HGC1223/2018
ID intern unic:  378644
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1223
din  12.12.2018
pentru modificarea Regulamentului sanitar privind contaminanții
din produsele alimentare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 520/2010
Publicat : 28.12.2018 în Monitorul Oficial Nr. 513-525     art Nr : 1351     Data intrarii in vigoare : 28.01.2019
    Guvernul HOTĂRĂȘTE:
    Regulamentul sanitar privind contaminanții din produsele alimentare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 520/2010 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 108-109, art. 607) se modifică după cum urmează:
    1) în clauza de armonizare, după cuvintele „cu modificările ulterioare” se introduce textul „ , și Recomandarea 2013/711/UE a Comisiei din 3 decembrie 2013 privind reducerea prezenței dioxinelor, a furanilor și a bifenililor policlorurați în produsele alimentare și în hrana pentru animale, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. L 323 din 4 decembrie 2013 și Recomandarea 2013/165/UE a Comisiei din 27 martie 2013 privind prezența toxinelor T-2 și HT-2 în cereale și în produsele pe bază de cereale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 91/12 din 3 aprilie 2013”;
    a) la punctele 5 și 10, cuvintele „în anexă” se substituie cu cuvintele „din anexa nr.1”;
    b) la punctele 12, 13 subpct. 2) și 3), 15 și 16, cuvîntul „anexă” se substituie cu textul „anexa nr. 1”;
    c) la punctul 9, cuvîntul „anexă” se substituie cu textul „anexele nr. 1 și nr. 2”;
    d) se completează cu capitolele VI și VII cu următorul cuprins:
„VI. PREVEDERI SPECIFICE PENTRU DIOXINE,
FURANI  ȘI BIFENILI POLICLORURAȚI ÎN PRODUSELE
ALIMENTARE ȘI HRANA PENTRU ANIMALE

    17. Monitorizarea respectării de către operatori a nivelului maxim a dioxinelor, a PCB de tipul dioxinei și a altor PCB decît cei de tipul dioxinei prevăzut în anexa nr. 2 se efectuează de către Agenție în baza planului de control multianual, conform prevederilor Legii nr. 50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor și Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător:
    1) aleatoriu pentru produsele alimentare și hrana pentru animale în funcție de producția, utilizarea și consumul acestora;
    2) în mod expres pentru loturile de:
    a) ouă de găini crescute în aer liber și ouă ecologice;
    b) ficat de miel și de oaie;
    c) crabul chinezesc:
    - în mușchiul din picioare și clești (separat);
    - în carnea maro (organul digestiv) (separat);
    - în produsul global (prin calcul, ținînd seama de nivelurile constatate în mușchiul din picioare și clești și în carnea maro, precum și de proporția relativă a acestora);
    d) plante aromatice uscate (hrana pentru animale și produse alimentare);
    e) argile vîndute ca supliment alimentar.
    18. În cazul detectării în produsele alimentare și în hrana pentru animale a nivelurilor de dioxine și/sau de PCB de tipul dioxinei ce depășesc nivelul maxim admisibil specificat în capitolul I din anexa nr. 2, Agenția inițiază investigații cu scopul identificării sursei de contaminare și, în colaborare cu operatorii din domeniul alimentar, întreprinde măsuri pentru reducerea sau eliminarea acesteia. Agenția, în termen de 10 zile lucrătoare, informează Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene despre rezultatele investigațiilor și măsurile întreprinse.
VII. CERINȚE PRIVIND PREZENȚA TOXINELOR
T-2 ȘI HT-2 ÎN CEREALE ȘI ÎN PRODUSELE PE
BAZĂ DE CEREALE

    19. Operatorii din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar monitorizează prezența toxinelor T-2 și HT-2 în cereale și în produsele pe bază de cereale conform nivelurilor orientative stabilite în capitolul II din anexa nr.2.
    În sensul prezentelor cerințe, cerealele nu includ orezul, iar produsele pe bază de cereale – produsele pe bază de orez.
    20. Agenția efectuează analize simultane a probelor prelevate pentru detectarea prezenței toxinelor T-2 și HT-2 și a prezenței altor toxine de Fusarium, precum deoxinivalenolul, zearalenonul și fumonisinul B1+B2, pentru a evalua în ce măsură aceste toxine au o prezență simultană. În cazul în care metoda de analiză permite, se efectuează o analiză a micotoxinelor mascate, în special a formelor conjugate mono- și diglicozilate ale toxinelor T-2 și HT-2.
    21. Prelevarea probelor și analiza pentru cereale și pentru produsele pe bază de cereale destinate consumului uman se efectuează conform Metodelor de prelevare a probelor pentru determinarea nivelului de micotoxine în produsele alimentare, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 208/2013. Limita de cuantificare (LOQ) nu va depăși 5,0 μg/kg pentru fiecare dintre toxinele T-2 și HT-2, cu excepția cerealelor neprelucrate, pentru care limita de detecție nu va depăși 10 μg/kg pentru fiecare dintre toxinele T-2 și HT-2. În cazul utilizării unei tehnici analitice de depistare, limita de detecție nu va depăși 25 μg/kg pentru toxinele T-2 și HT-2 cumulate.
    22. Pentru cereale și pentru produsele pe bază de cereale destinate hranei pentru animale și hranei combinate pentru animale, prelevarea probelor și analiza se efectuează în conformitate cu anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr. 686/2012 cu privire la aprobarea unor metode de analiză pentru controlul nutrețurilor. Limita de cuantificare (LOQ) nu va depăși 10 μg/kg pentru fiecare dintre toxinele T-2 și HT-2. În cazul utilizării unei tehnici analitice de depistare, limita de detecție nu va depăși 25 μg/kg pentru toxinele T-2 și HT-2 cumulate.
    23. Agenția, în cazul constatării repetitive a unor niveluri care depășesc nivelurile orientative pentru toxinele T-2 și HT-2 în cereale și în produsele pe bază de cereale, în comun cu operatorii din sectoarele alimentar și al hranei pentru animale, desfășoară investigații pentru identificarea factorilor ce conduc la depășirea nivelului orientativ și stabilesc măsurile necesare pentru evitarea sau reducerea pe viitor a prezenței toxinelor respective.
    24. Prelevarea și analiza probelor destinate obținerii unor informații suplimentare cu privire la diverșii factori, inclusiv factorii agronomici, care conduc la niveluri relativ ridicate ale toxinelor T2 și HT-2 în cereale și în produsele pe bază de cereale trebuie să se axeze pe cerealele și pe produsele pe bază de cereale rezultate din prelucrarea primară.
    25. În cazul constatării repetitive a unor niveluri care depășesc nivelurile orientative pentru toxinele T-2 și HT-2 în produsele pe bază de cereale, Agenția, în comun cu operatorii din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar, desfășoară investigații privind efectele prelucrării hranei pentru animale și a produselor alimentare asupra prezenței toxinelor menționate.
    26. Agenția furnizează anual rezultatele analitice Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în vederea introducerii acestora într-o bază de date unice și comunicarea rezultatelor investigațiilor Comisiei Europeane.”;
    2) în anexă:
    cuvîntul „Anexă” se substituie cu textul „Anexa nr. 1”;
    3) se completează cu anexa nr. 2 cu următorul cuprins:

    anexa nr.2

    PRIM-MINISTRU                                                           Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii,
    dezvoltării regionale și mediului                                       Nicolae Ciubuc
    Ministrul afacerilor externe
    și integrării europene                                                        Tudor Ulianovschi
    Ministrul sănătății,
    muncii și protecției sociale                                                Silvia Radu

    Nr. 1223. Chişinău, 12 decembrie 2018.