LPM39/2006
ID intern unic:  315671
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 39
din  02.03.2006
privind instituirea unor măsuri suplimentare de susţinere
a activităţii de întreprinzător desfăşurate în localităţile
din stînga Nistrului ale raionului Dubăsari
Publicat : 31.03.2006 în Monitorul Oficial Nr. 51-54     art Nr : 215
    LP412-XVI din 21.12.06, MO10-13/26.01.07 art.17

    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Prin derogare de la prevederile Codului fiscal şi ale altor acte legislative, prezenta lege stabileşte instituirea unor măsuri suplimentare de susţinere de către stat a activităţii de întreprinzător desfăşurate în localităţile din stînga Nistrului ale raionului Dubăsari, precum şi obligaţiile pe care persoanele fizice şi juridice trebuie să şi le asume pentru a beneficia de înlesniri.
    Articolul 1. Dispoziţii generale
    (1) Pe teritoriile în hotarele administrativ-teritoriale ale comunelor Cocieri (satele Cocieri şi Vasilievca), Corjova (satele Corjova şi Mahala), Coşniţa (satele Coşniţa şi Pohrebea), Molovata Nouă (satele Molovata Nouă şi Roghi), ale satelor Doroţcaia şi Pîrîta din raionul Dubăsari se creează zona de susţinere a dezvoltării social-economice, cu regim preferenţial, denumită în continuare zonă economică.
    (2) Zona economică se creează în scopul facilitării activităţii de întreprinzător, accelerării ritmurilor de dezvoltare social-economică a localităţilor din zona de securitate menţionate la alin.(1), în care climatul investiţional şi condiţiile pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător sînt mai puţin favorabile decît pe restul teritoriului Republicii Moldova.
    (3) În zona economică aflată sub autoritatea Republicii Moldova, pentru stimularea activităţii de întreprinzător, investitorilor locali şi străini se acordă regimuri fiscale preferenţiale speciale.
    Articolul 2. Rezidenţii zonei economice
    (1) Rezident al zonei economice poate fi:
    a) orice persoană fizică cu domiciliu în zona economică;
    b) persoana juridică ce practică activitate de producţie şi/sau prestează servicii în zona economică şi are sediu în zona respectivă.
    (2) Faţă de rezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător înregistraţi pe teritoriul zonei economice se aplică legislaţia Republicii Moldova, cu excepţiile stabilite în prezenta lege.
    Articolul 3. Regimuri preferenţiale ale activităţii de
                        întreprinzător
    (1) Persoanele fizice şi juridice rezidente ale zonei economice au dreptul la scutirea integrală de:
    a) impozitul pe venitul obţinut din comercializarea mărfurilor produse  şi serviciilor prestate în zona economică în perioada 2006-2010;
    b) taxa pentru înregistrarea de stat a întreprinderii, precum şi pentru operarea modificărilor în actele de constituire;
    c) taxa pentru eliberarea şi reperfectarea licenţelor pentru toate genurile de activităţi supuse licenţierii.
    (2) Rezidentul zonei economice are dreptul să se înregistreze benevol ca contribuabil al T.V.A. dacă el, într-o oricare perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri producţie proprie şi/sau servicii în sumă ce depăşeşte 50.000 lei, cu excepţia livrărilor scutite de T.V.A., şi este obligat să se înregistreze ca contribuabil al T.V.A. dacă el, într-o oricare perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri şi/sau servicii în sumă ce depăşeşte 600000 lei, cu excepţia livrărilor scutite de T.V.A.
    [Art.3 al.(2) modificat prin LP267 din 23.12.11, MO13-14/13.01.12 art.32; în vigoare 13.01.12]
    (3) Prin derogare de la prevederile art.90 alin.(3) din Codul fiscal, nu se reţine în prealabil, ca parte a impozitului pe venit, suma în mărime de 5% din plăţile efectuate în folosul rezidentului zonei economice persoană fizică la comercializarea mărfurilor produse de către acesta. Persoanele specificate la art.90 alin.(1) din Codul fiscal prezintă inspectoratului fiscal de stat teritorial şi beneficiarilor acestor plăţi dări de seamă şi informaţii în modul prevăzut la art.92 alin.(2)-(4) din Codul fiscal, cu reflectarea în ele a plăţilor efectuate în folosul rezidenţilor zonei economice persoane fizice.
    (4) Deţinătorii de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa - Tiraspol, în cazul limitării accesului la aceste terenuri, pînă la înlăturarea consecinţelor limitării referitor la terenurile menţionate, se scutesc de:
    a)  plata impozitului funciar;
    b)  plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii;
    c)  plata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
    (5) Deţinătorilor de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa - Tiraspol, în cazul limitării accesului la aceste terenuri, pînă la înlăturarea consecinţelor limitării referitor la terenurile menţionate, li se stabileşte un ajutor de şomaj sau alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională. Cheltuielile ocazionate de plata ajutorului de şomaj se efectuează în limita alocaţiilor prevăzute anual în bugetul asigurărilor sociale de stat la articolul de cheltuieli respectiv al Fondului de şomaj. Cheltuielile ocazionate de plata alocaţiei de integrare sau reintegrare profesională se efectuează în limita transferurilor de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat.
    (6) Cheltuielile, ocazionate de plata impozitului funciar, ale deţinătorilor de terenuri situate după traseul Rîbniţa - Tiraspol se efectuează în limita transferurilor de la bugetul de stat la bugetele locale.
    (7) Cheltuielile, ocazionate de plata contribuţiilor asigurărilor sociale de stat obligatorii şi primelor de asigurare obligatorii de asistenţă medicală, ale deţinătorilor de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa - Tiraspol se efectuează în limita transferurilor de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat şi în fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.
    (8) Deţinătorii  de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa - Tiraspol  nu sînt lipsiţi de dreptul de a beneficia de prestaţiile de asigurări sociale finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.
    (9) Prin derogare de la anexa nr.2 la Legea nr.1380-XIII din 20 noiembrie 1997 cu privire la tariful vamal, taxa pentru procedurile vamale pentru mărfurile produse şi serviciile prestate în zona economică se percepe în mărime de 50% din cuantumul taxei stabilite.
    [Art.3 modificat prin LP412-XVI din 21.12.06, MO10-13/26.01.07 art.17]
    Articolul  4. Dispoziţii finale
    (1) Modificarea regimului fiscal în zona economică este posibilă numai prin operarea de modificări în prezenta lege.
    (2) Guvernul, în termen de 2 luni:
    a) va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislaţiei în concordanţă cu prezenta lege;
    b) va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege;
    c) va aproba un regulament cu privire la modul de acordare a compensaţiilor şi scutirilor oferite rezidenţilor zonei economice;
    d) va aproba un regulament cu privire la acordarea ajutorului de şomaj şi a alocaţiei pentru integrare sau reintegrare profesională rezidenţilor zonei economice.
    [Art.4 modificat prin LP412-XVI din 21.12.06, MO10-13/26.01.07 art.17]

    PREŞEDINTELE  
    PARLAMENTULUI                                              Marian LUPU

    Chişinău, 2 martie 2006.
    Nr.39-XVI.