Controlul exercitat de sindicate asupra
                   asigurării cu pensii a oamenilor muncii
Sindicatele,   în  scopul  apărării  intereselor  oamenilor   muncii, exercită  controlul  asupra aplicării juste a prezentei Legi  şi  asupra cheltuirii  mijloacelor alocate pentru asigurarea cu pensii şi asistenţa socială a pensionarilor.
Articolul 10. Chestiunile care ţin de competenţa
                     Guvernului
De competenţa  Guvernului ţine respectarea şi asigurarea garanţiilor, prevăzute de prezenta Lege.
De competenţa  Guvernului  şi din împuternicirea lui,  de  competenţa altor  organe ale administraţiei de stat ţin atît chestiunile  prevăzute în  prezenta  Lege,  cît şi alte chestiuni referitoare la  modul  şi  la condiţiile de stabilire şi de plătire a pensiilor.
Articolul 11. Dreptul şi obligaţiile organor autoadministrării
                       locale
Organele autoadministrării  locale  pot  acorda  pe  seama  bugetelor respective,  în  limita drepturilor lor, înlesniri  suplimentare  pentru pensionarii care au nevoie de protecţie socială deosebită.
Organele autoadministrării  locale  sînt  obligate să  exercite  prin intermediul organelor lor de tutelă şi curatelă controlul cuvenit asupra folosirii  adecvate a pensiilor, stabilite pentru minori în cazul pierderii întreţinătorului.
[Art.11 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    Articolul 12. Drepturile colectivelor de muncă
Administraţia întreprinderilor, împreună cu comitetul sindical  are dreptul să soluţioneze pe contul mijloacelor proprii, destinate retribuirii muncii, problemele îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale veteranilor  şi invalizilor care au muncit în colectivul respectiv,  ale altor pensionari, inclusiv:
[Art.12 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
- să stabilească  suplimente  la pensii în raport cu  contribuţia  de  muncă, cu vechimea în muncă a lucrătorului respectiv;
- să instituie pensii  anticipate pentru lucrătorii care  muncesc  în condiţii  nefavorabile, dacă aceştea nu beneficiază de dreptul la pensii în  condiţii avantajoase pe baza condiţiilor de muncă în conformitate cu prezenta Lege;
- să plătească   pensie  în  condiţii  mai  avantajoase  decît   cele prevăzute de prezenta Lege pensionarilor care lucrează;
- să stabilească  suplimente la pensiile pensionarilor fără  familie, care au nevoie de îngrijire străină, pentru această îngrijire;
- să stabilească   suplimente  (sporuri)  personale  la  pensie,   să plătească  ajutoare  unice  la pensionarea lucrătorilor care  au  merite deosebite  faţă  de  colectivul  respectiv, şi  în  primul  rînd  înalte realizări în muncă.
Întreprinderile  au  dreptul să stabilească pensionarilor, pe  contul mijloacelor proprii destinate dezvoltării sociale, înlesniri la plătirea spaţiului locativ, la întreţinerea copiilor la instituţiile pentru copii din  subordonarea  lor,  să plătească parţial sau  în  întregime  costul combustibilului,  al serviciilor comunale, al mijloacelor individuale de deplasare,   al   altor  mărfuri  necesare  pensionarilor,  cotelor   de participare  la cooperativele pentru construcţia de locuinţe,  căsuţelor de  vară,  garajelor,  biletelor  de  călătorie  la  toate  tipurile  de transport    în    comun    şi   pentru    frecventarea    instituţiilor cultural-educative   şi   de  reprezentaţii  teatralizate,   să   acorde pensionarilor ajutor de altă natură.
Întreprinderile  sînt  obligate să acorde pensionarilor înlesniri  la folosirea  complexelor  de sport şi de întremare, a caselor  de  odihnă, pansionatelor,   sanatoriilor,   instituţiilor  cultural-educative din subordinea întreprinderilor respective.
Articolul 13. Responsabilitatea întreprinderilor şi a
                      cetăţenilor
Administraţia  întreprinderilor  şi cetăţenii poartă  răspundere,  în modul  stabilit  de legislaţia, pentru veridicitatea actelor  prezentate organelor de asistenţă socială.
În cazul în care  datele  din acte sînt inexacte, iar în baza  lor  a fost plătită pensia, întreprinderile şi cetăţenii repară Fondului social prejudiciul adus.
Întreprinderile  poartă răspundere materială faţă de pensionar pentru prejudiciul  pe  care  i l-au adus prin perfectarea  şi  prezentarea  cu întîrziere a actelor necesare stabilirii pensiei.
[Art.13 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
TITLUL II
PENSIILE PENTRU MUNCĂ
CAPITOLUL I
PENSIILE PENTRU LIMITĂ DE VÎRSTĂ
Articolul 14. Condiţiile stabilirii pensiilor
Dreptul la pensie pentru limita de vîrstă îl au:
- bărbaţii la  împlinirea vîrstei de 60 de ani avînd vechime în muncă de cel puţin 25 de ani;
- femeile la  împlinirea vîrstei de 55 de ani avînd vechime în  muncă de cel puţin 20 de ani.
Articolul 141. Pensii pentru limită de vîrstă acordate            
                       persoanelor cu statut de şomer
Persoana al cărei   contact  de  muncă  a  fost  reziliat  din  cauza reorganizării  proceselor de producţie şi de muncă, inclusiv lichidarea, reorganizarea sau reprofilarea întreprinderii, instituţiei, organizaţiei reducerea  numărului  sau  a  statului de personal,  şi  care  în  modul stabilit  este  recunoscută  drept  şomer,  are  dreptul  la  pensionare anticipată,  cu  un an înainte de termenul prevăzut la articolul 14  din prezenta  Lege,  dacă are vechime în muncă necesară  pensionării  pentru limită de vîrstă pe baze generale.
[Art.141 introdus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 15. Pensii pentru limită de vîrstă acordate
                      invalizilor de război
Militarii care au devenit invalizi ca urmare a rănirii, contuzionării sau mutilării în timpul celui de-al doilea război mondial ori în timpul îndeplinirii  altor îndatoriri de serviciu militar, sau ca urmare a unei afecţiuni  legate de aflarea  pe front ori de participarea la acţiuni de luptă  pe timp de pace (în continuare - invalizi de război), au  dreptul la pensie:
bărbaţii - la împlinirea vîrstei de 55 de ani avînd o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani;
femeile - la împlinirea vîrstei de 50 de ani avînd o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani.
   
[Art.15 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.15 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 16. Pensiile pentru mamele cu mulţi copii şi
                   pentru mamele invalizilor din copilărie
Dreptul la pensie  pentru  limită  de vîrstă îl au  femeile  care  au născut şi au educat pînă la vîrsta de 8 ani:
10 şi mai mulţi copii   - la împlinirea vîrstei de 45 de ani,
9 copii              - la împlinirea vîrstei de 46 de ani,
8 copii              - la împlinirea vîrstei de 47 de ani,
7 copii              - la împlinirea vîrstei de 48 de ani,
6 copii              - la împlinirea vîrstei de 49 de ani,
5 copii sau un copil invalid din copilărie - la împlinirea vîrstei de 50  de ani, dacă au o vechime în muncă respectiv de cel puţin 15 ani sau de  cel  puţin  20 de ani, adăugîndu-se la vechime  perioada  îngrijirii copiilor  (punctele  "g"  şi  "h"  ale  articolului  43).  În  categoria invalizilor  din copilărie sînt trecute şi copiii invalizi de pînă la 16 ani care au dreptul să primească pensie socială (articolul 78).
    Femeile care au născut 3 sau 4 copii şi i-au educat pînă la vîrsta de 10  ani,  dacă au o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani cu  perioada îngrijirii  copiilor,  au dreptul la pensie pentru limită de  vîrstă  la împlinirea vîrstei de 52 şi, respectiv, de 51 de ani.
   
[Art.16 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 17. Pensiile acordate liliputanilor şi piticilor
Persoanele bolnave  de  nanism  hipofizar  (liliputanii)  şi  piticii disproporţionali au dreptul la pensie pentru limita de vîrstă:
bărbaţii la împlinirea  vîrstei  de 45 de ani şi avînd o  vechime  în muncă de cel puţin 20 de ani;
femeile la împlinirea  vîrstei  de  40 de ani şi avînd o  vechime  în muncă de cel puţin 15 ani.
Articolul 18. Pensiile în condiţii avantajoase
Dreptul la pensie  pentru  limită de vîrstă în condiţii  avantajoase, indiferent de ultimul loc de lucru, îl au:
a) lucrătorii  ocupaţi  ziua  întreagă la munci subterane,  la  munci prestate  în condiţii foarte nocive şi foarte grele, conform Listei nr.1 a  unităţilor  de  producţie, lucrătorilor, profesiilor,  funcţiilor  şi indicilor, aprobate de Guvern:
bărbaţii la împlinirea  vîrstei  de 50 de ani şi avînd o  vechime  în muncă  de  cel  puţin 20 de ani, din care minimum 10 ani  de  activitate indicată în Lista nr.1;
femeile la împlinirea  vîrstei  de  45 de ani şi avînd o  vechime  în muncă  de  cel  puţin  15  ani, din care minimum 7  ani  şi  6  luni  de activitate indicată în Lista nr.1.
Lucrătorilor  a  căror  vechime în muncă constă în proporţie  de  cel puţin  50  de procente din munca prestată în condiţii foarte  nocive  şi grele  li  se  stabilesc  condiţii  avantajoase  cu  reducerea  vîrstei, prevăzute  de articolul 14 din prezenta Lege, cu 1 an pentru fiecare  an complet  de asemenea muncă în cazul bărbaţilor şi pentru fiecare 9  luni de asemenea muncă în cazul femeilor;
b) lucrătorii  ocupaţi  ziua  întreagă  la  alte  munci  prestate  în condiţii nocive şi grele conform Listei nr. 2 a unităţilor de producţie, lucrărilor,  profesiilor, funcţiilor şi indicilor, aprobate de  Guvern:
bărbaţii la împlinirea  vîrstei de 55 de ani pentru vechime în  muncă de  cel puţin 25 de ani, din care minimum 12 ani şi 6 luni de activitate indicată în Lista nr. 2;
femeile la împlinirea vîrstei de 50 de ani pentru vechime în muncă de cel  puţin 20 de ani, din care minimum 10 ani de activitate indicată  în Lista nr. 2.
Lucrătorilor  a  căror  vechime în muncă constă în proporţie  de  cel puţin  50  de procente din munca prestată în condiţii nocive  şi  foarte grele  li  se  stabilesc  pensii în condiţii  avantajoase  cu  reducerea vîrstei,  prevăzute  de articolul 14 din prezenta Lege, cu 1  an  pentru fiecare  2 ani şi 6 luni de asemenea muncă în cazul bărbaţilor şi pentru fiecare 2 ani de asemenea muncă în cazul femeilor:
c) femeile care  lucrează  în  calitate de  tractoriste-mecanice,  de mecanici  la maşini de construcţie, rutiere şi de  încărcare-descărcare, montate  pe baza tractoarelor şi a excavatoarelor la împlinirea  vîrstei de  50  de ani şi avînd o vechime în muncă de cel puţin 20 de  ani,  din care minimum 15 ani în activităţile menţionate;
d) muncitoarele dîn industria textilă ocupate la războaie de ţesut şi la  maşini,  conform  Listei  unităţilor de  producţie  şi  profesiilor, aprobate  în  modul stabilit de Guvern,  la  împlinirea vîrstei de 50 de  ani şi avînd o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani   în activităţile menţionate.
    e) salariaţii  civili  ai sistemului penitenciar, ocupaţi nemijlocit la  munci  cu  condamnaţii  şi deţinuţii,  conform  Listei  muncilor  şi profesiilor aprobate de Guvern:
bărbaţii, la  împlinirea  vîrstei  de 55 de ani, pentru  vechime  în muncă  de  cel  puţin  25 de ani, din care minimum 15 ani  de  munci  cu condamnaţii şi deţinuţii;
femeile, la împlinirea vîrstei de 50 de ani, pentru vechime în muncă de  cel puţin 20 de ani, din care minimum 10 ani de munci cu condamnaţii şi deţinuţii.
[Art.18 lit.e) introdusă prin LP1374-XIII din 19.11.97, MO5/22.01.98 art.4]
Plăţile, ce acoperă   cheltuielile   pentru  plătirea  pensiilor   în conformitate  cu  punctul  "d" din partea întîi  a  prezentului  articol înainte  ca  lucrătorul  să  împlinească vîrsta de 60 de  ani  în  cazul bărbaţilor  şi  de  55 de ani în cazul femeilor, sînt  depuse  de  către întreprinderi  din mijloacele lor în Fondul social în proporţie de 60 de procente  pentru pensiile stabilite pentru anul 1991, de 70 de  procente pentru  anul 1992, de 80 de procente pentru anul 1993, de 90 de procente pentru anul 1994 şi de 100 de procente pentru anul 1995.
Cu începere din   anul  1995  stabilirea  şi  plătirea  pensiilor  în conformitate  cu punctul "b" din partea întîi a prezentului articol  vor fi  efectuate  de  către întreprinderi din mijloacele proprii  în  modul prevăzut de contractul colectiv.
Lucrătorilor  de la alte unităţi de producţie, de alte profesii şi cu alte  funcţii  li  se pot stabili, în funcţie de  condiţiile  de  muncă, pensii  anticipate (dar nu înainte de împlinirea vîrstei de 55 de ani în cazul   bărbaţilor  şi  de  50  de  ani  în  cazul  femeilor),   conform rezultatelor  atestării locurilor de muncă, a căror plată se  efectuează pe contul întreprinderii pînă la momentul împlinirii de către lucrător a vîrstei de pensionare, prevăzute de articolul 14 din prezenta Lege.
Controlul asupra aplicării juste a listelor de asigurare cu pensii în condiţii   avantajoase  şi  asupra  calităţii  locurilor  de  muncă   la întreprinderi,  elaborarea  propunerilor privind perfecţionarea  acestor liste  sînt de competenţa organelor Expertizei de Stat a Condiţiilor  de Muncă.  Regulamentul organelor Expertizei de Stat a Condiţiilor de Muncă şi modul atestării locurilor de muncă se aprobă de către Guvern.
   
[Art.18 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 19. Pensiile lucrătorilor din agricultură
Lucrătorii ocupaţi  nemijlocit  în producţia agricolă  în  colhozuri, sovhozuri  şi în alte întreprinderi agricole au dreptul la pensie pentru limita  de  vîrstă  în  condiţii  avantajoase conform  Listei  nr.  3  a unităţilor   de   producţie,  lucrărilor,  profesiilor,  funcţiilor   şi indicatorilor,   aprobate  de  Sovietul  Suprem  al  R.S.S.  Moldova  la propunerea Guvernului:
bărbaţii la împlinirea vîrstei de 55 de ani şi avînd o vechime totală în muncă de cel puţin 25 de ani în activităţile menţionate;
femeile la împlinirea  vîrstei de 50 de ani şi avînd o vechime totală în muncă de cel puţin 20 de ani în activităţile menţionate.
Plătirea pensiilor,  stabilite în corespundere cu prezentul  articol, se efectuează pe contul Fondului social.
Articolul 20. Mărimea pensiilor
Pensiile pentru  limită de vîrstă se stabilesc în proporţie de 55  de procente din salariul mediu lunar (articolul 46), dar nu mai puţin decît mărimea minimă a pensiei.
Pentru fiecare  an  complet  de muncă peste vechime de 25 de  ani  la bărbaţi  şi 20 la femei, precum şi pentru fiecare an complet de muncă în condiţii  foarte nocive şi foarte grele (punctul "a" al articolului  18) peste vechimea de 10 ani la bărbaţi şi 7 ani şi 6 luni la femei, pensia, inclusiv  cea minimă, se majorează cu 1 procent din salariu, dar nu  mai puţin  decît  cu  1 procent din mărimea minimă a pensiei.  Majorarea  se efectuează  în limita a 20 de procente din salariu, însă nu mai puţin de 20 de procente din mărimea minimă a pensiei.
Mărimea minimă  a  pensiei pentru limită de vîrstă se  stabileşte  la nivelul salariului minim, determinat de legislaţie.
   
[Art.20 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.20 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 201. Pensiile pentru deputaţi
Deputatul care  a  activat în Parlament permanent nu mai puţin  de  o legislatură  deplină,  a  împlinit  vîrsta şi  are  vechimea  în  muncă, prevăzute  la  articolul  14 din prezenta Lege, are  dreptul  la  pensie pentru  limită de vîrstă în mărime de nu mai puţin de 65 de procente din salariul deputatului.
Deputatul la  care  la data expirării mandatului, nefiind ales pe un termen  nou,  are vechimea în muncă necesară, are dreptul la  pensionare anticipată,  cu  2 ani înainte de termen, conform alineatului întîi  din prezentul articol.
Mărimea pensiei  stabilite  se  va  indexa ulterior  în  coraport  cu schimbarea mărimii salariului deputatului.
[Art.201 introdus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 21. Pensiile pentru limită de vîrstă cu
                      vechime în muncă incompletă
Persoanelor care nu au vechimea în muncă suficientă pentru stabilirea pensiei  integrale (articolul 41), dacă au nu mai puţin din jumătate din vechimea  în  muncă  necesară, li se stabilesc pensii pentru  limită  de vîrstă cu vechime în muncă incompletă, a căror mărime este proporţională cu  vechimea în muncă pe care o au, conform articolului 50 din  prezenta Lege.
   
[Art.21 al.(1) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    În cazul vechimii  în muncă incomplete la stabilirea pensiilor nu  se aplică condiţiile avantajoase privind vîrsta şi vechimea în muncă pentru fixarea pensiilor, stabilite de prezenta Lege.
Mamelor eroine  li  se  stabilesc  pensii  pentru  limită  de  vîrstă indiferent de vechimea în muncă în proporţie nu mai mică de 100 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
   
[Art.21 al.(3) introdus prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 22. Suplimentele la pensii şi majorarea pensiilor
La pensiile pentru  limită  de  vîrstă, inclusiv  cele  calculate  în mărimea   minimă  şi  cu  vechime  în  muncă  incompletă,  se  stabilesc următoarele suplimente:
a) pensionarilor  care  nu  lucrează şi întreţin membri  ai  familiei inapţi  pentru  muncă (articolele 32 şi 33) - pentru fiecare  membru  al familiei  inapt pentru muncă în mărime de 30 procente din mărimea minimă a pensiei limită de vărstă:
b) pensionarilor  fără familie care au împlinit vîrsta de 75 de ani - pentru  îngrijirea lor în mărime de 30 de procente din mărimea minimă  a pensiei  pentru limită de vîrstă. În acest caz apartenenţa la  categoria pensionarilor  fără  familie se determină de comisia  pentru  stabilirea pensiilor;
c) persoanelor  decorate  cu  insigna "Donator onorific de  sînge  al Republicii  Moldova"  -  în mărime de 20 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
Suplimentele  prevăzute  la punctele "a", "b" şi "c" ale  prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensiile pentru limită de vîrstă se majorează:
a) persoanelor  condamnate  pentru infracţiuni politice  şi  ulterior reabilitate  care  s-au  aflat  în locuri  de  recluziune,  şi  foştilor deţinuţi  în  lagărele de concentrare fasciste, în ghetouri şi  în  alte locuri  de  deţinere forţată - cu 400 de procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor de război: de grupa I - cu 200 de procente, de grupa a II-a  -  cu 175 de procente, de grupa a III-a - cu 150 de  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
[Art.22 al.(3) pct.b) în redacţia LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
c) persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte care  s-au  aflat  în locuri de recluziune sau în instituţii de psihiatrie - cu 50 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
d) persoanelor  supuse represiunilor nedrepte şi membrilor familiilor lor  care s-au aflat în exil (deportare) - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
e) participanţilor  la  război  din  rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în  componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de  partizani,  militarilor  care  au participat  la  acţiuni de luptă, îndeplinindu-şi datoria militară - cu 100 de procente din mărimea minimă pensiei pentru limită de vîrstă.
   
[Art.22 al.(3) pct.e) modificat prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
    f) persoanelor,  care  au  lucrat  ca angajaţi civili  în  armata  de operaţii  în anii celui de-al doilea război mondial, - cu 75 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
g) persoanelor  decorate  cu ordine şi medalii ale  fostei  U.R.S.S. pentru  munca  plină  de  abnegaţie şi serviciu  militar  impecabil  în spatele  frontului în anii celui de-al doilea război mondial - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
   
  [Art.22 al.(3) pct.f)-g) introduse prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
    Majorările prevăzute   la   punctele  "a-g"  nu  pot   fi   stabilite concomitent.
   
[Art.22 al.(4) modificat  prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
   
[Art.22 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.22 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 23. Modul de plătire a pensiilor pensionarilor care
                   lucrează
Pensiile pentru  limită de vîrstă se plătesc în întregime, indiferent de cîşting sau de un alt venit.
   
[Art.23 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.23 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
CAPITOLUL II
PENSIILE DE INVALIDITATE
Articolul 24. Condiţiile de stabilire a pensiilor şi
                      grupele de invaliditate.
Pensiile de invaliditate se stabilesc în cazul survenirii invalidităţii, care a atras după sine pierderea completă sau parţială a capacităţii de muncă, în urma:
a) unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
b) unei afecţiuni generale;
   
[Art.24 lit.c) exclusă prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    Pensiile de invaliditate se stabilesc indiferent de faptul  cînd  a survenit invaliditatea: în perioada muncii, pînă la intrarea în serviciu sau după încetarea activităţii.
În funcţie de  gradul  pierderii  capacităţii de muncă  invalizii  se împart în trei grupe.
Cauzele, grupele de invaliditate şi timpul survenirii invalidităţii, precum  şi necesitatea îngrijirii şi ajutorării invalizilor de grupele Işi a II-a de către alte persoane se stabilesc de consiliile de expertiză medicală   a  vitalităţii  (C.E.M.V.),  care  acţionează  în  baza  unui regulament aprobat de Guvern.
   
[Art.24 al.(4) în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.24 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 25. Vechimea în muncă ce dă dreptul la pensie
Pensiile în caz  de invaliditate cauzată de un accident de muncă  sau de afecţiune profesională se stabilesc indiferent de vechimea în muncă;
   
[Art.25 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.25 al.(1) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Pensiile în caz  de  invaliditate cauzată de o afecţiune generală  se stabilesc  dacă  persoana respectivă, la data survenirii  invalidităţii, are următoarea vechime în muncă:
                          vechimea în muncă                        (în ani)
   Pînă la împlinirea vîrstei de 23 de ani                       1
   de la 23 pînă la împlinirea vîrstei de 26 de ani          2
   de la 26 pînă la împlinirea vîrstei de 31 de ani          3
   de la 31 pînă la împlinirea vîrstei de 36 de ani          5
   de la 36 pînă la împlinirea vîrstei de 41 de ani          7
   de la 41 pînă la împlinirea vîrstei de 46 de ani          9
   de la 46 pînă la împlinirea vîrstei de 51 de ani         11
   de la 51 pînă la împlinirea vîrstei de 56 de ani         13
   de la 56 pînă la împlinirea vîrstei de 61 de ani         14
   mai în vîrstă de 61 de ani                                       15
Dacă persoana  dată  a  acumulat vechimea în muncă,  necesară  pentru categoria  respectivă  de  vîrstă,  şi a continuat să  lucreze  pînă  la trecerea  în  categoria  următoare de vîrstă, atunci se consideră  că  a îndeplinit condiţia vechimii în muncă, indiferent de cerinţele stabilite pentru următoarea categorie de vîrstă.
Persoanelor care  au devenit invalide pînă la vîrsta de 20 de ani din cauza  unei  afecţiuni  generale li se stabilesc  pensii  indiferent de durata muncii.
   
[Art.25 al.(4) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    În cazul trecerii   de  la  pensia  de  invaliditate,  cauzată  de  o infirmitate  de  muncă  sau de o afecţiune profesională,  la  pensia  de invaliditate,  cauzată  de  o  afecţiune  generală,  vechimea  în  muncă necesară  se stabileşte pe baza vîrstei la care a fost stabilită iniţial invaliditatea.
Cetăţenilor Republicii  Moldova,  strămutaţi  din alte ţări, care  nu   au lucrat în Republica Moldova, li se stabilesc următoarele pensii:
a) de invaliditate  cauzată  de  o  infirmitate de  muncă  sau  de  o afecţiune profesională, indiferent de vechimea în muncă;
b) de invaliditate cauzată de o afecţiune generală, cu condiţia că au vechimea   în   muncă  necesară  conform  vîrstei  la data stabilirii invalidităţii.
Articolul 26. Mărimea pensiilor
Pensiile de invaliditate se stabilesc în următoarele proporţii:
invalizilor de grupa I în proporţie de 75 de procente, invalizilor de grupa  a  II-a de 55 de procente, invalizilor de grupa a III-a de 30  de procente din salariu (articolul 46).
   
[Art.26 al.(1) subal.2 exclus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.26 al.(1) teza a doua în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Mărimile minime ale pensiilor se stabilesc pentru grupele I şi a II-a de invaliditate în proporţie de 100 de procente, pentru grupa a III-a de invaliditate  -  în  proporţie de 50 de procente din  mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
Dacă invalizii  de  grupele  I şi II au vechimea în  muncă,  necesară pentru  stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă, vechime prevăzută de articolul  14 din prezenta Lege, pensia de invaliditate li se stabileşte în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă.
   
[Art.26 al.(3)-(4) excluse prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
    [Art.26 al.(3)-(5) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 27. Pensiile de invaliditate cu vechime în
                     muncă incompletă
Persoanelor care au devenit invalide de grupele I şi a II-a ca urmare a  unor  afecţiuni generale, dar care nu au vechimea în  muncă  necesară pentru  stabilirea  pensiei  integrale (articolul 25), li  se  stabilesc pensii  de  invaliditate  cu  vechime  în  muncă  incompletă  în  mărime proporţională  cu  vechimea  în muncă existentă, dar nu mai  mică  decît pensia  socială,  stabilită  pentru  grupa I şi, respectiv,  a  II-a  de invaliditate (articolul 79).
Articolul 28. Suplimentele la pensii şi majorarea pensiilor
La pensiile de  invaliditate,  inclusiv la cele calculate în  mărimea minimă  şi pentru vechime în muncă incompletă, se stabilesc  următoarele suplimente:
a) invalizilor  de  grupele  I şi II-a care nu lucrează  şi  întreţin membri  ai  familiei inapţi pentru muncă (articolele 32 şi 33) -  pentru fiecare  membru  al  familiei  inapt pentru muncă în  mărime  de  30  de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor  de  grupa  I  care suferă de boli de  ochi  -  pentru îngrijirea  lor în mărime de 70 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă, altor invalizi de grupa I, invalizilor de grupa a II-a fără familie, care au nevoie de ajutor altora - pentru îngrijirea lor  în  mărime  de 30 de procente din mărimea minimă a  pensiei  pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor  decorate  cu  insigna "Donator onorific de  sînge  al Republicii  Moldova"  -  în mărime de 20 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
Suplimentele prevăzute la punctele "a", "b" şi "c" ale prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensia de invaliditate se majorează:
a) persoanelor  condamnate  pentru infracţiuni politice  şi  ulterior reabilitate  care  s-au  aflat în locurile de  recluziune,  şi  foştilor deţinuţi  în  lagărele  de concetrare fasciste, în ghetouri şi  în  alte locuri  de  deţinere forţată - cu 400 de procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte, care s-au  aflat  în locuri  de recluziune sau în instituţii de psihatrie - cu 50 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor  supuse represiunilor nedrepte şi membrilor familiilor lor, care s-au aflat în exil (deportare) - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
d) participanţilor  la  război  din  rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în  componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de  partizani,  militarilor  care  au participat la acţiuni de luptă îndeplinindu-şi datoria militară - cu 100 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
   
[Art.28 al.(3) pct.d) modificat prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
    e) persoanelor,  care  au  lucrat  ca angajaţi civili  în  armata  de operaţii  în anii celui de-al doilea război mondial, - cu 75 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
f) persoanelor  decorate  cu  ordine şi medalii ale  fostei  U.R.S.S. pentru muncă plină de abnegaţie şi serviciu militar impecabil în spatele frontului  în anii celui de-al doilea război mondial - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
   
[Art.28 al.(3) pct.e)-f) introduse prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
    Majorările prevăzute   la   punctele  "a-f"  nu  pot   fi   stabilite concomitent.
   
[Art.28 al.(4) modificat prin LP452-XIII din 06.05.95, MO33/15.06.95]
    [Art.28 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
    [Art.28 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 29. Termenul de plătire a pensiilor în cazul
                      schimbării grupei de invaliditate sau
                      restabilirea capacităţii de muncă
La schimbarea  grupei  de  invaliditate pensia  corespunzătoare  noii grupe se plăteşte de la data schimbării grupei de invaliditate.
În cazul în care  persoana  reexaminată  este declarată  capabilă  de muncă  pensia  se  plăteşte pînă la sfîrşitul lunii în care  ea  a  fost declarată aptă pentru muncă, însă nu mai mult decît pînă în ziua în care a fost stabilită invaliditatea.
Articolul 30. Condiţiile reluării plătirii pensiilor în
                       cazul întreruperii invalidităţii
În cazul în care  invalidul nu s-a prezentat la comisia de  expertiză medicală a vitalităţii pentru reexaminare în termenul stabilit  pentru aceasta,  încetează  de a i se plăti pensia, iar în cazul  recunoaşterii din  nou  ca invalid pensia se restabileşte din ziua încetării, însă  nu mai mult decît pentru o lună.
    În cazul în care  termenul  reexaminării  a fost depăşit  din  motive întemeiate  pensia se plăteşte pe baza hotărîrii comisiei pentru fixarea pensiei din ziua în care a încetat plătirea şi pînă în ziua reexaminării insă  nu  mai mult decăt pe 3 ani, dacă comisia de expertiză medicală  a vitalităţii  îl consideră invalid în această perioadă. Totodată, dacă  în  timpul  reexaminării invalidul este trecut în  altă  grupă  de invaliditate   (superioară  sau  inferioară),  pensia  pentru   perioada menţionată se plăteşte conform grupei precedente.
Dacă pensia invalidului  care  şi-a pierdut capacitatea de muncă  din cauza  unei  afecţiuni  generale  a  încetat  să  fie  plătită  datorită restabilirii capacităţii de muncă sau dacă el nu primea pensie din cauza neprezentării  la  reexaminare fără motive întemeiate, atunci  în  cazul declarării  lui  ulterioare  drept invalid  plătirea  pensiei  stabilite anterior  este reluată din ziua stabilirii invalidităţii cu condiţia  că după  încetarea plătirii pensiei au trecut nu mai mult de 5 ani. Dacă au trecut mai mult de 5 ani, pensia se stabileşte din nou pe baze generale.
   
[Art.30 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 31. Plătirea pensiei de invaliditate cetăţenilor
                     care au cîştiguri sau alte venituri
Pensiile de invaliditate se plătesc în întregime indiferent de cîştig sau de un alt venit.
CAPITOLUL III
PENSIILE ÎN CAZUL PIERDERII ÎNTREŢINĂTORULUI
Articolul 32. Membrii familiei care au dreptul la pensie
Dreptul la pensie  în cazul peirderii întreţinătorului îl au  membrii inapţi  pentru muncă ai familiei întreţinătorului decedat care se  aflau în întreţinerea lui (articolul 33). În aceste condiţii copiii au dreptul la  pensie,  indiferent de faptul dacă se aflau sau nu  în  întreţinerea persoanei decedate.
[Art.32 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Părinţii şi soţul   (soţia)  celui  decedat  care  nu  se  aflau   în întreţinerea  lui  de  asemenea au dreptul la pensie, dacă  ulterior  au pierdut sursa mijloacelor de existenţă.
Se consideră inapţi pentru muncă următorii membri ai familiei:
a) copiii, fraţii,  surorile şi nepoţii care nu au împlinit vîrsta de 18  ani sau care au depăşit vîrsta, dacă ei au devenit invalizi  înainte de  a  împlini  18  ani; în acest caz fraţii,  surorile  şi  nepoţii  cu condiţia că ei nu au părinţi apţi pentru muncă;
b) soţul, soţia, părinţii, dacă au împlinit vîrsta  de  pensie:
bărbaţii 60 de ani şi femeile 55 de ani, sau dacă sînt invalizi;
c) unul dintre părinţi sau soţul (soţia) ori bunicul, bunica, fratele sau  sora, indiferent de vîrstă şi de capacitatea de muncă, dacă el (ea)  îngrijeşte copiii, fraţii, surorile sau nepoţii întreţinătorului decedat care  nu au împlinit vîrsta de 8 ani şi nu lucrează indiferent de faptul dacă se aflau sau nu în întreţinerea persoanei decedate.
   
[Art.32 al.(3) lit.c) modificată prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    d) soţul (soţia)  divorţat  care  a beneficiat de  pensie  alimentară pentru  întreţinerea  sa  din partea fostului soţ (soţie) pînă  la  data încetării din viaţă a acestuia şi care nu s-a recăsătorit;
e) bunicul şi  bunica  în cazul cînd lipsesc persoanele care  conform legii, sînt obligate să-i întreţină;
f) înfiaţii şi înfietorii;
g) tatăl vitreg  şi mama vitregă, dacă au educat şi au întreţinut cel puţin 5 ani fiul vitreg decedat sau fiica vitregă decedată;
h) fiul vitreg şi fiica vitregă, dacă nu primeau pensie alimentară de la părinţi.
Elevii şcolilor  medii, şcolilor tehnico-profesionale, şcolilor medii de  specialitate  şi studenţii instituţiilor de învăţămînt  superior  au dreptul la pensie în cazul pierderii întreţinătorului pînă la absolvirea instituţiilor  de învăţămînt menţionate, însă nu mai mult decît pînă  la împlinirea vîrstei de 23 de ani.
Minorii care au dreptul la pensie în cazul pierderii întreţinătorului îşi menţin acest drept şi în cazul înfierii lor.
Pensia stabilită în cazul pierderii întreţinătorului se menţine şi în cazul recăsătoririi pensionarului.
Toate regulile prezentei Legi referitoare la familiile celor decedaţi se  extind  respectiv  (deoarece alte specificări nu se fac)  şi  asupra membrilor  familiei celor absenţi fără veste, dacă absenţa fără veste  a înreţinătorului aste identificată în modul stabilit.
Articolul 33. Membrii familiei care se consideră persoane
                      întreţinute
Membrii familiei celui decedat se consideră că au fost întreţinute de el, dacă s-au aflat pe deplin în întreţinerea lui sau primeau din partea lui  ajutor, care constituia pentru ei sursa permanentă şi principală  a mijloacelor de existenţă.
Membrii familiei  celui decedat, pentru care ajutorul lui  constituia sursa  permanentă  şi  principală a mijloacelor de existenţă,  dar  care primeau o oarecare pensie, au dreptul să treacă la noua pensie.
Articolul 34. Vechimea în muncă a întreţinătorului care
                 dă dreptul la pensie şi separarea unei părţi a pensiei
Familiei întreţinătorului, decedat în urma unei infracţiuni de muncă sau  unei  afecţiuni profesionale, i se stabileşte pensia indiferent  de vechimea  în muncă a întreţinătorului. Familiei întreţinătorului care  a decedat   pînă   la  împlinirea  vîrstei  de  20  de  ani  şi   familiei pensionarului  decedat  pensia se stabileşte de asemenea  indiferent  de vechimea în muncă.
[Art.34 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Pensia în cazul  pierderii  întreţinătorului, decedat din cauza  unei afecţiuni  generale,  se  stabileşte dacă întreţinătorul  pînă  la  data decedării avea vechimea care i-ar fi fost necesară pentru a i se stabili pensia de invaliditate (articolul 25).
Familiilor cetăţenilor  Republicii Moldova, strămutaţi din alte ţări, dacă  întreţinătorul  nu a lucrat în Republica Moldova, li se  stabilesc pensii:
a) celor care   primea  în  alte  ţări  pensie  în  cazul   pierderii întreţinătorului, indiferent de vechimea în muncă a întreţinătorului;
b) celor care nu primeau pensie cu condiţia că întreţinătorul conform vîrstei,  pînă  în ziua încetării muncii avea  vechimea  corespunzătoare (articolul  25), iar în cazul morţii lui ca urmare a unei infirmităţi de muncă  sau  a  unei afecţiuni profesionale - indiferent de  vechimea  în muncă a întreţinătorului.
Pentru toţi membrii  familiei care au dreptul la pensie se stabileşte o singură pensie comună.
La cererea unui membru al familiei partea lui din pensie se separă şi i se plăteşte aparte.
Separarea părţii  de pensie se face din prima zi a lunii care urmează după luna în care a fost depusă cererea pentru împărţirea pensiei.
Articolul 35. Calcularea pensiilor
La calcularea pensiilor în cazul pierderii întreţinătorului se aplică respectiv articolul 46-49, 51 ale prezentei Legi.
Articolul 36. Mărimea pensiilor
Pensiile în cazul  pierderii întreţinătorului se stabilesc familiilor persoanelor  decedate  din  cauza  unui  accident  de  muncă,  afecţiuni profesionale  sau  generale  - pentru fiecare membru al  familiei  inapt pentru  muncă în mărime de 30 de procente din salariul  întreţinătorului (articolul  46), dar nu mai puţin de 50 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Pentru copiii  care  şi-au  pierdut ambii părinţi  (orfani  de  ambii părinţi),  copiii unei mame singure decedate pensia pentru fiecare copil nu  poate fi mai mică decît 100 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Familiilor în  a căror componenţă sînt copii care şi-au pierdut ambii părinţi (orfani de ambii părinţi) pensia se calculează din suma totală a cîştigului ambilor părinţi.
Familiilor pensionarilor  decedaţi  li  se stabilesc  pensii  conform aceloraşi norme ca şi familiilor persoanelor indicate la articolul 3 din prezenta Lege.
   
[Art.36 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
    [Art.36 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 361. Majorarea pensiei văduvelor
Văduvelor persoanelor,  condamnate  pentru  infracţiuni  politice  şi ulterior  reabilitate  care  s-au  aflat în  locuri  de  recluziune,  şi văduvelor  foştilor  deţinuţi  în lagărele de concentrare  fasciste,  în ghetouri şi în alte locuri de deţinere forţată, beneficiare de pensie în cazul  pierderii întreţinătorului şi care nu s-au recăsătorit, pensia li se  majorează  cu  200 de procente din mărimea minimă a  pensiei  pentru limită de vîrstă.
   
[Art.361 introdus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
    Articolul 37. Pensiile în cazul pierderii întreţinătorului
                   cu vechimea în muncă incompletă
Membrilor familiei  care  şi-au  pierdut întreţinătorul  decedat  din cauza  unei  afecţiuni  generale  şi care nu a avut  vechimea  în  muncă suficientă pentru fixarea pensiei depline de invaliditate (articolul 25) pensia  se stabileşte conform vechimei incomplete, proporţional vechimei existente în muncă a întreţinătorului.
Familiilor pensionarilor   decedaţi   care  primeau  pensie conform vechimei  incomplete  li se stabileşte pensia proporţional  vechimei  în muncă pe baza cărea a fost fixată pensia întreţinătorului decedat.
Totodată, pensia pentru fiecare membru inapt pentru muncă al familiei nu  poate  fi mai mică decît pensia socială, stabilită pentru  categoria respectivă de persoane inapte pentru muncă (articolul 79).
Articolul 38. Plătirea pensiilori în cazul pierderii
                     întreţinătorului
Pensia în cazul  pierderii întreţinătorului se plăteşte în întregime, indiferent de cîştig sau de un alt venit al pensionarului.
Copiilor orfani de ambii părinţi, pentru  perioada aflării în întreţinerea deplină a statului, li se plătesc pensiile în întregime.
Celorlalţi copii, care se află în întreţinerea deplină a statului, li se plăteşte 25 de procente din pensie.
CAPITOLUL IV
PENSIILE PENTRU VECHIME ÎN MUNCĂ
Articolul 39. Temeiurile asigurării cu pensii
                        pentru vechime în muncă
Pensii pentru vechime în muncă se stabilesc unor anumite categorii de cetăţeni,  ocupaţi  la  lucrări  a căror  executare  duce  la  pierderea capacităţii  profesionale  de  muncă sau  a  aptitudinilor  profesionale înainte  de atingerea vîrstei care dă dreptul la pensia pentru limită de vîrstă.
Pensia pentru   vechime  în  muncă  se  acordă  numai  la   încetarea activităţii  care dă dreptul la această pensie, pentru motivele  arătate în partea întîi a prezentului articol.
Articolul 40. Lucrătorii care au dreptul la pensie
Dreptul la pensie pentru vechime în muncă îl au:
1. Unele categorii  de  muncitori şi slujbaşi din aviaţie, precum  şi personalul   navigant   de   încercare,   indiferent   de   subordonarea departamentală a întreprinderii în care sînt încadraţi:
a) personalul navigant  şi  navigant de încercare în cazul  în  care vechimea  în aceste funcţii este de cel puţin 25 de ani la bărbaţi şi de cel puţin 20 de ani la femei.
Lucrătorii menţionaţi,  concediaţi din activitatea de zbor din motive de sănătate (boală), care au o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani - bărbaţi  şi  de  cal  puţin  15 ani -  femei  pot  beneficia  de  pensie proporţional timpului lucrat;
b) lucrătorii  care efectuează dirijarea traficului aerian şi care au adeverinţă de dispecer:
bărbaţii la împlinirea vîrstei de 55 de ani avînd o vechime totală în muncă  de cel puţin 25 de ani, dintre care cel puţin 12 ani şi 6 luni de activitate de dirijare nemijlocită a zborurilor navelor aeriene;
femeile la împlinirea  vîrstei de 50 de ani avînd o vechime totală în muncă de cel puţin 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani de activitate de dirijare nemijlocită a zborurilor navelor aeriene.
La calcularea  vechimii  în  muncă  a  lucrătorilor  care  efectuează dirijarea  traficului  aerian se ia în considerare şi munca indicată  în punctul "a" din prezentul articol.
c) personalul de ingineri şi tehnicieni:
bărbaţii la împlinirea vîrstei de 55 de ani avînd o vechime totală în muncă  în aviaţia civilă de cel puţin 25 de ani, din care minimum 20  de ani în funcţiile menţionate:
femeile la împlinirea  vîrstei de 50 de ani avînd a vechime totală în muncă  în aviaţa civilă de cel puţin 20 de ani, din care minimum 15  ani în funcţiile menţionate.
La calcularea   vechimii  în muncă  a  persoanelor  de  ingineri  şi tehnicieni  se  ia în considerare şi activitatea menţionată în  punctele "a" şi "b" din prezentul articol.
d) însoţitorii de bord:
bărbaţii la împlinirea vîrstei de 55 de ani avînd o vechime totală în muncă  de  cel puţin 25 de ani, din care minimum 15 ani în  calitate  de însoţitori de bord;
femeile la împlinirea  vîrstei de 45 de ani avînd o vechime totală în muncă  de  cel puţin 20 de ani, din care minimum 10 ani în  calitate  de însoţitoare de bord.
2. Unele categorii  de  artişti ai teatrelor şi ai altor  unităţi  şi colective   de   reprezentaţii  teatralizate,  care  au  o  vechime   în activitatea de creaţie de la 20 pînă la 30 de ani.
Listele profesiilor şi funcţiilor, modul de stabilire şi de plătire a pensiilor  pentru  personalul  navigant de încercare,  precum  şi  modul calculării  vechimii în muncă pentru stabilirea pensiei în  corespundere cu  subpunctele  "a" şi "c" din punctul 1 şi cu punctul 2 din  prezentul articol se aprobă în modul determinat de Guvern.
   
[Art.40 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    3. Muncitorii  din  brigăzile  de locomotive şi  unele  categorii  de lucrători, care înfăptuiesc nemijlocit organizarea traficului şi asigură securitatea  circulaţei  în  transportul feroviar, conform  Listelor  de profesii şi funcţii, aprobate în modul stabilit de Guvern:
bărbaţi - la  împlinirea vîrstei de 55 de ani pentru o vechime totală în  muncă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 12 ani şi 6 luni  - la lucru indicat;
femeile - la  împlinirea vîrstei de 50 de ani pentru o vechime totală în  muncă  de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin 10 ani - la  lucru indicat.
4. Lucrătorii expediţiilor, echipelor, detaşamentelor, sectoarelor şi brigăzilor, ocupaţi nemijlocit la lucrări de cîmp de cercetări geologice la explorări topografico-geodezice, geofizice, hidrografice, hidrologice, de amenajare a pădurilor şi de prospecţiuni:
bărbaţii - la împlinirea vîrstei de 55 de ani pentru o vechime totală în  muncă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 12 ani şi 6 luni  - la lucru indicat;
femeile - la împlinirea vîrstei de 50 de ani pentru vechime totală în muncă  de  cel  puţin 20 de ani, din care cel puţin 10 ani  -  la  lucru indicat.
Totodată, munca  prestată nemijlocit în condiţiile de cîmp în  decurs de  jumătate de an sau mai mult de jumătate de an se consideră ca un  an de  muncă - în decurs de mai puţin de o jumătate de an - conform duratei reale,  iar munca prestată la lucrări sezoniere - conform articolului 44 din prezenta Lege.
La stabilirea  pensiilor în condiţii avantajoase conform  articolului 18 şi a pensiilor pentru vechime în muncă conform prezentului articol se iau  în  calcul  perioadele de muncă prevăzute de  aceste  articole,  cu condiţia  că  lucrările  menţionate dau dreptul la  pensie  în  condiţii similare sau mult mai avantajoase.
   
[Art.40 pct.(3-4) introduse prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
    Articoul 401. Pensiile pentru vechime în muncă anu-
                       mitelor categorii  de livrători  din
                       unele ramuri ale economiei naţionale.
Pensiile pentru  vechime  în muncă anumitelor categorii de  lucrători din  unele ramuri ale economiei naţionale se stabilesc în condiţiile  şi în mărimile determinate de Guvern.
   
[Art.401 introdus  prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 41. Mărimea pensiilor
Pensiile pentru  vechime în muncă se stabilesc în mărimile  prevăzute de articolul 20 din prezenta Lege, pensiilor pentru limită de vîrstă.
   
[Art.41 al.(1) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92] 
    Pensiile se calculează  din salariul mediu lunar (articolele  46-49), primit  înainte  de încetarea muncii care, dă dreptul la  pensie  pentru vechime în muncă (articolul 40).
Articolul 42. Ordinea de plătire a pensiilor în
                        perioada activităţii
Pensiile pentru  vechime în muncă în perioada activităţii în  funcţii care  nu dau dreptul la această categorie de pensii se plătasc în  modul prevăzut de articolul 23 din prezenta Lege.
CAPITOLUL V
VECHIMEA ÎN MUNCĂ
Articolul 43. Tipurile activităţii de muncă ce se iau
                      în considerare la calcularea vechimii în muncă
La calcularea  vechimii în muncă se ia în considerare munca  prestată pe  baza contractului de muncă la întreprinderi, instituţii, organizaţii şi  cooperative, indiferent de formele de proprietate şi de  gospodărire folosite,  precum  şi  pe  baza calităţii  de  membru  al  colhozurilor, indiferent de caracterul şi durata muncii şi de durata întreruperilor.
La calcularea  vechimii  în muncă în colhoz pe perioada de după  anul 1965,  dacă membrul colhozului nu şi-a îndeplinit fără motive întemeiate minimul  stabilit de participare prin muncă la gospodăria obştească,  se ia în considerare durata propriu-zisă a muncii prestate.
La calcularea  vechimii  în muncă se ia în considerare  de  asemenea:
a) orice altă  muncă sau tip de activitate la care lucrătorul trebuia să fie supus asigurărilor sociale de stat;
b) activitatea de creaţie a membrilor uniunilor de creaţie, precum şi activitatea  de creaţie a altor lucrători de creaţie care nu sînt membri ai  uniunilor de creaţie. Vechimea activităţii de creaţie se  stabileşte de secretariatele comitetelor de conducere ale uniunilor de creaţie;
c) serviciul militar şi oricare alt serviciu asimilat lui;
d) serviciul  în  paza  militară şi  în  organele  telecomunicaţiilor speciale  indiferent  de  subordonarea departamentală  şi  de  existenţa titlului special sau a gradului militar;
e) studiile în şcolile din sistemul rezervelor de muncă de stat şi al învăţămîntului   tehnico-profesional,  în  instituţiile  de   învăţămînt superior  şi  mediu de specialitate, în aspirantură, doctorantură şi  în secundariatul clinic şi în alte şcoli şi instituţii de învăţămînt pentru pregătirea cadrelor;
f) incapacitatea  temporară de muncă ce a început în perioada muncii;
g) timpul îngrijirii unui invalid de grupa I sau a unui copil invalid pînă  la vîrsta de 16 ani precum şi a unui bătrîn care a atins vîrsta de 75 de ani;
h) timpul îngrijirii  copiilor mici de mama care nu lucrează, însă nu mai mult decît pînă la împlinirea fiecărui copil a vîrstei de 3 ani, iar în total 6 ani.
În cazul majorării  mărimii pensiilor pentru limită de vîrstă  pentru fiecare  an lucrat (articolul 20) paralel cu munca se iau în considerare de  asemenea  perioadele  prevăzute în punctele  "b-h"  ale  prezentului articol şi în articolul 44 din prezenta Lege.
La calcularea  vechimii în muncă la lucrări subterane care dă dreptul la  pensie pentru limită de vîrstă în condiţii avantajoase (punctul  "a" al  articolului 18), perioada invalidităţii ca urmare a unei infirmităţi de  muncă sau a unei afecţiuni profesionale căpătate la această muncă se include în vechimea menţionată.
În vechimea în muncă ce dă dreptul la pensie se includ de asemenea şi alte  tipuri  de  activităţi  (alte  perioade),  inclusiv  calculate  în condiţii  avantajoase, în condiţiile şi în modul determinate de Guvern.
[Art.43 al.(6) introdus prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Timpul serviciului   de  pînă  la  1  aprilie  1992  în  calitate  de deservenţi  şi  salariaţi ai cultelor se include în vechimea  în  muncă, indiferent de plata ratelor de asigurare în Fondul social.
Timpul de muncă  ca  angajat peste hotare se include în  vechimea  în muncă cu condiţia plăţii ratelor de asigurare stabilite în fondul social dacă acordurile (tratatele) interstatale nu prevăd altfel.
   
[Art.43 al.(7)-(8) introduse prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.5) devine al.3)]
   
Articolul 44. Înlesnirile la calcularea vechimii
În vechimea în muncă se includ:
a) în măsură triplă:
   - serviciul militar  în  componenţa armatei de operaţii  în  perioada acţiunilor de luptă (punctul "c" al articolului 43);
   - timpul aflării în locuri de recluziune, în instituţii de psihiatrie sau  în exil (deportare), al aflării sub strajă a cetăţenilor traşi fără temei la răspundere penală, supuşi represiunilor nedrepte şi reabilitării ulterior;
[Art.44 lit.a) modificată prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
b) în măsură dublă:
- munca, în calitate  de  personal  civil  în  componenţa  unităţilor militare  şi  serviciile,  în  afară de serviciul  militar  prevăzut  în punctul "a" din partea întîi a prezentului articol, în anii războiului;
- munca în instituţiile  de  combatere  a ciumei şi  în  instituţiile medicale legate nemijlocit de examinarea şi tratarea bolnavilor de SIDA.
- timpul aflării   foştilor  deţinuţi  în  lagărele  de   concentrare fasciste, în ghetouri şi în alte locuri de deţinere forţată;
[Art.44 lit.b) introdusă prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
c) în măsura de unu şi jumătate:
- munca efectuată  de  unele  categorii  de  lucrători  medicali  din instituţiile  de  ocrotire a sănătăţii, conform listelor de  lucrări  şi funcţii, aprobate de Guvern.
[Art.44 lit.c) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Munca prestată  pe  parcursul  unui sezon întreg  la  întreprinderile ramurilor  sezoniere  ale  industriei, indiferent  de  subordonarea  lor departamentală,  conform  Listei, aprobate de Guvern, echivalează  cu un an de muncă. Celelalte lucrări sezoniere se includ în vechime conform duratei lor efective.
Articolul 45. Modul de confirmare a vechimii în muncă.
Actele care confirmă   vechimea  în  muncă:  carnetul  de  muncă  sau certificatul despre perioada plătirii cotelor de asigurare socială. Dacă lipsesc  documentele numite sau înscrierile corespunzătoare în ele modul de  confirmare a vechimii în muncă este confirmat de Guvern.
    [Art.45 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]

CAPITOLUL VI
CALCULAREA ŞI RECALCULAREA PENSIILOR
Articolul 46. Determinarea salariului pentru
                     calcularea pensiei
Pensia se stabileşte  conform normelor stabilite în procente faţă  de salariul  mediu lunar, stabilit în conformitate cu articolele 47-49  din prezenta Lege, pe care cetăţeanul l-a primit înainte de a depune cererea pentru pensie.
Totodată, pentru  calcularea pensiei se ia cîştiguri într-o sumă care să  nu  depăşească  zece  salarii  minime. Partea  din  cîştig  care  nu depăşeşte şase salarii minime se va lua integral în calcul la stabilirea pensiei.
Fiecare  parte  ulterioară  a cîştigului se ia  în  calcul  în următoarele  proporţii: în limItele celui de-al şaptelea salariu minim - 85  de  procente,  celui  de-al optulea - 70 de  procente,  celui  de-al nouălea - 55 de procente, celui de-al zecelea - 40 de procente. Cîştigul obţinut astfel este considerat salariul din care se calculează pensia.
[Art.46 al.(2) în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 47. Modul de determinare a salariului mediu lunar
Salariul mediu  lunar  efectiv  pentru calcularea pensiei se  ia  din oricare  5  ani  la rînd (la alegerea celui care a depus  cerere  pentru pensie)  din  ultimii  15 ani de muncă, înainte  de  stabilirea  pensiei indiferent de întreruperile existente în muncă, cu excepţia cazurilor în care  membrul de colhoz n-a lucrat în colhoz. Salariul mediu lunar de 5 ani se stabileşte prin împărţirea la şaizeci a sumei totale a cîştigului pentru  munca  prestată  în şaizeci de luni calendaristice la  rînd  (în limitele  ultimilor 15 ani de muncă). Totodată la dorinţa persoanei care a  depus cerere pentru stabilirea pensiei, lunile cu un număr  incomplet de  zile de muncă în legătură cu intrarea în serviciu sau cu  concediere se consideră luni întregi calendaristice de lucru.
   
[Art.47 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    În cazurile cînd  cel  care a depus cerere pentru stabilirea  pensiei (cu  excepţia membrilor de colhoz) a lucrat mai puţin de 5 ani, salariul mediu  lunar  se stabileşte prin împărţirea sumei totale  a  cîştigului, obţinut în lunile calendaristice de muncă, la numărul acestor luni.
Dacă persoana  care  a  depus cerere pentru stabilirea  pensiei  este membru  de colhoz mai puţin de 5 ani, pensia se calculează din  cîştigul mediu lunar efectiv din întreaga perioadă a aflării în colhoz. În aceste condiţii  salariul mediu lunar se stabileşte prin împărţirea  cîştigului total din perioada respectivă la numărul lunilor din această perioadă.
În cazurile cînd  o  parte  din perioada pentru  care  se  calculează salariul  mediu lunar revine muncii în calitate de membru de colhoz, iar o  parte  revine  altei  munci,  cîştigul  pentru  fiecare  perioadă  se calculează  conform  regulilor  stabilite pentru membrii  de  colhoz  şi respectiv pentru alte persoane. În acest caz suma totală a cîştigului se împarte la şaizeci sau respectiv la numărul propriu-zis de luni cuprinse în  perioadele  de muncă menţionate, dacă numărul acestor luni este  mai mic de şaizeci.
Dacă lucrătorul  a muncit mai puţin de o lună calendaristică cîştigul obţinut  în  întreaga  perioadă lucrată se împarte  la  numărul  zilelor lucrate  şi  suma  obţinută se înmulţeşte cu numărul  zilelor  de  lucru dintr-o  lună,  calculat în medie pe an. În acest caz pentru  calcularea pensiei  se iau în considerare nu mai mult de două salarii tarifare (sau ale  funcţiei).
   
[Art.47 al.(5) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Persoanelor care  se ocupă cu munca individuală, inclusiv în condiţii de  arendă  individuală  (de grup), în  gospodăria  ţărănească  proprie, precum  şi  celor  angajaţi  prin contract de către  alţi  cetăţeni  (în calitate  de  îngrijitore, dădacă, secretară, dactilografă,  stenografă, paznic,  grădinar,  şofer etc.), pensiile li se calculează din  salariul efectiv  (din  suma luată pentru determinarea mărimii ratelor în  Fondul social);
[Art.47 al.(6) introdus  prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94; al.6) devine al.7)]
La stabilirea   pensiei  lucrătorilor  ocupaţi  la  munci   sezoniere cîştigul  mediu  lunar efectiv se determină prin împărţirea  cîştigului, obţinut în 5 sezoane întregi, la 60.
Articolul 48. Tipurile de retribuire a muncii luate în
                      considerare la calcularea pensiilor
În cîştigul pentru  calcularea  pensiei se includ toate  tipurile  de retribuire  a  muncii,  asupra cărora, conform regulilor  existente,  se depun  cote  de  asigurare, în afară de  retribuţiile  unice.  Totodată, retribuirea  muncii  prin cumul se ia în considerare în condiţiile  cînd împreună  cu cîştigul la locul muncii de bază nu depăşeşte patru salarii minime. Primele şi alte tipuri de retribuţie se includ în cîştigul lunii  în care ele au fost primite.
[Art.48 al.(1) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
În cîştigul pentru  calcularea pensiei membrului de colhoz se include retribuirea  sub toate aspectele ei pentru munca prestată în  gospodăria obştească  a  colhozului, precum şi retribuţia pentru munca prestată  la alt loc de muncă, dacă asupra ei se depun cote de asigurare.
Membrilor de  colhoz,  ai  unor alte  cooperative,  lucrătorilor  din sovhozuri,  din  alte  întreprinderi şi organizaţii care,  în  afară  de retribuirea  în  bani,  primesc retribuire în  natură,  asupra  costului căreia  se  depun  cote de asigurare, această retribuire în  natură,  la determinarea  cîştigului  mediu  lunar,  se ia  în  considerare  conform preţurilor  din perioada în  care  s-a  efectuat retribuirea muncii.
Studenţilor şi  elevilor (punctul "e" din articolul 43), aspiranţilor şi  secundariaţilor clinici la calcularea pensiei, conform dorinţei lor, pentru  perioada  studiilor  în  locul  salariului  poate  fi  luată  în considerare bursa.
[Art.48 al.(4) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Persoanelor din  categoria  militarilor şi persoanelor  egalate  lor, care  au dreptul la pensie în conformitate cu prezenta Lege, în salariul pentru  calcularea pensiei li se includ toate tipurile de soldă, de rînd cu salariul muncitorilor şi funcţionarilor.
    [Art.48 al.(6) introdus prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 49. Înlesniri la calcularea salariului
La calcularea  salariului  lunar  pe 5 ani, la dorinţa celui  care  a depus cererea pentru stabilirea pensiei, nu se include în perioada de 15 ani timpul în care acesta:
   - a fost invalid  pe baza concluziei comisiei de expertiză medicală a vitalităţii;
   - a primit despăgubiri pentru cauzarea infirmităţii sau pentru o altă prejudiciere a sănătăţii;
   - a îngrijit  un invalid de grupa I sau un copil invalid în vîrstă de pînă la 16 ani;
   - a îngrijit un bătrîn care a atins vîrsta de 75 de ani;
   - s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copiilor mici.
   - s-a aflat sub  strajă,  în locuri de recluziune, în  instituţii  de psihiatrie sau în exil (deportare) şi reabilitat ulterior.
   
[Art.49 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 50. Calcularea pensiilor în cazul vechimii
                    incomplete în muncă
Pensiile în cazul  vechimii incomplete în muncă (articolele 21,27  şi 37) se stabilesc proporţional vechimii existente.
Calcularea pensiei se face în felul următor: la început se stabileşte pensia  respectivă  integrală,  această  pensie se  împarte  la  numărul lunilor vechimii complete în muncă necesare, suma obţinută se înmulţeşte la  numărul  lunilor vechimii efective în muncă (în această  vechime  în muncă  perioada de peste 15 zile se rotunjeşte pînă la o lună  întreagă, iar perioada de pînă la 15 zile inclusiv nu se ia în considerare).
Dacă în cazul  vechimii complete pensia s-ar fi cuvenit să fie minimă (articolele  20,26 şi 36), atunci pensia în cazul vechimii incomplete se stabilaşte proporţional vechimii existente, pornind de la mărimea minimă a  pensiei,  însă  în toate cazurile nu mai mică decît  mărimea  pensiei sociale, stabilite pentru categoria respectivă de persoane inapte pentru muncă (articolul 79).
Articolul 51. Calcularea salariului în perioada muncii
                      peste hotare
La calcularea  salariului  mediu  lunar  al  cetăţenilor  Republicii Moldova  trimişi la lucru peste hotare se ia în considerare salariul  pe care  îl  primeau  pînă  la trimitarea lor  peste  hotare,  calculat  în conformitate  cu  normele  prezentei  Legi (articolele  46-49),  sau  la alegerea lor, în conformitate cu partea a doua a prezentului articol.
Cetăţenilor Republicii  Moldova, strămutaţi din alte ţări, care nu au lucrat  în Republica Moldova, pensia li se calculează din salariul mediu al  lucrătorului  de  profesia şi calificarea respectivă  din  Republica Moldova,   pînă   în  momentul  stabilirii  pensiei  (potrivit   datelor sindicatului respectiv).
Articolul 52. Calcularea pensiilor familiilor pensionarilor
Familiilor pensionarilor în cazul pierderii întreţinătorului pensiile se  calculează  din  acelaşi salariu din care a  fost  calculată  pensia întreţinătorului.
Familiilor pensionarilor  care aveau dreptul la recalcularea  pensiei conform  prevederilor  articolului  54  din prezenta  Lege  pensiile  se calculează  din salariul din care a fost sau putea fi recalculată pensia întreţinătorului.
Articolul 53. Membrii familiei cărora li se stabilesc
                       suplimente
Suplimentele la pensii, stabilite pentru pensionarii care nu lucrează şi au în întreţinerea lor membri ai familiei inapţi pentru muncă, se dau membrilor  familiei, indicaţi în articolele 32 şi 33 din prezenta  Lege.
Aceste suplimente nu se stabilesc acelor membri ai familiei care primesc pensie pentru muncă sau pensie socială.
Dacă în familie  sînt  doi sau mai mulţi pensionari care nu  lucrează fiecare membru al familiei inapt pentru muncă, aflat în întreţinerea lor comună,  este  luat  în considerare la stabilirea sporului  numai  unuia dintre pensionari, la alegerea lor.
Articolul 54. Recalcularea pensiilor dintr-un salariu
                      mai mare sau în legătură cu adăugirea
                      vechimii în muncă
Pensionarilor  care, după stabilirea pensiei pentru limită de  vîrstă sau  de invaliditate, au lucrat cel puţin doi ani cu un salariu mai mare decît  cel  din care a fost calculată pensia, li se stabileşte  pe  baza cererii lor o nouă mărime a pensiei, luîndu-se ca bază salariul mai mare din  ultimii  5  ani  de  muncă  înainte  de  a  depune  cererea  pentru recalculare.
În aceleaşi condiţii  se  recalculează pensia stabilită în  proporţii minime.
În cazul creşterii  în continuare a salariului pensionarului, pe baza cererii  lui  se face o nouă recalculare a pensiei. Fiecare  recalculare ulterioară a pensiei se face nu mai devreme decît peste doi ani de muncă din momentul recalculării precedente.
[Art.54 al.(4)-(5) excluse prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 55. Recalcularea pensiei în legătură cu schimbarea
                     situaţiei familiale, cu intrarea în serviciu
                     sau cu încetarea muncii, precum şi în cazul
                     schimbării numărului de membri ai familiei
În cazurile în care, după stabilirea pensiei pensionarul, în legătură cu  schimbările  din situaţia familială, cu intrarea în serviciu sau  cu încetarea  muncii,  capătă  sau  pierde dreptul  la  suplimentul  pentru membrii  familiei  inapţi pentru muncă sau cu faptul că mărimea  acestui supliment urmează să fie schimbată, se face recalcularea corespunzătoare a pensiei.
La schimbarea  numărului de membri ai familiei, asiguraţi cu  pensie, în  cazul pierderii întreţinătorului pensia se majorează sau, respectiv, se  micşorează  în conformitate cu numărul membrilor de familie care  au dreptul  la pensie. În acelaşi mod se reexaminează pensia şi în cazurile în  care plata pensiei unuia dintre membrii familiei se suspendă sau  se reia  după dispariţia circumstanţelor care au dus la suspendarea  plăţii pensiei.
Articolul 56. Recalcularea pensiilor în cazul vechimii
                     incomplete în muncă
Dacă pensionarul căruia, în caz de vechime incompletă în muncă, i s-a stabilit pensie pentru limită de vîrstă sau de invaliditate de grupele I şi  a II-a a mai lucrat după stabilirea pensiei cel puţin 2 ani,  atunci pe  baza cererii lui se recalculează pensia, luîndu-se ca bază  vechimea pe  care  a  avut-o pînă în momentul recalculării.
Fiecare  recalculare ulterioară  a  pensiei  se  face  după  2  ani  de  muncă  din  momentul recalculării precedente.
Dacă pensionarul,   continuînd   să  lucreze,  a  acumulat   vechimea suficientă  pentru  stabilirea pensiei depline, atunci, pe baza  cererii lui,  se  face recalcularea corespunzătoare a pensiei cu  indiferent  de faptul cît timp a trecut după stabilirea pensiei în condiţiile stagiului incomplet.  În acest caz pensia integrală de invaliditate se  stabileşte cu  condiţia  că pensionarul are vechimea suficientă  pentru  stabilirea pensiei   integrale   conform  vîrstei  lui  pînă  la  data  survenirii invalidităţii.
Recalcularea  pensiei se face la alegerea pensionarului din  salariul din   care  pensia  a  fost  stabilită  iniţial  (sau  ulterior  a  fost recalculată  în  modul prevăzut de articolul 54 din prezenta Lege),  sau din ultimul salariu.
Articolul 57. Termenele recalculării pensiei stabilite
Recalcularea pensiei stabilite se face în următoarele termene:
- în cazul apariţiei  dreptului  la majorarea pensiei din prima zi ablunii  în  care pensionarul a cerut să i se recalculeze pensia,  dacă  a depus  cererea  respectivă cu toate actele necesare pînă la data  de  15 inclusiv,  şi  din prima zi a lunii următoare, dacă a depus  cererea  cu toate actele necesare după data de 15;
- în cazul survenirii   unor  circumstanţe  care  duc  la  micşorarea pensiei,  din  prima zi a lunii în care au apărut  aceste  circumstanţe, dacă  ele  au  avut loc pînă la data de 15 inclusiv, şi din prima  zi  a lunii următoare, dacă ele au avut loc după data de 15.
În situaţiile  prevăzute  de articolele 29 şi 67 din  prezenta  Lege, recalcularea pensiei se face de la termenele indicate în aceste articole.
Articolul 58. Majorarea mărimii minime a pensiilor
                     şi proporţiilor maxime ale salariului.
Mărimea minimă  a  pensiei  (articolele 20, 26,  şi  36)  proporţiile maxime   ale  salariului  luat  în  considerare  la  calcularea  pensiei (articolul  46) se majorează în legătură cu mărimea salariului minim. În acces  caz  majorarea  pensiei se face din lina în care a  fost  majorat salariul minim.   
[Art.58  modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.58 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 59. Majorarea  pensiilor  în  legătură  cu
                     schimbarea indexului costului vieţii şi
                     cu creşterea salariului.
Pensiile calculate din salariu conform normelor articolelor 20, 26 şi 36  din  prezenta  Lege  se  majorează  în  conformitate  cu  schimbarea indexului costului vieţii şi cu creşterea salariului în modul determinat de Guvern.
    [Art.59 în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 60. Salariul  care  se  ia în considerare la
                       recalcularea pensiilor stabilite anterior
Recalcularea  pensiilor,  stabilite conform legislaţiei  anterior  în vigoare, se face la alegerea pensionarului din salariul mediu lunar pe 5 ani  la  rînd (articolele 46-49) din ultimii 15 ani, pînă la punerea  în aplicare  a prezentei Legi pentru categoria respectivă de pensionari fie înainte  de stabilirea pensiei, fie din salariu din care anterior a fost calculată  pensia pe baza actelor din dosarul pentru pensie cu aplicarea părţii a doua a articolului 46 di prezenta Lege.
Articolul 61. Recalcularea pensiilor stabilite anterior
Recalcularea  pensiei se face pe baza actelor despre vîrstă, vechime, salariu  şi  a  altor acte existente pînă în  momentul  recalculării  în dosarul  pentru  pensie, precum şi a actelor suplimentare prezentate  de pensionar pînă în momentul recalculării.
[Art.61 al.(2) exclus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 62. Modul de stabilire a pensiilor în condiţii
                     avantajoase persoanelor care au dreptul la
                     pensie  în  condiţii  avantajoase  pînă
                     la punerea  în aplicare a prezentei Legi
Persoanelor care  pînă  la  punerea în aplicare a prezentei  Legi  au prestat  munci  în  condiţii nocive şi grele,  prevăzute  de  legislaţia anterior  în vigoare, li se stabilesc pensii pentru limita de vîrstă  în următoarele condiţii:
a) persoanelor care pînă în ziua punerii în aplicare a prezentei Legi au  o  vachime  completă la lucrările menţionate, ce le  dă  dreptul  la pensie  în  condiţii avantajoase, pensiile în proporţiile  prevăzute  de prezenta  Lege li se stabilesc în conformitate cu cerinţele de vîrstă şi vechime prevăzute de legislaţia anterioară în vigoare;
b) persoanelor  care nu au vechime completă la lucrările în  condiţii nocive  şi grele vîrsta, necesară stabilirii pensiei conform articolului 14,  li  se  reduce  proporţional  vechimii  existente,  pornind  de  la cerinţele  acestei  vechimi prevăzute în legislaţia anterior în  vigoare conform articolului 18 din prezenta Lege.
Articolul 63. Trecerea de la o pensie la alta
Persoanele care  au drept la o nouă categorie de pensie sînt  trecute la  această pensie din ziua depunerii cererii respective cu toate actele necesare, dacă ele lipsesc din dosarul pentru pensie.
La trecerea de  la o pensie, stabilită în baza altor acte  normative, pensia  conform  normelor  prezentei  Legi se  stabileşte  din  salariul determinat  în  corespundere  cu articolele 46-49  ale  prezentei  Legi, precum  şi,  la  dorinţa  pensionarului, din salariul din  care  a  fost calculată pensia plătită anterior;
[Art.63 al.(2) introdus prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92; ai.2) devine al.3)]
Trecerea de la  o  pensie  la alta se face personal  de  către  şeful organului  raional (orăşenesc) de asistenţă socială, membru al  Comisiei pentru stabilirea pensiilor.
[Art.63 al.(3) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 631. Majorarea pensiilor pentru merite deosebite
                        faţă de stat
Persoanelor decorate  cu distincţii de stat pensiile pentru limită de vîrstă  şi de invaliditate se majorează de la unu la patru pensii minime pentru   limită  de  vîrstă  în  baza  deciziilor  luate  de  Guvern  în conformitate  cu Regulamentul cu privire la modul de stabilire la pensii a unei majorări pentru merite deosebite faţă de stat.
Regulamentul  cu  privire  la  modul de stabilire la  pensii  a  unei majorări pentru merite deosebite faţă de stat se elaborează de Guvern şi se aprobă de Parlament.
[Art.631 introdus prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Capitolul VII
STABILIREA PENSIILOR
Articolul 64. Modul de adresare pentru stabilirea pensiei
Cererea pentru  stabilirea  pensiei muncitorilor,  funcţionarilor  şi membrilor  familiilor  lor  (în cazul pierderii  întreţinătorului)  este înaintată prin administraţia întreprinderii la ultimul loc de muncă.
Cererea pentru  stabilirea pensiei membrilor colhozurilor şi ai altor cooperative,  precum  şi familiilor lor, se înaintează  prin  conducerea colhozului (cooperativei).
Administraţia  (conducerea)  împreună cu comitetul sindical,  într-un termen  de  zece  zile  din ziua depunerii  cererii,  întocmeşte  actele necesare  privind vechimea şi salariul şi, împreună cu cererea depusă şi cu   propunerea  sa,  le  trimite  organelor  raionale  (orăşeneşti)  de asistenţă  socială sau altui organ respectiv de asistenţă socială de  la locul  de  trai  al solicitantului sau în modul stabilit  de  Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Dacă lucrătorului care a înaintat cererea  pentru  stabilirea  pensiei i s-a  refuzat  prezentarea  pentru stabilirea  pensiei, faptul acesta i se comunică în scris,  indicîndu-se motivele refuzului.
În cazul în care  solicitantul pensiei nu este de acord cu hotărîrea administraţiei  (conducerii)  şi a comitetului sindical prin care i  s-a refuzat  prezentarea  pentru  stabilirea pensiei, el poate să  depună  o cerere   pentru   stabilirea  pensiei  nemijlocit   organelor   raionale (orăşeneşti) de asistenţă socială de la locul de trai.
Cererea cu privire  la stabilirea pensiei altor cetăţeni şi membrilor familiilor  lor se înaintează nemijlocit organelor raionale (orăşeneşti)  de asistenţă socială de la locul de trai al solicitantului.
Organele de asistenţă  socială  sînt  obligate să dea  explicaţii  şi informaţii  în  problemele  stabilirii pensiilor, precum  şi  să  acorde ajutor solicitantului la primirea actelor necesare.
Organele de asistenţă  socială au dreptul să ceară actele respective de la întreprinderi, organizaţii şi de la persoane aparte.
[Art.64 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 65. Organele care stabilesc pensiile
Pensiile se stabilesc   de  comisiile  pentru  stabilirea  pensiilor, create  de  organele autoadministrării locale. Comisiile se formează  în componenţa  stabilită de organele autoadministrării locale. În afară  de alţi   membri,   din  comisie  face  parte  şeful   organelor   raionale (orăşeneşti) de asistenţă socială.
Din împuternicirea comisiei pentru stabilirea pensiilor, în numele ei pensiile  pot  fi stabilite personal de către şeful  organelor  raionale (orăşeneşti)  de  asistenţă socială, în calitate de membru al  comisiei.
Dar  în toate cazurile la cererea solicitantului pensiei, altor persoane şi  organizaţii  cointeresate  problema  stabilirii  pensiei  o  rezolvă comisia pentru stabilirea pensiilor.
[Art.65 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 66. Termenele examinării actelor pentru
                    stabilirea pensiilor. Modul de contestare
                    a deciziei comisiei pentru stabilirea
                    pensiilor
Actele pentru  stabilirea  pensiilor sînt examinate de organele  care stabilesc  pensiile (articolul 65) nu mai tîrziu decît într-un termen de zece zile din ziua prezentării ultimului act necesar.
Hotărîrea privind refuzul stabilirii pensiei din cauza necorespunderii condiţiilor prevăzute de prezenta Lege este adoptată în toate cazurile  numai  de către comisia  pentru  stabilirea  pensiilor. Organele  de  asistenţă socială, nu mai tîrziu decît într-un  termen  de cinci  zile  după  adoptarea  hotărîrii  corespunzătoare,  prezintă  sau trimite   întreprinderii  sau  solicitantului  un  aviz  despre  refuzul stabilirii pensiei, indicînd cauzele refuzului şi modul de contestare şi restituie  concomitent toate actele, anexînd la dosarul respins  copiile actelor restituite.
Hotărîrea comisiei   pentru   stabilirea  pensiilor   în   problemele asigurării  cu pensii poate fi contestată la organele  autoadministrării locale sau la judecătoria populară raională (orăşenească).
[Art.66 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 67. Termenele stabilirii pensiilor
Pensiile se stabilesc  din  ziua  solicitării pensiilor  cu  excepţia următoarelor cazuri:
a) pensiile pentru  limită de vîrstă şi de invaliditate se  stabilesc din  ziua împlinirii vîrstei de pensionare sau respectiv de stabilire  a invalidităţii de către comisia de expertiză medicală a vitalităţii, dacă cererea  pentru  pensie a fost depusă cel mult după trei luni  din  ziua împlinirii vîrstei de pensionare sau a constatării invalidităţii;
b) pensiile în cazul pierderii întreţinătorului se stabilesc din ziua apariţiei   dreptului  la  pensie,  însă  nu  mai  tîrziu  decît   peste douăsprezece luni înainte de solicitarea pensiei. Părinţilor sau soţului (soţiei),  indicaţi în articolul 32 din prezenta Lege, care au  dobîndit dreptul  la  pensie în cazul pierderii întreţinătorului în  legătură  cu pierderea  sursei mijloacelor de existenţă, pensia li se stabileşte  din ziua solicitării pensiei.
Pensiile pentru limită de vîrstă se stabilesc pe viaţă.
Pensiile de invaliditate  se  acordă  pe toată  durata  invalidităţii stabilite de comisia de expertiză medicală a vitalităţii. Invalizilor în vîrstă  de  peste 60 de ani şi invalidelor în vîrstă de peste 55 de  ani pensiile  de  invaliditate  se stabilesc pe  toată  viaţa.  Reexaminarea medicală a acestor invalizi se face numai la cererea lor.
Pensiile în cazul pierderii întreţinătorului se stabilesc pe întreaga perioadă  în  care membrul familiei celui decedat este considerat  inapt pentru  muncă  conform  articolului 32 din prezenta Lege. În  acest  caz membrilor  minori  ai familiei pensia li se plăteşte pînă  la  sfîrşitul acelei  luni  în care el atinge majoratul, iar elevilor  şi  studenţilor pînă  la  încheierea studiilor, dar cel mult pînă la sfîrşitul lunii  în care el a atins vîrsta de 23 de ani.
   
[Art.67 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
CAPITOLUL VIII
PLĂTIREA PENSIILOR
Articolul 68. Plătirea pensiilor la locul de trai
Pensiile se plătesc de către organele de asistenţă socială la locul de trai permanent al pensionarilor.
[Art.68 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 69. Unele obligaţiuni şi responsabilitatea conducătorilor
                     de întreprinderi şi ale pensionarilor.
Conducătorii  de întreprinderi sînt obligaţi, în termen de 5 zile, să comunice organelor de asistenţă socială despre angajarea pensionarilor.
În caz de neîndeplinire   a   acestei  obligaţiuni,   la   propunerea organelor  de  asistenţă socială, Direcţia executivă a  Fondului  social este  în  drept  să aplice conducătorilor de întreprinderi o  amendă  în mărime de 3 salarii minime, ce urmează a fi vărsată în Fondul social.
Pensionarii sînt  obligaţi  de  asemenea  să  aducă  la   cunoştinţa organelor  de asistenţă socială existenţa unui cîştig sau a altui venit, în  cazul cînd pensia stabilită trebuie plătită într-o mărime mai  mică;
dacă  pensionarul primeşte penie în cazul pierderii întreţinătorului, el este obligat să aducă la cunoştinţă schimbările din componenţa membrilor familiei cărora li se plăteşte pensie.
În cazul neîndeplinirii obligaţiunii indicate şi primirii în legătură cu   acestea  a  unor  sume  de  pensii  plătite  în  plus,  pensionarul recuperează Fondului social paguba reală cauzată.
[Art.69 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 70. Plătirea pensiilor prin procură şi modul
                     de legalizare a ei
La dorinţa pensionarului  pensia poate fi plătită unei alte  persoane prin  procură, modul întocmirii şi termenul de valabilitate a căreia  se stabilesc de legislaţia civilă.
[Art.70 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 71. Plătirea pensiei pentru perioada care a trecut
Sumele pensiei  decontate  pe care pensionarul nu le-a  solicitat  la timp   se  plătesc  pentru  perioada  trecută  cel  mult  pentru  3  ani premergători datei solicitării pensiei.
Sumele pensiei  neprimite la timp din vina organului care  stabileşte sau  plăteşte pensia se plătesc pe perioada precedentă fără nici un  fel de limitare a termenului.
Articolul 72. Plătirea pensiilor persoanelor care trăiesc în casele
                       internat pentru bătrîni şi invalizi
Pensionarilor   fără   familie  care  trăiesc  în   casele   internat (pensionate)  pentru  bătrîni şi invalizi li se plătesc 10 procente  din pensia   stabilită   (persoanelor  supuse  represiunilor   nedrepte   şi reabilitate ulterior - 25 de procente din pensia stabilită), însă nu mai puţin  de  20 de procente din pensia minimă pentru limită de  vîrstă  pe lună.
În cazurile în care mărimea pensiei lor depăşeşte costul întreţinerii în  aceste  case internat (pensionate), li se plăteşte diferenţa  dintre pensie  şi  costul  întreţinerii, însă nu mai puţin de 10  procente  din pensia   stabilită   (persoanelor  supuse  represiunilor   nedrepte   şi reabilitate  ulterior  - 25 de procente din pensia stabilită) şi nu  mai puţin  de  20 de procente din pensia minimă pentru limită de  vîrstă  pe lună.
Dacă pensionarul  care trăieşte în casa internat (pensionatul) pentru bătrîni  şi  invalizi  are  membri ai familiei inapţi  pentru  muncă  în întreţinerea  sa  (articolele 32 şi 33), pensia i se plăteşte  în  felul următor: 10   procente  din  pensia  stabilită   (persoanelor   supuse represiunilor  nedrepte  şi  reabilitate ulterior - 25 de  procente  din pensia stabilită), însă nu mai puţin de 20 de procente din pensia minimă pentru  limită de vîrstă, se plătesc însuşi pensionarului, iar  cealaltă parte  din  pensie,  însă  nu mai mult de 50  de  procente  din  mărimea stabilită, se plătesc acestor membri ai familiei.
[Art.72 în redacţia LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Articolul 73. Plătirea pensiilor în perioada aflării la
                       tratamentul staţionar
În timpul aflării pensionarului la tratament staţionar într-un spital clinică,  spital  militar şi în alte instituţii terapeutice se  plăteşte pensia întreagă.
Articolul 74. Suspendarea plătirii pensiei în perioada
                       privaţiunii de libertate
În cazul privaţiunii  de  libertate a pensionarului plătirea  pensiei stabilite se suspendă pe durata privaţiunii de libertate.
Articolul 75. Plătirea pensiei neprimite în legătiră cu
                       încetarea din viaţă a pensionarului şi
                       acordarea de ajutor pentru înmormîntare
Sumele pensiei  care  se  cuveneau  pensionarului şi  care  au  rămas neprimite  în  legătură  cu  moartea  lui nu  se  includ  în  componenţa moştenirii şi nu se plătesc acelor membri ai familiei lui care fac parte din cercul   persoanelor  asigurate  cu  pensii  în  cazul   pierderii întreţinătorului  (articolele  32  şi 33). Părinţii  şi  soţul  (soţia), precum şi membrii familiei care au trăit împreună cu pensionarul pînă în ziua  încetării lui din viaţă, au însă dreptul să primească aceste  sume şi  în  cazul cînd ei nu fac parte din cercul persoanelor  asigurate  cu pensii în cazul pierderii întraţinătorului.
În cazul cînd cîţiva membri ai familiei solicită suma pensiei care li se cuvine, ea se împarte egal între ei.
Sumele menţionate  mai sus se plătesc dacă ele au fost solicitate cel mult după şase luni de la încetarea din viaţă a pensionarului.
În cazul încetării  din  viaţa  a  pensionarului,  familiei  lui  sau persoanelor  care au organizat funeraliile li se plăteşte o indemnizaţie pentru  înmormîntare  în mărimea stabilită de legislaţie,  dacă  cererea pentru  indemnizaţie  a  fost depusă în decursul a şase  luni  din  ziua morţii pensionarului.
[Art.75 al.(4) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
[Art.75 al.(4) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
   
[Art.75 al.(5) exclus  prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
    Articolul 76. Plătirea pensiilor cetăţenilor plecaţi
                       peste hotare
Cetăţenilor plecaţi  cu  domiciliu  permanent peste hotare nu  li  se plătesc pensii.
Pensiile stabilite în Republica Moldova pînă la plecarea cu domiciliu permanent  peste hotare se plătesc înainte pe şase luni pînă la plecarea peste  hotare.  În  timpul aflării acestor cetăţeni peste hotare  li  se plătesc  numai pensiile stabilite ca urmare a unei infirmităţi de  muncă sau afecţiuni profesionale.
Modul de transferare   a   pensiilor  stabilite  ca  urmare  a   unei infirmităţi  de  muncă  sau  afecţiuni profesionale în  alte  ţări  este stabilit de Guvern.
Articolul 77. Reţinerile din pensii
Reţinerile din pensii se pot face:
a) pe baza hotărîrilor   judecătoreşti,  deciziilor  şi   sentinţelor instanţelor   judecătoreşti   (în  cazul  urmăririi  averii),   formelor executorii ale birourilor de notariat, pe baza altor decizii şi hotărîri care  sînt  aduse la îndeplinire conform legislaţiei în  modul  stabilit pentru executarea hotărîrilor judecătoreşti;
b) pe baza hotărîrilor  comisiilor  pentru  stabilirea  pensiilor  în scopul   încasării   forţate  a  sumelor  pensiilor  plătite   în   plus pensionarului   ca   urmare  a  abuzurilor  din  partea  lui   (datorită prezentării   unor  acte  cu  date  intenţionat  neveridice,   tăinuirii salariului sau altui venit, neprezentării datelor despre schimbările din componenţa familiei etc.).
Organele muncii   şi  protecţiei  sociale  nu  examinează  chestiunea încasări  forţate  de  la  pensionari a unor sume de pînă la  15  %  din salariul minim în beneficiul altor organizaţii.
[Art.77 al.(2) modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
Nici un fel de  alte  reţineri din pensii, în afară de cele  indicate mai sus, nu se admit.
Din pensii pot fi reţinute:
- nu mai mult   de  50  de  procente  pentru  întreţinerea  membrilor familiei  (pensia  alimentară);  pentru repararea daunelor  de  pe  urma sustragerii  bunurilor  întreprinderilor;  pentru  recuperarea  daunelor pricinuite de pe urma infirmităţii sau altor prejudicii aduse sănătăţii, precum  şi  în legătură cu moartea întreţinătorului  pentru  restituirea sumelor primite în plus la salariu, în cazurile prevăzute de lege;
- nu mai mult  de  20 de procente din pensie pentru  toate  celelalte tipuri de încasări forţate.
Reţinerile pe  baza hotărîrilor comisiei pentru stabilirea  pensiilor se  fac  în proporţie de cel mult 20 de procente din pensie în afară  de reţinerile din alte motive.
În toate cazurile  de urmărire a pensiilor pensionarului i se menţine nu mai puţin de 50 de procente din pensia care i se cuvine.
În cazul încetării   plătirii   pensiei  (de  exemplu  ca  urmare   a redobîndirii  capacităţii de muncă) pînă la achitarea totală a  datoriei de  pe  urma  sumelor  plătite  în plus din  pensii,  reţinute  pe  baza hotărîrilor  comisiilor  pentru stabilirea pensiilor, datoria rămasă  se reţine pe cale judiciară.
TITLUL III
PENSIILE SOCIALE
Articolul 78. Cetăţenii care au dreptul la pensie
Pensiile sociale  se  stabilesc  şi se plătesc  cetăţenilor  care  nu lucrează  (cu excepţia invalizilor din copilărie), dacă nu au dreptul la pensie pentru muncă:
invalizilor de  grupa I, a II-a şi a III-a, inclusiv invalizilor  din copilărie;
    persoanelor care au atins vîrsta de 65 de ani, bărbaţi, şi 60 de ani, femei, dacă au o vechime în muncă de pînă la 5 ani;
   
persoanelor  care au atins vîrsta de 60 de ani, bărbaţi, şi de 55 de ani,  femei, dacă au o vechime în muncă respectiv de la 5 ani pînă la 12 ani şi 6 luni şi de la 5 ani pînă la 10 ani";
     copiilor în cazul   pierderii   întreţinătorului  (punctul  "a"   din articolul 32);
copiilor invalizi în vîrstă de pînă la 16 ani.
Lista dovezilor  medicale,  care  dau dreptul  la  obţinerea  pensiei sociale  pentru  copiii  invalizi, se stabileşte în  modul  prevăzut  de Guvern.
    [Art.78 modificat prin LP162-XIII din 30.06.94, MO4/08.09.94]
    [Art.78 modificat prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 79. Mărimea pensiilor
Mărimea pensiilor sociale se stabileşte în următoarele proporţii:
a) invalizilor  din copliărie de grupele I şi II şi copiilor invalizi în  vîrstă  de pînă la 16 ani 100 procente din mărimea minimă a  pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor  de grupa I (cu excepţia invalizilor din copilărie) 75 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) invalizilor  de  grupă  a  II-a  (cu  excepţia  invalizilor   din copilărie);  persoanelor care au atins vîrsta de 65 de ani, bărbaţi,  şi de  60  de  ani,  femei, dacă au o vechime în muncă de pînă  la  5  ani;
persoanelor care au atins vîrsta de 60 de ani, bărbaţi, şi de 55 de ani, femei, dacă au o vechime în muncă respectiv de la 5 ani pînă la 12 ani 6 luni  şi de la 5 ani pînă la 10 ani; copiilor (punctul "a" din articolul 32) în cazul pierderii întreţinătorului pentru fiecare copil 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă";
   
[Art.79 lit.a)-c) în redacţia LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
d) invalizilor  de  grupa  a III-a 30 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
[Art.79 lit.d) introdusă prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Mamelor eroine  li  se  stabilesc pensii sociale  în  toate  cazurile într-o  proporţie  nu  mai  mică de 100 procente din  mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă (articolul 20).
Articolul 791. Majorarea  pensiilor sociale pentru copii              
                       invalizi în cazul pierderii întreţinătorului.
Copiilor invalizi  în  vîrstă  de  pînă la 16  ani,  invalizilor  din copilărie de grupele I, II, III pensile sociale se majorează:
- în cazul pierderii unuia dintre părinţi, cu 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
- în cazul pierderii ambilor părinţi (copii orfani de ambii părinţi), cu 100 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorarea pensiei   sociale   în  cazul  pierderii   întreţinătorului (întreţinătorilor)  după 18 ani se efectuează numai pentru invalizii din copilărie de grupa I şi II-a care nu lucrează.
Majorarea pensiilor   sociale  în  cazul  pierderii  întreţinătorului (întreţinătorilor)  pentru  invalizii din copilărie de grupa a III-a  se efectuează nu mai mult decît la împlinirea vîrstei lor de 18 ani (pentru cei care studiază, pînă la vîrsta de 23 ani).
[Art.791 introdus prin LP1005-XII din 02.04.92, MO4/01.05.92]
Articolul 80. Dreptul de a alege pensie socială sau
                     supliment la pensie pentru muncă
Avînd concomitent dreptul la pensie socială şi la supliment la pensie pentru  limită  de  vîrstă sau de invaliditate pentru  membrii  familiei inapţi pentru muncă (articolul 22 şi 28), la alegerea solicitantului, se stabileşte fie pensia, fie suplimentul.
Articolul 81. Modul de stabilire şi de plătire a pensiilor
La stabilirea  şi  plătirea  pensiilor sociale  se  aplică  respectiv articolele 6, 57, 64-77 din prezenta Lege.

PREŞEDINTELE
REPUBLICII SOVETICE SOCIALISTE MOLDOVA                   M. SNEGUR

Chişinău, 27 decembrie 1990.
Nr.437-XII